2020. január 18. - Piroska napja
Szombat
Min:0°
Max:0°
Vasárnap
Min:-1°
Max:2°
Hétfő
Min:0°
Max:4°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Közélet, politika
Kereszténydemokrácia városunkban*
2016-07-27 -
       Az ország politikai életében hosszú ideje meghatározó szerepet tölt be a Fidesz-MPP és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szövetsége. Ennek eredményességét jól tükrözik a nagyarányú választási győzelmek, amelyek lehetőséget teremtettek Fidesz-KDNP kormányok alakítására. A napi közbeszédben, az emberek általában Fidesz-kormányt említenek, talán a szokássá vált rövidítések hatására, de nem utolsó sorban azért is, mert a Fidesz MPP a meghatározó erő. A választási győzelmek értékelésénél azonban, nem hagyható figyelmen kívül a KDNP által képviselt hozzáadott érték, a kereszténydemokrácia. A teljesség kedvéért azt is megemlítem, hogy a mai magyar politikai életben, a KDNP az egyedüli történelmi párt, amely több mint hetven év után jelen van az Országgyűlésben és a Kormányban.

       Az országos szintű Fidesz-KDNP szövetség, Százhalombattán nem tükröződik helyi hasonló szövetségben. A két párt helyi szervezetei tulajdonképpen a rendszerváltozás óta nem találnak egymásra. Kezdetben a Fidesz-SZDSZ szövetség eleve kizárta a KDNP közeledését. A következő választási ciklusban, 1994-1998 között, a rendszerváltozás előtti időszakban jellemző, a keresztény értékrendtől idegen stílus és gondolkodásmód volt a meghatározó.

       Az első Orbán kormány idején, 1998-2002. között, a Fidesz helyi szervezete fenntartotta szövetségesi kapcsolatát az SZDSZ helyi szervezetével. A KDNP pedig kiszorult az ország politikai színpadáról, mert a bíróság az 1997-2002. közötti időszakban felfüggesztette a párt működését, s így jogi akadálya volt annak, hogy szervezetünk részt vegyen a 2002. évi önkormányzati választáson. A visszatérésre, a párt újjá alakítása után, 2006-ban nyílt lehetőség. A jogi helyzet rendezése után, új reményeket fűztünk szervezeteink együttműködéséhez, választási szövetséget is kötöttünk, ám ez már nem változtatott a korábbi években megrögzött szemléleten, ami meghatározó volt a 2010. és a 2014. évi választások idején is. Kérdés tehát: mire számíthatunk a következő választásokon? – mit tehetünk annak érdekében, hogy a kereszténydemokrácia értékeinek megfelelő, méltó helyet foglaljon el a helyi politikai és közéletben is. A válasz megfogalmazásánál nem hagyható figyelmen kívül néhány fontos szempont, elsősorban a következő kettő.   

       A kereszténydemokráciát, mint politikai irányzatot gyakran éri az a vád, hogy maradi, hogy korszerűtlen. A keresztény értékekre hivatkozó politika azonban, természeténél, jellegénél fogva nem lehet más, mint etikus, erkölcsös és humánus, vagy legalábbis minden igyekezetével afelé tartó. Ezek az értékek bizonyára nem tekinthetők korszerűtlennek, maradinak! Ami viszont ezeken túl történik, az a haszonszerzés és a képmutatás világába tartozik. Másik fontos szempont, a közöny terjedése, ami következménye lehet csalódásnak, reményvesztettségnek, a kilátástalanság érzésének, a megcsúfolt igyekezetnek. Mindezek következtében kiüresedik a pártdemokrácia. A polgárok politikához való viszonya kétkedőbb és kritikusabb lett. Az emberek már kevésbé kívánnak kötődni pártokhoz, mint korábban. Az említett negatív jelenségek nem csupán országos, de helyi viszonylatban is tapasztalhatók. Elgondolkodtató, hogy huszonhat évvel a rendszerváltozás után, miért nem sikerül egy tiszta, de legalábbis a jelenleginél tisztább politikai közéletet létrehozni. Ennek egyik alapvető oka lehet a civil kontroll hiánya. Ám az is tény, hogy ha valaki ellenvéleményt, vagy kényelmetlen kritikai észrevételt fogalmaz meg, vagy csak igyekszik tisztán látni, kemény politikai, vagy
személyeskedő támadásokkal kell szembenéznie, s ezt vagy vállalja, vagy félre áll és  
közönyössé válik.

       A félreállás, az eseményekkel kapcsolatos közömbösség azonban nem lehet elfogadható magatartás. Az "engem nem érdekel", vagy "én nem politizálok" álláspontokkal nincs mit kezdeni. Sokan hangoztatják politikai függetlenségüket, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a társadalom fenntartása érdekében szükséges legfontosabb döntéseket végül is meg kell hozni és nem mindegy, hogy azt milyen politikai irányzatú pártok, szervezetek, vagy milyen kvalitású emberek hozzák meg. Egyébiránt, a politikai függetlenség jelszava mögé búvó, sehova nem tartozás mítoszát a Kádár-rendszer termelte ki magából. Ezt az attitűdöt sokan átörökítették maguknak a rendszerváltozás utáni időkre, leginkább tanácstalanságból. A keresztény tanítás azonban cselekvő, aktív létet ír elő, a dolgok befolyásolására pedig hol nyílna jobb terep, mint a politikában, a közéletben. Hans Maier német politikatudós is arról értekezett, hogy az egyház a keresztények számára egyértelmű kötelezettségként írja elő a közéletben való részvételt. Ahhoz, hogy aktív szerepet vállalhassunk, megkaptuk a szabad akaratot, a döntéseink szabadságát, s ezzel élni kötelezettség.     

       Aki figyelemmel követi városunkban az önkormányzati tevékenységet, az eddigi, a rendszerváltozás utáni képviselő-testületek összetételét, megállapíthatja a pártszínekben politizálók számának csökkenését, ez is jelzi a már említett pártdemokrácia kiüresedését helyi viszonylatban is!

Mi nem akarjuk tétlenül nézni, ami városunk közéletében történik. A változtatáshoz azonban kevesen vagyunk, szám szerint és szervezetileg is. Összefogásra van szükség, olyan szervezetek, csoportok összefogására, amelyek fontosnak tartják a keresztény értékrend megtartását, erősítését, s mind ennek érdekében egyfajta társadalmi összefogást képeznek. Ebből a szempontból fontosnak tartom a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) helyi szervezete, a helyi egyházközségek, a Cserkész Szövetség helyi csoportja, az újjászervezendő Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) helyi szervezete, valamint a KDNP helyi szervezete együttműködését.

       A fentiekben leírtak alapján megállapítható, hogy a keresztény értékek képviseletét, az értékek védelmét öt szervezet összefogásával eredményesen lehetne ellátni és ez teljesen új helyzetet teremtene azokhoz az eredményekhez képest, amit a KDNP helyi szervezete örökös politikai, közéleti és személyes támadások tüzében, a rendszerváltozás óta elérhetett. Azt hiszem, joggal kérhetem a keresztény és keresztyén értékeket valló, hitüket gyakorló vagy nem gyakorló embereket, törekedjenek együttműködésre és ettől a szándékuktól vezérelve fogjanak össze!

       Így látom én városunkban a kereszténydemokráciát.  És Ön, kedves Olvasó, milyennek  látja?
 
Százhalombatta, 2016. július 20.
 
Balla Károly
 
*(A cikk egy hosszabb írás kivonata. A szerkesztőség)
 

AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.