2021. január 23. - Zelma napja
Szombat
Min:4°
Max:12°
Vasárnap
Min:1°
Max:6°
Hétfő
Min:0°
Max:5°
Kedd
Min:0°
Max:2°
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Közélet, politika

Klinikai halál - írta: CK
2017-04-25 - A Demokratikus Koalíció szerint már csak az újraélesztés segíthet a magyar egészségügyön. Akinek nincs pénze drága magánklinikára, vagy nincsenek kapcsolatai, nem számíthat megfelelő ellátásra. A témában dr. László Imre, a párt egészségügyi kabinetvezetője, a Szent Imre kórház korábbi főigazgatója tartott lakossági fórumot Százhalombattán április 21-én.
A résztvevőket Szabó Attila képviselő köszöntötte. Dr. László Imre kiemelte, hogy a DK elsőként készítette el és hozta nyilvánosságra választási programját, amelyben több mint 360 pontban foglalják össze a tennivalókat. A "Sokak Magyarországa" elnevezésű dokumentum egyik legfontosabb üzenete, hogy "Aki beteg, gyógyulhasson!" A felmérésekből és lakossági fórumokból az derül ki, hogy nemcsak szerintük az egészségügy a legégetőbb problémánk, hanem a választók is így gondolják.

Az előadó számos friss, elismert nemzetközi szakmai szervezetek által publikált statisztikai adattal illusztrálta az egészségügyi ellátórendszer drámai helyzetét. Egyebek mellett elhangzott, hogy hazánk értékelése a 2015-ös huszonhetedik helyről a harmincadikra csúszott vissza 35 európai ország egészségügyi ellátórendszerének összevetésében. A listán mindössze Románia maradt mögöttünk. Emellett mind a nők, mind pedig a férfiak átlagéletkora alacsonyabb nálunk, mint bármelyik OECD tagállamban – Mexikó kivételével. A megelőzhető betegségek miatti halálesetek tekintetében is csak a letteknél és a litvánoknál rosszabb a helyzet.

Mindezért a Medián felmérése szerint 2015 őszén a választópolgárok 52 százaléka tartotta felelősnek a kormányt, míg idén márciusban már 56 százalékuk nyilatkozott így.
A legnagyobb gond az alapellátással van. Mivel a háziorvosi praxisok alulfinanszírozottak, semmilyen módon nem vonzóak a pályakezdő orvosok számára. A háziorvosok átlagéletkora 56 feletti, de akadnak megyék, ahol ez 70, sőt 14 háziorvos már 80 éves is elmúlt. Az utánpótlás gondjait jól mutatja, hogy a 6674 háziorvosi praxisból csupán 38-ban található 30 évesnél fiatalabb orvos. A rohamos elöregedés még inkább sújtja a gyermekorvosi praxisokat, amelyeknek 45 százalékát 65 évesnél idősebb orvos látja el. A települések mintegy tíz százalékában van tartósan betöltetlen praxis. Országosan 233 fogorvos hiányzik, ebből Budapesten 33.

A járóbeteg szakellátásban a hosszú várólisták jelzik a szakemberhiányt, és míg Nyugat-Európában a műtéteknek már több mint a felét végzik az olcsóbb és a betegek számára is kedvezőbb egynapos sebészeteken, nálunk még mindig nagyon alacsony - mindössze 10 százalék - ezeknek a száma.

Kórházi ágyunk viszont nemzetközi összevetésben is kifejezetten sok van, persze, nem sokat érünk az ágyakkal, ha orvos és nővér viszont egyre kevésbé tartozik hozzájuk. Míg az EU-ban átlagosan 9,1 nővér jut ezer betegre, nálunk 6,5. Az orvosokra vonatkozó hasonló arányszámban mindössze Romániát és Szerbiát előzzük meg. A helyzet várhatóan csak romlani fog, mivel az orvosok és szakdolgozók elvándorlása már Románia irányába is elkezdődött.

A DK szerint a jelenleginél sokkal többet kellene költeni az egészségügyi ellátásra, amelynek állami finanszírozása folyamatosan csökkent az elmúlt években. A kórházak eladósodása például megállíthatatlan, ameddig nem fizetik ki számukra a tényleges ráfordítás költségeit.

Egyensúlyt kellene teremteni a gyógyítás-megelőzés-rehabilitáció vonatkozásában, utóbbiakra ugyanis jelenleg alig-alig költ az állam.

Emellett nemcsak több pénzre lenne szükség, hanem hatékonyabb felhasználásra is. A kiadások 60 százaléka például a többes, krónikus betegek ellátására megy el, miközben a végigdolgozott élet sok esetben hat-nyolcágyas kórtermekben fejeződik be. A lakosság elöregedésére a DK szerint idősotthonok, betegotthonok létrehozásával kell felkészülni, de van javaslatuk a gyógyszerárak csökkentésére is – e-receptekkel. Terveik között szerepel a valódi betegjogi képviselet, valamint az is, hogy érdekelté kell tenni a gyógyításban az alap-, valamint a járóbeteg-szakellátást, hogy ne a legdrágább kórházi ellátás felé irányítsák a betegeket.

A tarthatatlan bérek, a rossz munkakörülmények miatt egyre bizonytalanabbul teljesít az egészségügyi rendszer, a leépülés évek óta folyik. Meg kell állítani az orvosok és a szakdolgozók tömeges kivándorlását, aminek nemcsak az alacsony fizetés az oka, hanem a paraszolvencia, a feudális viszonyok, az elöregedett épületek és eszközök, a sikerélmény hiánya és a megkövesedett, elavult intézményrendszer is.

A DK szerint rendezni kell a béreket, biztosítani kell a megfelelő létszámot a képzésben és vonzóvá kell tenni a pályát. Ha ez nem történik meg, az tragédiához fog vezetni, amelyet egyetlen kormány sem élhet túl.


AKTUÁLIS
2020-12-17 - Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie december 16-ától annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt, és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, valamint orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult – tájékoztatott a NAV.
2020-12-15 - Néhány utast váratlanul ért Százhalombattán, hogy az ABC áruház nevű megállót - a Rubik-térnél, illetve a másik oldalon a konferenciaközpont előtt - nem érintik a Volán járatai december 13-tól. A közlekedési társaság egy a megállókban kihelyezett információs táblán tájékoztatja utasait a bevezetett módosításról.
2020-12-09 - Gere István emlékére.
HÍREINK
Épülhet a kerékpárút
2021-01-22
A Pest Megyei Kormányhivatal kiadta az építési engedélyt az EuroVelo 6 kerékpárút Érd és Százhalombatta közötti szakaszára – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Szakmány Tamás professzor a "Város Díszpolgára" cím jelöltje
2021-01-22
Százhalombatta Város Önkormányzata kitüntető díjak odaítélésével is köszönetet mond mindazoknak, akik példaértékű cselekedetet hajtottak végre és hozzájárultak Százhalombatta jó hírnevéhez.   

Tisztelet a Magyar Kultúrának!
2021-01-22
Tisztelt Kultúrakedvelő Százhalombattaiak! Január 22-e a Magyar Kultúra Napja, amelyet az idei évben rendhagyó módon ünneplünk. A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel sajnos az eddigi megszokott közös ünneplés helyett az idei évben más térben emlékezhetünk.

Adatszolgáltatási kötelezettség vendéglátóhely üzemeltetők részére
2021-01-21
Tisztelt Vendéglátóhely Üzemeltető! Figyelemmel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 2021. január 1-jével hatályos jogszabályváltozására, az alábbiakra hívjuk fel szíves figyelmét!

Február közepén léphet életbe az új buszmenetrend
2021-01-21
Tisztelt Százhalombattaiak! A VOLÁNBUSZ ma tájékoztatott arról, hogy a Déli lakótelep közösségi közlekedését érintő útvonal-módosítást február 1-jén még nem tudják bevezetni az új menetrend szerint, amely a korábbi menetirány visszaállítása mellett két jelenlegi buszjárat útvonalának megtartását és kiegészítő buszokat is tartalmaz.

Adathalászok trükköznek a NAV nevében
2021-01-21
Több bejelentés is érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), miszerint csalók kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat – írja közleményében a hivatal.

Lelki útravaló
2021-01-20
Isten békessége. "Az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen." 

Elhunyt Dr. Farkas Sándor, városunk gyógyszerésze
2021-01-20
Megrendülten értesültem róla, hogy jó barátom, “mindenki gyógyszerésze" Dr. Farkas Sándor a tegnapi nap 68 éves korában - rövid betegség után - elhunyt. 

Isten éltesse a 80 éves Horváth Istvánt
2021-01-18
Horváth István (Popi bácsi) mögött több évtizedes futballkarrier, és több, mint fél évszázados edzői múlt áll, sikeres pályafutását a labdarúgásnak köszönheti. Több évtizede meghatározó személyisége volt a százhalombattai futballnak.

XII. Százhalombattai Shooting Open
2021-01-18
A Százhalombattai Lövészklub - a Magyar Sportlövők Szövetsége és Százhalombatta város Önkormányzata segítségével - idén is megrendezte évindító, sportlövő válogató versenyét január 9-10-én.

Harmadik hely az országos robotika versenyen
2021-01-17
"A digitális világot meg kell ismerni, hogy az előnyeivel élni lehessen". Az Arany Iskolás diákok pedig olyan versenyzők, akik a fenti gondolattal már tisztában vannak.

Ne dőljön be a csalóknak
2021-01-17
Mindennapjaink jelenségévé vált az a "trükkös" bűnelkövetési módszer, amely nem csak az egyedül élő időskorúakat érinti. Az Érdi Rendőrkapitányság szórólapokkal is felhívta a figyelmet a csalókra, két érdi, valamint egy-egy százhalombattai és diósdi bevásárlóközpontnál január 17-én.

Szekrényből bújt elő az egyik gyanúsított
2021-01-17
Egyenruhások ébresztették két érdi ház lakóit január 12-én reggel. Az egyik címen elfogtak egy 18 éves férfit és egy 30 éves nőt, a másik ingatlan emeletén egy szekrényben keresett hiába menedéket egy 26 éves nő. A három előállítottat két lopással hozták összefüggésbe.

Illegális hulladéklerakók felszámolása - pályázat
2021-01-17
"Tisztítsuk meg az országot" – címmel hirdetett pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében.

A védőoltás elfogadása egyéni és közösségi felelősségünk
2021-01-15
A KÉSZ örömét fejezi ki, hogy a védőoltás széleskörű elérhetősége által legyőzhetővé vált az egészségünket, lelki békénket, társadalmunkat és gazdaságunkat veszélyeztető koronavírus-járvány.

Az első baba
2021-01-14
Cseke Gábor Noel az idei év első százhalombattai újszülöttje, aki január 2-án, 5 óra 8 perckor látta meg a napvilágot 3160 grammal és 56 cm-rel. Szülei Baglé Zsanett és Cseke Gábor. Vezér Mihály polgármester a családot köszöntve átadta az édesapának az önkormányzat babacsomagját, illetve a szülőknek a város ajándékát január 14-én.

Előrelépés a nehézségek ellenére - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő évértékelője
2021-01-14
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! A mögöttünk álló évek és évtizedek ezen időszakaiban már-már rutinszerűen kívántunk egymásnak minden jót az új esztendőre. Szép gesztus ez még akkor is, ha az esetek túlnyomó részében megszokásból jön, és igazából végig sem gondoljuk, hogy pontosan mi az a kívánság, amiről azt gondoljuk, hogy boldoggá teheti a másik életét.

Lelki útravaló
2021-01-13
Kihez imádkozunk?

Áramszünet
2021-01-11
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás az alábbi helyszíneken, a jelzett időpontokban.

Edzéssel kezdtek a modellvitorlázók
2021-01-11
Forrai Csaba jóvoltából baráti, professzionális szabad edzéses napot tartottak a százhalombattai modellvitorlázók a sukorói Velence tavi evezős pályán január 9-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.