2019. június 18. - Arnold, Levente napja
Hétfő
Min:17°
Max:17°
Kedd
Min:16°
Max:26°
Szerda
Min:17°
Max:25°
Csütörtök
Min:17°
Max:28°
Péntek
Min:17°
Max:25°
Közélet, politika
Kereszténydemokrácia városunkban*
2016-07-27 -
       Az ország politikai életében hosszú ideje meghatározó szerepet tölt be a Fidesz-MPP és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szövetsége. Ennek eredményességét jól tükrözik a nagyarányú választási győzelmek, amelyek lehetőséget teremtettek Fidesz-KDNP kormányok alakítására. A napi közbeszédben, az emberek általában Fidesz-kormányt említenek, talán a szokássá vált rövidítések hatására, de nem utolsó sorban azért is, mert a Fidesz MPP a meghatározó erő. A választási győzelmek értékelésénél azonban, nem hagyható figyelmen kívül a KDNP által képviselt hozzáadott érték, a kereszténydemokrácia. A teljesség kedvéért azt is megemlítem, hogy a mai magyar politikai életben, a KDNP az egyedüli történelmi párt, amely több mint hetven év után jelen van az Országgyűlésben és a Kormányban.

       Az országos szintű Fidesz-KDNP szövetség, Százhalombattán nem tükröződik helyi hasonló szövetségben. A két párt helyi szervezetei tulajdonképpen a rendszerváltozás óta nem találnak egymásra. Kezdetben a Fidesz-SZDSZ szövetség eleve kizárta a KDNP közeledését. A következő választási ciklusban, 1994-1998 között, a rendszerváltozás előtti időszakban jellemző, a keresztény értékrendtől idegen stílus és gondolkodásmód volt a meghatározó.

       Az első Orbán kormány idején, 1998-2002. között, a Fidesz helyi szervezete fenntartotta szövetségesi kapcsolatát az SZDSZ helyi szervezetével. A KDNP pedig kiszorult az ország politikai színpadáról, mert a bíróság az 1997-2002. közötti időszakban felfüggesztette a párt működését, s így jogi akadálya volt annak, hogy szervezetünk részt vegyen a 2002. évi önkormányzati választáson. A visszatérésre, a párt újjá alakítása után, 2006-ban nyílt lehetőség. A jogi helyzet rendezése után, új reményeket fűztünk szervezeteink együttműködéséhez, választási szövetséget is kötöttünk, ám ez már nem változtatott a korábbi években megrögzött szemléleten, ami meghatározó volt a 2010. és a 2014. évi választások idején is. Kérdés tehát: mire számíthatunk a következő választásokon? – mit tehetünk annak érdekében, hogy a kereszténydemokrácia értékeinek megfelelő, méltó helyet foglaljon el a helyi politikai és közéletben is. A válasz megfogalmazásánál nem hagyható figyelmen kívül néhány fontos szempont, elsősorban a következő kettő.   

       A kereszténydemokráciát, mint politikai irányzatot gyakran éri az a vád, hogy maradi, hogy korszerűtlen. A keresztény értékekre hivatkozó politika azonban, természeténél, jellegénél fogva nem lehet más, mint etikus, erkölcsös és humánus, vagy legalábbis minden igyekezetével afelé tartó. Ezek az értékek bizonyára nem tekinthetők korszerűtlennek, maradinak! Ami viszont ezeken túl történik, az a haszonszerzés és a képmutatás világába tartozik. Másik fontos szempont, a közöny terjedése, ami következménye lehet csalódásnak, reményvesztettségnek, a kilátástalanság érzésének, a megcsúfolt igyekezetnek. Mindezek következtében kiüresedik a pártdemokrácia. A polgárok politikához való viszonya kétkedőbb és kritikusabb lett. Az emberek már kevésbé kívánnak kötődni pártokhoz, mint korábban. Az említett negatív jelenségek nem csupán országos, de helyi viszonylatban is tapasztalhatók. Elgondolkodtató, hogy huszonhat évvel a rendszerváltozás után, miért nem sikerül egy tiszta, de legalábbis a jelenleginél tisztább politikai közéletet létrehozni. Ennek egyik alapvető oka lehet a civil kontroll hiánya. Ám az is tény, hogy ha valaki ellenvéleményt, vagy kényelmetlen kritikai észrevételt fogalmaz meg, vagy csak igyekszik tisztán látni, kemény politikai, vagy
személyeskedő támadásokkal kell szembenéznie, s ezt vagy vállalja, vagy félre áll és  
közönyössé válik.

       A félreállás, az eseményekkel kapcsolatos közömbösség azonban nem lehet elfogadható magatartás. Az "engem nem érdekel", vagy "én nem politizálok" álláspontokkal nincs mit kezdeni. Sokan hangoztatják politikai függetlenségüket, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a társadalom fenntartása érdekében szükséges legfontosabb döntéseket végül is meg kell hozni és nem mindegy, hogy azt milyen politikai irányzatú pártok, szervezetek, vagy milyen kvalitású emberek hozzák meg. Egyébiránt, a politikai függetlenség jelszava mögé búvó, sehova nem tartozás mítoszát a Kádár-rendszer termelte ki magából. Ezt az attitűdöt sokan átörökítették maguknak a rendszerváltozás utáni időkre, leginkább tanácstalanságból. A keresztény tanítás azonban cselekvő, aktív létet ír elő, a dolgok befolyásolására pedig hol nyílna jobb terep, mint a politikában, a közéletben. Hans Maier német politikatudós is arról értekezett, hogy az egyház a keresztények számára egyértelmű kötelezettségként írja elő a közéletben való részvételt. Ahhoz, hogy aktív szerepet vállalhassunk, megkaptuk a szabad akaratot, a döntéseink szabadságát, s ezzel élni kötelezettség.     

       Aki figyelemmel követi városunkban az önkormányzati tevékenységet, az eddigi, a rendszerváltozás utáni képviselő-testületek összetételét, megállapíthatja a pártszínekben politizálók számának csökkenését, ez is jelzi a már említett pártdemokrácia kiüresedését helyi viszonylatban is!

Mi nem akarjuk tétlenül nézni, ami városunk közéletében történik. A változtatáshoz azonban kevesen vagyunk, szám szerint és szervezetileg is. Összefogásra van szükség, olyan szervezetek, csoportok összefogására, amelyek fontosnak tartják a keresztény értékrend megtartását, erősítését, s mind ennek érdekében egyfajta társadalmi összefogást képeznek. Ebből a szempontból fontosnak tartom a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) helyi szervezete, a helyi egyházközségek, a Cserkész Szövetség helyi csoportja, az újjászervezendő Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) helyi szervezete, valamint a KDNP helyi szervezete együttműködését.

       A fentiekben leírtak alapján megállapítható, hogy a keresztény értékek képviseletét, az értékek védelmét öt szervezet összefogásával eredményesen lehetne ellátni és ez teljesen új helyzetet teremtene azokhoz az eredményekhez képest, amit a KDNP helyi szervezete örökös politikai, közéleti és személyes támadások tüzében, a rendszerváltozás óta elérhetett. Azt hiszem, joggal kérhetem a keresztény és keresztyén értékeket valló, hitüket gyakorló vagy nem gyakorló embereket, törekedjenek együttműködésre és ettől a szándékuktól vezérelve fogjanak össze!

       Így látom én városunkban a kereszténydemokráciát.  És Ön, kedves Olvasó, milyennek  látja?
 
Százhalombatta, 2016. július 20.
 
Balla Károly
 
*(A cikk egy hosszabb írás kivonata. A szerkesztőség)
 

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
- Programajánló - 2019-05-08
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Előre a tiszta forráshoz
2019-06-14
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének pünkösdi levele

Nem lükeség, csak nyereség
2019-06-13
Első helyezést ért el korcsoportjában a LÜK országos tanulmányi versenyen Izsó Kornél, a Százhalombattai Kőrösi Sportiskolai Általános iskola harmadikosa. A kisdiák laptopot és szüleivel együtt tölthető állatkerti kirándulást nyert.

Támogatták a kérelmeket
2019-06-13
Támogatta az önkormányzat Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottsága a pótköltségvetéshez érkezett kérelmeket – mondta el Szalai Attila, helyettes elnök a szakbizottság június 12-i ülését követően.

A Gesztenyés úton épülő társasházról is tárgyalt a szakbizottság
2019-06-13
Nyugtalanságot keltett a környéken élőkben, hogy 36 lakásos, ötemeletes, 16 méter magas társasház épülhet Százhalombattán, a Gesztenyés úton, amely jelenleg alacsonyabb beépítésű ennél. A témáról Oláh M. Zoltán főépítész nyilatkozott az önkormányzat Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottságának június 12-i ülése után.

Óvadék ellenében kerülhet szabadlábra az érdi gázoló
2019-06-13
Az Érdi Járásbíróságon 2019. június 12-én előkészítő ülésen kezdődött meg annak a férfinak a büntető ügye, akit a Budakörnyéki Járási Ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádol.

Még három utast keresnek
2019-06-13
Kiemelték a Hableányt a Dunából június 11-én. A hajóban négy holttestet találtak, akik közül az egyik a kapitány volt.  Másnap késő délután megtaláltak egy férfit a Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszán, akit szintén a tragikus baleset áldozataként azonosítottak. A Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.

Alpolgármesteri fogadóóra
2019-06-13
Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester június 18-án, kedden, 14.30-tól 16.30-ig tartja soron következő fogadóóráját a Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104 telefonszámon lehet egyeztetni.

Hazai és nemzetközi sikerek
2019-06-13
Ausztrália, Ausztria és Lengyeltóti. Az alábbi helyeken versenyeztek a Százhalombattai VUK SE triatlonistái az elmúlt napokban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.