2019. június 26. - János, Pál napja
Szerda
Min:22°
Max:33°
Csütörtök
Min:18°
Max:29°
Péntek
Min:13°
Max:23°
Szombat
Min:13°
Max:23°
Vasárnap
Min:14°
Max:24°
Közélet, politika

Klinikai halál - írta: CK
2017-04-25 - A Demokratikus Koalíció szerint már csak az újraélesztés segíthet a magyar egészségügyön. Akinek nincs pénze drága magánklinikára, vagy nincsenek kapcsolatai, nem számíthat megfelelő ellátásra. A témában dr. László Imre, a párt egészségügyi kabinetvezetője, a Szent Imre kórház korábbi főigazgatója tartott lakossági fórumot Százhalombattán április 21-én.
A résztvevőket Szabó Attila képviselő köszöntötte. Dr. László Imre kiemelte, hogy a DK elsőként készítette el és hozta nyilvánosságra választási programját, amelyben több mint 360 pontban foglalják össze a tennivalókat. A "Sokak Magyarországa" elnevezésű dokumentum egyik legfontosabb üzenete, hogy "Aki beteg, gyógyulhasson!" A felmérésekből és lakossági fórumokból az derül ki, hogy nemcsak szerintük az egészségügy a legégetőbb problémánk, hanem a választók is így gondolják.

Az előadó számos friss, elismert nemzetközi szakmai szervezetek által publikált statisztikai adattal illusztrálta az egészségügyi ellátórendszer drámai helyzetét. Egyebek mellett elhangzott, hogy hazánk értékelése a 2015-ös huszonhetedik helyről a harmincadikra csúszott vissza 35 európai ország egészségügyi ellátórendszerének összevetésében. A listán mindössze Románia maradt mögöttünk. Emellett mind a nők, mind pedig a férfiak átlagéletkora alacsonyabb nálunk, mint bármelyik OECD tagállamban – Mexikó kivételével. A megelőzhető betegségek miatti halálesetek tekintetében is csak a letteknél és a litvánoknál rosszabb a helyzet.

Mindezért a Medián felmérése szerint 2015 őszén a választópolgárok 52 százaléka tartotta felelősnek a kormányt, míg idén márciusban már 56 százalékuk nyilatkozott így.
A legnagyobb gond az alapellátással van. Mivel a háziorvosi praxisok alulfinanszírozottak, semmilyen módon nem vonzóak a pályakezdő orvosok számára. A háziorvosok átlagéletkora 56 feletti, de akadnak megyék, ahol ez 70, sőt 14 háziorvos már 80 éves is elmúlt. Az utánpótlás gondjait jól mutatja, hogy a 6674 háziorvosi praxisból csupán 38-ban található 30 évesnél fiatalabb orvos. A rohamos elöregedés még inkább sújtja a gyermekorvosi praxisokat, amelyeknek 45 százalékát 65 évesnél idősebb orvos látja el. A települések mintegy tíz százalékában van tartósan betöltetlen praxis. Országosan 233 fogorvos hiányzik, ebből Budapesten 33.

A járóbeteg szakellátásban a hosszú várólisták jelzik a szakemberhiányt, és míg Nyugat-Európában a műtéteknek már több mint a felét végzik az olcsóbb és a betegek számára is kedvezőbb egynapos sebészeteken, nálunk még mindig nagyon alacsony - mindössze 10 százalék - ezeknek a száma.

Kórházi ágyunk viszont nemzetközi összevetésben is kifejezetten sok van, persze, nem sokat érünk az ágyakkal, ha orvos és nővér viszont egyre kevésbé tartozik hozzájuk. Míg az EU-ban átlagosan 9,1 nővér jut ezer betegre, nálunk 6,5. Az orvosokra vonatkozó hasonló arányszámban mindössze Romániát és Szerbiát előzzük meg. A helyzet várhatóan csak romlani fog, mivel az orvosok és szakdolgozók elvándorlása már Románia irányába is elkezdődött.

A DK szerint a jelenleginél sokkal többet kellene költeni az egészségügyi ellátásra, amelynek állami finanszírozása folyamatosan csökkent az elmúlt években. A kórházak eladósodása például megállíthatatlan, ameddig nem fizetik ki számukra a tényleges ráfordítás költségeit.

Egyensúlyt kellene teremteni a gyógyítás-megelőzés-rehabilitáció vonatkozásában, utóbbiakra ugyanis jelenleg alig-alig költ az állam.

Emellett nemcsak több pénzre lenne szükség, hanem hatékonyabb felhasználásra is. A kiadások 60 százaléka például a többes, krónikus betegek ellátására megy el, miközben a végigdolgozott élet sok esetben hat-nyolcágyas kórtermekben fejeződik be. A lakosság elöregedésére a DK szerint idősotthonok, betegotthonok létrehozásával kell felkészülni, de van javaslatuk a gyógyszerárak csökkentésére is – e-receptekkel. Terveik között szerepel a valódi betegjogi képviselet, valamint az is, hogy érdekelté kell tenni a gyógyításban az alap-, valamint a járóbeteg-szakellátást, hogy ne a legdrágább kórházi ellátás felé irányítsák a betegeket.

A tarthatatlan bérek, a rossz munkakörülmények miatt egyre bizonytalanabbul teljesít az egészségügyi rendszer, a leépülés évek óta folyik. Meg kell állítani az orvosok és a szakdolgozók tömeges kivándorlását, aminek nemcsak az alacsony fizetés az oka, hanem a paraszolvencia, a feudális viszonyok, az elöregedett épületek és eszközök, a sikerélmény hiánya és a megkövesedett, elavult intézményrendszer is.

A DK szerint rendezni kell a béreket, biztosítani kell a megfelelő létszámot a képzésben és vonzóvá kell tenni a pályát. Ha ez nem történik meg, az tragédiához fog vezetni, amelyet egyetlen kormány sem élhet túl.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Tizenkét zsoltárfordító
2019-06-25
A budapesti Erdélyi Gyülekezet neves költőket kért fel arra, hogy az erdélyieknek legkedvesebb zsoltárokról – a hagyományokat zárójelbe téve, kifejezetten az ősrégi szövegekre hagyatkozva – modern fordításokat (esetleg zsoltárparafrázisokat) készítsenek. A rendkívülinek mondható irodalmi vállalkozást a június 16-án megtartott Németh Géza Emlékkonferencián jelentették be.

Százhalombattai költő a Jakab István-díj győztese
2019-06-25
Fazekas István Jókai-díjas költő, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának harmadéves doktorandusza vehette át az idén a Jakab Istvánról elnevezett nyelvészeti díjat. A díjra elsősorban teológusok pályázhatnak, egy-egy prédikáció megírásával.

A Polgármesteri Hivatal tájékoztatása a volt TIGÁZ-telek hasznosításáról
2019-06-25
Százhalombatta Gesztenyés úti alközpontját a "Matrica" Múzeum, a Napsugár Óvoda, az Egészségügyi Központ és a lakótelep 4-5 szintes lakóépületei alkotják.

A Sátánt látta áldozatában
2019-06-25
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. június 25-én nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak a büntető ügyében, akit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádoltak.

Újabb sportpályát újítottak fel
2019-06-25
Újabb felújított sportpályát vehetnek birtokba a testmozgást kedvelő városlakók Százhalombattán.

Intenzív szúnyoggyérítés folyik városunkban
2019-06-24
Intenzív szúnyoggyérítés folyik a városunkban 536 hektár területen.

Óriási focis siker
2019-06-24
Megnyerte a labdarúgó Diákolimpia IV. korcsoportjának országos döntőjét az 1.számú Általanos iskola csapata. Az elmúlt hétvégén Egerben megrendezett tornán jó játékkal, simán jutottak a legjobb 4 közé a srácok. Az elődöntőben a fertőszentmiklosi gárdát sikerült legyőzni, míg a döntőben drámai küzdelemben, büntetőrúgásokkal diadalmaskodtak Badacsonytomaj csapata ellen.

Zárkatársát verte meg a vádlott
2019-06-24
A Budapest Környéki Törvényszék nyilvános tárgyalássorozatot követően 2019. június 20-án hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, akit súlyos testi sértés bűntettével vádoltak.

A volt feleségét lőtte fejbe az érdi férfi
2019-06-24
A Budakörnyéki Járásbíróság 2019. június 20-án elrendelte annak az érdi férfinak a letartóztatását, akit volt felesége meggyilkolásával gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Elismerés a legjobbaknak
2019-06-24
Nem a lexikális tudás bővítésére, hanem az érdeklődés felkeltésére és fenntartására van szükség az oktatásban – vélekedett Vezér Mihály polgármester azon a hagyományos ünnepségen, amelyen a tanév legeredményesebb diákjait és pedagógusait köszöntötte a százhalombattai önkormányzat június 21-én.

Modellező VB
2019-06-24
Előkelő helyezéseket értek el a magyar versenyzők – köztük a százhalombattai Forrai Csaba és Forró Krisztián - a nemzetközi NAVIGA hajómodell szövetség huszadik rádiótávirányítású vitorlás hajómodell-világbajnokságán, a lengyelországi Wągrowiecben június 17-21-én.

Hármas összefogás
2019-06-21
A Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mely szervezetekkel közösen állít jelöltet az őszi önkormányzati választáson. A legszélesebb összefogás érdekében a DK, a Mi Városunk Jövőjéért Egyesület és a Momentum Mozgalom közösen állít polgármesterjelöltet, és valamennyi körzetben képviselő-jelöltet Százhalombattán – nyilatkozta a sajtónak Szabó Attila, a DK választókerületi elnöke június 20-án.

Halhatatlan művészet
2019-06-20
Zsúfolásig megtelt a Barátság Kulturális Központ kamaraterme a Canticum Novum Énekkar nyári koncertjén június 19-én Százhalombattán. A kórus és vendégei különleges, összművészeti produkciója hangos sikert aratott.

Megverte, fához kötözve később felgyújtotta halott áldozatát
2019-06-20
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. június 19-én elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, akiket a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettével és bűnpártolás bűntettével gyanúsít.

Folyamatos a szúnyogirtás
2019-06-19
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben leírta, hogy az egész országot érintő szúnyoginvázió oka a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítni, tekintettel arra, hogy a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem teszik lehetővé.      

Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.