2017. szeptember 21. - Máté, Mirella napja
Csütörtök
Min:10°
Max:12°
Péntek
Min:11°
Max:15°
Szombat
Min:10°
Max:13°
Vasárnap
Min:10°
Max:15°
Hétfő
Min:12°
Max:20°
Önkormányzat

Döntöttek a sporttámogatási keretről
2
2017-04-13 - Rendkívüli ülésen döntött a képviselő- testület a Sport Támogatási Keret pályázatairól, április 13-án. Zárt ülésen tárgyalták a Dunamenti Erőmű Zrt.-vel kapcsolatos elővásárlási jog gyakorlásáról szóló napirendi pontot. Több aktuális témát érintettek a képviselők a napirend előtti hozzászólásokban.
 Napirend előtt

 Pap Miklós képviselő felhívta a figyelmet a május 10-ig beadható "Az év praxisa a Kárpát-medencében" című pályázatra. Javasolta, hogy Önkormányzat a saját internetes felületén vagy a Hírtükörben hirdesse meg ezt a lehetőséget, ahol a betegek a háziorvosukkal kapcsolatos visszajelzéseiket is megírhatnák.

A képviselők hozzászólásukban egyetértésüket fejezték ki a városban történő fakivágással kapcsolatban. Mindannyian egyetértettek Kovács Lajos képviselővel, aki elmondta, hogy azért szükséges a nyárfák kivágása, mert egészségkárosító, tűzveszélyes a szálló pihe termés, amely közvetve allergiát okoz és beteríti a várost. Emlékeztetett, hogy korábban majdnem leégett a Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium, mert meggyulladt az összegyűlt szösz. Hozzátette, hogy a városlakók is megértik problémát, a belesetek megelőzése érdekében történik a fák kivágása. A képviselő-testület korábban döntött arról, hogy először a városközpontban és közintézmények körül vágják ki a nyárfákat, majd tervszerűen folytatják a munkát.

Szalai Attila képviselő elmondta, hogy száz fából talán kettőt lehetett megmenteni. A Szeptember 11. parkban társasházi közgyűlésen határoztak arról, hogy kérik a nyárfa kivágását.

Szabó Zoltán képviselő hangsúlyozta, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola udvarán 22 nagy nyárfát vágtak ki a környéken élők egyetértésével, mert sok problémát okozott a fa termése.

Kovács Lajos képviselő a televízióban már többször nyilatkozott arról, hogy a kivágott fák helyére őshonos fákat ültetnek majd ősszel.

Vezér Mihály polgármester elmondta, hogy Csoma Béla a Zöldfelület-fenntartó és Fejlesztő Kft vezetője a Műszaki Iroda közreműködésével nyilatkozott a televízióban, ahol ugyanezeket az érveket hangsúlyozta a szakember. A Műszaki Iroda fényképpel illusztrált kommünikét tett közzé a Hírtükör online oldalán. A testület mindent elkövet annak érdekében, hogy a lakosság megfelelő tájékoztatást kapjon a fakivágásokkal kapcsolatban.

Török Sándor és Pap Miklós képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy vannak, akik kerékpárral, illetve motorral rongálják a Szent István tér burkolatát, amelynek emiatt javítsa szükséges. Javasolták a főtér környéki kitaposott ösvény lekövezését is.


Napirendi pontok

A képviselő-testület zárt ülésen megtárgyalta és döntött a Dunamenti Erőmű Zrt-vel kapcsolatban elővásárlási jog gyakorlásáról szóló nyilatkozat megadásáról.

Döntöttek a Sport és a Kulturális Támogatási Keretre beérkezett pályázatokról is.
Mint ismeretes a márciusi képviselő-testületi ülésen nagy vita előzte meg a Sport Támogatási Keretre beérkezett pályázatok elbírálását, és további egyeztetéseket tartottak szükségesnek.
Az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottság újra mérlegelése alapján döntött a 65 M Ft pályázati pénz odaítéléséről, a támogatásban részesülő pályázókról és a támogatási összegekről.

A képviselő-testület felkérte Vezér Mihály polgármestert, hogy tegyen javaslatot a Dunamenti Erőmű felé, a céggel megkötött együttműködési megállapodásban rögzített, legfeljebb 10 M Ft-os keret felosztására, amely a százhalombattai amatőr sport támogatására fordítható. Ehhez a testület ajánlást fogalmazott meg a Sport Bizottság javaslata alapján.(forrás:battanet.hu)

 

 

 


Hozzászólások
Tisztelt szerkesztőség, tisztelt képviselő-testület!
 
Szívemet öröm járja át, hogy a képviselők javasolták a főtér környéki kitaposott ösvény lekövezését. Több év után nem tapossuk, rondítjuk el a gondos kezek által készített parkot, nem tesszük tönkre más munkáját. Csak annyit szeretnék ezen hírhez hozzátenni, hogy én már átadás után jeleztem több képviselőnek a hibát, de a válasz az volt, a testületnek kell az ilyen fontos kérdésben dönteni. Talán még rám emlékeznek, de, hogy mit javasoltam, arra nem.

Szóval említettem, hogy tőlünk nyugatra a lakók lábbal jelölik ki az irányt, s ahol kitapossák, ott lesz a járda. Ezen gondolatomat megosztottam a Hírtükörrel, de  többek között a volt városvezetővel, Szekeres úrral is, amikor a kitaposott részen átjöttem. Igaz, ő nem volt oda az ötletért, való igaz,  nem is képviselő, de mint látjuk, a testület sem támogatta akkor, mivel  csak most döntött erről. Ebből csak az szűrhető le, a képviselőink bárhol, nem vesznek komolyan, kérdeznek, de a választ már nem várják meg, mondhatnám, csak az a tuti, amit ők javasolnak.

A motorozást, kerékpározást a főtéren a meglévő ill. kihelyezett kamerákkal és büntetéssel lehetne kordában tartani, ahogy a vizesárkok, "vízköpők" nem rendeltetés szerű használatát is.

Volt még pár javaslat, de azt is lesöpörték, mint vacsora után  az asztalt.  Például a Mol felé vezető híd előtt gyalogos átkelő létesítése 5-6 éve tervbe van véve... A főtér alatti parkolóház hasznosítása megvalósulni látszik, hány év után is? Meddig is állt üresen, vitte a pénzt? Talán komolyabban kellene venni a polgárok azon szokását, hogy segíteni akarnak, van véleményük, ami néha nem is butaság. Ilyen ötletet, vagy hasonlót bármelyik választópolgár javasol, leintik, majd évek múlva megvalósul. Ekkor elgondolkodom, mi végre  is vagyunk mi, polgárok két választás között?
 
Nagy Péter
A 2017. április 13-án tartott Rendkívüli-testületi ülésre írt hozzászólásra válasz

Tisztelt Nagy Péter Úr!

Több témában szólította meg a Képviselő-testületet hozzászólásában, melyre az alábbiakban válaszolunk.

A főtér és a CBA közötti terület

Sajnos nagyon szomorú, hogy a parkosított főtér Szent István templom előtti területén a városlakók azon része, akik nem képesek pár métert megtenni kényelmi szempontból, inkább új utat tapostak maguknak. Egyre többen közlekednek rajta mások is, ha már megvan, akkor menjünk ott, felelőtlenül tönkretéve és csökkentve ezzel is a meglévő zöldfelületet, figyelmen kívül hagyva a károkozást, melynek helyrehozatala költségekkel jár, nem gondolva arra, hogy azt valakinek meg is kell fizetni. A városlakók azon része, akiket zavar ez az emberi magatartás, a károkozást természetesen szóvá is teszik, ami helyes is, de az Önkormányzaton kérik számon, hogy miért nem tesz valamit.

A járda lábbal kijelölése: a FŐTÉR tervezési koncepciójának fontos része volt bizonyos mennyiségű zöldfelületnek legalább a széleken való biztosítása, mivel annak központi részét teljesen le kellett burkolni ahhoz, hogy rendezvényeket megfelelően tarthassunk rajta, és a mai városépítészeti irányelvekben már alapvető követelmény minél több zöldfelület kialakítása. Ezt a pályázat miatt 5 évig nem csökkenthettük, most se jó szívvel tesszük, mert az újabb járdának legalább ugyanannyi ellenzője van, mint pártolója, sokak szerint a lakótelepről a CBA felé vezető több száz méteres úton az a 40 méternyi rövidítés nem éri meg többtucat négyzetméternyi fű betonlapokkal való leburkolását. Láthatóan nem is az inkább szabálykövető idősek élnek a rövidítés lehetőségével, hanem nagyrészt az iskolákból jövő tanulók, akik nincsenek a gyaloglásban néhány méternyi spórolásra rászorulva.

A főtér mindenkié, de megvannak a szabályai annak, hogy mi az, amit szabad és mi az, amit nem. Elsődleges szempont a biztonság, mivel sok gyermek tartózkodik rendszerességgel a téren. A motorozás, kerékpározás a főtéren tilos, mely táblával is jelezve van. Elmondható, hogy sajnos vannak olyan személyek, akik nem veszik figyelembe a mindenkire egyaránt vonatkozó szabályokat. Jelen esetben a kameráknak köszönhetően a téren áthajtó motorost a Rendőrség – épp a felvételeken látható rendszám alapján - már azonosította. Ennek alapján a megfelelő intézkedést megtette az elkövető ellen. A közterület-felügyelők rendszeresen jelen vannak a főtéren, és ha szükséges, figyelmeztetik a szabályszegőket, figyelnek a rendre, az emberek biztonságára, de sok esetben az elkövetők nem ebben az időszakban követik el a szabálysértést.

A MOL felé vezető híd előtti gyalogos átkelő létesítésével kapcsolatos felvetésére válaszolva:
itt is a biztonságos, balesetmentes közlekedés a fő szempont. Ez a szakasz pont olyan helyen van, ahol balesetveszély miatt nem biztos, hogy ajánlott. Az Önkormányzat Műszaki Irodája megvizsgálta annak lehetőségét, hogy mi az, ami szolgálná a balesetmentes közlekedést. 

A kereszteződés komplett áttervezése keretében lehetne a gyalogátkelőhelyet és a kerékpárút-átvezetést egyben megterveztetni és létesíttetni (a megvilágítás fényereje jogszabályban előírt, így nem kis költségen lámpaoszlopokat is kell a gyalogátkelőhelyhez tenni). Mint ismeretes, több éve pályázik az Önkormányzat kerékpárút-rekonstrukcióra és az Érd városával összekötő újabb útvonal kiépítésére. Eddig nem sikerült nyerni. Újra pályázott a város, most van elbírálás alatt van egy ilyen pályázat. Ha megnyerjük, pályázati pénzből lehetne a kereszteződést is gyalogátkelőhellyel és kerékpárút-átvezetéssel megvalósítani, így nyilván amire pályázati esély van, azt nem fogjuk saját költségvetésünkből finanszírozni.

A főtér alatti parkolóház hasznosítása megvalósulni látszik, hány év után is? Meddig is állt üresen, vitte a pénzt?
Erre válaszolva fontos megjegyezni, hogy folyamatosan kereste az Önkormányzat annak a lehetőségét, hogy a optimálisabb formában tudja hasznosítani a parkolóházat. Kezdetektől meghirdetésre került a város lakossága körében plakátokon és többféle formában. Nem volt érdeklődés a lakosság részéről. Egyre több autóval rendelkeznek a városlakók, egyre kevesebb hely van a parkolásra, tapasztaljuk folyamatosan, főleg akkor, ha rendezvény is van a városban. Tehát folyamatosan keressük az optimális lehetőséget, amely bevételt is hoz a városnak. Most újra több helyen meghirdetésre kerültek a parkolóhelyek, melyek bérelhetőek hosszú távra is.

Az Önkormányzat minden lakossági jelzést örömmel vesz, hiszen ezzel segítik munkáját. A bejelentéseket, észrevételeket megvizsgálja, intézkedik és válaszol is mindegyikre. De a városlakók ébersége, figyelme mindig segítség, hiszen nem lehet mindenhol jelenlétet biztosítani. Ha bármelyik városvezetőhöz, képviselőhöz fordulnak személyesen, írásban, vagy egyéb formában a városlakók, azt mindig örömmel vesszük, hiszen közösen tehetünk városunkért.

Sajnos nem lehetünk mindenki mellett ott, aki kárt okoz. Ilyenkor hol is van az egyén felelőssége, amikor nem gondol arra, hogy a rongálásnak, felelőtlenségnek ára van, és a közvagyont teszi tönkre. Nagyon sok pénzt költ a város az utakra, parkokra, környezetünkre. Még ha kevesebb is jut a költségvetésből fejlesztésekre, nincs miért szégyenkezni, országos viszonylatban is büszkék lehetünk városunkra.

Százhalombatta, 2017. 05. 10.
 
Műszaki Iroda
AKTUÁLIS
2017-09-21 - Tanácskozást tart a százhalombattai képviselő-testület jövő héten, szeptember 26-án, kedden 9 órakor.
2017-09-21 - A Barátság Kulturális Központ pályázatot hirdet MŰVELŐDÉSSZERVEZŐ munkakör betöltésére.
2017-09-19 - A kerékpáromat keresem, amellyel szeptember 1-jén elestem Dunafüreden.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Téli gumikat kapott a Hulladékkommandó
2017-09-21
Három garnitúra téli autógumi-abroncsot ajándékozott a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálatnak a Hankook Tire Magyarország Kft. Az adományt szeptember 19-én vették át a civil szervezet tagjai.

Kisboldogasszony a RONÖ-nál
2017-09-21
Idén is megemlékezett Kisboldogasszony napjáról a százhalombattai román nemzetiségi önkormányzat (RONÖ) szeptember 9-én a Szerb templomban.

Tompa Mihály az ismerősöd?
2017-09-20
Átütő és megérdemelt sikert aratott Kovácsné Pázmándy Ágnes lelkész-könyvtáros a százhalombattai Tompa Mihály Emléknapon szeptember 20-án. Facebook profilt hozott létre a méltatlanul elfeledett és igazán talán sosem értett költő számára. Azon keresztül mutatta be "adatlapját", "albumait" és "ismerőseit" – a középiskolások pedig meglehetősen lájkolták!

Fantasztikus élmény volt a Magyar Népdal Napja
2017-09-19
A Csík Zenekar és az Oscar-díjas Bakáts téri általános iskola kórusa mellett a százhalombattai Bodzavirág Kórus és Bodzabogyók Énekegyüttes is részt vett abban a több száz fős zenei produkcióban, amely a Magyar Népdal Napja alkalmából valósult meg Martonvásáron és Székesfehérváron szeptember 15-17-én.

Kulináris közösségi élmények
2017-09-19
Három kategóriában összesen húsz csapat ragadott fakanalat a Battai Napok hagyományos, népszerű főzőversenyén szeptember 10-én.

Könyvjelző - Ransom Riggs: A különlegesek regéi
2017-09-19
A Gyűrűk Ura óta rendre jelennek meg az épp aktuális kortárs irodalomban az egyre újabb és újabb világokat teremtő történetek. Nem mindenkinek sikerül meghódítani az olvasókat, de akad néhány említésre méltó hős, Ruminitől Harry Potterig. Ransom Riggs ideje 2011-ben jött el, amikor megjelent "eredeti fotókkal" illusztrált sorozata első kötete, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei.

Ismét elnökké választották Pap Miklóst
2017-09-19
Ellenszavazat nélkül választották meg Pap Miklóst a százhalombattai Fidesz élére újabb két évre a szervezet legutóbbi közgyűlésén.

Két új nemzetközi projekt az Aranyban
2017-09-19
Alig telt el néhány hét az előző két Erasmus pályázat lezárása óta, máris két új projekt indul a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban.

Újdonságok a HBVK-ban
2017-09-19
Han Kang: Növényevő Mary Alice Monroe: Nyári fuvallat Szvetlana Alekszijevics: Utolsó tanúk - gyermekként a második világháborúban Dr. Yael Adler: Bőrügyek Esterházy Péter: Rubens és a nemeuklideszi asszonyok Sediánszky Nóra: Tékozló PárizsKiss Ottó: Ne félj, Apa!

Biztonsági tanácsok időseknek
2017-09-19
Az idősek világnapja alkalmából tisztelettel adunk néhány jó tanácsot idősebb honfitársaink részére, áldozattá válásuk megelőzése érdekében.

Nagy várostakarítás
2017-09-18
Több mint százan gyűjtöttek hulladékot Százhalombattán a TeSzedd országos nagytakarítási akció keretében szeptember 16-án.

Változó környezet, folyamatos együttműködés
2017-09-18
Miként a tavalyi évben, idén is jelentősen hozzájárult a Battai Napok sikeréhez a Dunamenti Erőmű Zrt. Az Erőmű egészségügyi szűrőbuszban ingyenes méréseket végeztek és bemutatókat tartottak, de a nagyszínpadi produkciók megvalósulását is támogatta a nagyvállalat. Bár az iparág számára jelentős változásokat hozott, nehéz időszakot jelentett az elmúlt tíz év, a várossal való folyamatos együttműködést nagyon fontosnak tartják – nyilatkozta Lehőcz Balázs vezérigazgató.   

Szoros meccsen kapott ki az SZKE
2017-09-18
A Telekom Veszprém U20 csapatát fogadta az Százhalombattai Kézilabda Egyesület a szezon első bajnoki mérkőzésén szeptember 16-án Százhalombattán. Százhalombattai KE – Telekom Veszprém U20 31:34 (14:13)

Gólyatábor 2017
2017-09-18
Az idei gólyatábort teljesen másképp éltem meg IDB-sként, mint tavaly gólyaként.

Hétvégi házi feladatok...
2017-09-18
A nyaralók és hétvégi házak sajnos sok esetben válnak a bűnelkövetők célpontjává, mert a tulajdonosok ősszel és télen ritkán látogatják házaikat, kieső helyen vannak, nincsenek jelen a szomszédok sem.

Zánka
2017-09-18
Erzsébet tábor (Csak egy vélemény a több százból)

Varrodai találkozó
2017-09-18
Varrodai találkozó volt a Csónakházban augusztus 27-én. Szécsényiné Zsuzsa, Tóth Józsefné és Berta Kati szervezte. Mindenki mozgósítva volt, mindenki szólt mindenkinek. Nagy volt a várakozás, nagyon sokan 40 éve nem láttuk egymást.

Elkezdődött a tekebajnokság
2017-09-18
A várakozásoknak megfelelően, 5:1 arányban arattak győzelmet a Battai Gurítók első őszi mérkőzésükön, amelyen az Obsitos I.

Második lett Forrai Csaba
2017-09-18
Második helyezést ért el Forrai Csaba százhalombattai modellező a rádiótávirányítású vitorlás hajómodellek F5 - E hajóosztályban rendezett országos bajnokságán, Ölbőn szeptember 17-én.

Kijutott a világbajnokságra
2017-09-18
Európa nyolc legjobb versenyzője közé került, és ez által jogot szerzett a junior világbajnokságon történő induláshoz Rajkai Róbert, a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület versenyzője a maribori junior judo Eb-n, amit szeptember 15-17-én rendeztek.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.