2019. december 13. - Luca napja
Péntek
Min:2°
Max:5°
Szombat
Min:3°
Max:7°
Vasárnap
Min:2°
Max:7°
Hétfő
Min:3°
Max:8°
Kedd
Min:6°
Max:12°
Közélet, politika

Klinikai halál - írta: CK
2017-04-25 - A Demokratikus Koalíció szerint már csak az újraélesztés segíthet a magyar egészségügyön. Akinek nincs pénze drága magánklinikára, vagy nincsenek kapcsolatai, nem számíthat megfelelő ellátásra. A témában dr. László Imre, a párt egészségügyi kabinetvezetője, a Szent Imre kórház korábbi főigazgatója tartott lakossági fórumot Százhalombattán április 21-én.
A résztvevőket Szabó Attila képviselő köszöntötte. Dr. László Imre kiemelte, hogy a DK elsőként készítette el és hozta nyilvánosságra választási programját, amelyben több mint 360 pontban foglalják össze a tennivalókat. A "Sokak Magyarországa" elnevezésű dokumentum egyik legfontosabb üzenete, hogy "Aki beteg, gyógyulhasson!" A felmérésekből és lakossági fórumokból az derül ki, hogy nemcsak szerintük az egészségügy a legégetőbb problémánk, hanem a választók is így gondolják.

Az előadó számos friss, elismert nemzetközi szakmai szervezetek által publikált statisztikai adattal illusztrálta az egészségügyi ellátórendszer drámai helyzetét. Egyebek mellett elhangzott, hogy hazánk értékelése a 2015-ös huszonhetedik helyről a harmincadikra csúszott vissza 35 európai ország egészségügyi ellátórendszerének összevetésében. A listán mindössze Románia maradt mögöttünk. Emellett mind a nők, mind pedig a férfiak átlagéletkora alacsonyabb nálunk, mint bármelyik OECD tagállamban – Mexikó kivételével. A megelőzhető betegségek miatti halálesetek tekintetében is csak a letteknél és a litvánoknál rosszabb a helyzet.

Mindezért a Medián felmérése szerint 2015 őszén a választópolgárok 52 százaléka tartotta felelősnek a kormányt, míg idén márciusban már 56 százalékuk nyilatkozott így.
A legnagyobb gond az alapellátással van. Mivel a háziorvosi praxisok alulfinanszírozottak, semmilyen módon nem vonzóak a pályakezdő orvosok számára. A háziorvosok átlagéletkora 56 feletti, de akadnak megyék, ahol ez 70, sőt 14 háziorvos már 80 éves is elmúlt. Az utánpótlás gondjait jól mutatja, hogy a 6674 háziorvosi praxisból csupán 38-ban található 30 évesnél fiatalabb orvos. A rohamos elöregedés még inkább sújtja a gyermekorvosi praxisokat, amelyeknek 45 százalékát 65 évesnél idősebb orvos látja el. A települések mintegy tíz százalékában van tartósan betöltetlen praxis. Országosan 233 fogorvos hiányzik, ebből Budapesten 33.

A járóbeteg szakellátásban a hosszú várólisták jelzik a szakemberhiányt, és míg Nyugat-Európában a műtéteknek már több mint a felét végzik az olcsóbb és a betegek számára is kedvezőbb egynapos sebészeteken, nálunk még mindig nagyon alacsony - mindössze 10 százalék - ezeknek a száma.

Kórházi ágyunk viszont nemzetközi összevetésben is kifejezetten sok van, persze, nem sokat érünk az ágyakkal, ha orvos és nővér viszont egyre kevésbé tartozik hozzájuk. Míg az EU-ban átlagosan 9,1 nővér jut ezer betegre, nálunk 6,5. Az orvosokra vonatkozó hasonló arányszámban mindössze Romániát és Szerbiát előzzük meg. A helyzet várhatóan csak romlani fog, mivel az orvosok és szakdolgozók elvándorlása már Románia irányába is elkezdődött.

A DK szerint a jelenleginél sokkal többet kellene költeni az egészségügyi ellátásra, amelynek állami finanszírozása folyamatosan csökkent az elmúlt években. A kórházak eladósodása például megállíthatatlan, ameddig nem fizetik ki számukra a tényleges ráfordítás költségeit.

Egyensúlyt kellene teremteni a gyógyítás-megelőzés-rehabilitáció vonatkozásában, utóbbiakra ugyanis jelenleg alig-alig költ az állam.

Emellett nemcsak több pénzre lenne szükség, hanem hatékonyabb felhasználásra is. A kiadások 60 százaléka például a többes, krónikus betegek ellátására megy el, miközben a végigdolgozott élet sok esetben hat-nyolcágyas kórtermekben fejeződik be. A lakosság elöregedésére a DK szerint idősotthonok, betegotthonok létrehozásával kell felkészülni, de van javaslatuk a gyógyszerárak csökkentésére is – e-receptekkel. Terveik között szerepel a valódi betegjogi képviselet, valamint az is, hogy érdekelté kell tenni a gyógyításban az alap-, valamint a járóbeteg-szakellátást, hogy ne a legdrágább kórházi ellátás felé irányítsák a betegeket.

A tarthatatlan bérek, a rossz munkakörülmények miatt egyre bizonytalanabbul teljesít az egészségügyi rendszer, a leépülés évek óta folyik. Meg kell állítani az orvosok és a szakdolgozók tömeges kivándorlását, aminek nemcsak az alacsony fizetés az oka, hanem a paraszolvencia, a feudális viszonyok, az elöregedett épületek és eszközök, a sikerélmény hiánya és a megkövesedett, elavult intézményrendszer is.

A DK szerint rendezni kell a béreket, biztosítani kell a megfelelő létszámot a képzésben és vonzóvá kell tenni a pályát. Ha ez nem történik meg, az tragédiához fog vezetni, amelyet egyetlen kormány sem élhet túl.


AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Fénysugárlélek - Keleti Anikó kiállítása a HBVK-ban
2019-12-12
Adventi kiállítás nyílt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban Keleti Anikó festőművész alkotásiból. A tárlat január 3-ig látható. Az alábbiakban László Bandy megnyitója olvasható.

Agyhullámok tengerén
2019-12-12
A téma három szakértője mellett a százhalombattai dr. Kovács Erika PhD, a  Delfinekkel Együtt az Autistákért (DEA) Alapítvány alapítója volt a vendége a Duna TV Ridikül című talkshowjának december 4-én.

112, ha baj van!
2019-12-12
A tájékoztató letölthető innen!

Bűnszövetségben károsítottak meg pénzintézeteket több száz millió forinttal
2019-12-12
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 11-én megszüntette a letartóztatását és elrendelte bűnügyi felügyeletét annak a férfinak, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével gyanúsít.

Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.