2017. december 14. - Szilárda napja
Csütörtök
Min:2°
Max:7°
Péntek
Min:3°
Max:8°
Szombat
Min:0°
Max:5°
Vasárnap
Min:-1°
Max:2°
Hétfő
Min:-1°
Max:2°
Civil szféra

Tanulságos felújítások - írta: CK
2017-11-17 - A pénz mellett kitartás és türelem is szükséges a társasházfelújításhoz. A meglevő pályázati rendszereknél kedvezőbbnek tűnik a támogatott hitel és a lakástakarék, a szakemberhiány pedig ezen a területen is akadályt jelent. Nagyjából ezekkel a tanulságokkal szolgált a Kodály 10-12. és az Eötvös 6-8. alatti társasházak ősszel befejezett felújítása Százhalombattán. A részletekről Budai Barbara közös képviselő beszélt.
A két kezelésében álló társasház tavaly döntött úgy, hogy lehetőség szerint elindul az Otthon Melege energiamegtakarítást célzó állami pályázaton. Ennek a feltételrendszere lényegesen eltért a korábban ismert úgynevezett egyharmados pályázatokétól, amelyek során a költségeknek csak egyharmad részét kellett a tulajdonosoknak kigazdálkodniuk, a további kétharmadot az állam és a helyi önkormányzat finanszírozta. Az új pályázati rendszerben az induló energetikai besoroláshoz képest elért változás arányában lehetett támogatáshoz jutni, de magasabb támogatásban csak megújuló energiát tartalmazó pályázat kaphatott.

A társasházak felmérették az energiabesorolásukat és költségvetést készíttettek, amely azonban nagyon magas lett a pályázatban előírt műszaki tartalom, és amiatt, hogy a legmagasabb támogatás elnyerése érdekében olyan műszaki megoldások kerültek bele, amelyek nem feltétlenül szolgálták a tulajdonosok valós igényét.

A két ház végül úgy határozott, hogy a saját igényeik szerinti műszaki tartalommal, lényegesen alacsonyabb összköltséggel és önerős finanszírozással készüljön költségvetés.

Menet közben újabb Otthon Melege pályázat került kiírásra, amelyben a vissza nem térítendő támogatás helyett kamatmentes kölcsönt kínáltak. A tulajdonosi közösségek ezt sem vették igénybe, mert az OTP által energiatakarékos felújításhoz biztosított kamattámogatott hitel lakástakarékkal kombinálva pénzügyileg jobb szerkezetnek bizonyult.

A társasházfelújítás azonban az állami pályázatok feltérképezése és a legkedvezőbb pénzügyi konstrukció meglelése után is alaposan igénybe vette a lakók és a közös képviselő energiáit. Kiderült ugyanis, hogy a szakemberhiány miatt a legjobb referenciákkal rendelkező kivitelező kiválasztása sem jelent garanciát a problémamentes munkavégzésre.  Az árajánlatok versenyeztetése, a hitel felvétele annyi időt vesz igénybe, hogy sok esetben az adott cég a felvonuláskor már teljesen új gárdával, kisebb létszámmal érkezik – mondta el Budai Barbara.

A kivitelezés elhúzódott, állandósult a por és a zaj a nyári hőségben, de nem jutott figyelem például arra sem, hogy a viharos szél ne fújja szanaszét a szigetelőbálákat az utcán a rendetlenség mellett még balesetveszélyt is okozva.  

Mire végül szeptemberben, illetve októberben elkészültek a házak, a felújítás nyűgei lényegében felőrölték a tulajdonosok és a közös képviselő tűrőképességét. Az épületek azonban szépek, komfortosabbak és ami talán a legfontosabb: fenntarthatóbbak lettek.
A hatvan lakást magában foglaló Kodály 10-12-ben újabb 10 centiméteres homlokzati szigetelés került a húsz éve felvitt 4-5 centiméter vastag védőfelületre, amely a legjobban szigetelt társasházzá tette Százhalombattán, és elvégezték a tető hő-, valamint vízszigetelését is. A 30 lakásos Eötvösben 6-8-ban pedig a homlokzati és tetőszigetelés mellett a fűtést is korszerűsítették. Az egycsöves rendszert kétcsövesre cserélték és lakásonként mérőkkel látták el.

Eredetileg az épület másik fele, az Eötvös 2-4. alatti lépcsőház is részt vett volna a felújításban, az ottani tulajdonosokat azonban visszariasztották a költségek. Nem mindig sikerül meggyőzni az embereket, hogy amennyivel egy időre magasabb lesz a közös költségük, annál sokkal többet spórolhatnak hosszabb távon a fűtésszámlákon. (A képen a felújított Kodály 12.)

LEGFRISSEBB HÍREINK
Város szerte karácsony
2017-12-13
Idén is Vezér Mihály polgármesterrel közösen díszítették fel a főtéren felállított hatalmas fenyőfát a százhalombattai óvodások és kisiskolások december 11-én. A gyerekeknek Mikola Péter előadóművész tartott zenés-táncos műsort, amelyet ők nagyon élveztek.

Számítástechnikai fejlesztés az iskolákban
2017-12-13
Régóta aktuális fejlesztést valósít meg a Klebelsberg Központ a Közép-magyarországi régióban, amelynek 650 köznevelési intézményébe 6,2 milliárd értékben 14 ezer számítógépet, hatezer laptopot és hétezer projektort szállítanak ki december 15-ig. A százhalombattai iskolákba összesen közel 50 millió forintos fejlesztés érkezett. 

Adventi koncert
2017-12-12
A Kőrösi Iskola Bodzabogyók Énekegyüttese és Kisbodzák Kamarakórusa egy rendkívül színvonalas, izgalmas és lélekemelő adventi koncerten énekelt a katolikus templomban a ChorusMatricanus Nőikarral, Násztor Eszterrel és Ávéd János szaxofonművésszel – 2017. december 9-én, szombaton este.

Kötik a bokrétát apró angyalkák
2017-12-12
Kortárs karácsonyi kórusművekből és autentikus népdalokból állított össze kifinomult, egységes és eredeti kompozíciót a Chorus Matricanus Nőikar december 9-i adventi koncertjén a százhalombattai Szent István templomban.

Karácsonyi ajándék az ERSTE-től - Háromszáz millió a sportcsarnokra
2017-12-11
Háromszáz millió forintos támogatást ajánlott fel az új százhalombattai sportcsarnok építésére az ERSTE Bank Hungary Zrt. bankadója terhére. 

Hagyományteremtő regatták
2017-12-11
Első alkalommal rendezték meg a vitorláshajómodellek Mikulás-kupáját és Kék Szalagját a Csónakázó-tavon, Százhalombattán december 9-10-én. 

Fordulatos mérkőzésen döntetlen a Veszprém ellen
2017-12-11
Hetedik helyről várta a folytatást az SZKE a Veszprémi KKFT ellen. Fordulatos mérkőzést láthattak, akik kilátogattak a Városi Szabadidő Központba december 9-én. Százhalombattai KE – Veszprémi KKFT 20-20 (8-13) 

Kupagyőztes lett Imre Milán a junior válogatottal
2017-12-11
Ezüstérmet szerzett Imre Milán, a VUK SE úszója a közép-európai országok junior találkozóján (Central European Countries Junior Meeting) december 8-10-én Romániában.

SZLK évadzáró
2017-12-11
Kétszer 25 perces kispályás meccsel búcsúztatta az évadot a Százhalombattai Labdarúgó Klub a lakótelepi sportközpont "buborékjában" december 8-án.

A kovácsműhely
2017-12-08
A Lakihegy Rádió Százhalombattai Stúdiójában készült el Fazekas István Dévai Bíró Mátyásról, a magyarországi reformáció első nagy alakjáról szóló hangjátéka december 6-án. A kovácsműhely című darabot Dörner György rendezte az Új Színház művészeinek közreműködésével. A tervek szerint karácsonykor mutatja be a Lakihegy, majd további, országos rádiócsatornákon is hallható lesz.

Éljen soká!
2017-12-07
Bográcsban főtt vacsorával, poharazgatással és nótázással ünnepelte fennállását a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének százhalombattai csoportja december 4-én. A találkozót a Szent István templom közösségi termében tartották, ahol 15 éve megalakultak.

Sulihét az I-esben
2017-12-07
Sulinapokat tartanak a héten a Százhalombattai I-es Számú Általános Iskolában. A programsorozat évről évre ismétlődő és új elemekből áll, a diákok igényeit felmérve alakítják ki.

A szeretet vámszedői
2017-12-07
Az egyedülálló időskorúak gyakran célpontjai az újra és újra felbukkanó bűnözőknek. Az "unokázós" csalásokra és a trükkös lopásokra hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Mozgalmas év vége a lövészeknél
2017-12-07
Szinte minden hétvégén versenyeznek a Százhalombattai Lövészklub sportolói év végéig. Az országos sportesemények mellett válogatókon és nemzetközi versenyeken is indulnak.

Ígéretes jövő
2017-12-07
Több mint hatszáz érdeklődő számára tartott előadást a MOM Kulturális Központ Nagytermében és 122 ezer forintos támogatásban részesült a MOL Tehetségprogram keretében Násztor Eszter, a százhalombattai Eötvös iskola végzőse ősszel.

Győzelem a Tata otthonában
2017-12-07
Tatai AC – Százhalombattai KE 21-28 (9-14) december 2. A 11. forduló után hat győzelemmel és öt vereséggel, 12 ponttal a tabella hetedik helyén áll a Százhalombattai KE az NB I/B kézilabdabajnokság nyugati

Méhészegyesület alakult Sóskúton
2017-12-07
Közel hetven év után újból térségi méhészegyesület alakult Sóskúton december 1-jén. A szervezetet sóskúti, tárnoki és érdi méhészek hozták létre és további tagok csatlakozását várják a környékről.

A szellem napvilága - karácsonykor is
2017-12-06
Százhalombattán túlkínálat van képzőművészetből, miközben a képek már lakberendezési tárgyként sem divatosak. Sajnos.

Városi advent
2017-12-06
Karácsonyi vásárra és közös fadíszítésekre várja a városlakókat a százhalombattai önkormányzat a főtéren és a városi alközpontokban december folyamán.

Hagyományos ízek, családias környezet - Kipróbáltuk a Harcsa csárdát
2017-12-06
Házias ízek, családias légkör és kiszolgálás, mindez egy klasszikus piros abroszos étteremben. A Harcsa Csárda a minőségi ételek és a halas finomságok kedvelőinek is jó választás. Nemes Dóra írása.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.