2019. augusztus 20. - napja
Kedd
Min:24°
Max:33°
Szerda
Min:17°
Max:26°
Csütörtök
Min:14°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:28°
Szombat
Min:19°
Max:31°
Summerfest
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Világ! Minden tekintetben
2013-07-15 - Kereken húsz esztendeje, hogy augusztus második felében a Forrás Néptáncegyüttes Százhalombattára invitált néhány nemzetközi tánccsoportot, akikkel útjai során, például fesztiválokon megismerkedett. Az augusztusi találkozót elnevezték Summerfest-nek. És látták, hogy ez jó.
A Summerfest üzenete az elmúlt két évtized alatt sem változott: hidat verni az emberek, nemzetek, különböző kultúrák között a néptánc, a népzene mentén, de azon túllépve, magából az aktív együttlétből építkezve. Neve azonban – ahogy jelentősége és összetettsége is – megnőtt az évek során, mára Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, amire évről évre egyre több néptáncegyüttes, köztük határon túli magyar csoportok is érkeznek.
 
"Kimondhatatlanul nehéz a fesztivál vendéglistájának összeállítása – mondta Szigetvári József fesztiváligazgató. – Az elmúlt húsz évben százöt ország mutatkozott be városunkban, így újat hozni szinte lehetetlen. Idén mégis számos, soha nem látott vendéggel találkozhatunk majd, akik minden bizonnyal nagy felfedezéseket, találkozásokat és páratlan élményeket tesznek lehetővé."
 
A huszadik, jubileumi találkozón Benin és Kongó táncosai végre elhoznak egy darabot Afrikából, ahonnan korábban vízumproblémák miatt a legjobb szándék ellenére sem sikerült együtteseket meghívni. Folytatódik a volt Szovjetunió rejtett népeinek megismerése: az idén Észak-Oszétia és Jakutföld hozzák közelebb, mind kulturális, mind földrajzi értelemben messzi-messzi világukat. Kihagyhatatlanok a dél-amerikai együttesek, ők sem hagynák ki a Summerfestet. Viszontlátjuk Perut, Mexikót, Panamát és Paraguay-t. Először találkozhatunk a karib-tengeri Dominikai Köztársaság együttesével és a Csendes Óceán közepéről Hawaii táncosaival. A Távol-Kelet is közelebb kerül az indonéz, a tajvani és a maláj csoportok segítségével. Dél-Koreából az egyik legérdekesebb "harira" együttes érkezik, akikről a szervezők – miután látták az előadásukat tavaly a dél-koreai folkloriádán – azt gondolják, hogy minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb fellépői lesznek az idei fesztiválnak.
 
De közvetlen környezetünkkel is jobban megismerkedünk a svájci, ciprusi, francia, spanyol és angol együttesek jóvoltából, akik hazájukban kivétel nélkül a legérdekesebb tájegységeket, stílusokat képviselik. A határon túli magyarokat idén a szabadkai Róna Táncegyüttes képviseli, és természetesen fellép a házigazda Forrás Néptáncegyüttes is.
 
A Summerfest új hagyományként ezentúl minden évben díszvendégeket hív az UNESCO szellemi kulturális örökség listájáról. Idén Matyóföld és a szekszárdi borvidék mutatkozik be számos esemény és kiállítás keretében. A boresten fellép két férfi énekkar is: az egyik Szekszárdról érkezik, ahol az ország első muslincás dalárdája alakult, a másik Százhalombatta legújabb énekkara, a Muslincás Dalárda, amelynek férfi tagjai kizárólag boros nótákkal szórakoztatják a közönséget.
 
Ahogy megszokhattuk, a Summerfesten ismét találkozhatunk a hazai kultúra jeles képviselőivel. A Csík zenekar ezúttal Presser Gáborral tér vissza, Herczku Ágnes és Nikola Parov különleges világzenéje pedig mintegy összefoglalja a fesztivál üzenetét. Újra élvezhetjük Berecz András és fia, István egyedülálló hangulatú műsorát, és a Pál család harmonikusan eklektikus előadását. Természetesen Pál István Szalonna és bandája is megtáncoltatja a népeket a táncházban, ahogy a Zagyva és a Hatvan banda is, valamint a vajdasági Juhász zenekar.
 
A Fesztiválsátorban minden este koncerteket és különböző színpadi produkciókat láthatnak az érdeklődők, többek között a Magyar Jazz Quartett műsorát, Szakcsi Lakatos Béla vezetésével, és itt várja közönségét a nemzetközi népzenei színpad is.
 
Már csak egy szűk hónap és elkezdenek szállingózni a külföldiek és a rájuk kíváncsi hazai látogatók Százhalombattára! A szervezők várják további vendéglátó családok jelentkezését, akik szeretnék közelebbről megismerni a panamai vagy paraguayi táncosokat, zenészeket; az Önkéntes Ördögök pedig azokra a 16 éven felüli fiatalokra számítanak, akik szívesen vállalnának tevékeny részt a XX. Summerfest lebonyolításában augusztus 12. és 22. között.
 
Vendéglátó családnak a summerfestbatta2013@gmail.com címen vagy a 23/358 973-as telefonszámon lehet jelentkezni, az önkéntesek jelentkezését a batta.onkentesek@gmail.com e-mail címen, vagy a 23/358 973-as telefonszámon várják. A fesztivál új weboldalának címe: www.summerfestbatta.hu.
 
Megkezdődött a belépőjegyek árusítása a Barátság Kulturális Központ pénztárában, keddtől-péntekig 14 és 18 óra között. Érdemes már most megváltani a jegyeket, mert elővételben akár 30-35 százalékkal is kedvezőbben hozzá lehet jutni!

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-16 - Margittai Adrien festőművész kiállítás megnyitó
2019-08-01 - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Százhalombattai Csoportja megemlékezésre és közös imádságra hív mindenkit Nagyboldogasszony napján augusztus 15-én, csütörtökön 17 órára Dunafüreden, a volt Báté falu templomának helyén lévő kereszthez.
2019-07-11 - A biztonságosabb, gyorsabb és könnyebb gyalogos közlekedés érdekében Önkormányzatunk további négy új gyalogátkelőhelyet alakított ki városunkban.   
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Futólépésben
2019-08-06
A SZVISE Atlétika szakosztály csapata is részt vett az 5. Deseda Ultramaraton futófesztiválon a kaposvári Deseda-tó csodálatos környezetében július 27-28-án.

Érmek és jelvények
2019-08-05
Két arannyal, öt ezüsttel, nyolc bronzéremmel és 11 aranyjelvényes szintidővel tértek haza a VUK SE úszói a nyár utolsó versenyéről, a XII. Győr Openről, amely július 31. és augusztus 3. között zajlott.

Jelentős menetrendi változások
2019-08-05
A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti felújítás miatt jelentős menetrendi változásra kell számítaniuk a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár–Pécs vasútvonalon utazóknak augusztus 5-től 25-ig – tájékoztatott a MÁV.

Búcsú Lendvai Gábortól
2019-08-05
Lendvai Gábor, a Dunamenti Energia Modellező Klub sportolója 61 évesen örökre itt hagyott bennünket tegnap délután.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.