2019. augusztus 22. - Menyhért napja
Szerda
Min:17°
Max:19°
Csütörtök
Min:16°
Max:26°
Péntek
Min:17°
Max:28°
Szombat
Min:20°
Max:31°
Vasárnap
Min:20°
Max:31°
Könyvajánló

Könyvjelző
2017-01-25 - Szily László: Kitolás – Túlélőkalauz kezdő apáknak
Nem szeretnék senkit azzal áltatni, hogy a gyerekvállalás és –nevelés maga a megtestesült édenkert. Hogy mégis újra és újra belevágunk, az az emberiség múlhatatlan optimizmusának legszebb bizonyítéka. Nem véletlen azonban az sem, hogy az utóbbi időben egyre több könyv jelenik meg, ami így vagy úgy, tudományos alapon vagy humorral igyekszik segíteni a szülőknek a döntésben és a mindennapokban.

Tudjuk, az anyáknak könnyű: a szervezetük a terhesség során automatikusan előállítja a tolerancia és boldogság kémiai összetevőit, sőt! eleve úgy születnek, hogy tudnak mindent... Nem! Az anyáknak sem könnyű, bár kétségtelen, hogy valamivel tényleg több támogatást kapnak a természettől, mint az apák.

Az apák jó esetben az anyáktól, alkalmanként pedig más apáktól kaphatnak segítséget, útmutatást, hogy mit hogyan csináljanak, hogyan éljék túl a kétségeket, félelmeket, leküzdhetetlennek tűnő nehézségeket.

Szily László újságíró, kétgyermekes apa, eddig három, gyermekneveléssel kapcsolatos könyv szerzője. A jelen ajánló tárgyát képező kiadvány tulajdonképpen két korábbi mű – a Kitolás 1. – Kalauz leendő apáknak, és a Kitolás 2. – Kisgyerekkalauz fiatal apáknak egytől ötéves korig – egy kötetben. Míg a nőknek szóló hasonló témájú könyveket többnyire szakemberek írják, és sokszor nagyon tömények és tudományosak; a férfiaknak készülő kiadványok inkább akkor sikeresek, ha sorstárs apák vallanak, a tényeket és tanácsokat puhán körbebélelve humorral. Ritka ugyanis az az elkötelezett férfi, akit például a pelenkatípusok tudományos mélységei önmagukban érdekelnének. Ezért az apáknak szóló könyvek lényegre törők, gyakorlatiasak és nagyon viccesek.

Szily könyve felkészíti a leendő apát, hogy szívszerelme (Terhes a csajom a fejezet címe) milyen változásokon megy át, az hogyan hat ki a mindennapjaikra és hogyan lehet átvészelni. Úgy tűnik, manapság társadalmi elvárás az apás szülés, miközben a legtöbb férfi tele van a legkülönfélébb félelmekkel az élményt illetően. Szily így bíztatja férfitársait: "A szülés, az még annál is jobb, mintha az embernek egyszerre kínálna szerződést a Beastie Boys, a Rolling Stone magazin és az FC Barcelona." Majd miután kezébe vette a néhány perces gyermeket: "Ne legyünk képmutatóak, és könnyezzünk nyugodtan, ha jólesik." Aztán jönnek a hétköznapok. Például a "Body building-leckék fiatal apáknak", azaz hogyan lehet testtömeget növelni és szálkásítani az először 3-4, később 8-9 kilós élősúllyal – ráadásul úgy, hogy az a babának is óriási mulatság és az apa-baba viszony kialakításához is jó eszköz. "Kellemes mellékkörülmény, hogy a legtöbb alany sikítozós nevetéssel reagál."

A Kitolás 2.-ben az 1-5 év közötti időszakról osztja az észt a szerző, immár egy 4 éves kislány és egy 5 éves kisfiú édesapjaként. Ebben a korban kulcskérdés, hogy 1. megértse az apa, mit is akar a gyerek, 2. el tudja szórakoztatni úgy, hogy az a lehetőségekhez képest számára is élvezet legyen. Szily előre leszögezi: "Én a világért sem venném magamnak a bátorságot, hogy tanácsokat adjak másoknak, hogyan neveljék a gyereküket... A Kitolás 2. hétköznapi tapasztalataim egyfajta sűrítménye..." Majd ezt: "Mielőtt elhamarkodottan belecsapnál a répa-sütőtök-ringló pürébe, ülj le a nagyszoba romjai közé, és gondolkodj el, mit is vársz a gyerekneveléstől."

A Kitolás segít friss szemmel tekinteni a felmerülő kérdésekre és garantáltan kellemes kikapcsolódást biztosít - nem csak leendő vagy gyakorló apáknak, de anyáknak is.
A Kitolás és Szily László harmadik témába vágó könyve, a Beírás – Iskolai túlélőkalauz apáknak  kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
2019-08-01 - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Százhalombattai Csoportja megemlékezésre és közös imádságra hív mindenkit Nagyboldogasszony napján augusztus 15-én, csütörtökön 17 órára Dunafüreden, a volt Báté falu templomának helyén lévő kereszthez.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Futólépésben
2019-08-06
A SZVISE Atlétika szakosztály csapata is részt vett az 5. Deseda Ultramaraton futófesztiválon a kaposvári Deseda-tó csodálatos környezetében július 27-28-án.

Érmek és jelvények
2019-08-05
Két arannyal, öt ezüsttel, nyolc bronzéremmel és 11 aranyjelvényes szintidővel tértek haza a VUK SE úszói a nyár utolsó versenyéről, a XII. Győr Openről, amely július 31. és augusztus 3. között zajlott.

Jelentős menetrendi változások
2019-08-05
A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti felújítás miatt jelentős menetrendi változásra kell számítaniuk a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár–Pécs vasútvonalon utazóknak augusztus 5-től 25-ig – tájékoztatott a MÁV.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.