2018. július 20. - Illés napja
Péntek
Min:19°
Max:28°
Szombat
Min:15°
Max:26°
Vasárnap
Min:17°
Max:25°
Hétfő
Min:18°
Max:22°
Kedd
Min:18°
Max:26°
Riport

Ha nem száll fel a füst - írta: CK
2017-01-31 - Százhalombatta gyakran szerepel a levegőminőséggel foglalkozó híradásokban - igaz, az utóbbi években már nem az ipari szennyezés, hanem a szálló por miatt. Januárban néhány napra nálunk is el kellett rendelni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mindez mégsem jelenti azt, hogy kirívóan rosszabb lenne a levegő, mint a régióban.
Inkább arról van szó, hogy aközé a néhány tucat hazai település közé tartozunk, ahol folyamatosan mérik a levegő minőségét, tehát annak összetételéről egyáltalán rendelkezésre állnak információk – tudtuk meg Kurucz Lajostól, az önkormányzat Műszaki Irodájának környezetvédelmi munkatársától.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) részét képező telepített mérőállomásokat még a kétezres évek közepén helyezték üzembe. Az egyik a dunafüredi Búzavirág téren, a másik az óvárosi focipálya, a harmadik pedig a Kőrösi iskola mellett található. Üzemeltetésüket jelenleg a Pest Megyei Kormányhivatal végzi, adataikat a Földművelésügyi Minisztérium honlapján, a www.levegominoseg.hu oldalon követhetjük nyomon. A kormányhivatal felel a Piac téren található kijelző állomás üzemeltetéséért is, amely körülbelül egy éve nem működik. Tájékoztatásuk szerint azért, mert egyelőre nem sikerült kompatibilissé tenni a rendszeren végzett szoftverfejlesztéssel, de a probléma megoldása folyamatban van.

A levegő rossz minőségéért elsősorban a szilárd- illetve a folyékony tüzelőanyagokkal történő fűtés, valamint a közlekedés a felelős. A jogszabályok értelmében szigorúan tilos olyan anyaggal tüzelni, amely jelentősen károsíthatja az egészségünket, mint például a gumi, illetve a műanyag. Az előírások betartatása néhány éve még a jegyzők hatásköre volt, mostanra azonban a Pest Megyei Kormányhivataléba került.

A vonatkozó kormányrendelet szerint a kezeletlen - azaz nyers - papír és fa kivételével semmilyen hulladékot nem szabad elégetni. Nem gyújthatunk be tehát a lebontott kerítésünkkel, ha az festve vagy pácolva volt, mert az égéskor rákkeltő anyagok jöhetnek létre – magyarázta Kurucz Lajos.    

Egy szerkesztőségünkhöz is eljuttatott lakossági bejelentés szerint akad dunafüredi telephely, ahol halomban áll a tüzeléshez előkészített bútorlap, amellyel rendszeresen be is fűtenek. A szomszédban dolgozók panaszkodnak a büdös miatt, róluk azonban az terjedt el, hogy fáradt olajjal fűtenek, de a bejelentő szerint a lakóházak kéményeiből is gyakran jön műanyagszag, és ipari parki telephelyük szomszédságából is elég fekete füst száll fel. "Nem tudom, hogy az ott dolgozók tisztában vannak-e vele, hogy veszélyes, amit csinálnak" – jegyzi meg a levélíró.

Mivel egyre drágább a gáz, sokan visszatértek a vegyes tüzelésre – mondta az önkormányzat szakembere -, a különösen hideg időszakokban pedig mindenki többet tüzel, amely akkor is jelentkezik a levegő minőségében, ha mindenki szabályosan jár el. Összességében ugyanis akkor is megnő a terhelés, több lesz a lebegő porrészecske. Ha ehhez még az időjárás is kedvezőtlenül alakul, vagyis hosszabb ideig nem fúj a szél, illetve nincs csapadék, még inkább feldúsulhat a szállóporkoncentráció, különösen az alacsonyan fekvő részeken, amilyen Dunafüred is.

Fontos azonban tudni, hogy a szálló por magas koncentrációja nem lokális, hanem regionális probléma. Nem csak Százhalombattát, hanem Budapestet és vonzáskörzetét jellemzi – emelte ki Kurucz Lajos.

A szálló por egészségkárosító hatásaival kapcsolatos emisszió források a kipufogó gáz és a széntüzelés – olvasható az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján. A szél fújta inert por - nagyobb szemcsemérete miatt - kevésbé károsítja az egészséget, a kisebb méretű szálló por azonban jobban megtapad az érfalakon. Koncentrációjának rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyát, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut-fellángolások miatti orvoshoz fordulás, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma.
A kültéri levegő szállóportartalma hosszú távon jelentősen hozzájárul a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedéséhez. A közlekedésből származó levegőszennyezés (magában foglalva a szállóporszennyeződést is) a forgalmas utak mentén élő lakosságot bizonyítottan jobban károsítja. A szálló por még a legalacsonyabb koncentrációban is káros az egészségre.

Nagyon nem mindegy tehát, hogyan és mivel tüzelünk. Az Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának tájékoztatása szerint a korábbi évek mérési eredményei alapján egyértelműen megállapítható, hogy Százhalombatta nem tartozik a legszennyezettebb levegőjű települések közé, így például a szálló por tekintetében is a budapesti értékek alatt maradnak az eredmények.

A lakossági tüzelőberendezések üzemeltetésének hatósági ellenőrzése (500 kW, illetve 140 kW névleges bemenő hőteljesítmény alatt) a területileg illetékes járási hivatal hatáskörébe tartozik. Az ezekkel kapcsolatos bejelentéseket - beleértve a vélelmezett hulladékégetést is - hozzájuk kell megtenni telefonon, postai úton vagy e-mailben. Százhalombatta esetében a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala (2030 Érd, Budai út 7/b.) az illetékes.

A hatósági gyakorlat alapján elmondható, hogy hulladékégetés esetén szinte kizárólag tettenéréssel történő bizonyítást követően lehet eredményes hatósági eljárást lefolytatni. Bizonyított hulladékégetés esetén a járási hivatalok levegőtisztaság-védelmi bírságot szabhatnak ki.

Felhivások
2018-06-18 -
Kedves Olvasóink és Partnereink! A kiadó Promotion Service Nonprofit Kft. és a fenntartó önkormányzat egyeztetése alapján a Százhalombattai Hírtükör nem jelenik meg nyomtatott formában július folyamán.
AKTUÁLIS
2018-07-18 - Idén új helyszínen - Dunaharasztin - és új támogatói háttérrel valósul meg a ROXIGET ROCKZENEI FESZTIVÁL ÉS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY. A tehetségkutató versenyre idén is elsősorban a közép-magyarországi régióból várják az amatőr rockzenekarok jelentkezését augusztus 1-jéig.
2018-07-17 - Évek óta rendezvényünk népszerű helyszíne a borfalu, ezért az idei évben is kinyílnak a kapui. Tekintse meg ajánlatunkat és jelentkezzen még ma!
2018-07-03 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Alpolgármesteri fogadóóra
2018-07-20
Fogadóórát tart Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester július 23-án(hétfőn), 14 óra 30-tól 16 óra 30-ig az Óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104-es telefonszámon lehet egyeztetni.

Második hely az OB-n
2018-07-18
Második helyet szerzett Schulek János százhalombattai modellező a rádió-távirányítású vitorlás hajómodellek F5-10 hajóosztályának hétvégén rendezett országos bajnokságán, Balatonlellén.

Remek formában Rajkai Robi
2018-07-18
Öt győzelemmel első helyen végzett a rendkívül erős, 32 ország 380 versenyzőjét felvonultató mezőnyben Rajkai Róbert a nemzetközi junior válogató versenyek negyedik fordulójában július 14-15-én Pakson.

Bűnmegelőzési program a Rendőr Múzeumban
2018-07-18
Kihelyezett bűnmegelőzési előadáson vettek részt a százhalombattai Harmónia Nyugdíjas Klub tagjai a fővárosi Rendőr Múzeumban július 12-én. A programot az érdi rendőrök szervezték, az ismertetőt Daka Béla nyugalmazott rendőr alezredes tartotta.

Utazás Romániában
2018-07-18
Eljött a várva várt nap! Reggel, hajnali 4 órakor elindultunk Románia felé. Hosszú út állt előttünk, de a vidám társasággal röpült az idő. Kisebb pihenőkkel megérkeztünk Borszékre, első és második napi szállásunkra. Erdélynek  e nagyhírű gyógyhelye a keleti Kárpátoknak nyugatról kelet felé vonuló egyik kis völgyében fekszik. Nem hiába hívják Erdélyben bor-víznek a jó minőségű ásványvizet, "mert annak úgy kell gyöngyöznie mint a bornak"

Átadták az Érdi Rendőrkapitányság új épületét
2018-07-12
Ünnepélyes keretek között adták át az Érdi Rendőrkapitányság új, korszerű épületét július 11-én, szerdán.

Lecserélik
2018-07-11
Eltömítette a környező fákról lehulló szennyeződés a Göncz Árpád téri Pitypang szökőkút műanyag fúvókáit Százhalombattán, emiatt a látványos szórófejet le kellett szerelni.

Polgárőr nyár
2018-07-11
A június sem a nyugalom jegyében telt el a százhalombattai polgárőröknél.

A csapatmunka nagyon fontos
2018-07-11
A Magyar Judo Szövetség regionális dankollégiumának elnökévé választották Szél Pált július 4-én. Az 5. danos mestert aligha kell bemutatni a százhalombattaiaknak, hiszen tősgyökeres dunafüredi, 26 éve képviseli a városrészt az önkormányzatban, amelyen belül az Ifjúsági, Sport és Közrendi Bizottság elnöke, a városi polgárőrszervezet valamint a polgárőrök országos sportegyesületének vezetője. A Lakihegy Rádióban elhangzott beszélgetés során városi aktualitásokat is megosztott a hallgatókkal.

Szedje és cserélje!
2018-07-11
Kivontak több Valsartan-alapanyagú vérnyomáscsökkentőt A Valsartan nevű alapanyaggal Magyarországon közel 200 ezer beteget kezelnek, vagyis a magas vérnyomásos betegek mintegy 30 százalékát érinti a kivonás. Ugyanakkor nem mindenkit, mert több olyan Valsartan-alapanyagú, de  más kombinációjú készítmény is van, amelyek minősége megfelelő és továbbra is forgalmazhatók.

Még egy kicsit iskolázzunk??
2018-07-11
Talán elkéstem egy kicsit, hiszen sokak számára már "tombol" a nyár, de nem tudom letenni a tollamat, amíg nem írok büszkén, intézményvezetőként az Arany János Iskoláról! Júniusban a sok érettségiző (117 diák) elég hosszasan bizonyította tudását, majd záróértekezlet a nevelőtestület felé a tanév összegzése és vége. .....mindenki megkezdte jól megérdemelt pihenését június 30-án.Az iskolában se gyerekek, se pedagógusok, csak papírok és emlékek az üres termek, kiürült folyosók falai között.

A köztisztviselőket ünnepelték
2018-07-10
A százhalombattai Polgármesteri Hivatal aktív és nyugdíjas munkatársait köszöntötték, valamint elismerő okleveleket is átadtak a Köztisztviselők Napja alkalmából rendezett ünnepségen a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban június 29-én.

Emlékezzünk Mátyás királyra
2018-07-09
Álljunk meg egy percre, és főhajtással emlékezzünk Mátyás királyra július 10-én 12 órakor, a gépjárművet vezetők pedig rövid dudaszóval demonstrálják, hogy a mai napig aktuális a nagy uralkodó szellemisége. Bakk István PhS, a Kanonok Alapítvány elnöke kezdeményezte a megemlékezést a Mátyás emlékév alkalmából.        

EB-ezüst és további érmek
2018-07-09
Az összes hátszámban rajthoz állt, nagyszerűen szerepelt és a dobogóra is állhatott Ilyés Laura Vanda, a Százhalombattai VUK SE úszója élete harmadik, egyben utolsó ifjúsági Európa-bajnokságán, amelyet Helsinkiben rendeztek július 4-8-án.

Bababarát szoba várja az édesanyákat a Hotel Trainingben
2018-07-09
Kényelmesen és praktikusan berendezett helyiség várja ezentúl az édesanyákat és a séta vagy ügyintézés közben megéhezett gyermeküket a Hotel Trainingben. Vezér Mihály polgármester adta át július 2-án azt a baba-mama szobát, ahol a nap bármely időpontjában nyugodt körülmények között táplálhatják a csecsemőket az anyukák.

Szent László király útján
2018-07-09
Nagyszalonta, Nagyvárad, Kolozsvár, Tordai-hasadék, Marosvásárhely, Nyárádszentlászló, Korond, Székelyudvarhely, Bögöz, Segesvár, Gyulafehérvár, Déva, Arad...

Két győzelem a hétvégén
2018-07-09
Két versenyen is dobogós helyeket szereztek a százhalombattai hajómodellezők az elmúlt hétvégén.

Közvélemény-kutatás az élhető városért - Képviselő-testületi összefoglaló
2018-07-04
A város vonzerejének, lakosságmegtartó képességének növelésére, a civil társadalom önszerveződő tevékenységének erősítésére, az itt élők életminőségének javítására irányuló eszközök, módszerek feltérképezése a célja annak a közvélemény-kutatásnak, amelynek előkészítéséről döntés született a százhalombattai képviselő-testület június 27-i ülésén.  A kutatás lehetőséget biztosít arra, hogy a város vezetése konkrét adatokra alapozva aktualizálja Százhalombatta közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját.

Két első hely a szlovák regattán
2018-07-03
Mindkét versenyszámban elsőséget szerzett Forrai Csaba azon a szlovákiai vitorlás hajómodellversenyen, amelyet a Tátra által körülölelt tavon,Ruzomberokban (Rózsahegyen) rendeztek június 30-án és július 1-jén. 

Teke - Győzelem az utolsó mérkőzésen
2018-07-03
4:2 arányú győzelmet arattak a Battai Gurítók a tavaszi szezon utolsó mérkőzésén, így az elmúlt évhez hasonlóan a bajnokság hetedik helyén végeztek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.