2019. augusztus 24. - Bertalan napja
Szombat
Min:21°
Max:24°
Vasárnap
Min:20°
Max:30°
Hétfő
Min:20°
Max:29°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:21°
Max:31°
Közélet, politika
Kereszténydemokrácia városunkban*
2016-07-27 -
       Az ország politikai életében hosszú ideje meghatározó szerepet tölt be a Fidesz-MPP és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szövetsége. Ennek eredményességét jól tükrözik a nagyarányú választási győzelmek, amelyek lehetőséget teremtettek Fidesz-KDNP kormányok alakítására. A napi közbeszédben, az emberek általában Fidesz-kormányt említenek, talán a szokássá vált rövidítések hatására, de nem utolsó sorban azért is, mert a Fidesz MPP a meghatározó erő. A választási győzelmek értékelésénél azonban, nem hagyható figyelmen kívül a KDNP által képviselt hozzáadott érték, a kereszténydemokrácia. A teljesség kedvéért azt is megemlítem, hogy a mai magyar politikai életben, a KDNP az egyedüli történelmi párt, amely több mint hetven év után jelen van az Országgyűlésben és a Kormányban.

       Az országos szintű Fidesz-KDNP szövetség, Százhalombattán nem tükröződik helyi hasonló szövetségben. A két párt helyi szervezetei tulajdonképpen a rendszerváltozás óta nem találnak egymásra. Kezdetben a Fidesz-SZDSZ szövetség eleve kizárta a KDNP közeledését. A következő választási ciklusban, 1994-1998 között, a rendszerváltozás előtti időszakban jellemző, a keresztény értékrendtől idegen stílus és gondolkodásmód volt a meghatározó.

       Az első Orbán kormány idején, 1998-2002. között, a Fidesz helyi szervezete fenntartotta szövetségesi kapcsolatát az SZDSZ helyi szervezetével. A KDNP pedig kiszorult az ország politikai színpadáról, mert a bíróság az 1997-2002. közötti időszakban felfüggesztette a párt működését, s így jogi akadálya volt annak, hogy szervezetünk részt vegyen a 2002. évi önkormányzati választáson. A visszatérésre, a párt újjá alakítása után, 2006-ban nyílt lehetőség. A jogi helyzet rendezése után, új reményeket fűztünk szervezeteink együttműködéséhez, választási szövetséget is kötöttünk, ám ez már nem változtatott a korábbi években megrögzött szemléleten, ami meghatározó volt a 2010. és a 2014. évi választások idején is. Kérdés tehát: mire számíthatunk a következő választásokon? – mit tehetünk annak érdekében, hogy a kereszténydemokrácia értékeinek megfelelő, méltó helyet foglaljon el a helyi politikai és közéletben is. A válasz megfogalmazásánál nem hagyható figyelmen kívül néhány fontos szempont, elsősorban a következő kettő.   

       A kereszténydemokráciát, mint politikai irányzatot gyakran éri az a vád, hogy maradi, hogy korszerűtlen. A keresztény értékekre hivatkozó politika azonban, természeténél, jellegénél fogva nem lehet más, mint etikus, erkölcsös és humánus, vagy legalábbis minden igyekezetével afelé tartó. Ezek az értékek bizonyára nem tekinthetők korszerűtlennek, maradinak! Ami viszont ezeken túl történik, az a haszonszerzés és a képmutatás világába tartozik. Másik fontos szempont, a közöny terjedése, ami következménye lehet csalódásnak, reményvesztettségnek, a kilátástalanság érzésének, a megcsúfolt igyekezetnek. Mindezek következtében kiüresedik a pártdemokrácia. A polgárok politikához való viszonya kétkedőbb és kritikusabb lett. Az emberek már kevésbé kívánnak kötődni pártokhoz, mint korábban. Az említett negatív jelenségek nem csupán országos, de helyi viszonylatban is tapasztalhatók. Elgondolkodtató, hogy huszonhat évvel a rendszerváltozás után, miért nem sikerül egy tiszta, de legalábbis a jelenleginél tisztább politikai közéletet létrehozni. Ennek egyik alapvető oka lehet a civil kontroll hiánya. Ám az is tény, hogy ha valaki ellenvéleményt, vagy kényelmetlen kritikai észrevételt fogalmaz meg, vagy csak igyekszik tisztán látni, kemény politikai, vagy
személyeskedő támadásokkal kell szembenéznie, s ezt vagy vállalja, vagy félre áll és  
közönyössé válik.

       A félreállás, az eseményekkel kapcsolatos közömbösség azonban nem lehet elfogadható magatartás. Az "engem nem érdekel", vagy "én nem politizálok" álláspontokkal nincs mit kezdeni. Sokan hangoztatják politikai függetlenségüket, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a társadalom fenntartása érdekében szükséges legfontosabb döntéseket végül is meg kell hozni és nem mindegy, hogy azt milyen politikai irányzatú pártok, szervezetek, vagy milyen kvalitású emberek hozzák meg. Egyébiránt, a politikai függetlenség jelszava mögé búvó, sehova nem tartozás mítoszát a Kádár-rendszer termelte ki magából. Ezt az attitűdöt sokan átörökítették maguknak a rendszerváltozás utáni időkre, leginkább tanácstalanságból. A keresztény tanítás azonban cselekvő, aktív létet ír elő, a dolgok befolyásolására pedig hol nyílna jobb terep, mint a politikában, a közéletben. Hans Maier német politikatudós is arról értekezett, hogy az egyház a keresztények számára egyértelmű kötelezettségként írja elő a közéletben való részvételt. Ahhoz, hogy aktív szerepet vállalhassunk, megkaptuk a szabad akaratot, a döntéseink szabadságát, s ezzel élni kötelezettség.     

       Aki figyelemmel követi városunkban az önkormányzati tevékenységet, az eddigi, a rendszerváltozás utáni képviselő-testületek összetételét, megállapíthatja a pártszínekben politizálók számának csökkenését, ez is jelzi a már említett pártdemokrácia kiüresedését helyi viszonylatban is!

Mi nem akarjuk tétlenül nézni, ami városunk közéletében történik. A változtatáshoz azonban kevesen vagyunk, szám szerint és szervezetileg is. Összefogásra van szükség, olyan szervezetek, csoportok összefogására, amelyek fontosnak tartják a keresztény értékrend megtartását, erősítését, s mind ennek érdekében egyfajta társadalmi összefogást képeznek. Ebből a szempontból fontosnak tartom a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) helyi szervezete, a helyi egyházközségek, a Cserkész Szövetség helyi csoportja, az újjászervezendő Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) helyi szervezete, valamint a KDNP helyi szervezete együttműködését.

       A fentiekben leírtak alapján megállapítható, hogy a keresztény értékek képviseletét, az értékek védelmét öt szervezet összefogásával eredményesen lehetne ellátni és ez teljesen új helyzetet teremtene azokhoz az eredményekhez képest, amit a KDNP helyi szervezete örökös politikai, közéleti és személyes támadások tüzében, a rendszerváltozás óta elérhetett. Azt hiszem, joggal kérhetem a keresztény és keresztyén értékeket valló, hitüket gyakorló vagy nem gyakorló embereket, törekedjenek együttműködésre és ettől a szándékuktól vezérelve fogjanak össze!

       Így látom én városunkban a kereszténydemokráciát.  És Ön, kedves Olvasó, milyennek  látja?
 
Százhalombatta, 2016. július 20.
 
Balla Károly
 
*(A cikk egy hosszabb írás kivonata. A szerkesztőség)
 

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.