2019. december 13. - Luca napja
Péntek
Min:1°
Max:4°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:6°
Kedd
Min:5°
Max:12°
Könyvajánló

Könyvjelző
2017-01-25 - Szily László: Kitolás – Túlélőkalauz kezdő apáknak
Nem szeretnék senkit azzal áltatni, hogy a gyerekvállalás és –nevelés maga a megtestesült édenkert. Hogy mégis újra és újra belevágunk, az az emberiség múlhatatlan optimizmusának legszebb bizonyítéka. Nem véletlen azonban az sem, hogy az utóbbi időben egyre több könyv jelenik meg, ami így vagy úgy, tudományos alapon vagy humorral igyekszik segíteni a szülőknek a döntésben és a mindennapokban.

Tudjuk, az anyáknak könnyű: a szervezetük a terhesség során automatikusan előállítja a tolerancia és boldogság kémiai összetevőit, sőt! eleve úgy születnek, hogy tudnak mindent... Nem! Az anyáknak sem könnyű, bár kétségtelen, hogy valamivel tényleg több támogatást kapnak a természettől, mint az apák.

Az apák jó esetben az anyáktól, alkalmanként pedig más apáktól kaphatnak segítséget, útmutatást, hogy mit hogyan csináljanak, hogyan éljék túl a kétségeket, félelmeket, leküzdhetetlennek tűnő nehézségeket.

Szily László újságíró, kétgyermekes apa, eddig három, gyermekneveléssel kapcsolatos könyv szerzője. A jelen ajánló tárgyát képező kiadvány tulajdonképpen két korábbi mű – a Kitolás 1. – Kalauz leendő apáknak, és a Kitolás 2. – Kisgyerekkalauz fiatal apáknak egytől ötéves korig – egy kötetben. Míg a nőknek szóló hasonló témájú könyveket többnyire szakemberek írják, és sokszor nagyon tömények és tudományosak; a férfiaknak készülő kiadványok inkább akkor sikeresek, ha sorstárs apák vallanak, a tényeket és tanácsokat puhán körbebélelve humorral. Ritka ugyanis az az elkötelezett férfi, akit például a pelenkatípusok tudományos mélységei önmagukban érdekelnének. Ezért az apáknak szóló könyvek lényegre törők, gyakorlatiasak és nagyon viccesek.

Szily könyve felkészíti a leendő apát, hogy szívszerelme (Terhes a csajom a fejezet címe) milyen változásokon megy át, az hogyan hat ki a mindennapjaikra és hogyan lehet átvészelni. Úgy tűnik, manapság társadalmi elvárás az apás szülés, miközben a legtöbb férfi tele van a legkülönfélébb félelmekkel az élményt illetően. Szily így bíztatja férfitársait: "A szülés, az még annál is jobb, mintha az embernek egyszerre kínálna szerződést a Beastie Boys, a Rolling Stone magazin és az FC Barcelona." Majd miután kezébe vette a néhány perces gyermeket: "Ne legyünk képmutatóak, és könnyezzünk nyugodtan, ha jólesik." Aztán jönnek a hétköznapok. Például a "Body building-leckék fiatal apáknak", azaz hogyan lehet testtömeget növelni és szálkásítani az először 3-4, később 8-9 kilós élősúllyal – ráadásul úgy, hogy az a babának is óriási mulatság és az apa-baba viszony kialakításához is jó eszköz. "Kellemes mellékkörülmény, hogy a legtöbb alany sikítozós nevetéssel reagál."

A Kitolás 2.-ben az 1-5 év közötti időszakról osztja az észt a szerző, immár egy 4 éves kislány és egy 5 éves kisfiú édesapjaként. Ebben a korban kulcskérdés, hogy 1. megértse az apa, mit is akar a gyerek, 2. el tudja szórakoztatni úgy, hogy az a lehetőségekhez képest számára is élvezet legyen. Szily előre leszögezi: "Én a világért sem venném magamnak a bátorságot, hogy tanácsokat adjak másoknak, hogyan neveljék a gyereküket... A Kitolás 2. hétköznapi tapasztalataim egyfajta sűrítménye..." Majd ezt: "Mielőtt elhamarkodottan belecsapnál a répa-sütőtök-ringló pürébe, ülj le a nagyszoba romjai közé, és gondolkodj el, mit is vársz a gyerekneveléstől."

A Kitolás segít friss szemmel tekinteni a felmerülő kérdésekre és garantáltan kellemes kikapcsolódást biztosít - nem csak leendő vagy gyakorló apáknak, de anyáknak is.
A Kitolás és Szily László harmadik témába vágó könyve, a Beírás – Iskolai túlélőkalauz apáknak  kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Fénysugárlélek - Keleti Anikó kiállítása a HBVK-ban
2019-12-12
Adventi kiállítás nyílt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban Keleti Anikó festőművész alkotásiból. A tárlat január 3-ig látható. Az alábbiakban László Bandy megnyitója olvasható.

Agyhullámok tengerén
2019-12-12
A téma három szakértője mellett a százhalombattai dr. Kovács Erika PhD, a  Delfinekkel Együtt az Autistákért (DEA) Alapítvány alapítója volt a vendége a Duna TV Ridikül című talkshowjának december 4-én.

112, ha baj van!
2019-12-12
A tájékoztató letölthető innen!

Bűnszövetségben károsítottak meg pénzintézeteket több száz millió forinttal
2019-12-12
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 11-én megszüntette a letartóztatását és elrendelte bűnügyi felügyeletét annak a férfinak, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével gyanúsít.

Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.