2022. január 17. - Antal és Antónia napja
Hétfő
Min:1°
Max:6°
Kedd
Min:0°
Max:4°
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:-1°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:0°
Szolgáltatás
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Tartósító ötlettár - Tegyük el télire a nyarat!
2015-07-21 - Javában tart a befőzési szezon. A legtöbben eperből, málnából és sárgabarackból készítenek lekvárt vagy dzsemet. Összeállításunk segítségével bárki gondoskodhat családja téli zöldség, gyümölcs és zöldfűszer-ellátmányáról.
 
A gyümölcsöket fagyaszthatjuk, aszalhatjuk, készíthetünk belőlük lekvárt, dzsemet, befőttet és szörpöt. Jó tudni, hogy a vásárlás után minél előbb el kell kezdeni a feldolgozást, hiszen a gyümölcsökben lévő C-vitamintartalom egy nap alatt akár 10-50 százalékkal csökkenhet.

Fagyasztás
A legegyszerűbb tartósítási eljárás. Leszedés vagy vásárlás után tisztítsuk meg, majd csomagolás és címkézés után tegyük a fagyasztóba a terményt. A fagyasztott gyümölcsöket később felhasználhatjuk krémek vagy fagylalt készítésére is. Az így tartósított gyümölcsöket ne tároljuk tovább egy évnél!

Lekvár, dzsem, befőtt
Az egészséges életmód hívei gyümölcscukorral, mesterséges és természetes édesítőkkel, úgynevezett cukoralkohollal (eritrittel vagy nyírfacukorral) is készíthetik a finomságokat. A lekvárba vagy dzsembe tehetünk néhány egész, friss gyümölcsöt vagy darabot is. Ezzel a készítmény vitamintartalma magasabb, látványa különleges lesz.

Aszalás
Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, elődeink leggyakrabban napon illetve tűzön aszaltak. Nem kimondottan gyors, de kényelmes és egészséges. Míg például a konzervek esetében a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok több mint fele kárba vész, az aszalással gyakorlatilag csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost- és ásványi anyag tartalom legnagyobb része megmarad.

Aszalhatunk napon, sütőben vagy (akár házilag összeállított) gépben is. Az aszalógépekhez részletes használati utasítást adnak, amit érdemes elolvasni, fajtánként eltérnek ugyanis az aszalási idők. Diétázóknak nem árt szem előtt tartani, az aszalt gyümölcs kalóriatartalma egyáltalán nem csökkent, csak a mérete lett kisebb.

Szörp
Egy-egy pohár szörp télen visszaadja a friss nyári gyümölcs zamatát, emellett kedvező élettani hatását is élvezhetjük. Szörpöket könnyedén készíthetünk otthon. Jó hír, hogy a feldolgozás során nem feltétlenül szükséges tartósítószert használnunk, hiszen a szörpnek való gyümölcsök magas cukortartalma és a megfelelően sterilizált tárolóedények, üvegek használatával nem áll fenn a gyors megromlás veszélye.

Savanyúságok
A zöldségek leginkább fagyasztásra, és savanyúság készítésre alkalmasak. A fagyasztási eljárás megegyezik a gyümölcsökével.

Sokféle zöldségből készíthetünk savanyúságot télire. A legelterjedtebb az almapaprika, káposzta, karfiol, uborka és gyöngyhagyma. Csalamádé, kovászos, csemege uborka és számtalan vegyes savanyúság recept közül választhatunk. Ha már megvan a jól bevált recept, nem érdemes változtatni.

Jégkocka fűszernövényekkel
A legtöbb fűszerkert tele van aromás hajtásokkal, egészen a nyár végéig. A friss növényeket azonban nem mindig tudjuk egyszerre felhasználni. Érdemes leszedni és télire tartósítani fagyasztással, vagy az alábbi eljárási módok segítségével.

A finomra vágott vagy pürésített fűszernövényeket tegyük a jégkockatartóba, majd öntsük fel vízzel és tegyük a fagyasztóba. Amikor főzésnél szükségünk van egy kis petrezselyemzöldre vagy rozmaringra, csak előveszünk egy jégkockát és beledobjuk az ételbe. Ha több ilyen zöldfűszeres jégkockát készítünk, akkor a már megfagyott kockákat tegyük egy fagyasztó zacskóba.

Fűszervaj
Elkészítéséhez lehetőleg jó minőségű vajat használjunk. Keverjük össze a jól megmosott, megszárított és finomra vágott fűszernövényekkel. A kész vajat tegyük alufóliába, formázzuk henger alakúra és tegyük a mélyhűtőbe. A fűszervaj felhasználható sült húsok, sült vagy párolt zöldségek, burgonya, mártások és tésztaételek mellé.

Fűszerolaj
Jó minőségű olívaolajat, néhány ág szárított fűszernövényt és a tároláshoz tiszta üveget használjunk. Legalkalmasabb a bazsalikom, rozmaring, kakukkfű. A fűszerolajat hússütéshez és salátákhoz használhatjuk fel.

Szárítás
Számos fűszernövény, például a bazsalikom, zellerlevél, a snidling, a kapor, az oregánó, petrezselyem, a zsálya, a tárkony és a kakukkfű szárítható a mikrohullámú sütőben is. Tegyünk duplán hajtott (nem újrahasznosított papírból készült) papírtörölközőt a mikróba, teregessük ki a növényeket a papírtörölközőn és tegyünk egy lapot a növények tetejére is. Száz százalékos erősségen süssük 2-3 percig. Ellenőrizzük, elég szárazak-e: a papírtörölköző között morzsoljuk szét. Ha még nem elég szárazak, süssük tovább, 30 másodpercenkénti ellenőrzéssel ameddig teljesen kiszáradnak. Hagyjuk kihűlni, majd morzsoljuk apróra és tároljuk légmentesen záródó edényben.


AKTUÁLIS
2022-01-06 - Szakasszisztenseket keres több területre a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a Százhalom Egészségügyi Központ - 2440 Százhalombatta Gesztenyés út 10 szám alatti – szakrendelőjébe.
2021-12-16 - Isten ajándéka - Fazekas István gondolatai  
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
Az első baba
2022-01-13
Kovács Kitti Sára az idei év első százhalombattai babája; Kitti Sára 3340 grammal és 56 cm-el látta meg a napvilágot január 3-án 18 óra 30 perckor. Az újszülöttet és a szülőket, Mojzer Georgina Zsuzsannát és Kovács Kristófot Vezér Mihály polgármester köszöntötte a Polgármesteri Hivatalban.

Bara környéki fák gallyazásáról II.
2022-01-12
Nemrég tettük közzé, hogy az ELMŰ a saját területén, az áramszolgáltatás biztonsága érdekében, törvényi kötelezettségét teljesítve veszélyes fákat gallyazott.

Örökös Zöld Óvoda lett a Százhalombattai Kipp- Kopp Óvoda
2022-01-12
Örömmel értesültem arról, hogy a Földművelési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt "Örökös Zöld Óvoda" pályázaton az óvoda elnyerte és jogosulttá vált az "Örökös Zöld Óvoda" cím használatára.

Mozgalmas december - polgárőr beszámoló
2022-01-11
A megszokott feladatokon kívül rengeteg tennivaló volt a decemberi hónapban. Sok volt a rendezvénybiztosítás, melyek eseménymentesen zajlottak le.

Legszebb dolog a barátság...
2022-01-10
Süsü énekel a legszebb emberi érzésről, a barátságról, Csukás István történetében. Mi pedig, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatának tanítói és diákjai, szintén barátsággal invitáltuk városunk általános iskoláinak harmadikos tanulóit egy komplex vetélkedőre 2021 őszén.

Tájékoztató a Bara parti fakivágásokról
2022-01-06
Sok tévhit kering a történtekkel kapcsolatban, amely tájékozatlanságból, rosszindulatból fakad.

A jövő hősei
2022-01-04
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumnak évek óta kiemelt feladata - akkreditált kiváló tehetségpontként – egyben küldetése is a gyermekközpontúság mellett, annak részeként a környezeti nevelés.

Előzzük meg a petárdabaleseteket
2021-12-30
Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat - haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. 

Árrobbanás a fővárosi agglomerációban: drágábbak a házak Százhalombattán, mint Budapesten?
2021-12-30
Tavaly novemberhez képest az eladásra kínált házak átlagos négyzetméter árai egy év alatt országosan valamivel több, mint egyötödével nőttek. Megvizsgáltuk Százhalombatta és környékének, valamint a főváros agglomerációjában található települések árváltozásait, ugyancsak 2020 novemberéhez képest. Ön tudja, hogy a közelben mi drágább Budapestnél?

Szelektív hulladékgyűjtés időpontjai a 2022. évben
2021-12-27
A SZÁKOM Kft. honlapján közzétette a 2022. évi szelektív hulladékgyűjtés időpontjait.

Csaló telefonívás egy bank nevében!
2021-12-27
"Egyik reggel a +36 1 636 6666 számról hívott az OTP Bank nevében telefonáló egyik – férfi –csaló. Mivel a beszélgetés nagyon tanulságos volt, megosztjuk annak legfontosabb tapasztalatait.

Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program a MOL-nál
2021-12-27
A MOL Közgyűlése jóváhagyta a Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program (KMRP) elindítását: ennek megfelelően a vállalat maximum 180 milliárd forintnyi részvényt értékesíthet a KMRP szervezetek részére, valamint támogatást nyújthat a működési költségekhez. A Program finanszírozása munkavállalói hozzájárulásából és kötvények kibocsátásából valósulhat meg.

Tesla Megapack energiatárolót telepítenek Százhalombattán
2021-12-27
Magyarországon elsőként Tesla Megapack típusú energiatárolót létesít Százhalombattán a MET Csoport, a Dunamenti Erőmű területén megvalósuló innovációs projekt részeként. A most aláírt együttműködés értelmében az energetikai eszközt 2022 nyarán telepítik.

Új számítógépek segítik a fogorvosok munkáját
2021-12-21
Négy korszerű, nagyobb kapacitású, összesen 1,7 millió forint értékű számítógép támogatja a százhalombattai fogászati alapellátást januártól. Az Önkormányzat a gépekhez monitorokat és nyomtatókat is vásárolt, valamint egy új programot is telepítettek az eszközökre, amelyek jelentősen meggyorsítják az adminisztrációs feladatokat.

"Téli Ünnepekre várva"- VII. Román Bál
2021-12-18
"Téli ünnepekre várva" "- VII. Román Bál címmel rendezték meg 2021. december 4-én a hetedik hagyományőrző román bált a Klub Sirályban a Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

Tisztelt Százhalombattaiak!
2021-12-18
Önkormányzatunk az utóbbi időben több megkeresést is kapott a MÁV és a VOLÁNBUSZ menetrendi csatlakozás problémáiról.

Áramszünet
2021-12-18
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombatta több utcájában január 13, 25 és 27-én.

Egyedülálló háziorvosi praxis program Százhalombattán
2021-12-17
Az Önkormányzat új, példa nélküli háziorvos utánpótlási, egyben mentorálási támogatási rendszert dolgozott ki annak érdekében, hogy a fiatal szakorvosok a városban praktizáljanak majd tanulmányaik befejezése után. Első körben két praxis továbbörökítését jelentette be Vezér Mihály polgármester.

Köszönet az áldozatos munkáért
2021-12-16
Pentz Istvánné, a százhalombattai Idősek Gondozóháza vezetője kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet Százhalombattán. Az oklevelet és a virágcsokrot Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester adta át.

Karácsonyi díszítés és ajándékozás
2021-12-16
Folytatva a hagyományt, Szalai Attila idén is feldíszített több köztéri fát Százhalombattán, az Olajmunkás úton, ahol a kutyafuttató kerítésére és a KRESZ táblákra is kerültek díszek. Az önkormányzati képviselő ajándékozást is szervezett.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.