2019. november 14. - Aliz napja
Csütörtök
Min:8°
Max:9°
Péntek
Min:7°
Max:13°
Szombat
Min:10°
Max:14°
Vasárnap
Min:10°
Max:13°
Hétfő
Min:10°
Max:13°
Jegyzet
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Gondolatok a délvidéki népirtásokról - írta: ? Szaniszló ?
2014-04-01 - Sorsom úgy hozta, hogy – városunkból harmadmagammal – részt vehettünk egy háromnapos délvidéki zarándokúton március harmadik hétvégéjén az országos KÉSZ valamint a bácskai és bánsági Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) közös szervezésében tisztelegve a vérengzések 70. évfordulója előtt.
Bár nem kevesebb, mint tíz helységet érintett az emlékút, hajlott korom ellenére mégis vállalkoztam a fáradságos zarándoklatra. Mert úgy tíz esztendeje olvastam végig Cseres Tibor, Vérbosszú Bácskában című munkáját – tegyük hozzá – több nekifutásból. Ezért akartam szembesülni azokkal a helyszínekkel, ahol ezek a rémségek megtörténtek. Több nekifutásból, ugyanis gyakorta rémálmok gyötörtek heteken keresztül, végigolvasván egyből azokat a borzalmakat, kegyetlen kínzásokat, amiket a szerb partizánok hajtottak végre magyar és német ajkú embertársaik ellen. Hogy hányan estek áldozatul? Nehéz kérdés, erről talán később. Szóljunk előbb arról, hogy mi motiválhatta az íróóriást arra, hogy megírja könyvét.

Remélem, sokan olvasták az író Hideg napok című remekművét. Aki talán mégsem, bizonyára látta a mű filmváltozatát. Történelmi háttérről: Feketehalmy-Czeydner Ferenc altábornagy, Grassy József vezérkari ezredes, Deák László ezredes és Zöldy Márton csendőr-százados önhatalmú akciót hajtatott végre Újvidéken, Csurogon, Mozsoron és Óbecsén 1942. január 20-23-án, hogy megtoroljanak egy sajkásvidéki szerb partizánakciót. Egyes források szerint a magyar alakulatok 3300, mások szerint 3808 szerb, zsidó és kisebb részt roma nemzetiségű polgári személyt lőttek agyon a nyílt utcán, többüket pedig a befagyott Duna jegébe berobbantott lékekbe. Férfiakat, nőket és sihederkorú fiatalokat egyaránt. Akciójukat titokban tartották a hadvezetés és a vezérkar előtt. Később eljárás indult ellenük, de egy részük a keleti frontra, másrészük a náci Németországba menekült. Cseres Tibor talán kivárt, hátha valamelyik jugoszláv író beszámol azokról a rémtettekről is, amiket a partizánok követtek el 1944-45-ben, és feltárják azokat a tényeket, amiket magyarországi társaik már rég megtettek. Amelyek tíz-tizenötször nagyobb rendűek voltak azoknál, amiket 1942-ben a "razzia" során követtek el parancsra a magyar honvéd- és csendőralakulatok. Ám erről évtizedeken keresztül hallgattak az egykori Jugoszlávia politikusai, történészei pedig hamis képet kreáltak az atrocitásokról. Szerintük az "intézkedések" jogosak voltak, a partizán alakulatok "megtisztították" a megszállt területeket a "fasiszta elemektől." Hogy kik voltak azok a "fasiszta elemek"? Magyar, német, kisebb részt zsidó és többször át- és kitelepített bukovinai székely földművesek, iparosok, kereskedők, plébánosok és protestáns lelkészek, nők, férfiak, kamaszok. Legtöbbjük a légynek sem ártott.

Most megtört a jég, a szerb államvezetők elismerték végre, hogy az atrocitások törvénytelenek voltak. A délvidéki történészek pedig hozzáláthattak a dokumentumok kutatásához, a feltárásokhoz. Ám munkájukat nehezíti az a körülmény, hogy a rémtettek elkövezői, a partizán parancsnokok antedatált, nem egyszer légből kapott jegyzőkönyveket kreáltak. Találkozhattunk Forró Lajos bácskai történésszel, aki – egyebek mellett – beszámolt arról is, hogy eddig mintegy 20 ezer sírt tártak fel, illetve földbetaposott holttestet azonosítottak, valamennyien a vérengzés áldozatai voltak. És okuk van föltételezni, hogy még 20-25 ezerre tehető a jeltelen, illetve tömegsírokban fekvő holtak száma. Az újvidéki Matuska Márton történésszel és publicistával is szót válthattunk, aki bácskai társánál emotívabb hangon számolt be röviden eddigi kutatásiról. A megemlékezésen megszólalt Szabó Károly is, a KÉK elnöke, Szakács József, Mojzes Antal, dr. Bogner István és újvidéki ferences szerzetesek, utóbbiak valamilyen ágon rokonai voltak az áldozatoknak. Az utolsó napon, Rétvári Bence államtitkár is lerótta kegyeletét a szabadkai tömegsír előtt. Keresztény civil szervezet lévén miséket celebrált Osztie Zoltán atya belvárosi plébános, a KÉSZ elnöke, imák hangzottak el és egyházi énekek. A zarándokok elhelyezték koszorúikat a tömegsírok, a nemegyszer megcsonkított emlékművek, illetve a nevesített áldozatok sírja előtt. És minden nap végén felcsendülhetett szabadon nemzeti fohászunk, a Himnusz és a Szózat.

Hogy milyen célt szolgált a délvidéki zarándoklat? Semmi esetre sem bosszúért lihegett. Hanem azt, hogy lezárulhasson végre Délvidéknek ez a véres fejezete. Hogy letörölhessék végre halottaikról a rájuk sütött fasiszta billogot. Hogy tisztességesen, méltósággal temethessék el őket. És emlékeztetőül, hogy ilyesmi soha többet ne történhessen meg sem a vén Európában, sem sehol a Nagyvilágban.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
2019-10-16 - Idén is ingyenes tüdőszűrést szervezett a lakosságnak az önkormányzat Százhalombattán október 18-tól november 21-ig. A vizsgálatot a törökbálinti tüdőgyógyintézet mobil tüdőszűrőszolgálata végzi a Százhalom Egészségügyi Központban hétfőn és szerdán 12-től 18, kedden, csütörtökön és pénteken 8-tól 14 óráig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Az intenzív anyaságról - Kell ez a sok "kell"?
2019-11-11
Egy valami állandó: a változás – tudjuk és tapasztaljuk is. Évtizedek alatt erősen megváltozott az “ideális anya" képe. A legtöbben úgy érezzük, hogy túl sok az elvárás az anyákkal szemben, miközben azt is tapasztalhatjuk, hogy a társadalom elmagányosodik, megszűnt a korábban megszokott, kiterjedt rokoni és intenzív közösségi háló. Az “intenzív anyaságot" jártuk körbe Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus, a Dívány.hu online magazin főszerkesztőjével.

Rangadógyőzelem
2019-11-11
7:2 arányban győzött a VUK SE U16-os labdarúgócsapata az Örkény ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 10. fordulójában november 9-én. Nagy várakozás előzte meg az óvárosi összecsapást, hiszen a vendégek  győzelmükkel  letaszíthatták volna a battai gárdát a táblázat éléről.

Szélcsendes évadzáró
2019-11-11
A Velencei-tavon rendezték a modellvitorlás évad utolsó Országos Bajnokságát F5-10 hajóosztályban november 9-én.

Éremeső Hódmezővásárhelyen
2019-11-11
Negyvenkét egyéni és hét csapatban szerzett érmet szereztek a Százhalombattai VUK SE szenior úszói a XVI. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen, Hódmezővásárhelyen november 9-10-én.

Eddig veretlenek a Bulldogok
2019-11-07
Itthon játsszák az őszi szezon utolsó mérkőzését a Százhalombattai Bulldogok. A rögbicsapat a Budapest Exilest fogadja a Sportcsarnokban november 16-án, 14 órakor.

Új edzővel kezdték a szezont
2019-11-07
Hat mérkőzés – két győzelem és négy vereség – után a tízcsapatos tabella hetedik helyén áll az SZKE III csapata a megyei elsőosztályú felnőtt férfi kézilabda-bajnokságban. Az új évadot új edzővel kezdte a csapat. Vele beszélgettünk.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.