2018. január 23. - Zelma napja
Hétfő
Min:-4°
Max:0°
Kedd
Min:-12°
Max:0°
Szerda
Min:-10°
Max:-2°
Csütörtök
Min:-7°
Max:1°
Péntek
Min:0°
Max:6°
Önkormányzat

Döntöttek a sporttámogatási keretről
2
2017-04-13 - Rendkívüli ülésen döntött a képviselő- testület a Sport Támogatási Keret pályázatairól, április 13-án. Zárt ülésen tárgyalták a Dunamenti Erőmű Zrt.-vel kapcsolatos elővásárlási jog gyakorlásáról szóló napirendi pontot. Több aktuális témát érintettek a képviselők a napirend előtti hozzászólásokban.
 Napirend előtt

 Pap Miklós képviselő felhívta a figyelmet a május 10-ig beadható "Az év praxisa a Kárpát-medencében" című pályázatra. Javasolta, hogy Önkormányzat a saját internetes felületén vagy a Hírtükörben hirdesse meg ezt a lehetőséget, ahol a betegek a háziorvosukkal kapcsolatos visszajelzéseiket is megírhatnák.

A képviselők hozzászólásukban egyetértésüket fejezték ki a városban történő fakivágással kapcsolatban. Mindannyian egyetértettek Kovács Lajos képviselővel, aki elmondta, hogy azért szükséges a nyárfák kivágása, mert egészségkárosító, tűzveszélyes a szálló pihe termés, amely közvetve allergiát okoz és beteríti a várost. Emlékeztetett, hogy korábban majdnem leégett a Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium, mert meggyulladt az összegyűlt szösz. Hozzátette, hogy a városlakók is megértik problémát, a belesetek megelőzése érdekében történik a fák kivágása. A képviselő-testület korábban döntött arról, hogy először a városközpontban és közintézmények körül vágják ki a nyárfákat, majd tervszerűen folytatják a munkát.

Szalai Attila képviselő elmondta, hogy száz fából talán kettőt lehetett megmenteni. A Szeptember 11. parkban társasházi közgyűlésen határoztak arról, hogy kérik a nyárfa kivágását.

Szabó Zoltán képviselő hangsúlyozta, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola udvarán 22 nagy nyárfát vágtak ki a környéken élők egyetértésével, mert sok problémát okozott a fa termése.

Kovács Lajos képviselő a televízióban már többször nyilatkozott arról, hogy a kivágott fák helyére őshonos fákat ültetnek majd ősszel.

Vezér Mihály polgármester elmondta, hogy Csoma Béla a Zöldfelület-fenntartó és Fejlesztő Kft vezetője a Műszaki Iroda közreműködésével nyilatkozott a televízióban, ahol ugyanezeket az érveket hangsúlyozta a szakember. A Műszaki Iroda fényképpel illusztrált kommünikét tett közzé a Hírtükör online oldalán. A testület mindent elkövet annak érdekében, hogy a lakosság megfelelő tájékoztatást kapjon a fakivágásokkal kapcsolatban.

Török Sándor és Pap Miklós képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy vannak, akik kerékpárral, illetve motorral rongálják a Szent István tér burkolatát, amelynek emiatt javítsa szükséges. Javasolták a főtér környéki kitaposott ösvény lekövezését is.


Napirendi pontok

A képviselő-testület zárt ülésen megtárgyalta és döntött a Dunamenti Erőmű Zrt-vel kapcsolatban elővásárlási jog gyakorlásáról szóló nyilatkozat megadásáról.

Döntöttek a Sport és a Kulturális Támogatási Keretre beérkezett pályázatokról is.
Mint ismeretes a márciusi képviselő-testületi ülésen nagy vita előzte meg a Sport Támogatási Keretre beérkezett pályázatok elbírálását, és további egyeztetéseket tartottak szükségesnek.
Az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottság újra mérlegelése alapján döntött a 65 M Ft pályázati pénz odaítéléséről, a támogatásban részesülő pályázókról és a támogatási összegekről.

A képviselő-testület felkérte Vezér Mihály polgármestert, hogy tegyen javaslatot a Dunamenti Erőmű felé, a céggel megkötött együttműködési megállapodásban rögzített, legfeljebb 10 M Ft-os keret felosztására, amely a százhalombattai amatőr sport támogatására fordítható. Ehhez a testület ajánlást fogalmazott meg a Sport Bizottság javaslata alapján.(forrás:battanet.hu)

 

 

 


Hozzászólások
Tisztelt szerkesztőség, tisztelt képviselő-testület!
 
Szívemet öröm járja át, hogy a képviselők javasolták a főtér környéki kitaposott ösvény lekövezését. Több év után nem tapossuk, rondítjuk el a gondos kezek által készített parkot, nem tesszük tönkre más munkáját. Csak annyit szeretnék ezen hírhez hozzátenni, hogy én már átadás után jeleztem több képviselőnek a hibát, de a válasz az volt, a testületnek kell az ilyen fontos kérdésben dönteni. Talán még rám emlékeznek, de, hogy mit javasoltam, arra nem.

Szóval említettem, hogy tőlünk nyugatra a lakók lábbal jelölik ki az irányt, s ahol kitapossák, ott lesz a járda. Ezen gondolatomat megosztottam a Hírtükörrel, de  többek között a volt városvezetővel, Szekeres úrral is, amikor a kitaposott részen átjöttem. Igaz, ő nem volt oda az ötletért, való igaz,  nem is képviselő, de mint látjuk, a testület sem támogatta akkor, mivel  csak most döntött erről. Ebből csak az szűrhető le, a képviselőink bárhol, nem vesznek komolyan, kérdeznek, de a választ már nem várják meg, mondhatnám, csak az a tuti, amit ők javasolnak.

A motorozást, kerékpározást a főtéren a meglévő ill. kihelyezett kamerákkal és büntetéssel lehetne kordában tartani, ahogy a vizesárkok, "vízköpők" nem rendeltetés szerű használatát is.

Volt még pár javaslat, de azt is lesöpörték, mint vacsora után  az asztalt.  Például a Mol felé vezető híd előtt gyalogos átkelő létesítése 5-6 éve tervbe van véve... A főtér alatti parkolóház hasznosítása megvalósulni látszik, hány év után is? Meddig is állt üresen, vitte a pénzt? Talán komolyabban kellene venni a polgárok azon szokását, hogy segíteni akarnak, van véleményük, ami néha nem is butaság. Ilyen ötletet, vagy hasonlót bármelyik választópolgár javasol, leintik, majd évek múlva megvalósul. Ekkor elgondolkodom, mi végre  is vagyunk mi, polgárok két választás között?
 
Nagy Péter
A 2017. április 13-án tartott Rendkívüli-testületi ülésre írt hozzászólásra válasz

Tisztelt Nagy Péter Úr!

Több témában szólította meg a Képviselő-testületet hozzászólásában, melyre az alábbiakban válaszolunk.

A főtér és a CBA közötti terület

Sajnos nagyon szomorú, hogy a parkosított főtér Szent István templom előtti területén a városlakók azon része, akik nem képesek pár métert megtenni kényelmi szempontból, inkább új utat tapostak maguknak. Egyre többen közlekednek rajta mások is, ha már megvan, akkor menjünk ott, felelőtlenül tönkretéve és csökkentve ezzel is a meglévő zöldfelületet, figyelmen kívül hagyva a károkozást, melynek helyrehozatala költségekkel jár, nem gondolva arra, hogy azt valakinek meg is kell fizetni. A városlakók azon része, akiket zavar ez az emberi magatartás, a károkozást természetesen szóvá is teszik, ami helyes is, de az Önkormányzaton kérik számon, hogy miért nem tesz valamit.

A járda lábbal kijelölése: a FŐTÉR tervezési koncepciójának fontos része volt bizonyos mennyiségű zöldfelületnek legalább a széleken való biztosítása, mivel annak központi részét teljesen le kellett burkolni ahhoz, hogy rendezvényeket megfelelően tarthassunk rajta, és a mai városépítészeti irányelvekben már alapvető követelmény minél több zöldfelület kialakítása. Ezt a pályázat miatt 5 évig nem csökkenthettük, most se jó szívvel tesszük, mert az újabb járdának legalább ugyanannyi ellenzője van, mint pártolója, sokak szerint a lakótelepről a CBA felé vezető több száz méteres úton az a 40 méternyi rövidítés nem éri meg többtucat négyzetméternyi fű betonlapokkal való leburkolását. Láthatóan nem is az inkább szabálykövető idősek élnek a rövidítés lehetőségével, hanem nagyrészt az iskolákból jövő tanulók, akik nincsenek a gyaloglásban néhány méternyi spórolásra rászorulva.

A főtér mindenkié, de megvannak a szabályai annak, hogy mi az, amit szabad és mi az, amit nem. Elsődleges szempont a biztonság, mivel sok gyermek tartózkodik rendszerességgel a téren. A motorozás, kerékpározás a főtéren tilos, mely táblával is jelezve van. Elmondható, hogy sajnos vannak olyan személyek, akik nem veszik figyelembe a mindenkire egyaránt vonatkozó szabályokat. Jelen esetben a kameráknak köszönhetően a téren áthajtó motorost a Rendőrség – épp a felvételeken látható rendszám alapján - már azonosította. Ennek alapján a megfelelő intézkedést megtette az elkövető ellen. A közterület-felügyelők rendszeresen jelen vannak a főtéren, és ha szükséges, figyelmeztetik a szabályszegőket, figyelnek a rendre, az emberek biztonságára, de sok esetben az elkövetők nem ebben az időszakban követik el a szabálysértést.

A MOL felé vezető híd előtti gyalogos átkelő létesítésével kapcsolatos felvetésére válaszolva:
itt is a biztonságos, balesetmentes közlekedés a fő szempont. Ez a szakasz pont olyan helyen van, ahol balesetveszély miatt nem biztos, hogy ajánlott. Az Önkormányzat Műszaki Irodája megvizsgálta annak lehetőségét, hogy mi az, ami szolgálná a balesetmentes közlekedést. 

A kereszteződés komplett áttervezése keretében lehetne a gyalogátkelőhelyet és a kerékpárút-átvezetést egyben megterveztetni és létesíttetni (a megvilágítás fényereje jogszabályban előírt, így nem kis költségen lámpaoszlopokat is kell a gyalogátkelőhelyhez tenni). Mint ismeretes, több éve pályázik az Önkormányzat kerékpárút-rekonstrukcióra és az Érd városával összekötő újabb útvonal kiépítésére. Eddig nem sikerült nyerni. Újra pályázott a város, most van elbírálás alatt van egy ilyen pályázat. Ha megnyerjük, pályázati pénzből lehetne a kereszteződést is gyalogátkelőhellyel és kerékpárút-átvezetéssel megvalósítani, így nyilván amire pályázati esély van, azt nem fogjuk saját költségvetésünkből finanszírozni.

A főtér alatti parkolóház hasznosítása megvalósulni látszik, hány év után is? Meddig is állt üresen, vitte a pénzt?
Erre válaszolva fontos megjegyezni, hogy folyamatosan kereste az Önkormányzat annak a lehetőségét, hogy a optimálisabb formában tudja hasznosítani a parkolóházat. Kezdetektől meghirdetésre került a város lakossága körében plakátokon és többféle formában. Nem volt érdeklődés a lakosság részéről. Egyre több autóval rendelkeznek a városlakók, egyre kevesebb hely van a parkolásra, tapasztaljuk folyamatosan, főleg akkor, ha rendezvény is van a városban. Tehát folyamatosan keressük az optimális lehetőséget, amely bevételt is hoz a városnak. Most újra több helyen meghirdetésre kerültek a parkolóhelyek, melyek bérelhetőek hosszú távra is.

Az Önkormányzat minden lakossági jelzést örömmel vesz, hiszen ezzel segítik munkáját. A bejelentéseket, észrevételeket megvizsgálja, intézkedik és válaszol is mindegyikre. De a városlakók ébersége, figyelme mindig segítség, hiszen nem lehet mindenhol jelenlétet biztosítani. Ha bármelyik városvezetőhöz, képviselőhöz fordulnak személyesen, írásban, vagy egyéb formában a városlakók, azt mindig örömmel vesszük, hiszen közösen tehetünk városunkért.

Sajnos nem lehetünk mindenki mellett ott, aki kárt okoz. Ilyenkor hol is van az egyén felelőssége, amikor nem gondol arra, hogy a rongálásnak, felelőtlenségnek ára van, és a közvagyont teszi tönkre. Nagyon sok pénzt költ a város az utakra, parkokra, környezetünkre. Még ha kevesebb is jut a költségvetésből fejlesztésekre, nincs miért szégyenkezni, országos viszonylatban is büszkék lehetünk városunkra.

Százhalombatta, 2017. 05. 10.
 
Műszaki Iroda
AKTUÁLIS
2018-01-17 - Vezér Mihály polgármester közleménye - Számos hírportál számolt be arról a tragikus és sajnálatos balesetről, amely szombatra virradó éjszaka, január 13-án történt a százhalombattai vasútállomáson. Két fiatalt rázott meg az áram.
2018-01-11 - Megjelentette 2018-as szelektív naptárját a százhalombattai Szákom Nonprofit Kft.
2018-01-11 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Girja - Két arany, egy ezüst - Battaiak a horvát bajnokságon
2018-01-22
A SZVISE három versenyzője is részt vett a nyílt horvát girja bajnokságon, amelyet Csázma városában rendeztek január 20-án.

Tartják magukat - Szezonértékelő Keresztes Józseffel
2018-01-22
Nem indult jól a Százhalombattai KE kézilabdázói számára a 2017/2018-as bajnokság. Az őszi szezon értékeléséről Keresztes József szakmai igazgatóval beszélgettünk.

Könyvjelző - Mark Wolynn: Örökölt családminták
2018-01-22
A tizenkilenc éves Jesse egyik éjjel szokatlan dologra riadt fel.

Derült égből rock and roll - Kipróbáltuk a Gastrockitchent
2018-01-22
Váratlanul, de kellemes meglepetésként érkezett városunkba a Gastrockitchen rock kocsma tavaly december közepén, amelynek megálmodója, üzemeltetője a zenész- és vendéglátó körökben széles kapcsolatrendszerrel és (más területen, de) komoly vállalkozói tapasztalatokkal rendelkező Rácz Richárd.  Az ötven éve kocsmaként üzemelő, sokak által ismert hely új koncepciójára, hangulatára, kínálatára a Hírtükör is kíváncsi volt. Nemes Dóra írása.

Tűz a szívekben
2018-01-22
Bódy Magdi, a magyar jazz királynője és Szatai Gábor rockénekes erősítette a Freedom zenekar különböző formációit a IX. Újévi Koncerten, amelyre Százhalombattán, a Szekeres Rendezvényközpontban került sor január 14-én.

Két keréken, biztonságban
2018-01-22
A százhalombattai kerékpárutak fejlesztéséről tartott lakossági fórumot az MSZP helyi szervezete január 19-én a Centrál étteremben.

Kimaxolta a versenyt Horváth Csenge
2018-01-22
Nyolc arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szereztek a battai versenyzők a III. Évindító Nemzetközi Szenior Úszóversenyen január 20-án Szentesen.

Pest Megyei Úszó Diákolimpia
2018-01-22
Sokadik alkalommal adott otthont a Százhalombattai Városi Sportuszoda a Pest Megyei Úszó Diákolimpiának, amelyet január 21-én, vasárnap rendeztek meg, figyelemmel az előző napi felvételikre.

Kipp-Kopp tehetségműhely
2018-01-19
A százhalombattai Kipp-Kopp Óvodában hagyomány, hogy a "Játszani jó!" drámajáték-tehetségműhely tagjai mesét adnak elő a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Elhunyt László Károly
2018-01-19
Elhunyt László Károly okleveles gépészmérnök, a Dunai Kőolajipari Vállalat egykori alapító munkatársa december 19-én.

Teke hírek - Meglett a 6. hely
2018-01-19
Megszerezte a hatodik helyet a Battai Gurítók csapata a 2017-es Budapest és Környéki Szabadidős Amatőr Teke bajnokság utolsó, halasztott mérkőzésén január 14-én.

Utálom azokat a megnyitókat...
2018-01-18
Utálom azokat a megnyitókat, ahol a megnyitó személy magáról kezd el beszélni, saját szubjektív véleményét hangoztatja. /"Meglátásom szerint, úgy gondolom, úgy érzem...."/ Olyan is volt, hogy egyszerűen kimentem emiatt. De most vagyok elég fáradt, hogy magamról fogok mesélni. Ha figyeltek, azért remélem, közben rájöttök, hogy rólatok és Bandyról.

In Memoriam
2018-01-18
Az elmúlt hétvégén tragikus hirtelenséggel elhunyt tehetséges fiatal fotósra, Bicskei Bencére emlékeznek a Barátság Kulturális Központban az intézmény számára készített fotóival. A válogatás a Minigalériában látható január 21-ig, vasárnapig.

Már idén üzemelni fog a százhalombattai naperőmű
2018-01-18
Hamarosan elkezdődik a Dunai Solar Park kivitelezése Százhalombattán, amely 17,6 megawattos beépített kapacitásával az ország egyik legnagyobb naperőműve lesz. A beruházó MET Csoport jóváhagyta a 25 millió eurós beruházási döntést. A részletekről elsőként a százhalombattaiakat tájékoztatta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgató-helyettese, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója.

A társasházak fizetik a szemétszállítást
2018-01-17
A jövőben a társasházaknak számlázza ki a hulladékszállítás díját a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NKHV) Százhalombattán. A január 1-jén életbe lépő változásról a térségi közszolgáltató helyi alvállalkozója, a SZÁKOM Nonprofit Kft. tájékoztatta a közös képviselőket.

Bóna Zoltán a kormánypárti jelölt
2018-01-16
Hivatalossá vált, hogy Bóna Zoltán jelenlegi országgyűlési képviselőt indítja a FIDESZ-KDNP a Pest megyei 8. számú választókörzetben az áprilisi parlamenti választáson. Az országos választmány mai ülésén fogadta el a 106 egyéni országgyűlési képviselőjelölt listáját.

Tragédia az állomáson
2018-01-16
Halálos baleset történt január 13-án hajnalban a százhalombattai vasútállomáson. Két 20 év körüli fiút áramütés ért, miután felmásztak egy vagon tetejére. Egyikük a helyszínen életét vesztette, a másikat súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Lapunk információja szerint a fiatalok csoportosan, feltehetőleg szórakozóhelyről érkeztek a helyszínre, ahol ketten – valószínűleg – kalandvágyból felmásztak egy várakozó vagon tetejére, ahol a nagyfeszültségű vezetéktől áramütést szenvedtek.

Lakossági fórum a kerékpárutakról
2018-01-16
A százhalombattai kerékpárút-hálózat fejlesztéséről és felújításáról rendez fórumot a városi MSZP szervezet január 19-én, pénteken 17 órakor a Hotel Trainingben található Centrál Étteremben.

Horvátországi vendégszereplés
2018-01-16
A horvátországi Rogoznicaban, a 12. Rogoznica Kupán versenyeznek a százhalombattai Energia Modellező Klub hajómodellezői IOM hajóosztályban január 19-21-én. A csapatot Forrai Csaba szakosztályvezető irányítja.

Aranyérmes focisták
2018-01-15
Aranyérmet szerzett a VUK SE U11-es labdarúgócsapata a január 13-án Ercsiben megrendezett Téli Kupán. A battai srácok 5 győzelemmel és 1 döntetlennel, 18-3-as gólkülönbséggel végeztek az élen a rendkívül erős mezőnyben.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.