2019. szeptember 20. - Friderika napja
Péntek
Min:9°
Max:19°
Szombat
Min:7°
Max:18°
Vasárnap
Min:8°
Max:21°
Hétfő
Min:12°
Max:18°
Kedd
Min:11°
Max:20°
Kipróbáltuk

Szerencsére nem a szakács - Kipróbáltuk a Belga nyomozós vacsoráját - írta: CK
2016-07-08 - A tikkasztó nyári hőségben hűsítő italokat szolgálnak fel a vacsoraasztalnál. A szesztilalom ellenére mindenki megkapja a sangriáját, borát, sörét. Nem csoda, hiszen Don Giovanni, az egész New Yorkot ellenőrzése alatt tartó maffiavezér vendégei vagyunk. Elégedetten kortyolgatunk, amikor egy tanárképű fiatalember lép a társasághoz, és közli, hogy meggyilkoltak valakit. "Reméljük, nem a szakácsot!" – nyögi be az egyik asztaltárs. Hálásan nevetünk. Nem kell ezt ennyire véresen komolyan venni! Azután legtöbbünket hatalmába keríti a vadászszenvedély.
Krimijátékot tálaltak a vacsora mellé az érdi Poirot Belga Bisztróban július 2-án. A játékmesterek a budapesti Rejtélyek Házából érkeztek és igyekeztek a húszas évek gengsztervilágába varázsolni a vendégeket. Ebben a séfnek is jelentős szerep jutott, hiszen háromfogásos menükölteménye nem is lehetett volna amerikaibb. A kukorica krémlevesbe pirított bacon, mellé pedig apró sajtpogácsa került. A főétel sültoldalas volt parázsburgonyával, fűszeres tejföllel és salátával, meg valami isteni öntettel, aminek nem sikerült kinyomozni a titkát. Desszertként brownie érkezett vanília fagyival. Mire végig ettük, mindenki úgy vélekedett, szerencse, hogy tényleg nem a szakácsot nyírták ki, de ne rohanjunk ennyire előre!

A tizenhét fős asztaltársaság három baráti társaság összeültetésével jött létre, de szerzőnk például senkit sem ismert a vendégek közül. Általában nem szokott az ember vadidegenekkel vacsorázni, de mivel a kínzó rejtélyeket együtt kellett kiderítenünk, hamar túllendültünk ezen. Meg kellett tudnunk, kit öltek meg, mivel és hogyan.

Az ülésrend gyorsan felbomlott, és eszmecserébe kezdtünk a különféle kellékek szerepét, a nyomozás menetét illetően. Kaptunk egy meghívókártyát a sarkában valami fura kódokkal, egy oldalnyi szöveget titkosírással, megoldókulcsnak látszó nyomtatványokat, dollárnak látszó játékpénzt United States of Mistery felirattal, de felkeltette a figyelmünket három lezárt faláda is, amelyekből a későbbiek folyamán további tárgyak kerültek elő: egy UV lámpa, két hangszóró hangfelvételekkel, végül pedig egy CD, amelyen filmfelvétel volt.

A helyzet őszintén szólva reménytelennek látszott, és ennek többen hangot is adtak "Kérjünk inkább még egy sört!", "Menjünk ki cigizni!", illetve "Na, én elvesztettem a fonalat!" felkiáltásokkal. Amikor azonban épp eluralkodott volna az általános csüggedés, valaki mindig megvilágosodott a feladat valamely részletét illetően és tovább tudtunk lépni. A tizenhét játékos közül alig akadt, akinek ne köszönhettünk volna valamely apró felismerést, amely előre vitt a nyomozásban. Egymás szavába vágva találgattunk és szó szerint hangosan gondolkodtunk, de a csapat már a leves végére összeállt annyira, hogy valamelyikünk határozottabb felszólítására egyszerre hallgasson el és figyeljen egy irányba.

A játék legnagyobb tanulsága számomra az volt, hogy az emberi lény feltétlenül képes a hatékony együttműködésre, ha különben nem kelhet fel a vacsoraasztaltól. Mire lépésről lépésre a filmig jutottunk és újabb tanácstalan falatozásba mélyedtünk, az egyik társunk, történetesen egy vőlegény, akinek néhány hét múlva éppen a Belgában lesz a lagzija, közölte, hogy tudja a megoldást. Cserfes mennyasszonya azonnal nógatni kezdte, hogy jelentse be megalapozott gyanúját annak rendje-módja szerint. Ha netán tévedne, mi rossz történik, legfeljebb rendelnek még egy kancsó sangriát. A játékmester a megszokott komoly képpel lépett az asztalhoz, és legnagyobb meglepetésünkre hamarosan bólogatni kezdett. A desszertet már abban a boldog tudatban fogyasztottuk, hogy csak az imént megismert bajtársakkal sikeresen megoldottunk egy komoly rejtélyt. Hogy mennyi idő alatt, arról fogalmam sincs, mert, hogy őszinte legyek, tényleg elvesztettem a valóságérzékemet. Semmi más nem foglalkoztatott, mint az a fura puzzle, amit közösen kellett kiraknunk.

Lassan búcsúzkodni és szedelőzködni kezdtem. Csodás (második) esküvőt kívántam az ifjú párnak és a többiektől is elköszöntem. Az étterem másik részében másik játékostársaság üldögélt nyakig rejtélyben. Reménykedve fordultak felém, "Ki a gyilkos?" – kérdezgették esdeklő, elkínzott arccal. Én azonban mindentudóan rájuk mosolyogtam és könnyedén tovalejtettem. Kaparják ki maguknak a gesztenyét!

Legközelebb augusztus végén lesz nyomozós vacsora a Belgában.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Battai center a bronzérmes válogatottban
2019-09-20
Bronzéremmel tért haza az U17-es vízilabda-válogatott a grúziai Európa-bajnokságról. A csapat centere az egykor százhalombattai, jelenleg KSI játékos, Gábor Lőrinc volt.

Kortársak a kortársakért a SZISZKI-ben
2019-09-20
A nyár folyamán tizenévesekből álló kortárs segítő csoport olyan foglalkozásokat tartott a leendő kilencedikes diákoknak, hogy könnyebben vegyék az iskolai akadályokat.

Gyermekek Világnapja
2019-09-20
A tájékoztató letölthető innen! 

Óvodai és iskolai rendőrségi programok
2019-09-20
A tájékoztató letölthető innen! 

Idegenben nem megy
2019-09-20
4:2 arányban vesztettek a Battai Gurítók az Obsitos II.

Szerb Búcsú
2019-09-20
A százhalombattai szerb önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan idén is szeptember 21-én rendezi meg a Szerb Búcsút a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban.

Bronzot hoztak a sárkányhajó Eb-ről
2019-09-19
Négy százhalombattai tagja is volt annak a székesfehérvári sárkányhajócsapatnak, amely harmadik helyezést ért el a 18. Klub Legénység Európa-bajnokságon júliusban Sevillaban.

Télen-nyáron csúszhatnak
2019-09-19
Öt különböző csúszdából álló csúszdaparkot adott át az önkormányzat a Gyertyán utcai játszótéren, a SZISZKI mellett ma délután. Vezér Mihály polgármester elmondta, hogy az ötletet a helyszín dombos jellege adta. Eddig csak télen csúszkáltak rajta a gyerekek, mostantól egész évben megtehetik.

Játszótéren árusított kábítószert a 3 fiatal
2019-09-19
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 19-én megtartott nyilvános tárgyaláson ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt.

Szlovénia megmutatta esős és napos arcát is
2019-09-19
Az OMNYE 56 fős csapata szeptember második hetében felfedezte magának Szlovéniát.

Jótékonysági futás a Fészekért
2019-09-19
Rekord mennyiségű adomány gyúlt össze a Fészek Gyermekvédő egyesület ötödik jótékonysági futásán szeptember 15-én, Érden. Az akció még nem fejeződött be, október közepéig lehet futni és adakozni az átmeneti gyermekotthon javára.

Új udvar társadalmi összefogással
2019-09-19
Az önkormányzat, a tankerület, az iskolai alapítvány és a szülők összefogásával újult meg a játszóudvar és a futópálya az Eötvös Loránd iskolában, Százhalombattán. A szabadidős és sportterület korszerű és biztonságos burkolatot kapott mintegy 560 négyzetméteren. Az ünnepélyes átadásra a szeptember 1-jei tanévnyitón került sor.

Emlékszem, Battai Napokon
2019-09-18
Soha nem látott tömegeket mozgattak meg az idei Battai Napok szeptember 13-15-én. Szinte folyamatosan hömpölygött a sokaság a kulturális, közösségi, sport- és családi programokon. Teltházzal dübörögtek az esti koncertek, sorban érkeztek a könnyűzenei élet legjobb előadói. A Halott Pénz minden eddiginél több embert vonzott a szabadidőközpontba. 

Önfeledt nyárbúcsúztató - Elismerések a Battai Napokon
2019-09-18
Mindig nagy érdeklődés mellett kerül sor a Battai Napokra, de az idei, immár huszonhatodik rendezvénysorozat sikere minden várakozást felülmúlt szeptember 13-15-én Százhalombattán.

Virágos nyertesek
2019-09-18
A Battai Napok ünnepélyes megnyitóján került sor a "Virágos Százhalombatta" és a "Tiszta Udvar – Rendes Ház" versenyek eredményhirdetésére szeptember 13-án.

"A kibékíthetetlen ellentétek is kisimulnak!" - Fazekas István Pilátusa Beregszászon
2019-09-18
Állótapssal jutalmazta a közönség a Pilátus éjszakája című előadást szeptember 15-én a beregszászi színház nagytermében.  A címszerepet Jánosi Dávid, Pilátus feleségét, Claudia Proculát Gregor Bernadett alakította. A budapesti Újszínház művészei először jártak Kárpátalján.

Jogerősen elítélték a kamu karambolok szervezőjét
2019-09-18
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 17-én megtartott nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak a büntetőügyében, aki úgynevezett kamu karambolok okozója és résztevevője volt.

Gyermekek világnapja
2019-09-18
"Minden gyermek egy önálló személyiség, különleges és értékes emberke.

Remek rajt
2019-09-17
Győzelemmel kezdte az idényt a Százhalombattai VUK SE U14-es labdarúgócsapata a Pest megyei bajnokságban. 5:1 arányban nyert az Érd II. együttese ellen az óvárosi pályán szeptember 14-én.

Kiütéses győzelem
2019-09-16
19:0 arányban nyert a Százhalombattai VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Bugyi ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 2. fordulójában szeptember 15-én hazai pályán.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.