2018. szeptember 18. - Diána napja
Kedd
Min:11°
Max:18°
Szerda
Min:10°
Max:27°
Csütörtök
Min:12°
Max:27°
Péntek
Min:12°
Max:27°
Szombat
Min:14°
Max:18°
Civil szféra

Tanulságos felújítások - írta: CK
2017-11-17 - A pénz mellett kitartás és türelem is szükséges a társasházfelújításhoz. A meglevő pályázati rendszereknél kedvezőbbnek tűnik a támogatott hitel és a lakástakarék, a szakemberhiány pedig ezen a területen is akadályt jelent. Nagyjából ezekkel a tanulságokkal szolgált a Kodály 10-12. és az Eötvös 6-8. alatti társasházak ősszel befejezett felújítása Százhalombattán. A részletekről Budai Barbara közös képviselő beszélt.
A két kezelésében álló társasház tavaly döntött úgy, hogy lehetőség szerint elindul az Otthon Melege energiamegtakarítást célzó állami pályázaton. Ennek a feltételrendszere lényegesen eltért a korábban ismert úgynevezett egyharmados pályázatokétól, amelyek során a költségeknek csak egyharmad részét kellett a tulajdonosoknak kigazdálkodniuk, a további kétharmadot az állam és a helyi önkormányzat finanszírozta. Az új pályázati rendszerben az induló energetikai besoroláshoz képest elért változás arányában lehetett támogatáshoz jutni, de magasabb támogatásban csak megújuló energiát tartalmazó pályázat kaphatott.

A társasházak felmérették az energiabesorolásukat és költségvetést készíttettek, amely azonban nagyon magas lett a pályázatban előírt műszaki tartalom, és amiatt, hogy a legmagasabb támogatás elnyerése érdekében olyan műszaki megoldások kerültek bele, amelyek nem feltétlenül szolgálták a tulajdonosok valós igényét.

A két ház végül úgy határozott, hogy a saját igényeik szerinti műszaki tartalommal, lényegesen alacsonyabb összköltséggel és önerős finanszírozással készüljön költségvetés.

Menet közben újabb Otthon Melege pályázat került kiírásra, amelyben a vissza nem térítendő támogatás helyett kamatmentes kölcsönt kínáltak. A tulajdonosi közösségek ezt sem vették igénybe, mert az OTP által energiatakarékos felújításhoz biztosított kamattámogatott hitel lakástakarékkal kombinálva pénzügyileg jobb szerkezetnek bizonyult.

A társasházfelújítás azonban az állami pályázatok feltérképezése és a legkedvezőbb pénzügyi konstrukció meglelése után is alaposan igénybe vette a lakók és a közös képviselő energiáit. Kiderült ugyanis, hogy a szakemberhiány miatt a legjobb referenciákkal rendelkező kivitelező kiválasztása sem jelent garanciát a problémamentes munkavégzésre.  Az árajánlatok versenyeztetése, a hitel felvétele annyi időt vesz igénybe, hogy sok esetben az adott cég a felvonuláskor már teljesen új gárdával, kisebb létszámmal érkezik – mondta el Budai Barbara.

A kivitelezés elhúzódott, állandósult a por és a zaj a nyári hőségben, de nem jutott figyelem például arra sem, hogy a viharos szél ne fújja szanaszét a szigetelőbálákat az utcán a rendetlenség mellett még balesetveszélyt is okozva.  

Mire végül szeptemberben, illetve októberben elkészültek a házak, a felújítás nyűgei lényegében felőrölték a tulajdonosok és a közös képviselő tűrőképességét. Az épületek azonban szépek, komfortosabbak és ami talán a legfontosabb: fenntarthatóbbak lettek.
A hatvan lakást magában foglaló Kodály 10-12-ben újabb 10 centiméteres homlokzati szigetelés került a húsz éve felvitt 4-5 centiméter vastag védőfelületre, amely a legjobban szigetelt társasházzá tette Százhalombattán, és elvégezték a tető hő-, valamint vízszigetelését is. A 30 lakásos Eötvösben 6-8-ban pedig a homlokzati és tetőszigetelés mellett a fűtést is korszerűsítették. Az egycsöves rendszert kétcsövesre cserélték és lakásonként mérőkkel látták el.

Eredetileg az épület másik fele, az Eötvös 2-4. alatti lépcsőház is részt vett volna a felújításban, az ottani tulajdonosokat azonban visszariasztották a költségek. Nem mindig sikerül meggyőzni az embereket, hogy amennyivel egy időre magasabb lesz a közös költségük, annál sokkal többet spórolhatnak hosszabb távon a fűtésszámlákon. (A képen a felújított Kodály 12.)

AKTUÁLIS
2018-09-18 - Óvodai dajka-, valamint Pedagógiai és családsegítő munkatársképzés indul szeptemberben Százhalombattán.
2018-09-11 -
2018-09-05 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
A héten mutatják be Rómában Fazekas darabját
2018-09-18
Az Európai Kultúra Napján, szeptember 20-án, este 7 óra 30 perctől kerül bemutatásra Rómában, a Magyar Akadémia Liszt termében Fazekas István Pilátus éjszakája című történelmi drámája. A magyar szerző művét La notte di Pilato címmel fordították olaszra.

Judo Eb
2018-09-18
Ötödik helyezést ért el 81 kilogrammban Rajkai Róbert, a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület versenyzője a szófiai Judo Junior Európa-bajnokságon szeptember 14-16-án.

Ötvenesek lettek
2018-09-18
Aranylakodalmat ünnepeltek a Dunafüredi Nyugdíjas Klubban Százhalombattán szeptember 17-én. Az önkormányzat nevében Szél Pál és Török Sándor képviselők köszöntötték Garai Józsefet és nejét, Marikát.

Önismereti tréning gyerekeknek
2018-09-18
A résztvevők két nap alatt, tapasztalt önismereti tréner segítségével, közösen járnak be egy utat, amelynek célja, hogy jobban megismerjék saját személyiségüket, erősségeiket, gyengeségeiket, működésüket, reakcióikat, valamint a változtatás lehetőségeit.

Szűz Mária születése a román nemzetiségnél
2018-09-18
Kisboldog asszony, Na?terea Maicii Domnului ünnepet rendez Százhalombatta Város Román Nemzetiségi Önkormányzata szeptember 21-én, pénteken, amelyre szeretettel várják az érdeklődő városlakókat.

Bizottsági ülések
2018-09-18
Jövő héten tartják képviselő-testületi tanácskozást előkészítő üléseiket a százhalombattai önkormányzat szakbizottságai.

Szerb búcsú
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szeptember 21-én rendezi meg a Szerb Búcsút a nemzetiségi önkormányzat Százhalombattán. Az évtizedek óta fennálló hagyományos rendezvény a görögkeleti szerb templom védőszentjének ünnepét zárja.

Anyaországi látogatás
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szervezett a görög nemzetiségűeknek anyaországi kulturális kirándulást a százhalombattai görög önkormányzat.

Galéria az udvarban
2018-09-17
Tizenötödik alkalommal rendezett festménykiállítást a százhalombattai Hangyássyné Zsuzsa a Battai Napok alatt. A minigalériát ezúttal is saját otthonában, a Vasút utca 70. alatti csodaszép kertben rendezte be. A látogatókat pogácsával és aprósüteménnyel fogadta.

Új forgalmi rend az M0-on
2018-09-17
A Hárosi Duna-hídon a munkaterület mellett az M1 autópálya irányába az eddigi kettő helyett három forgalmi sáv, míg a Soroksári Duna-híd felé nyújtott gyorsítósávok segítik majd a közlekedőket az M0-on. Az autóút déli szektorának rekonstrukciója miatt szükségessé vált forgalomterelések átalakításáról született döntés. 

Kungfu-önvédelem felnőtteknek
2018-09-17
A Százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztálya felvételt hirdetett most alakuló felnőtt csoportjába.

ELMŰ-beruházás
2018-09-17
Egy-egy járdaszakaszt rövid időre teljes szélességében lezárnak az aszfaltburkolat bontásakor és helyreállításakor a lakótelepen folyó kábelcsere során – tájékoztatott a százhalombattai önkormányzat. Erre a technológia-biztonsági előírások betartása, elsősorban a gyalogosok biztonsága érdekében van szükség.

Nem járt a vonat
2018-09-17
Pótlóbuszok szállították az utasokat Százhalombatta és Pusztaszabolcs között tegnap délután, mert leszakadt egy felsővezeték Iváncsán.

A százhalombattai vasútfejlesztésről - tényszerűen
2018-09-17
Közel 10 éve volt, hogy az állam beharangozta az építést. Ezidőtájt szerette volna az önkormányzat az állomás előtti buszvárót újjáépíteni, amiben büfé, újságos, mosdók, jegypénztár is helyet kapott volna. Természetesen fűtött-hűtött épület megvalósításában gondolkodtunk.

Harmadik hely a vitorlás OB-n
2018-09-17
Harmadik helyezést ért el Forrai Csaba a rádió távirányítású vitorlás hajómodellek Országos Bajnokságán F5-E hajóosztályban, Ölbőn szeptember 15-16-án.

Alpolgármesteri fogadóóra
2018-09-14
Fogadóórát tart Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester szeptember 18-án, kedden 14 óra 30-tól 16.30-ig Százhalombattán, az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében.

Viharos augusztus
2018-09-13
Sok riasztást kaptak a battai polgárőrök a Dunán közlekedőkkel kapcsolatban augusztus folyamán. Szerencsére halálos baleset nem történt, de mentésre szükség volt.

Megszállottak klubja - Tízszeres vasember
2018-09-13
Leírni is sok: 3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás és egy maratoni táv, 42 kilométer futás. Ennyiből áll a hosszútávú triatlon csúcsszáma, vagyis az ironman próba. Ezt teljesítette tízszer egymás után Szabó Zoltán, a SZVISE atlétika-szakosztályának versenyzője a Svájcban rendezett Swiss Ultra nemzetközi versenyen augusztus 15 és 30. között.

Kárpátalja a képzőművészetben
2018-09-13
Kárpátalja a képzőművészetben címmel látható minikiállítás a százhalombattai dr.

Szúnyogirtás
2018-09-13
Évek óta gyérítik a szúnyogokat Százhalombattána a Battai napok hetében, hogy a programokra érkezők komfortosan érezzék magukat. A SZÁKOM a tegnapi napon végzett kémiai gyérítést, amelyet ma este megismétel. A szúnyogpopuláció az esőzések miattegyébként is jelentősen nőtt az előző irtás óta – tájékoztatott Darázs Péter, a Szákom Kft. üzemeltetési munkatársa.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.