2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Summerfest
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Világ! Minden tekintetben
2013-07-15 - Kereken húsz esztendeje, hogy augusztus második felében a Forrás Néptáncegyüttes Százhalombattára invitált néhány nemzetközi tánccsoportot, akikkel útjai során, például fesztiválokon megismerkedett. Az augusztusi találkozót elnevezték Summerfest-nek. És látták, hogy ez jó.
A Summerfest üzenete az elmúlt két évtized alatt sem változott: hidat verni az emberek, nemzetek, különböző kultúrák között a néptánc, a népzene mentén, de azon túllépve, magából az aktív együttlétből építkezve. Neve azonban – ahogy jelentősége és összetettsége is – megnőtt az évek során, mára Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, amire évről évre egyre több néptáncegyüttes, köztük határon túli magyar csoportok is érkeznek.
 
"Kimondhatatlanul nehéz a fesztivál vendéglistájának összeállítása – mondta Szigetvári József fesztiváligazgató. – Az elmúlt húsz évben százöt ország mutatkozott be városunkban, így újat hozni szinte lehetetlen. Idén mégis számos, soha nem látott vendéggel találkozhatunk majd, akik minden bizonnyal nagy felfedezéseket, találkozásokat és páratlan élményeket tesznek lehetővé."
 
A huszadik, jubileumi találkozón Benin és Kongó táncosai végre elhoznak egy darabot Afrikából, ahonnan korábban vízumproblémák miatt a legjobb szándék ellenére sem sikerült együtteseket meghívni. Folytatódik a volt Szovjetunió rejtett népeinek megismerése: az idén Észak-Oszétia és Jakutföld hozzák közelebb, mind kulturális, mind földrajzi értelemben messzi-messzi világukat. Kihagyhatatlanok a dél-amerikai együttesek, ők sem hagynák ki a Summerfestet. Viszontlátjuk Perut, Mexikót, Panamát és Paraguay-t. Először találkozhatunk a karib-tengeri Dominikai Köztársaság együttesével és a Csendes Óceán közepéről Hawaii táncosaival. A Távol-Kelet is közelebb kerül az indonéz, a tajvani és a maláj csoportok segítségével. Dél-Koreából az egyik legérdekesebb "harira" együttes érkezik, akikről a szervezők – miután látták az előadásukat tavaly a dél-koreai folkloriádán – azt gondolják, hogy minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb fellépői lesznek az idei fesztiválnak.
 
De közvetlen környezetünkkel is jobban megismerkedünk a svájci, ciprusi, francia, spanyol és angol együttesek jóvoltából, akik hazájukban kivétel nélkül a legérdekesebb tájegységeket, stílusokat képviselik. A határon túli magyarokat idén a szabadkai Róna Táncegyüttes képviseli, és természetesen fellép a házigazda Forrás Néptáncegyüttes is.
 
A Summerfest új hagyományként ezentúl minden évben díszvendégeket hív az UNESCO szellemi kulturális örökség listájáról. Idén Matyóföld és a szekszárdi borvidék mutatkozik be számos esemény és kiállítás keretében. A boresten fellép két férfi énekkar is: az egyik Szekszárdról érkezik, ahol az ország első muslincás dalárdája alakult, a másik Százhalombatta legújabb énekkara, a Muslincás Dalárda, amelynek férfi tagjai kizárólag boros nótákkal szórakoztatják a közönséget.
 
Ahogy megszokhattuk, a Summerfesten ismét találkozhatunk a hazai kultúra jeles képviselőivel. A Csík zenekar ezúttal Presser Gáborral tér vissza, Herczku Ágnes és Nikola Parov különleges világzenéje pedig mintegy összefoglalja a fesztivál üzenetét. Újra élvezhetjük Berecz András és fia, István egyedülálló hangulatú műsorát, és a Pál család harmonikusan eklektikus előadását. Természetesen Pál István Szalonna és bandája is megtáncoltatja a népeket a táncházban, ahogy a Zagyva és a Hatvan banda is, valamint a vajdasági Juhász zenekar.
 
A Fesztiválsátorban minden este koncerteket és különböző színpadi produkciókat láthatnak az érdeklődők, többek között a Magyar Jazz Quartett műsorát, Szakcsi Lakatos Béla vezetésével, és itt várja közönségét a nemzetközi népzenei színpad is.
 
Már csak egy szűk hónap és elkezdenek szállingózni a külföldiek és a rájuk kíváncsi hazai látogatók Százhalombattára! A szervezők várják további vendéglátó családok jelentkezését, akik szeretnék közelebbről megismerni a panamai vagy paraguayi táncosokat, zenészeket; az Önkéntes Ördögök pedig azokra a 16 éven felüli fiatalokra számítanak, akik szívesen vállalnának tevékeny részt a XX. Summerfest lebonyolításában augusztus 12. és 22. között.
 
Vendéglátó családnak a summerfestbatta2013@gmail.com címen vagy a 23/358 973-as telefonszámon lehet jelentkezni, az önkéntesek jelentkezését a batta.onkentesek@gmail.com e-mail címen, vagy a 23/358 973-as telefonszámon várják. A fesztivál új weboldalának címe: www.summerfestbatta.hu.
 
Megkezdődött a belépőjegyek árusítása a Barátság Kulturális Központ pénztárában, keddtől-péntekig 14 és 18 óra között. Érdemes már most megváltani a jegyeket, mert elővételben akár 30-35 százalékkal is kedvezőbben hozzá lehet jutni!

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adtak át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.