2019. április 24. - György napja
Kedd
Min:11°
Max:11°
Szerda
Min:9°
Max:19°
Csütörtök
Min:12°
Max:23°
Péntek
Min:14°
Max:25°
Szombat
Min:9°
Max:14°
Városnapló
A rovatban nem a szerkesztőség által készített és nem rendelt írások jelennek meg, amelyek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.
A Zerindi Képtár
2014-03-03 -
Négy évtizede jött létre a Zerindi Képtár, melynek előzménye az volt, hogy Fazekas József akkor még ifjú zerindi tanárnak, aki akkor éppen a művelődési ház igazgatója is volt, 1973.december 5-én a Falvak Dolgozó Népe című újságban megjelent a levele: "Zerindi Képtárat" címmel. Cseke Péter újságíró támogatta Fazekas József zerindi tanár ötletét, és az erdélyi képzőművészek elkezdtek alkotásaikból adományozni a születendő Zerindi Képtár részére. A zerindiek a kulturális életet községükben eddig is ébren tartották. 1969-ben Csanádi János a Körösköz folklórgyűjtője Irodalmi Kört alapított és erdélyi költőket, írókat hívtak meg összejöveteleikre. A Bondár házaspár a színjátszó csoportot fogta össze. A citera és furulya együttes Kovács Sándor zenetanár irányítása alatt ért el szép sikereket. A Csáky házaspár táncra oktatta a fiatalokat. Kátai Lajos zerindi ezermester, citerákat készített, mellyel országos harmadik díjat nyert, de dalolt, vagy éppen táncolt, csakhogy öregbítse Zerind hírnevét. A hatalom képviselői a Zerindi Képtár hallatán nyugtalankodni kezdtek, a rendőrség kihallgatásra hívta a zerindi tanárokat, idegesítette őket ez a szokatlan önszerveződés, és egyre erősödő közösségformáló mozgalom.
 
Zerind község a nevében őrzi a honfoglaló magyarság törzsi - nemzetségi emlékeit. Dr. Bartucz Lajos XX. század eleji antropológiai vizsgálatai bizonyítják, hogy Arad megye legősibb legtörzsökösebb magyarságával rendelkezik ez a vidék. Zerind, Koppány édesapja volt. Tar Zerindnek Biharban és Somogyban is voltak birtokai, e tájon dukátusi szálláshelye is volt, így azóta őrzi nevét a község. Zerind község a hozzátartozó Feketegyarmattal Trianon után Romániához tartozik, Arad megye északnyugati részén található. Magyarországról tekintve a Tiszántúlon terül el.
 
Az első írásos dokumentumok 1169-ben említik Zerindet. Sok történelmi vihart átélt ez a vidék, és sohasem göröngy mentes úton haladt ez az alföldi nép. A hatalom képviselői hamar átlátták, hogy már nem lehet leállítani a Zerindi Képtár létrejöttét, mivel 26 - többnyire ismert erdélyi művész 52 munkája gyűlt már össze és Cseke Péter újságírónak köszönhetően mindez a Falvak Dolgozó Népe című lapban dokumentálva is volt.
 
Zerind község lakói őseik és szülőföldjük iránti szeretetből és tiszteletből, őrzik tájszólásaikat, hagyományaikat, szokásaikat és a Zerindi Képtár létrejöttével még tovább akarták gazdagítani értékeiket és kultúrájukat. 1974. május 18-án Banner Zoltán művészettörténész hivatalosan megnyitotta a Zerindi Képtárat, ami az önálló magyar művészeti közgyűjteményi mozgalom első dátuma. A zerindi értelmiség úgy gondolta, egy hetes nyári festőtáborra hívja meg a képzőművészeket minden évben és egy folyamatos közművelődési funkciót is sikerül így ellátniuk. 1977-ig néhány festő így Balázs Imre, Gámentzy Zoltán, Incze István, Kusztos Endre, Török Pál, Ughy István és az aradi Alaszu Pál el is jöttek a formálódó zerindi művésztelepre, de mivel határmenti településről volt szó, a hatalom szervei nem támogatták a zerindi művésztelep létrejöttét és végül megszűnt, de a Zerindi Képtár az maradt. Az Irodalmi Kör is folytatta munkáját Csanádi János elnök szervezésében. A szellemi ösztönzője a Körnek a Kisjenőben élő Olosz Lajos költő, aki "Vers a vén cserfához" című költeményét a Zerindi Irodalmi Körnek ajánlotta, a verset 1971. augusztus 10-én írta. Olosz Lajos költő az erdélyi Helikon táborához tartozott. Őszinte barátság fűzte Reményik Sándorhoz és Áprily Lajoshoz, de költészetében a szabad vers felé vonzódott. Olosz Lajos költő 1977-ben bekövetkezett halála után a Zerindi Irodalmi Kör felvette nevét.
Csanádi János a Zerindi Olosz Lajos Irodalmi Kör elnöke a Szeplőtelen oltár című kötet szerkesztésében vállalt oroszlánrészt és 1997-ben ki is adták, Olosz Lajos költő addig ki nem adott verseit. A Zerindi Képtár jelenlétével Zerinden irodalmi, képzőművészeti és zenei rendezvények színhelyévé vált. Banner Zoltán művészettörténész a következőképpen írt: "A Zerindi Képtár viszont örök példa, örök mementó marad, hiszen az erdélyi magyar művészet rejtőzködésének a feloldására tett első kísérletként írja be magát művészetünk történetébe."
 
2000-ben a NKÖM Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Főosztályának támogatásával megjelent egy könyv "A Zerindi Képtár" címmel benne a műtárgyak jegyzékével. Siska-Szabó Hajnalka zerindi születésű festőművésznek köszönhetően, ami abba kellett maradjon 1977-ben, most már több mint egy évtizede, nemcsak újra éledt, hanem fokozatosan erősödik a zerindi nyári művésztelep. Az álmok, ha lassan is, de valóra válnak, az igaz értékek pedig a szavakban is, és az alkotásokban is, de egymásra találnak.
 
A zerindi alföldi kék ég alatt, a Fekete-Körös partján van egy maroknyi közösség és nemcsak ápolja, óvja értékeit, de még gyarapítani is képes volt. A Zerindi Képtár egy igazi érték, ha nem lenne az, akkor már az idő kérlelhetetlenül elsöpörte volna. A Zerindi Képtárban látható alkotásokat lehet szeretni vagy nem szeretni, lehet vele egyetérteni, vagy nem – értéke – az egyéni értékeléseken túl, örök. A Zerindi Képtárban benne van szeretete a szabadságnak, a társadalmi igazságtételnek, szeretete a szülőföldnek, a magyarságnak és minden nemzetnek, szeretete az embernek, a gyermeknek, az életnek és ez a szeretet légkör uralja ezt a zerindi ősi alföldi vidéket. A fecsegő Fekete-Körös balladákat, legendákat mormol. A Zerindi Képtárban pedig már látható Deák Árpád szobrász gipsz-makettje a község névadójáról Tar Zerindről. Az itt élő emberek kezdik elhinni, hogy a civil kezdeményezéseknek van értelme és értéke, és bár egy kis alföldi községről van szó, de hiszik, hogy tudnak híd lenne a két ország között. Múltjuk ismeretéből merítenek erőt és bizalmat a jövő iránt.
 
Feketegyarmati Sándor

Nyári táborok
2019-04-11 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
AKTUÁLIS
2019-04-23 -
2019-04-23 - A NAV Érd, Budai út 24. szám alatti kirendeltségén 2019. április 24-én (szerdán) 8 órától 12 óra 30 percig áramszünet lesz.
2019-04-18 - "Az igazság arcai – a jog és a bíróság színesben"BKT-ZOOM Egyesület Rajzpályázat – meghosszabbított beadási határidővelvárjuk az alkotásokat
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kigyulladt egy autó
2019-04-23
Menet közben kigyulladt egy személyautó szombaton este Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton. A törökbálinti és az érdi hivatásos tűzoltók két vízsugár segítségével oltották el a lángokat, majd hűtötték vissza a felhevült fém alkatrészeket.

Húsvétvárás Óvárosban
2019-04-18
Tojáskereső versenyre és kézműves foglakozásokra várták a családokat április 14-én délelőtt a Zenálkó Etel közösségi házban, Százhalombattán. Ez volt az első program az intézményben, amelyet a Korshak Kft. munkatársai szerveztek.

Elkezdődik a Gesztenyés út felújítása
2019-04-18
Elkezdi a Gesztenyés út teljes felújítását a százhalombattai önkormányzat április 23-án, kedden. Lezárják a Csokonai és Vörösmarty utcák közötti szakaszt július elejéig. A kivitelezés alatt a Volánbusz-járatok is más útvonalon közlekednek.

Független Diákparlament
2019-04-18
Véget ért a Független Diákparlament tavaszi plenáris ülésszaka. A testület elkészítette azt a javaslatcsomagot, amelyet eljuttattak az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A tartalmáról Mészöly Marcell, a szervezet képviselője, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákja beszélt a Halom Tévének.

Teke - Győzelem idegenben
2019-04-18
Idegenben aratott győzelmet a Battai Gurítók tekecsapata 4:2 arányban a Suhanó Golyó ellen április második hetében, Budapesten.

Polgármesteri fogadóóra
2019-04-17
Vezér Mihály polgármester következő fogadóórája április 23-án, kedden lesz a Polgármesteri Hivatal Vezetői Titkárságán. Időpontot ezen a telefonszámon lehet kérni: 23/542-196.

Online foglalás a nőgyógyászaton
2019-04-17
Online betegelőjegyzési rendszert vezet be a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a nőgyógyászati szakrendelésen májusban. Számítógépről vagy telefonról is lehet majd foglalni és lemondani vizsgálati időpontokat.

Kutató diákok
2019-04-17
Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája országos tanulmányi verseny régiós fordulóját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium április 11-én.

VanBaj Kupa
2019-04-17
Bár a felnőtt női és férfi kategória eredményei alapján azt hihetnénk, házi verseny zajlott, valójában közel félszáz falmászót vonzott az ország minden területéről Százhalombattára április 6-án a Batta Extreme Sport Club tavaszköszöntő boulder versenye, a VanBaj Kupa.

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel
2019-04-17
Bozsik Yvette is részt vesz a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes legújabb produkciójában, amely a fogyatékkal élők társadalmi elfogadására szeretné ráirányítani a figyelmet. A versenykoreográfia címe Felhőjárók lesz.

Húsvéti készülődés a VCSGK-ban
2019-04-16
Idén is megtartotta húsvéti kézműves készülődését a Városi Családsegítő és Gondozási Központ az Idős Klub és a Cseverészde Klub tagjai számára Százhalombattán.

Ez már nem játék
2019-04-16
Tizedik alkalommal futotta le Soós Elek, százhalombattai triatlonista a nyolcvan kilométeres Dobogókő-Százhalombatta távot április 12-én. Ami kezdetben "jó bulinak" tűnt, mostanra komoly elhivatottsággá vált.

Húsvétváró úszóverseny
2019-04-16
Több mint száz versenyző érkezett a Százhalombattai VUK SE 2008-asok és fiatalabbak részére rendezett "Húsvétváró" úszóversenyére a Városi Sportuszodába április 13-án.

Idei első győzelem
2019-04-16
Kovács Zsombor szerezte meg a Max Senior kategória első helyét a CEE Rotax Max Challenge bajnokság első fordulójában az olaszországi Adria Raceway-en április 11-14-én.

Úszó diákolimpia
2019-04-16
Nagyszerű eredményekkel zárták a VUK SE úszói az idei Országos Úszó Diákolimpiát Győrben április 12-14-én.

Nincs más dolgunk a szeretésen kívül
2019-04-15
Az emberben előbb-utóbb felmerülnek kérdések. Merre tartunk, hova? Az nem lehet, hogy sehonnan sehová. Vagy mégis? Ezekre a fel-felbukkanó dilemmákra kereste a választ a Felhőjárók Mozdulatszínház idei költészetnapi műsora. Az estéről és az előzményekről Rédli Évával beszélgettünk.

Kerekasztal-beszélgetés: A Budapest Környéki Törvényszék bemutatta Szakmai Gyakornoki Programját
2019-04-15
2019. április 12-én a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, dr. Gerber Tamás kerekasztal-beszélgetés keretében egyeztetett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselőivel a BKT és a felsőoktatási intézmények közti kapcsolatok erősítéséről, az együttműködési megállapodások megújításáról.

Osztrák és szlovák modellregatták
2019-04-15
Harmadik lett Forrai Csaba az ausztriai Pichlinger-regattán. A rádió távirányítású vitorlás hajómodellverseny 42 hajó részvételével zajlott F5 - E/IOM osztályban április 11-12-én. További battai eredmények: VII. Forró Krisztián, XIV. Lendvai Gábor, XVIII. Illés Zoltán, XXXVIII. Horváth István.

Szalagkorlátnak ütközött
2019-04-15
Szalagkorlátnak ütközött, majd felborult egy személyautó vasárnapra virradóra a 6-os főút 33-as kilométerénél, Ercsi közelében.

Áramszünet az ipari parkban
2019-04-15
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz az alábbi helyszíneken Százhalombattán május 8-án, szerdán 8 órától 12.30-ig – tájékoztatott az ELMŰ Hálózati Kft.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.