2019. november 14. - Aliz napja
Csütörtök
Min:8°
Max:9°
Péntek
Min:7°
Max:13°
Szombat
Min:10°
Max:14°
Vasárnap
Min:10°
Max:13°
Hétfő
Min:10°
Max:13°
Jegyzet
Mocskos meló - írta: CK
2015-09-02 -
Nem tudom, hányan vannak tisztában azzal, hogy Japánban évente tízezren halnak bele a túlfeszített munkába, és hogy a betegségnek a szigetországban neve is van, karosi. Gyanítom, hogy többen tudnának mesélni arról, miként lehet belepusztulni a munkanélküliségbe, a reménytelen keresgélésbe, amely az önértékelés és a munkaképesség rohamos leépülésével jár. Akadnak, akik annyira ismerik ezt a szenvedést, hogy keresni is képesek rajta. Ők azok, akik vámot szednek a fuldoklóktól, miközben az utolsó szalmaszálat nyújtják nekik. Valószínűleg úgy gondolják, a pénznek nincs szaga, de a "szolgáltatásuk" messziről bűzlik.
 
Erősen szaglott az, az apróhirdetés is, amely kissé zavaros szöveggel távmunkát ígért emelt díjas telefonszámon. Mivel azonban feladója – egy ellenőrzötten létező cég törvényes képviselője – jogosan követelte, közreadtuk. Úgy döntöttünk azonban, ellenőrizzük a valóságtartalmát és az eredményt szintén a nyilvánosság elé tárjuk – abban bízva, hogy a jövőben kevesebb lesz az áldozat.
 
A "próbavásárló" én voltam. Hívásomra a vonal végén tanult és kulturált férfihang felelt. Tudatta velem, hogy a meghirdetett távmunka ügyében jó helyen járok, miközben valószínűleg elindított egy láthatatlan stoppert, amely hatvan másodpercenként 636 forinttal növelte a telefonszámlám összegét.
 
Ez a körülmény cseppet sem zavarta beszélgetőpartneremet. Ráérősen és bőségesen áradt belőle a szó. Rendkívül részletesen és akkurátusan tájékoztatott. Elsőként arról, hogy mindent el fog majd mondani, csak előbb felőlem kell érdeklődnie. Honnan telefonálok, van-e munkahelyem, hány éves vagyok, mi a foglalkozásom? Miután alaposan kikérdezett, egy ügyfélszámot is ajándékozott nekem, amiről megtudtam, hogy három hónapig fog még "élni", ha esetleg megint telefonoznék. Amikor ezzel is megvoltunk, folytatódott a végtelennek tűnő szóáradat borítékolásról, címkézésről, hajtogatásról, csomagolásról. "Ugye, nem áll öntől távol a divat? Gondoltam! Mert például műkörömszetteket is csomagolhat." Közben kiderült ezerféle dolog. Például az is, hogy a citromailt nem minden levelezőrendszer fogadja el. Kaptam email és honlap címeket: "hátétépé, kettőspont, dőlt vonal és még egyszer dőlt vonal. Tetszik írni?"
 
Kezdtem egyre rosszabbul érezni magam, és rákérdeztem, meddig fog még tartani a tájékoztatója, mert attól félek, nagyon sokba fog kerülni nekem. Mindjárt be is fejezi – felelte, csak elmond még néhány igazán lényeges információt. Ezek között olyan tanácsok szerepeltek, hogy ne kezdjek dolgozni senkinek, amíg nincs a kezemben írásos megállapodás, de legérdekesebbnek azokat az utolsó javaslatokat találtam, amelyek éppen tanácsadóm "adatbankjával" álltak kapcsolatban.
 
Figyelmeztetett ugyanis, hogy ha bárki kérdi, kitől hallottam a remek munkalehetőségekről, ne hivatkozzak rá, mert a mai világban a jól informáltság bizony, inkább hátrány. Higgyék inkább azt, hogy nem vagyok kiokosítva és felvértezve tudással általa. Különben is, vannak cudar ügyintézők, akik az aktuális ajánlatokat is elhárítják, másrészt meg tanácsadóm egyáltalán semmilyen kapcsolatban nincs a cégekkel, amelyeket nekem ajánl.
 
Elgondolkoztam. Ha ez így van, mi szüksége volt a személyes adataim, végzettségem, munkatapasztalatom megismerésére, és vajon mihez kezd majd az ügyfélszámommal, amit nekem ajándékozott? A fejtörést azonban hamar abbahagytam, mert az agyamban bekapcsolt egy vészvillogó. Úristen, talán tíz percig is elhallgattam ezt kulturált, rendkívül tapasztalt, kissé talán fensőbbséges dumát! Gyors fejszámolás – 10X635=6 350 – közben elköszöntem.
 
Igazán komiszul csak akkor lettem, amikor ellenőriztem a beszélgetés idejét, és kiderült, hogy nem tíz perc volt, hanem éppenséggel pontosan harminc!
 
Amikor pedig annak is utána néztem, mit kaptam a közel 20 000 forintomért, tovább fokozódott és egyre összetettebbé vált a negatív közérzetem. A mail címekről ugyanis hamar kiderült, hogy nem léteznek. A honlapokon nem volt használható információ. Hacsak nem vesszük annak, amit a magukat halálra dolgozó japánokról és a betegségük nevéről tudtam meg. Az egyik telefonszámon egy kedves zalaegerszegi hölgy mutatkozott be, aki az online hálózatépítés világába csábított. Viszonylag gyorsan értékeltem a lehetőséget és nemet mondtam, majd úgy döntöttem, a postacímekre már nem is írok. Legalább a feladás és a felbélyegzett válaszboríték költségét megspórolom.
 
Mire idáig jutottam, felhívott munkanélküli ismerősöm és majdnem sírva elpanaszolta, hogy a telefontársaság tájékoztatása szerint 14 000 forintot beszélgetett el az apróhirdetésünkre jelentkezve. Nem is sejtette, hogy emelt díjas a hívás. A szövegbe ravaszul ágyazott "636 Ft/min" kitételt ugyanis úgy értelmezte, hogy minimum ennyit fog keresni óránként!
 
Hogy miként lesz valakiből a nyomor vámszedője, akinek semmilyen meló nem mocskos és semmilyen pénz nem büdös? Talán munka nélkül marad, keres-kutat, kétségbe esik, és kihasználják a helyzetét. Amikor pedig belefut a betonfalba, elveszti a "szaglását"?

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
2019-10-16 - Idén is ingyenes tüdőszűrést szervezett a lakosságnak az önkormányzat Százhalombattán október 18-tól november 21-ig. A vizsgálatot a törökbálinti tüdőgyógyintézet mobil tüdőszűrőszolgálata végzi a Százhalom Egészségügyi Központban hétfőn és szerdán 12-től 18, kedden, csütörtökön és pénteken 8-tól 14 óráig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Az intenzív anyaságról - Kell ez a sok "kell"?
2019-11-11
Egy valami állandó: a változás – tudjuk és tapasztaljuk is. Évtizedek alatt erősen megváltozott az “ideális anya" képe. A legtöbben úgy érezzük, hogy túl sok az elvárás az anyákkal szemben, miközben azt is tapasztalhatjuk, hogy a társadalom elmagányosodik, megszűnt a korábban megszokott, kiterjedt rokoni és intenzív közösségi háló. Az “intenzív anyaságot" jártuk körbe Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus, a Dívány.hu online magazin főszerkesztőjével.

Rangadógyőzelem
2019-11-11
7:2 arányban győzött a VUK SE U16-os labdarúgócsapata az Örkény ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 10. fordulójában november 9-én. Nagy várakozás előzte meg az óvárosi összecsapást, hiszen a vendégek  győzelmükkel  letaszíthatták volna a battai gárdát a táblázat éléről.

Szélcsendes évadzáró
2019-11-11
A Velencei-tavon rendezték a modellvitorlás évad utolsó Országos Bajnokságát F5-10 hajóosztályban november 9-én.

Éremeső Hódmezővásárhelyen
2019-11-11
Negyvenkét egyéni és hét csapatban szerzett érmet szereztek a Százhalombattai VUK SE szenior úszói a XVI. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen, Hódmezővásárhelyen november 9-10-én.

Eddig veretlenek a Bulldogok
2019-11-07
Itthon játsszák az őszi szezon utolsó mérkőzését a Százhalombattai Bulldogok. A rögbicsapat a Budapest Exilest fogadja a Sportcsarnokban november 16-án, 14 órakor.

Új edzővel kezdték a szezont
2019-11-07
Hat mérkőzés – két győzelem és négy vereség – után a tízcsapatos tabella hetedik helyén áll az SZKE III csapata a megyei elsőosztályú felnőtt férfi kézilabda-bajnokságban. Az új évadot új edzővel kezdte a csapat. Vele beszélgettünk.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.