2019. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:17°
Max:19°
Csütörtök
Min:16°
Max:27°
Péntek
Min:16°
Max:26°
Szombat
Min:16°
Max:27°
Vasárnap
Min:18°
Max:24°
Könyvajánló

Könyvjelző
2017-01-25 - Szily László: Kitolás – Túlélőkalauz kezdő apáknak
Nem szeretnék senkit azzal áltatni, hogy a gyerekvállalás és –nevelés maga a megtestesült édenkert. Hogy mégis újra és újra belevágunk, az az emberiség múlhatatlan optimizmusának legszebb bizonyítéka. Nem véletlen azonban az sem, hogy az utóbbi időben egyre több könyv jelenik meg, ami így vagy úgy, tudományos alapon vagy humorral igyekszik segíteni a szülőknek a döntésben és a mindennapokban.

Tudjuk, az anyáknak könnyű: a szervezetük a terhesség során automatikusan előállítja a tolerancia és boldogság kémiai összetevőit, sőt! eleve úgy születnek, hogy tudnak mindent... Nem! Az anyáknak sem könnyű, bár kétségtelen, hogy valamivel tényleg több támogatást kapnak a természettől, mint az apák.

Az apák jó esetben az anyáktól, alkalmanként pedig más apáktól kaphatnak segítséget, útmutatást, hogy mit hogyan csináljanak, hogyan éljék túl a kétségeket, félelmeket, leküzdhetetlennek tűnő nehézségeket.

Szily László újságíró, kétgyermekes apa, eddig három, gyermekneveléssel kapcsolatos könyv szerzője. A jelen ajánló tárgyát képező kiadvány tulajdonképpen két korábbi mű – a Kitolás 1. – Kalauz leendő apáknak, és a Kitolás 2. – Kisgyerekkalauz fiatal apáknak egytől ötéves korig – egy kötetben. Míg a nőknek szóló hasonló témájú könyveket többnyire szakemberek írják, és sokszor nagyon tömények és tudományosak; a férfiaknak készülő kiadványok inkább akkor sikeresek, ha sorstárs apák vallanak, a tényeket és tanácsokat puhán körbebélelve humorral. Ritka ugyanis az az elkötelezett férfi, akit például a pelenkatípusok tudományos mélységei önmagukban érdekelnének. Ezért az apáknak szóló könyvek lényegre törők, gyakorlatiasak és nagyon viccesek.

Szily könyve felkészíti a leendő apát, hogy szívszerelme (Terhes a csajom a fejezet címe) milyen változásokon megy át, az hogyan hat ki a mindennapjaikra és hogyan lehet átvészelni. Úgy tűnik, manapság társadalmi elvárás az apás szülés, miközben a legtöbb férfi tele van a legkülönfélébb félelmekkel az élményt illetően. Szily így bíztatja férfitársait: "A szülés, az még annál is jobb, mintha az embernek egyszerre kínálna szerződést a Beastie Boys, a Rolling Stone magazin és az FC Barcelona." Majd miután kezébe vette a néhány perces gyermeket: "Ne legyünk képmutatóak, és könnyezzünk nyugodtan, ha jólesik." Aztán jönnek a hétköznapok. Például a "Body building-leckék fiatal apáknak", azaz hogyan lehet testtömeget növelni és szálkásítani az először 3-4, később 8-9 kilós élősúllyal – ráadásul úgy, hogy az a babának is óriási mulatság és az apa-baba viszony kialakításához is jó eszköz. "Kellemes mellékkörülmény, hogy a legtöbb alany sikítozós nevetéssel reagál."

A Kitolás 2.-ben az 1-5 év közötti időszakról osztja az észt a szerző, immár egy 4 éves kislány és egy 5 éves kisfiú édesapjaként. Ebben a korban kulcskérdés, hogy 1. megértse az apa, mit is akar a gyerek, 2. el tudja szórakoztatni úgy, hogy az a lehetőségekhez képest számára is élvezet legyen. Szily előre leszögezi: "Én a világért sem venném magamnak a bátorságot, hogy tanácsokat adjak másoknak, hogyan neveljék a gyereküket... A Kitolás 2. hétköznapi tapasztalataim egyfajta sűrítménye..." Majd ezt: "Mielőtt elhamarkodottan belecsapnál a répa-sütőtök-ringló pürébe, ülj le a nagyszoba romjai közé, és gondolkodj el, mit is vársz a gyerekneveléstől."

A Kitolás segít friss szemmel tekinteni a felmerülő kérdésekre és garantáltan kellemes kikapcsolódást biztosít - nem csak leendő vagy gyakorló apáknak, de anyáknak is.
A Kitolás és Szily László harmadik témába vágó könyve, a Beírás – Iskolai túlélőkalauz apáknak  kölcsönözhető a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Folyamatos a szúnyogirtás
2019-06-19
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben leírta, hogy az egész országot érintő szúnyoginvázió oka a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítni, tekintettel arra, hogy a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem teszik lehetővé.      

Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Könyvek ünnepe
2019-06-18
Negyedik alkalommal szervezett Battai Könyvünnepet a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán június 7-én. Bár az egész napos rendezvény gazdag kínálattal várta a városlakókat, a reméltnél kevesebben vettek részt.

Battai Gurítók - nyáron
2019-06-18
A tavaszi szezon végeztével a Battai Gurítók játékosai különböző meghívásos versenyeken vettek részt.

Fazekas István: Erdélyiség térben és időben
2019-06-18
Gondolná-e valaki, hogy a deklarált szólásszabadság keretei között az elcsatolt területek magyarjainak esetenként nehezebb hozzájutniuk egy-egy anyaországban megjelent könyvhöz vagy folyóirathoz, mint a hetvenes-nyolcvanas években? 

Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.