2019. augusztus 22. - Menyhért napja
Csütörtök
Min:17°
Max:26°
Péntek
Min:17°
Max:28°
Szombat
Min:20°
Max:31°
Vasárnap
Min:20°
Max:31°
Hétfő
Min:21°
Max:32°
Közélet, politika

Klinikai halál - írta: CK
2017-04-25 - A Demokratikus Koalíció szerint már csak az újraélesztés segíthet a magyar egészségügyön. Akinek nincs pénze drága magánklinikára, vagy nincsenek kapcsolatai, nem számíthat megfelelő ellátásra. A témában dr. László Imre, a párt egészségügyi kabinetvezetője, a Szent Imre kórház korábbi főigazgatója tartott lakossági fórumot Százhalombattán április 21-én.
A résztvevőket Szabó Attila képviselő köszöntötte. Dr. László Imre kiemelte, hogy a DK elsőként készítette el és hozta nyilvánosságra választási programját, amelyben több mint 360 pontban foglalják össze a tennivalókat. A "Sokak Magyarországa" elnevezésű dokumentum egyik legfontosabb üzenete, hogy "Aki beteg, gyógyulhasson!" A felmérésekből és lakossági fórumokból az derül ki, hogy nemcsak szerintük az egészségügy a legégetőbb problémánk, hanem a választók is így gondolják.

Az előadó számos friss, elismert nemzetközi szakmai szervezetek által publikált statisztikai adattal illusztrálta az egészségügyi ellátórendszer drámai helyzetét. Egyebek mellett elhangzott, hogy hazánk értékelése a 2015-ös huszonhetedik helyről a harmincadikra csúszott vissza 35 európai ország egészségügyi ellátórendszerének összevetésében. A listán mindössze Románia maradt mögöttünk. Emellett mind a nők, mind pedig a férfiak átlagéletkora alacsonyabb nálunk, mint bármelyik OECD tagállamban – Mexikó kivételével. A megelőzhető betegségek miatti halálesetek tekintetében is csak a letteknél és a litvánoknál rosszabb a helyzet.

Mindezért a Medián felmérése szerint 2015 őszén a választópolgárok 52 százaléka tartotta felelősnek a kormányt, míg idén márciusban már 56 százalékuk nyilatkozott így.
A legnagyobb gond az alapellátással van. Mivel a háziorvosi praxisok alulfinanszírozottak, semmilyen módon nem vonzóak a pályakezdő orvosok számára. A háziorvosok átlagéletkora 56 feletti, de akadnak megyék, ahol ez 70, sőt 14 háziorvos már 80 éves is elmúlt. Az utánpótlás gondjait jól mutatja, hogy a 6674 háziorvosi praxisból csupán 38-ban található 30 évesnél fiatalabb orvos. A rohamos elöregedés még inkább sújtja a gyermekorvosi praxisokat, amelyeknek 45 százalékát 65 évesnél idősebb orvos látja el. A települések mintegy tíz százalékában van tartósan betöltetlen praxis. Országosan 233 fogorvos hiányzik, ebből Budapesten 33.

A járóbeteg szakellátásban a hosszú várólisták jelzik a szakemberhiányt, és míg Nyugat-Európában a műtéteknek már több mint a felét végzik az olcsóbb és a betegek számára is kedvezőbb egynapos sebészeteken, nálunk még mindig nagyon alacsony - mindössze 10 százalék - ezeknek a száma.

Kórházi ágyunk viszont nemzetközi összevetésben is kifejezetten sok van, persze, nem sokat érünk az ágyakkal, ha orvos és nővér viszont egyre kevésbé tartozik hozzájuk. Míg az EU-ban átlagosan 9,1 nővér jut ezer betegre, nálunk 6,5. Az orvosokra vonatkozó hasonló arányszámban mindössze Romániát és Szerbiát előzzük meg. A helyzet várhatóan csak romlani fog, mivel az orvosok és szakdolgozók elvándorlása már Románia irányába is elkezdődött.

A DK szerint a jelenleginél sokkal többet kellene költeni az egészségügyi ellátásra, amelynek állami finanszírozása folyamatosan csökkent az elmúlt években. A kórházak eladósodása például megállíthatatlan, ameddig nem fizetik ki számukra a tényleges ráfordítás költségeit.

Egyensúlyt kellene teremteni a gyógyítás-megelőzés-rehabilitáció vonatkozásában, utóbbiakra ugyanis jelenleg alig-alig költ az állam.

Emellett nemcsak több pénzre lenne szükség, hanem hatékonyabb felhasználásra is. A kiadások 60 százaléka például a többes, krónikus betegek ellátására megy el, miközben a végigdolgozott élet sok esetben hat-nyolcágyas kórtermekben fejeződik be. A lakosság elöregedésére a DK szerint idősotthonok, betegotthonok létrehozásával kell felkészülni, de van javaslatuk a gyógyszerárak csökkentésére is – e-receptekkel. Terveik között szerepel a valódi betegjogi képviselet, valamint az is, hogy érdekelté kell tenni a gyógyításban az alap-, valamint a járóbeteg-szakellátást, hogy ne a legdrágább kórházi ellátás felé irányítsák a betegeket.

A tarthatatlan bérek, a rossz munkakörülmények miatt egyre bizonytalanabbul teljesít az egészségügyi rendszer, a leépülés évek óta folyik. Meg kell állítani az orvosok és a szakdolgozók tömeges kivándorlását, aminek nemcsak az alacsony fizetés az oka, hanem a paraszolvencia, a feudális viszonyok, az elöregedett épületek és eszközök, a sikerélmény hiánya és a megkövesedett, elavult intézményrendszer is.

A DK szerint rendezni kell a béreket, biztosítani kell a megfelelő létszámot a képzésben és vonzóvá kell tenni a pályát. Ha ez nem történik meg, az tragédiához fog vezetni, amelyet egyetlen kormány sem élhet túl.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
2019-08-01 - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Százhalombattai Csoportja megemlékezésre és közös imádságra hív mindenkit Nagyboldogasszony napján augusztus 15-én, csütörtökön 17 órára Dunafüreden, a volt Báté falu templomának helyén lévő kereszthez.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Futólépésben
2019-08-06
A SZVISE Atlétika szakosztály csapata is részt vett az 5. Deseda Ultramaraton futófesztiválon a kaposvári Deseda-tó csodálatos környezetében július 27-28-án.

Érmek és jelvények
2019-08-05
Két arannyal, öt ezüsttel, nyolc bronzéremmel és 11 aranyjelvényes szintidővel tértek haza a VUK SE úszói a nyár utolsó versenyéről, a XII. Győr Openről, amely július 31. és augusztus 3. között zajlott.

Jelentős menetrendi változások
2019-08-05
A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti felújítás miatt jelentős menetrendi változásra kell számítaniuk a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár–Pécs vasútvonalon utazóknak augusztus 5-től 25-ig – tájékoztatott a MÁV.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.