2019. június 18. - Arnold, Levente napja
Hétfő
Min:22°
Max:25°
Kedd
Min:16°
Max:26°
Szerda
Min:17°
Max:25°
Csütörtök
Min:17°
Max:28°
Péntek
Min:17°
Max:25°
Jegyzet
Mocskos meló - írta: CK
2015-09-02 -
Nem tudom, hányan vannak tisztában azzal, hogy Japánban évente tízezren halnak bele a túlfeszített munkába, és hogy a betegségnek a szigetországban neve is van, karosi. Gyanítom, hogy többen tudnának mesélni arról, miként lehet belepusztulni a munkanélküliségbe, a reménytelen keresgélésbe, amely az önértékelés és a munkaképesség rohamos leépülésével jár. Akadnak, akik annyira ismerik ezt a szenvedést, hogy keresni is képesek rajta. Ők azok, akik vámot szednek a fuldoklóktól, miközben az utolsó szalmaszálat nyújtják nekik. Valószínűleg úgy gondolják, a pénznek nincs szaga, de a "szolgáltatásuk" messziről bűzlik.
 
Erősen szaglott az, az apróhirdetés is, amely kissé zavaros szöveggel távmunkát ígért emelt díjas telefonszámon. Mivel azonban feladója – egy ellenőrzötten létező cég törvényes képviselője – jogosan követelte, közreadtuk. Úgy döntöttünk azonban, ellenőrizzük a valóságtartalmát és az eredményt szintén a nyilvánosság elé tárjuk – abban bízva, hogy a jövőben kevesebb lesz az áldozat.
 
A "próbavásárló" én voltam. Hívásomra a vonal végén tanult és kulturált férfihang felelt. Tudatta velem, hogy a meghirdetett távmunka ügyében jó helyen járok, miközben valószínűleg elindított egy láthatatlan stoppert, amely hatvan másodpercenként 636 forinttal növelte a telefonszámlám összegét.
 
Ez a körülmény cseppet sem zavarta beszélgetőpartneremet. Ráérősen és bőségesen áradt belőle a szó. Rendkívül részletesen és akkurátusan tájékoztatott. Elsőként arról, hogy mindent el fog majd mondani, csak előbb felőlem kell érdeklődnie. Honnan telefonálok, van-e munkahelyem, hány éves vagyok, mi a foglalkozásom? Miután alaposan kikérdezett, egy ügyfélszámot is ajándékozott nekem, amiről megtudtam, hogy három hónapig fog még "élni", ha esetleg megint telefonoznék. Amikor ezzel is megvoltunk, folytatódott a végtelennek tűnő szóáradat borítékolásról, címkézésről, hajtogatásról, csomagolásról. "Ugye, nem áll öntől távol a divat? Gondoltam! Mert például műkörömszetteket is csomagolhat." Közben kiderült ezerféle dolog. Például az is, hogy a citromailt nem minden levelezőrendszer fogadja el. Kaptam email és honlap címeket: "hátétépé, kettőspont, dőlt vonal és még egyszer dőlt vonal. Tetszik írni?"
 
Kezdtem egyre rosszabbul érezni magam, és rákérdeztem, meddig fog még tartani a tájékoztatója, mert attól félek, nagyon sokba fog kerülni nekem. Mindjárt be is fejezi – felelte, csak elmond még néhány igazán lényeges információt. Ezek között olyan tanácsok szerepeltek, hogy ne kezdjek dolgozni senkinek, amíg nincs a kezemben írásos megállapodás, de legérdekesebbnek azokat az utolsó javaslatokat találtam, amelyek éppen tanácsadóm "adatbankjával" álltak kapcsolatban.
 
Figyelmeztetett ugyanis, hogy ha bárki kérdi, kitől hallottam a remek munkalehetőségekről, ne hivatkozzak rá, mert a mai világban a jól informáltság bizony, inkább hátrány. Higgyék inkább azt, hogy nem vagyok kiokosítva és felvértezve tudással általa. Különben is, vannak cudar ügyintézők, akik az aktuális ajánlatokat is elhárítják, másrészt meg tanácsadóm egyáltalán semmilyen kapcsolatban nincs a cégekkel, amelyeket nekem ajánl.
 
Elgondolkoztam. Ha ez így van, mi szüksége volt a személyes adataim, végzettségem, munkatapasztalatom megismerésére, és vajon mihez kezd majd az ügyfélszámommal, amit nekem ajándékozott? A fejtörést azonban hamar abbahagytam, mert az agyamban bekapcsolt egy vészvillogó. Úristen, talán tíz percig is elhallgattam ezt kulturált, rendkívül tapasztalt, kissé talán fensőbbséges dumát! Gyors fejszámolás – 10X635=6 350 – közben elköszöntem.
 
Igazán komiszul csak akkor lettem, amikor ellenőriztem a beszélgetés idejét, és kiderült, hogy nem tíz perc volt, hanem éppenséggel pontosan harminc!
 
Amikor pedig annak is utána néztem, mit kaptam a közel 20 000 forintomért, tovább fokozódott és egyre összetettebbé vált a negatív közérzetem. A mail címekről ugyanis hamar kiderült, hogy nem léteznek. A honlapokon nem volt használható információ. Hacsak nem vesszük annak, amit a magukat halálra dolgozó japánokról és a betegségük nevéről tudtam meg. Az egyik telefonszámon egy kedves zalaegerszegi hölgy mutatkozott be, aki az online hálózatépítés világába csábított. Viszonylag gyorsan értékeltem a lehetőséget és nemet mondtam, majd úgy döntöttem, a postacímekre már nem is írok. Legalább a feladás és a felbélyegzett válaszboríték költségét megspórolom.
 
Mire idáig jutottam, felhívott munkanélküli ismerősöm és majdnem sírva elpanaszolta, hogy a telefontársaság tájékoztatása szerint 14 000 forintot beszélgetett el az apróhirdetésünkre jelentkezve. Nem is sejtette, hogy emelt díjas a hívás. A szövegbe ravaszul ágyazott "636 Ft/min" kitételt ugyanis úgy értelmezte, hogy minimum ennyit fog keresni óránként!
 
Hogy miként lesz valakiből a nyomor vámszedője, akinek semmilyen meló nem mocskos és semmilyen pénz nem büdös? Talán munka nélkül marad, keres-kutat, kétségbe esik, és kihasználják a helyzetét. Amikor pedig belefut a betonfalba, elveszti a "szaglását"?

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
- Programajánló - 2019-05-08
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Előre a tiszta forráshoz
2019-06-14
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének pünkösdi levele

Nem lükeség, csak nyereség
2019-06-13
Első helyezést ért el korcsoportjában a LÜK országos tanulmányi versenyen Izsó Kornél, a Százhalombattai Kőrösi Sportiskolai Általános iskola harmadikosa. A kisdiák laptopot és szüleivel együtt tölthető állatkerti kirándulást nyert.

Támogatták a kérelmeket
2019-06-13
Támogatta az önkormányzat Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottsága a pótköltségvetéshez érkezett kérelmeket – mondta el Szalai Attila, helyettes elnök a szakbizottság június 12-i ülését követően.

A Gesztenyés úton épülő társasházról is tárgyalt a szakbizottság
2019-06-13
Nyugtalanságot keltett a környéken élőkben, hogy 36 lakásos, ötemeletes, 16 méter magas társasház épülhet Százhalombattán, a Gesztenyés úton, amely jelenleg alacsonyabb beépítésű ennél. A témáról Oláh M. Zoltán főépítész nyilatkozott az önkormányzat Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottságának június 12-i ülése után.

Óvadék ellenében kerülhet szabadlábra az érdi gázoló
2019-06-13
Az Érdi Járásbíróságon 2019. június 12-én előkészítő ülésen kezdődött meg annak a férfinak a büntető ügye, akit a Budakörnyéki Járási Ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádol.

Még három utast keresnek
2019-06-13
Kiemelték a Hableányt a Dunából június 11-én. A hajóban négy holttestet találtak, akik közül az egyik a kapitány volt.  Másnap késő délután megtaláltak egy férfit a Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszán, akit szintén a tragikus baleset áldozataként azonosítottak. A Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.

Alpolgármesteri fogadóóra
2019-06-13
Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester június 18-án, kedden, 14.30-tól 16.30-ig tartja soron következő fogadóóráját a Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104 telefonszámon lehet egyeztetni.

Hazai és nemzetközi sikerek
2019-06-13
Ausztrália, Ausztria és Lengyeltóti. Az alábbi helyeken versenyeztek a Százhalombattai VUK SE triatlonistái az elmúlt napokban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.