2018. szeptember 24. - Gellért napja
Hétfő
Min:8°
Max:15°
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:3°
Max:14°
Csütörtök
Min:1°
Max:17°
Péntek
Min:7°
Max:21°
Riport

Ha nem száll fel a füst - írta: CK
2017-01-31 - Százhalombatta gyakran szerepel a levegőminőséggel foglalkozó híradásokban - igaz, az utóbbi években már nem az ipari szennyezés, hanem a szálló por miatt. Januárban néhány napra nálunk is el kellett rendelni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mindez mégsem jelenti azt, hogy kirívóan rosszabb lenne a levegő, mint a régióban.
Inkább arról van szó, hogy aközé a néhány tucat hazai település közé tartozunk, ahol folyamatosan mérik a levegő minőségét, tehát annak összetételéről egyáltalán rendelkezésre állnak információk – tudtuk meg Kurucz Lajostól, az önkormányzat Műszaki Irodájának környezetvédelmi munkatársától.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) részét képező telepített mérőállomásokat még a kétezres évek közepén helyezték üzembe. Az egyik a dunafüredi Búzavirág téren, a másik az óvárosi focipálya, a harmadik pedig a Kőrösi iskola mellett található. Üzemeltetésüket jelenleg a Pest Megyei Kormányhivatal végzi, adataikat a Földművelésügyi Minisztérium honlapján, a www.levegominoseg.hu oldalon követhetjük nyomon. A kormányhivatal felel a Piac téren található kijelző állomás üzemeltetéséért is, amely körülbelül egy éve nem működik. Tájékoztatásuk szerint azért, mert egyelőre nem sikerült kompatibilissé tenni a rendszeren végzett szoftverfejlesztéssel, de a probléma megoldása folyamatban van.

A levegő rossz minőségéért elsősorban a szilárd- illetve a folyékony tüzelőanyagokkal történő fűtés, valamint a közlekedés a felelős. A jogszabályok értelmében szigorúan tilos olyan anyaggal tüzelni, amely jelentősen károsíthatja az egészségünket, mint például a gumi, illetve a műanyag. Az előírások betartatása néhány éve még a jegyzők hatásköre volt, mostanra azonban a Pest Megyei Kormányhivataléba került.

A vonatkozó kormányrendelet szerint a kezeletlen - azaz nyers - papír és fa kivételével semmilyen hulladékot nem szabad elégetni. Nem gyújthatunk be tehát a lebontott kerítésünkkel, ha az festve vagy pácolva volt, mert az égéskor rákkeltő anyagok jöhetnek létre – magyarázta Kurucz Lajos.    

Egy szerkesztőségünkhöz is eljuttatott lakossági bejelentés szerint akad dunafüredi telephely, ahol halomban áll a tüzeléshez előkészített bútorlap, amellyel rendszeresen be is fűtenek. A szomszédban dolgozók panaszkodnak a büdös miatt, róluk azonban az terjedt el, hogy fáradt olajjal fűtenek, de a bejelentő szerint a lakóházak kéményeiből is gyakran jön műanyagszag, és ipari parki telephelyük szomszédságából is elég fekete füst száll fel. "Nem tudom, hogy az ott dolgozók tisztában vannak-e vele, hogy veszélyes, amit csinálnak" – jegyzi meg a levélíró.

Mivel egyre drágább a gáz, sokan visszatértek a vegyes tüzelésre – mondta az önkormányzat szakembere -, a különösen hideg időszakokban pedig mindenki többet tüzel, amely akkor is jelentkezik a levegő minőségében, ha mindenki szabályosan jár el. Összességében ugyanis akkor is megnő a terhelés, több lesz a lebegő porrészecske. Ha ehhez még az időjárás is kedvezőtlenül alakul, vagyis hosszabb ideig nem fúj a szél, illetve nincs csapadék, még inkább feldúsulhat a szállóporkoncentráció, különösen az alacsonyan fekvő részeken, amilyen Dunafüred is.

Fontos azonban tudni, hogy a szálló por magas koncentrációja nem lokális, hanem regionális probléma. Nem csak Százhalombattát, hanem Budapestet és vonzáskörzetét jellemzi – emelte ki Kurucz Lajos.

A szálló por egészségkárosító hatásaival kapcsolatos emisszió források a kipufogó gáz és a széntüzelés – olvasható az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján. A szél fújta inert por - nagyobb szemcsemérete miatt - kevésbé károsítja az egészséget, a kisebb méretű szálló por azonban jobban megtapad az érfalakon. Koncentrációjának rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyát, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut-fellángolások miatti orvoshoz fordulás, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma.
A kültéri levegő szállóportartalma hosszú távon jelentősen hozzájárul a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedéséhez. A közlekedésből származó levegőszennyezés (magában foglalva a szállóporszennyeződést is) a forgalmas utak mentén élő lakosságot bizonyítottan jobban károsítja. A szálló por még a legalacsonyabb koncentrációban is káros az egészségre.

Nagyon nem mindegy tehát, hogyan és mivel tüzelünk. Az Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának tájékoztatása szerint a korábbi évek mérési eredményei alapján egyértelműen megállapítható, hogy Százhalombatta nem tartozik a legszennyezettebb levegőjű települések közé, így például a szálló por tekintetében is a budapesti értékek alatt maradnak az eredmények.

A lakossági tüzelőberendezések üzemeltetésének hatósági ellenőrzése (500 kW, illetve 140 kW névleges bemenő hőteljesítmény alatt) a területileg illetékes járási hivatal hatáskörébe tartozik. Az ezekkel kapcsolatos bejelentéseket - beleértve a vélelmezett hulladékégetést is - hozzájuk kell megtenni telefonon, postai úton vagy e-mailben. Százhalombatta esetében a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala (2030 Érd, Budai út 7/b.) az illetékes.

A hatósági gyakorlat alapján elmondható, hogy hulladékégetés esetén szinte kizárólag tettenéréssel történő bizonyítást követően lehet eredményes hatósági eljárást lefolytatni. Bizonyított hulladékégetés esetén a járási hivatalok levegőtisztaság-védelmi bírságot szabhatnak ki.

AKTUÁLIS
2018-09-24 -
2018-09-24 - Módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok a Budapest – Székesfehérvár és a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon szeptember 24-től október 3-ig.
2018-09-20 - Hét városi tulajdonú bérlakásra írt ki pályázatot a százhalombattai önkormányzat szeptember 20-án.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kézilabda NB I/B - Vereséggel kezdték a szezont
2018-09-24
Az idény második mérkőzésén a Balatonfüred U21 csapatát fogadta otthonában a Százhalombattai KE. Szeptember 22. Százhalombattai KE- Balatonfüred U21 (10-14) 22-26. SZKE: Horváth 1 – Pap 1, Tass, Kónya 3, Kiss 5, Laurinyecz 7, Dósa 1. Csere: Róth, Kurán – Garajszki, Tóth 2, Bálint, Gyurcsovics, Kővári 1, Kreisz, Mogyorósi 1. Edző: Kovács Gergely

Baráti találkozó
2018-09-24
Forrai Csaba első, Forró Krisztián pedig harmadik lett azon a vitorlás hajómodell-versenyen, amelyet az ASE - Atomerőmű Sportegyesület rendezett F5-E/IOM hajóosztályban szeptember 22-23-án Fadd-Domboriban, a Duna holtágában.

Munkatársakat keres a MÁV
2018-09-20
A hosszú távú szakmai utánpótlás biztosítása és az üres pozíciók betöltése érdekében számos pozícióban állásokat kínál a MÁV Zrt.

Marad a péntek
2018-09-20
Az idei téltől kedden és pénteken is elszállítja a szemetet a SZÁKOM Kft. Százhalombatta kertes városrészeiben azoktól a lakóktól, akik ezt igényelik.

Egyenlő bánásmód ügyfélfogadás
2018-09-20
A százhalombattai Polgármesteri Hivatalban tart ügyfélfogadást a Pest megyei egyenlőbánásmód-referens, dr. Szatmári Éva október 29-én, hétfőn, 11 óra 30-tól 15 óra 30-ig.

A tűzrakó meséje
2018-09-20
Áll a költő Balogh Ágnes Emese borítóján és olvas. A stégen, amelyik a Balatonhoz vezet. De lehetne akár a Duna is. Vers meg a Duna – óhatatlanul József Attila verse jut eszünkbe, az, amelyikben "zavaros, bölcs és nagy volt a Duna." A borító fotóján nem látszik, hogy zavaros-e a víz, de mert a többi között fiatalos lendületet és humort ígér beköszöntőjében a szerkesztő (Kaiser László), kíváncsian várjuk a könyv kézbevételekor, hogy mennyire "zavaros" az (a társadalom, az átélt időszak) Véghelyi Balázs válogatott és új verseiben.

Védelmi gyakorlat lesz szerdán
2018-09-20
Katasztrófavédelmi gyakorlat miatt lezárják az Erkel körút egy szakaszát Százhalombattán szeptember 26-án, szerdán, 9 és 13 óra között – tájékoztatott az önkormányzat és az érdi katasztrófavédelmi kirendeltség.

Gyerekek a család fölött - Ahogyan a védőnő látja
2018-09-20
Manapság a gyerekek nem tagjai a családnak, inkább fölötte állnak. Nincsenek feladataik, mindenki őket szolgálja. Hogy ezzel mi a baj? Egyebek mellett erről is beszélgettünk Szikszai-Gál Évával, a százhalombattai Arany János iskola védőnőjével, aki idén negyven éve dolgozik a pályán, és mintegy foglalkozási ártalomként mindenkit "kicsikémnek" szólít, amikor szenvedélyes magyarázataiba kezd.

Magyarország legjobb úszó szakosztályát akarjuk megcsinálni
2018-09-19
Alighogy visszatért a VUK SE-hez, olyan ajánlatot kapott, amelyet valószínűleg kevesen utasítanának el a magyar úszósportban. Hosszú Katinka kérte fel saját klubja szakmai vezetőjének. Vizi Csabával élete legnagyobb és legszebb szakmai kihívásáról beszélgettünk. 

A héten mutatják be Rómában Fazekas darabját
2018-09-18
Az Európai Kultúra Napján, szeptember 20-án, este 7 óra 30 perctől kerül bemutatásra Rómában, a Magyar Akadémia Liszt termében Fazekas István Pilátus éjszakája című történelmi drámája. A magyar szerző művét La notte di Pilato címmel fordították olaszra.

Judo Eb
2018-09-18
Ötödik helyezést ért el 81 kilogrammban Rajkai Róbert, a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület versenyzője a szófiai Judo Junior Európa-bajnokságon szeptember 14-16-án.

Ötvenesek lettek
2018-09-18
Aranylakodalmat ünnepeltek a Dunafüredi Nyugdíjas Klubban Százhalombattán szeptember 17-én. Az önkormányzat nevében Szél Pál és Török Sándor képviselők köszöntötték Garai Józsefet és nejét, Marikát.

Önismereti tréning gyerekeknek
2018-09-18
A résztvevők két nap alatt, tapasztalt önismereti tréner segítségével, közösen járnak be egy utat, amelynek célja, hogy jobban megismerjék saját személyiségüket, erősségeiket, gyengeségeiket, működésüket, reakcióikat, valamint a változtatás lehetőségeit.

Szűz Mária születése a román nemzetiségnél
2018-09-18
Kisboldog asszony, Na?terea Maicii Domnului ünnepet rendez Százhalombatta Város Román Nemzetiségi Önkormányzata szeptember 21-én, pénteken, amelyre szeretettel várják az érdeklődő városlakókat.

Bizottsági ülések
2018-09-18
Jövő héten tartják képviselő-testületi tanácskozást előkészítő üléseiket a százhalombattai önkormányzat szakbizottságai.

Szerb búcsú
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szeptember 21-én rendezi meg a Szerb Búcsút a nemzetiségi önkormányzat Százhalombattán. Az évtizedek óta fennálló hagyományos rendezvény a görögkeleti szerb templom védőszentjének ünnepét zárja.

Anyaországi látogatás
2018-09-18
A tavalyi évhez hasonlóan idén is szervezett a görög nemzetiségűeknek anyaországi kulturális kirándulást a százhalombattai görög önkormányzat.

Galéria az udvarban
2018-09-17
Tizenötödik alkalommal rendezett festménykiállítást a százhalombattai Hangyássyné Zsuzsa a Battai Napok alatt. A minigalériát ezúttal is saját otthonában, a Vasút utca 70. alatti csodaszép kertben rendezte be. A látogatókat pogácsával és aprósüteménnyel fogadta.

Új forgalmi rend az M0-on
2018-09-17
A Hárosi Duna-hídon a munkaterület mellett az M1 autópálya irányába az eddigi kettő helyett három forgalmi sáv, míg a Soroksári Duna-híd felé nyújtott gyorsítósávok segítik majd a közlekedőket az M0-on. Az autóút déli szektorának rekonstrukciója miatt szükségessé vált forgalomterelések átalakításáról született döntés. 

Kungfu-önvédelem felnőtteknek
2018-09-17
A Százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztálya felvételt hirdetett most alakuló felnőtt csoportjába.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.