2024. június 18. - Arnold, Levente napja
Kedd
Min:19°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:20°
Max:30°
Péntek
Min:19°
Max:33°
Szombat
Min:19°
Max:29°
Kipróbáltuk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Szerencsére nem a szakács - Kipróbáltuk a Belga nyomozós vacsoráját - írta: CK
2016-07-08 - A tikkasztó nyári hőségben hűsítő italokat szolgálnak fel a vacsoraasztalnál. A szesztilalom ellenére mindenki megkapja a sangriáját, borát, sörét. Nem csoda, hiszen Don Giovanni, az egész New Yorkot ellenőrzése alatt tartó maffiavezér vendégei vagyunk. Elégedetten kortyolgatunk, amikor egy tanárképű fiatalember lép a társasághoz, és közli, hogy meggyilkoltak valakit. "Reméljük, nem a szakácsot!" – nyögi be az egyik asztaltárs. Hálásan nevetünk. Nem kell ezt ennyire véresen komolyan venni! Azután legtöbbünket hatalmába keríti a vadászszenvedély.
Krimijátékot tálaltak a vacsora mellé az érdi Poirot Belga Bisztróban július 2-án. A játékmesterek a budapesti Rejtélyek Házából érkeztek és igyekeztek a húszas évek gengsztervilágába varázsolni a vendégeket. Ebben a séfnek is jelentős szerep jutott, hiszen háromfogásos menükölteménye nem is lehetett volna amerikaibb. A kukorica krémlevesbe pirított bacon, mellé pedig apró sajtpogácsa került. A főétel sültoldalas volt parázsburgonyával, fűszeres tejföllel és salátával, meg valami isteni öntettel, aminek nem sikerült kinyomozni a titkát. Desszertként brownie érkezett vanília fagyival. Mire végig ettük, mindenki úgy vélekedett, szerencse, hogy tényleg nem a szakácsot nyírták ki, de ne rohanjunk ennyire előre!

A tizenhét fős asztaltársaság három baráti társaság összeültetésével jött létre, de szerzőnk például senkit sem ismert a vendégek közül. Általában nem szokott az ember vadidegenekkel vacsorázni, de mivel a kínzó rejtélyeket együtt kellett kiderítenünk, hamar túllendültünk ezen. Meg kellett tudnunk, kit öltek meg, mivel és hogyan.

Az ülésrend gyorsan felbomlott, és eszmecserébe kezdtünk a különféle kellékek szerepét, a nyomozás menetét illetően. Kaptunk egy meghívókártyát a sarkában valami fura kódokkal, egy oldalnyi szöveget titkosírással, megoldókulcsnak látszó nyomtatványokat, dollárnak látszó játékpénzt United States of Mistery felirattal, de felkeltette a figyelmünket három lezárt faláda is, amelyekből a későbbiek folyamán további tárgyak kerültek elő: egy UV lámpa, két hangszóró hangfelvételekkel, végül pedig egy CD, amelyen filmfelvétel volt.

A helyzet őszintén szólva reménytelennek látszott, és ennek többen hangot is adtak "Kérjünk inkább még egy sört!", "Menjünk ki cigizni!", illetve "Na, én elvesztettem a fonalat!" felkiáltásokkal. Amikor azonban épp eluralkodott volna az általános csüggedés, valaki mindig megvilágosodott a feladat valamely részletét illetően és tovább tudtunk lépni. A tizenhét játékos közül alig akadt, akinek ne köszönhettünk volna valamely apró felismerést, amely előre vitt a nyomozásban. Egymás szavába vágva találgattunk és szó szerint hangosan gondolkodtunk, de a csapat már a leves végére összeállt annyira, hogy valamelyikünk határozottabb felszólítására egyszerre hallgasson el és figyeljen egy irányba.

A játék legnagyobb tanulsága számomra az volt, hogy az emberi lény feltétlenül képes a hatékony együttműködésre, ha különben nem kelhet fel a vacsoraasztaltól. Mire lépésről lépésre a filmig jutottunk és újabb tanácstalan falatozásba mélyedtünk, az egyik társunk, történetesen egy vőlegény, akinek néhány hét múlva éppen a Belgában lesz a lagzija, közölte, hogy tudja a megoldást. Cserfes mennyasszonya azonnal nógatni kezdte, hogy jelentse be megalapozott gyanúját annak rendje-módja szerint. Ha netán tévedne, mi rossz történik, legfeljebb rendelnek még egy kancsó sangriát. A játékmester a megszokott komoly képpel lépett az asztalhoz, és legnagyobb meglepetésünkre hamarosan bólogatni kezdett. A desszertet már abban a boldog tudatban fogyasztottuk, hogy csak az imént megismert bajtársakkal sikeresen megoldottunk egy komoly rejtélyt. Hogy mennyi idő alatt, arról fogalmam sincs, mert, hogy őszinte legyek, tényleg elvesztettem a valóságérzékemet. Semmi más nem foglalkoztatott, mint az a fura puzzle, amit közösen kellett kiraknunk.

Lassan búcsúzkodni és szedelőzködni kezdtem. Csodás (második) esküvőt kívántam az ifjú párnak és a többiektől is elköszöntem. Az étterem másik részében másik játékostársaság üldögélt nyakig rejtélyben. Reménykedve fordultak felém, "Ki a gyilkos?" – kérdezgették esdeklő, elkínzott arccal. Én azonban mindentudóan rájuk mosolyogtam és könnyedén tovalejtettem. Kaparják ki maguknak a gesztenyét!

Legközelebb augusztus végén lesz nyomozós vacsora a Belgában.


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Űrutazás és az emberiség
2024-06-03
A fenti címmel tartott – beszélgetés keretében – lebilincselő előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében május 29-én. Meglepetés vendégként St. Martin köszöntötte zenéjével az űrhajóst és a megjelenteket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.