2020. február 25. - Géza napja
Hétfő
Min:6°
Max:6°
Kedd
Min:4°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:8°
Csütörtök
Min:2°
Max:7°
Péntek
Min:2°
Max:6°
Városnapló
A rovatban nem a szerkesztőség által készített és nem rendelt írások jelennek meg, amelyek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
A Zerindi Képtár
2014-03-03 -
Négy évtizede jött létre a Zerindi Képtár, melynek előzménye az volt, hogy Fazekas József akkor még ifjú zerindi tanárnak, aki akkor éppen a művelődési ház igazgatója is volt, 1973.december 5-én a Falvak Dolgozó Népe című újságban megjelent a levele: "Zerindi Képtárat" címmel. Cseke Péter újságíró támogatta Fazekas József zerindi tanár ötletét, és az erdélyi képzőművészek elkezdtek alkotásaikból adományozni a születendő Zerindi Képtár részére. A zerindiek a kulturális életet községükben eddig is ébren tartották. 1969-ben Csanádi János a Körösköz folklórgyűjtője Irodalmi Kört alapított és erdélyi költőket, írókat hívtak meg összejöveteleikre. A Bondár házaspár a színjátszó csoportot fogta össze. A citera és furulya együttes Kovács Sándor zenetanár irányítása alatt ért el szép sikereket. A Csáky házaspár táncra oktatta a fiatalokat. Kátai Lajos zerindi ezermester, citerákat készített, mellyel országos harmadik díjat nyert, de dalolt, vagy éppen táncolt, csakhogy öregbítse Zerind hírnevét. A hatalom képviselői a Zerindi Képtár hallatán nyugtalankodni kezdtek, a rendőrség kihallgatásra hívta a zerindi tanárokat, idegesítette őket ez a szokatlan önszerveződés, és egyre erősödő közösségformáló mozgalom.
 
Zerind község a nevében őrzi a honfoglaló magyarság törzsi - nemzetségi emlékeit. Dr. Bartucz Lajos XX. század eleji antropológiai vizsgálatai bizonyítják, hogy Arad megye legősibb legtörzsökösebb magyarságával rendelkezik ez a vidék. Zerind, Koppány édesapja volt. Tar Zerindnek Biharban és Somogyban is voltak birtokai, e tájon dukátusi szálláshelye is volt, így azóta őrzi nevét a község. Zerind község a hozzátartozó Feketegyarmattal Trianon után Romániához tartozik, Arad megye északnyugati részén található. Magyarországról tekintve a Tiszántúlon terül el.
 
Az első írásos dokumentumok 1169-ben említik Zerindet. Sok történelmi vihart átélt ez a vidék, és sohasem göröngy mentes úton haladt ez az alföldi nép. A hatalom képviselői hamar átlátták, hogy már nem lehet leállítani a Zerindi Képtár létrejöttét, mivel 26 - többnyire ismert erdélyi művész 52 munkája gyűlt már össze és Cseke Péter újságírónak köszönhetően mindez a Falvak Dolgozó Népe című lapban dokumentálva is volt.
 
Zerind község lakói őseik és szülőföldjük iránti szeretetből és tiszteletből, őrzik tájszólásaikat, hagyományaikat, szokásaikat és a Zerindi Képtár létrejöttével még tovább akarták gazdagítani értékeiket és kultúrájukat. 1974. május 18-án Banner Zoltán művészettörténész hivatalosan megnyitotta a Zerindi Képtárat, ami az önálló magyar művészeti közgyűjteményi mozgalom első dátuma. A zerindi értelmiség úgy gondolta, egy hetes nyári festőtáborra hívja meg a képzőművészeket minden évben és egy folyamatos közművelődési funkciót is sikerül így ellátniuk. 1977-ig néhány festő így Balázs Imre, Gámentzy Zoltán, Incze István, Kusztos Endre, Török Pál, Ughy István és az aradi Alaszu Pál el is jöttek a formálódó zerindi művésztelepre, de mivel határmenti településről volt szó, a hatalom szervei nem támogatták a zerindi művésztelep létrejöttét és végül megszűnt, de a Zerindi Képtár az maradt. Az Irodalmi Kör is folytatta munkáját Csanádi János elnök szervezésében. A szellemi ösztönzője a Körnek a Kisjenőben élő Olosz Lajos költő, aki "Vers a vén cserfához" című költeményét a Zerindi Irodalmi Körnek ajánlotta, a verset 1971. augusztus 10-én írta. Olosz Lajos költő az erdélyi Helikon táborához tartozott. Őszinte barátság fűzte Reményik Sándorhoz és Áprily Lajoshoz, de költészetében a szabad vers felé vonzódott. Olosz Lajos költő 1977-ben bekövetkezett halála után a Zerindi Irodalmi Kör felvette nevét.
Csanádi János a Zerindi Olosz Lajos Irodalmi Kör elnöke a Szeplőtelen oltár című kötet szerkesztésében vállalt oroszlánrészt és 1997-ben ki is adták, Olosz Lajos költő addig ki nem adott verseit. A Zerindi Képtár jelenlétével Zerinden irodalmi, képzőművészeti és zenei rendezvények színhelyévé vált. Banner Zoltán művészettörténész a következőképpen írt: "A Zerindi Képtár viszont örök példa, örök mementó marad, hiszen az erdélyi magyar művészet rejtőzködésének a feloldására tett első kísérletként írja be magát művészetünk történetébe."
 
2000-ben a NKÖM Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Főosztályának támogatásával megjelent egy könyv "A Zerindi Képtár" címmel benne a műtárgyak jegyzékével. Siska-Szabó Hajnalka zerindi születésű festőművésznek köszönhetően, ami abba kellett maradjon 1977-ben, most már több mint egy évtizede, nemcsak újra éledt, hanem fokozatosan erősödik a zerindi nyári művésztelep. Az álmok, ha lassan is, de valóra válnak, az igaz értékek pedig a szavakban is, és az alkotásokban is, de egymásra találnak.
 
A zerindi alföldi kék ég alatt, a Fekete-Körös partján van egy maroknyi közösség és nemcsak ápolja, óvja értékeit, de még gyarapítani is képes volt. A Zerindi Képtár egy igazi érték, ha nem lenne az, akkor már az idő kérlelhetetlenül elsöpörte volna. A Zerindi Képtárban látható alkotásokat lehet szeretni vagy nem szeretni, lehet vele egyetérteni, vagy nem – értéke – az egyéni értékeléseken túl, örök. A Zerindi Képtárban benne van szeretete a szabadságnak, a társadalmi igazságtételnek, szeretete a szülőföldnek, a magyarságnak és minden nemzetnek, szeretete az embernek, a gyermeknek, az életnek és ez a szeretet légkör uralja ezt a zerindi ősi alföldi vidéket. A fecsegő Fekete-Körös balladákat, legendákat mormol. A Zerindi Képtárban pedig már látható Deák Árpád szobrász gipsz-makettje a község névadójáról Tar Zerindről. Az itt élő emberek kezdik elhinni, hogy a civil kezdeményezéseknek van értelme és értéke, és bár egy kis alföldi községről van szó, de hiszik, hogy tudnak híd lenne a két ország között. Múltjuk ismeretéből merítenek erőt és bizalmat a jövő iránt.
 
Feketegyarmati Sándor

AKTUÁLIS
2020-02-21 -
2020-02-20 -
2020-01-20 - Idegenvezető és kézművesfoglalkozás-vezető képzést indít a százhalombattai "Matrica" Múzeum februárban. A képzés végén sikeresen levizsgázó hallgatók alkalmi munkalehetőséget kapnak a "Matrica" Múzeumban és a Régészeti Parkban.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Tapasztalt az új őrsparancsnok
2020-02-24
A tárnoki rendőrőrsöt vezette 2015-től idén januárig Bátyi László rendőr őrnagy, aki február elsején vette át a százhalombattai rendőrőrs irányítását. Szeretné megőrizni és javítani a közbiztonságot – látható rendőri jelenléttel és a rendezvények hatósági biztosításával.

Vandáltúra
2020-02-24
Mintha csak egy vandál horda söpört volna végig Százhalombatta Óvárosán február 22-én, szombaton éjszaka. Kiborogatták a kukákat a Szent László úton, az egyiket pedig egy személyautó szélvédőjébe dobták a régi óvodaépületnél, és bezúzták a buszmegálló üvegfalát a Lehel utcánál.

Változik a fogadóóra időpontja
2020-02-24
Az eredetileg meghirdetett időpont (16.30-tól 18.30-ig) helyett 15 órától 17 óráig fog tartani Szabó Gábor óvárosi képviselő fogadó órája február 28-án a Zenálkó Etel közösségi házban.

Trianon 100: Szóljanak a harangok
2020-02-24
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) országos elnöksége felekezettől függetlenül felkér minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy 2020. június 4-én magyar idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját mementóként Trianon százéves évfordulójára.

Zárva lesz a gyerekkönyvtár a versmondó verseny miatt
2020-02-24
Zárva tart a százhalombattai gyermekkönyvtár a városi vers- és prózamondó verseny középdöntői és döntői miatt az alábbi időpontokban.

Lehet szavazni a sajtódíjra
2020-02-21
Idén tizenegyedik alkalommal adja át a Helyi Sajtódíjat a szabad sajtó napja alkalmából a március 15-i városi ünnepség keretében Vezér Mihály polgármester Százhalombattán.  

Rendszeresen elkábították idős áldozatukat, majd kirabolták
2020-02-21
A Ceglédi Járásbíróság 2020. február 20-án nyilvános és folytatólagos tárgyalássorozatot követően hirdetett ítéletet azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére folytatólagosan elkövetett rablás bűntettével vádoltak.

Hárman raboltak ki egy idős, fogyatékos nőt Nagykőrösön
2020-02-21
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akiket a Nagykőrösi Rendőrkapitányság erőszakkal csoportosan, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével gyanúsít. K.

Óvodai beiratkozás
2020-02-20
A 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai jelentkezésről és beiratkozásról tett közzé tudnivalókat az önkormányzat Százhalombattán. 

Minden ölelés a jövőt építi
2020-02-20
"Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai" – ezzel a címmel tartott nagysikerű előadást Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus a Nyitott Akadémia százhalombattai sorozatában, a Barátság Kulturális Központban február 18-án.

Szlalombatta.hu
2020-02-20
Bár ritkán halad át vonat a Városkapu úti vasúti átjárón, érdemes a legnagyobb figyelemmel átkelni a közlekedőknek, ahogyan az egy Facebookon közzétett videón is jól látszik.

Eleven mulatság
2020-02-19
Színes, élénk télűző mulatságot rendeztek a Szivárvány Óvodában február 14-én Százhalombattán.

Nem tudta feldolgozni a szakítást
2020-02-19
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít. V.

Bankkártyacsaló bűnszervezetet ítélt el a törvényszék
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék – hatályon kívüli helyezés miatt megismételt eljárásban - 2020. február 18-án megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik egy bűnszervezet tagjaként bankautomatákból bankkártyák adatainak jogosulatlan megszerzésével tettek szert nagy jövedelemre.

Helybenhagyta a másodfokú bíróság az erdőkertesi férfira kírótt elsőfokú büntetést
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2020. február 19-én hozott ítéletet, annak az erdőkertesi férfinak az ügyében, akit a Gödöllői Járásbíróság elsőfokon, a 2019. május 30-án tartott nyilvános, részben zárt tárgyaláson folytatólagosan, testi sértés vétségével és becsületsértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében mondott ki bűnösnek, ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Áldozatok világnapja
2020-02-19
A tájékoztató letölthető innen! 

Újabb érmek kick-boxban
2020-02-19
Érmekkel megrakodva tért haza Ivancsik Szabolcs (a képen jobbra), a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzője a Budaörs Intersport Kupáról február 15-én.

Nagy idők városa
2020-02-19
Ezzel a címmel írt két felvonásos eseményjátékot Százhalombatta várossá válásának ötven éves jubileumára Fazekas István Jókai-díjas drámaíró. Az ősbemutatót április 1-jén láthatjuk a Barátság Kulturális Központban.

Módosultak az óvodai körzethatárok
2020-02-19
Módosította a képviselő-testület a kötelező óvodai felvételi körzethatárokat a 2020-21-es nevelési évre Százhalombattán.

Takarékos gazdálkodás és fejlesztés - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-02-18
Elfogadta a képviselő-testület a 2020-as költségvetési rendeletet idei első ülésén, február 14-én Százhalombattán. Takarékos gazdálkodásra készülnek a fejlesztési források előteremtése mellett. Folytatódnak az önkormányzat jól bevált programjai, amilyen az ingyenes oltások biztosítása, de fejlesztésekről is számos döntés született. Új tornaterem, elektromos töltőpont és új parkolóhelyek létesülnek a városban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.