2019. június 18. - Arnold, Levente napja
Hétfő
Min:22°
Max:25°
Kedd
Min:16°
Max:26°
Szerda
Min:17°
Max:25°
Csütörtök
Min:17°
Max:28°
Péntek
Min:17°
Max:25°
Jegyzet
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Gondolatok a délvidéki népirtásokról - írta: ? Szaniszló ?
2014-04-01 - Sorsom úgy hozta, hogy – városunkból harmadmagammal – részt vehettünk egy háromnapos délvidéki zarándokúton március harmadik hétvégéjén az országos KÉSZ valamint a bácskai és bánsági Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) közös szervezésében tisztelegve a vérengzések 70. évfordulója előtt.
Bár nem kevesebb, mint tíz helységet érintett az emlékút, hajlott korom ellenére mégis vállalkoztam a fáradságos zarándoklatra. Mert úgy tíz esztendeje olvastam végig Cseres Tibor, Vérbosszú Bácskában című munkáját – tegyük hozzá – több nekifutásból. Ezért akartam szembesülni azokkal a helyszínekkel, ahol ezek a rémségek megtörténtek. Több nekifutásból, ugyanis gyakorta rémálmok gyötörtek heteken keresztül, végigolvasván egyből azokat a borzalmakat, kegyetlen kínzásokat, amiket a szerb partizánok hajtottak végre magyar és német ajkú embertársaik ellen. Hogy hányan estek áldozatul? Nehéz kérdés, erről talán később. Szóljunk előbb arról, hogy mi motiválhatta az íróóriást arra, hogy megírja könyvét.

Remélem, sokan olvasták az író Hideg napok című remekművét. Aki talán mégsem, bizonyára látta a mű filmváltozatát. Történelmi háttérről: Feketehalmy-Czeydner Ferenc altábornagy, Grassy József vezérkari ezredes, Deák László ezredes és Zöldy Márton csendőr-százados önhatalmú akciót hajtatott végre Újvidéken, Csurogon, Mozsoron és Óbecsén 1942. január 20-23-án, hogy megtoroljanak egy sajkásvidéki szerb partizánakciót. Egyes források szerint a magyar alakulatok 3300, mások szerint 3808 szerb, zsidó és kisebb részt roma nemzetiségű polgári személyt lőttek agyon a nyílt utcán, többüket pedig a befagyott Duna jegébe berobbantott lékekbe. Férfiakat, nőket és sihederkorú fiatalokat egyaránt. Akciójukat titokban tartották a hadvezetés és a vezérkar előtt. Később eljárás indult ellenük, de egy részük a keleti frontra, másrészük a náci Németországba menekült. Cseres Tibor talán kivárt, hátha valamelyik jugoszláv író beszámol azokról a rémtettekről is, amiket a partizánok követtek el 1944-45-ben, és feltárják azokat a tényeket, amiket magyarországi társaik már rég megtettek. Amelyek tíz-tizenötször nagyobb rendűek voltak azoknál, amiket 1942-ben a "razzia" során követtek el parancsra a magyar honvéd- és csendőralakulatok. Ám erről évtizedeken keresztül hallgattak az egykori Jugoszlávia politikusai, történészei pedig hamis képet kreáltak az atrocitásokról. Szerintük az "intézkedések" jogosak voltak, a partizán alakulatok "megtisztították" a megszállt területeket a "fasiszta elemektől." Hogy kik voltak azok a "fasiszta elemek"? Magyar, német, kisebb részt zsidó és többször át- és kitelepített bukovinai székely földművesek, iparosok, kereskedők, plébánosok és protestáns lelkészek, nők, férfiak, kamaszok. Legtöbbjük a légynek sem ártott.

Most megtört a jég, a szerb államvezetők elismerték végre, hogy az atrocitások törvénytelenek voltak. A délvidéki történészek pedig hozzáláthattak a dokumentumok kutatásához, a feltárásokhoz. Ám munkájukat nehezíti az a körülmény, hogy a rémtettek elkövezői, a partizán parancsnokok antedatált, nem egyszer légből kapott jegyzőkönyveket kreáltak. Találkozhattunk Forró Lajos bácskai történésszel, aki – egyebek mellett – beszámolt arról is, hogy eddig mintegy 20 ezer sírt tártak fel, illetve földbetaposott holttestet azonosítottak, valamennyien a vérengzés áldozatai voltak. És okuk van föltételezni, hogy még 20-25 ezerre tehető a jeltelen, illetve tömegsírokban fekvő holtak száma. Az újvidéki Matuska Márton történésszel és publicistával is szót válthattunk, aki bácskai társánál emotívabb hangon számolt be röviden eddigi kutatásiról. A megemlékezésen megszólalt Szabó Károly is, a KÉK elnöke, Szakács József, Mojzes Antal, dr. Bogner István és újvidéki ferences szerzetesek, utóbbiak valamilyen ágon rokonai voltak az áldozatoknak. Az utolsó napon, Rétvári Bence államtitkár is lerótta kegyeletét a szabadkai tömegsír előtt. Keresztény civil szervezet lévén miséket celebrált Osztie Zoltán atya belvárosi plébános, a KÉSZ elnöke, imák hangzottak el és egyházi énekek. A zarándokok elhelyezték koszorúikat a tömegsírok, a nemegyszer megcsonkított emlékművek, illetve a nevesített áldozatok sírja előtt. És minden nap végén felcsendülhetett szabadon nemzeti fohászunk, a Himnusz és a Szózat.

Hogy milyen célt szolgált a délvidéki zarándoklat? Semmi esetre sem bosszúért lihegett. Hanem azt, hogy lezárulhasson végre Délvidéknek ez a véres fejezete. Hogy letörölhessék végre halottaikról a rájuk sütött fasiszta billogot. Hogy tisztességesen, méltósággal temethessék el őket. És emlékeztetőül, hogy ilyesmi soha többet ne történhessen meg sem a vén Európában, sem sehol a Nagyvilágban.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
- Programajánló - 2019-05-08
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Előre a tiszta forráshoz
2019-06-14
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének pünkösdi levele

Nem lükeség, csak nyereség
2019-06-13
Első helyezést ért el korcsoportjában a LÜK országos tanulmányi versenyen Izsó Kornél, a Százhalombattai Kőrösi Sportiskolai Általános iskola harmadikosa. A kisdiák laptopot és szüleivel együtt tölthető állatkerti kirándulást nyert.

Támogatták a kérelmeket
2019-06-13
Támogatta az önkormányzat Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottsága a pótköltségvetéshez érkezett kérelmeket – mondta el Szalai Attila, helyettes elnök a szakbizottság június 12-i ülését követően.

A Gesztenyés úton épülő társasházról is tárgyalt a szakbizottság
2019-06-13
Nyugtalanságot keltett a környéken élőkben, hogy 36 lakásos, ötemeletes, 16 méter magas társasház épülhet Százhalombattán, a Gesztenyés úton, amely jelenleg alacsonyabb beépítésű ennél. A témáról Oláh M. Zoltán főépítész nyilatkozott az önkormányzat Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottságának június 12-i ülése után.

Óvadék ellenében kerülhet szabadlábra az érdi gázoló
2019-06-13
Az Érdi Járásbíróságon 2019. június 12-én előkészítő ülésen kezdődött meg annak a férfinak a büntető ügye, akit a Budakörnyéki Járási Ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádol.

Még három utast keresnek
2019-06-13
Kiemelték a Hableányt a Dunából június 11-én. A hajóban négy holttestet találtak, akik közül az egyik a kapitány volt.  Másnap késő délután megtaláltak egy férfit a Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszán, akit szintén a tragikus baleset áldozataként azonosítottak. A Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.

Alpolgármesteri fogadóóra
2019-06-13
Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester június 18-án, kedden, 14.30-tól 16.30-ig tartja soron következő fogadóóráját a Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104 telefonszámon lehet egyeztetni.

Hazai és nemzetközi sikerek
2019-06-13
Ausztrália, Ausztria és Lengyeltóti. Az alábbi helyeken versenyeztek a Százhalombattai VUK SE triatlonistái az elmúlt napokban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.