2019. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:18°
Max:24°
Csütörtök
Min:17°
Max:27°
Péntek
Min:16°
Max:26°
Szombat
Min:16°
Max:27°
Vasárnap
Min:18°
Max:24°
Kipróbáltuk

Szerencsére nem a szakács - Kipróbáltuk a Belga nyomozós vacsoráját - írta: CK
2016-07-08 - A tikkasztó nyári hőségben hűsítő italokat szolgálnak fel a vacsoraasztalnál. A szesztilalom ellenére mindenki megkapja a sangriáját, borát, sörét. Nem csoda, hiszen Don Giovanni, az egész New Yorkot ellenőrzése alatt tartó maffiavezér vendégei vagyunk. Elégedetten kortyolgatunk, amikor egy tanárképű fiatalember lép a társasághoz, és közli, hogy meggyilkoltak valakit. "Reméljük, nem a szakácsot!" – nyögi be az egyik asztaltárs. Hálásan nevetünk. Nem kell ezt ennyire véresen komolyan venni! Azután legtöbbünket hatalmába keríti a vadászszenvedély.
Krimijátékot tálaltak a vacsora mellé az érdi Poirot Belga Bisztróban július 2-án. A játékmesterek a budapesti Rejtélyek Házából érkeztek és igyekeztek a húszas évek gengsztervilágába varázsolni a vendégeket. Ebben a séfnek is jelentős szerep jutott, hiszen háromfogásos menükölteménye nem is lehetett volna amerikaibb. A kukorica krémlevesbe pirított bacon, mellé pedig apró sajtpogácsa került. A főétel sültoldalas volt parázsburgonyával, fűszeres tejföllel és salátával, meg valami isteni öntettel, aminek nem sikerült kinyomozni a titkát. Desszertként brownie érkezett vanília fagyival. Mire végig ettük, mindenki úgy vélekedett, szerencse, hogy tényleg nem a szakácsot nyírták ki, de ne rohanjunk ennyire előre!

A tizenhét fős asztaltársaság három baráti társaság összeültetésével jött létre, de szerzőnk például senkit sem ismert a vendégek közül. Általában nem szokott az ember vadidegenekkel vacsorázni, de mivel a kínzó rejtélyeket együtt kellett kiderítenünk, hamar túllendültünk ezen. Meg kellett tudnunk, kit öltek meg, mivel és hogyan.

Az ülésrend gyorsan felbomlott, és eszmecserébe kezdtünk a különféle kellékek szerepét, a nyomozás menetét illetően. Kaptunk egy meghívókártyát a sarkában valami fura kódokkal, egy oldalnyi szöveget titkosírással, megoldókulcsnak látszó nyomtatványokat, dollárnak látszó játékpénzt United States of Mistery felirattal, de felkeltette a figyelmünket három lezárt faláda is, amelyekből a későbbiek folyamán további tárgyak kerültek elő: egy UV lámpa, két hangszóró hangfelvételekkel, végül pedig egy CD, amelyen filmfelvétel volt.

A helyzet őszintén szólva reménytelennek látszott, és ennek többen hangot is adtak "Kérjünk inkább még egy sört!", "Menjünk ki cigizni!", illetve "Na, én elvesztettem a fonalat!" felkiáltásokkal. Amikor azonban épp eluralkodott volna az általános csüggedés, valaki mindig megvilágosodott a feladat valamely részletét illetően és tovább tudtunk lépni. A tizenhét játékos közül alig akadt, akinek ne köszönhettünk volna valamely apró felismerést, amely előre vitt a nyomozásban. Egymás szavába vágva találgattunk és szó szerint hangosan gondolkodtunk, de a csapat már a leves végére összeállt annyira, hogy valamelyikünk határozottabb felszólítására egyszerre hallgasson el és figyeljen egy irányba.

A játék legnagyobb tanulsága számomra az volt, hogy az emberi lény feltétlenül képes a hatékony együttműködésre, ha különben nem kelhet fel a vacsoraasztaltól. Mire lépésről lépésre a filmig jutottunk és újabb tanácstalan falatozásba mélyedtünk, az egyik társunk, történetesen egy vőlegény, akinek néhány hét múlva éppen a Belgában lesz a lagzija, közölte, hogy tudja a megoldást. Cserfes mennyasszonya azonnal nógatni kezdte, hogy jelentse be megalapozott gyanúját annak rendje-módja szerint. Ha netán tévedne, mi rossz történik, legfeljebb rendelnek még egy kancsó sangriát. A játékmester a megszokott komoly képpel lépett az asztalhoz, és legnagyobb meglepetésünkre hamarosan bólogatni kezdett. A desszertet már abban a boldog tudatban fogyasztottuk, hogy csak az imént megismert bajtársakkal sikeresen megoldottunk egy komoly rejtélyt. Hogy mennyi idő alatt, arról fogalmam sincs, mert, hogy őszinte legyek, tényleg elvesztettem a valóságérzékemet. Semmi más nem foglalkoztatott, mint az a fura puzzle, amit közösen kellett kiraknunk.

Lassan búcsúzkodni és szedelőzködni kezdtem. Csodás (második) esküvőt kívántam az ifjú párnak és a többiektől is elköszöntem. Az étterem másik részében másik játékostársaság üldögélt nyakig rejtélyben. Reménykedve fordultak felém, "Ki a gyilkos?" – kérdezgették esdeklő, elkínzott arccal. Én azonban mindentudóan rájuk mosolyogtam és könnyedén tovalejtettem. Kaparják ki maguknak a gesztenyét!

Legközelebb augusztus végén lesz nyomozós vacsora a Belgában.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Könyvek ünnepe
2019-06-18
Negyedik alkalommal szervezett Battai Könyvünnepet a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán június 7-én. Bár az egész napos rendezvény gazdag kínálattal várta a városlakókat, a reméltnél kevesebben vettek részt.

Battai Gurítók - nyáron
2019-06-18
A tavaszi szezon végeztével a Battai Gurítók játékosai különböző meghívásos versenyeken vettek részt.

Fazekas István: Erdélyiség térben és időben
2019-06-18
Gondolná-e valaki, hogy a deklarált szólásszabadság keretei között az elcsatolt területek magyarjainak esetenként nehezebb hozzájutniuk egy-egy anyaországban megjelent könyvhöz vagy folyóirathoz, mint a hetvenes-nyolcvanas években? 

Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.