2022. május 21. - Konstantin napja
Szombat
Min:15°
Max:25°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:11°
Max:22°
Kedd
Min:12°
Max:17°
Szerda
Min:12°
Max:22°
Könyvajánló
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Könyvjelző
2017-01-25 - Szily László: Kitolás – Túlélőkalauz kezdő apáknak
Nem szeretnék senkit azzal áltatni, hogy a gyerekvállalás és –nevelés maga a megtestesült édenkert. Hogy mégis újra és újra belevágunk, az az emberiség múlhatatlan optimizmusának legszebb bizonyítéka. Nem véletlen azonban az sem, hogy az utóbbi időben egyre több könyv jelenik meg, ami így vagy úgy, tudományos alapon vagy humorral igyekszik segíteni a szülőknek a döntésben és a mindennapokban.

Tudjuk, az anyáknak könnyű: a szervezetük a terhesség során automatikusan előállítja a tolerancia és boldogság kémiai összetevőit, sőt! eleve úgy születnek, hogy tudnak mindent... Nem! Az anyáknak sem könnyű, bár kétségtelen, hogy valamivel tényleg több támogatást kapnak a természettől, mint az apák.

Az apák jó esetben az anyáktól, alkalmanként pedig más apáktól kaphatnak segítséget, útmutatást, hogy mit hogyan csináljanak, hogyan éljék túl a kétségeket, félelmeket, leküzdhetetlennek tűnő nehézségeket.

Szily László újságíró, kétgyermekes apa, eddig három, gyermekneveléssel kapcsolatos könyv szerzője. A jelen ajánló tárgyát képező kiadvány tulajdonképpen két korábbi mű – a Kitolás 1. – Kalauz leendő apáknak, és a Kitolás 2. – Kisgyerekkalauz fiatal apáknak egytől ötéves korig – egy kötetben. Míg a nőknek szóló hasonló témájú könyveket többnyire szakemberek írják, és sokszor nagyon tömények és tudományosak; a férfiaknak készülő kiadványok inkább akkor sikeresek, ha sorstárs apák vallanak, a tényeket és tanácsokat puhán körbebélelve humorral. Ritka ugyanis az az elkötelezett férfi, akit például a pelenkatípusok tudományos mélységei önmagukban érdekelnének. Ezért az apáknak szóló könyvek lényegre törők, gyakorlatiasak és nagyon viccesek.

Szily könyve felkészíti a leendő apát, hogy szívszerelme (Terhes a csajom a fejezet címe) milyen változásokon megy át, az hogyan hat ki a mindennapjaikra és hogyan lehet átvészelni. Úgy tűnik, manapság társadalmi elvárás az apás szülés, miközben a legtöbb férfi tele van a legkülönfélébb félelmekkel az élményt illetően. Szily így bíztatja férfitársait: "A szülés, az még annál is jobb, mintha az embernek egyszerre kínálna szerződést a Beastie Boys, a Rolling Stone magazin és az FC Barcelona." Majd miután kezébe vette a néhány perces gyermeket: "Ne legyünk képmutatóak, és könnyezzünk nyugodtan, ha jólesik." Aztán jönnek a hétköznapok. Például a "Body building-leckék fiatal apáknak", azaz hogyan lehet testtömeget növelni és szálkásítani az először 3-4, később 8-9 kilós élősúllyal – ráadásul úgy, hogy az a babának is óriási mulatság és az apa-baba viszony kialakításához is jó eszköz. "Kellemes mellékkörülmény, hogy a legtöbb alany sikítozós nevetéssel reagál."

A Kitolás 2.-ben az 1-5 év közötti időszakról osztja az észt a szerző, immár egy 4 éves kislány és egy 5 éves kisfiú édesapjaként. Ebben a korban kulcskérdés, hogy 1. megértse az apa, mit is akar a gyerek, 2. el tudja szórakoztatni úgy, hogy az a lehetőségekhez képest számára is élvezet legyen. Szily előre leszögezi: "Én a világért sem venném magamnak a bátorságot, hogy tanácsokat adjak másoknak, hogyan neveljék a gyereküket... A Kitolás 2. hétköznapi tapasztalataim egyfajta sűrítménye..." Majd ezt: "Mielőtt elhamarkodottan belecsapnál a répa-sütőtök-ringló pürébe, ülj le a nagyszoba romjai közé, és gondolkodj el, mit is vársz a gyerekneveléstől."

A Kitolás segít friss szemmel tekinteni a felmerülő kérdésekre és garantáltan kellemes kikapcsolódást biztosít - nem csak leendő vagy gyakorló apáknak, de anyáknak is.
A Kitolás és Szily László harmadik témába vágó könyve, a Beírás – Iskolai túlélőkalauz apáknak  kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.