2019. szeptember 16. - Edit napja
Hétfő
Min:18°
Max:28°
Kedd
Min:14°
Max:20°
Szerda
Min:8°
Max:16°
Csütörtök
Min:6°
Max:15°
Péntek
Min:5°
Max:16°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Állandóságra törekszem
- írta: LA
2012-01-18 - Olimpiai és világbajnokok trénere, mesteredző, aki hatszor érdemelte ki az „Év legjobb edzője” címet, az úszóválogatott szövetségi kapitánya, a Munka Érdemrend, a Magyar Köztársaság Csillaggal Ékesített Középkeresztje és a Tisztikereszt birtokosa, a MOB Érdemérem Aranyfokozatú kitüntetettje, Prima primissima díjas, Százhalombatta díszpolgára és a városi sportuszoda névadója. Kiss László, a magyar úszósport és Százhalombatta mostanra elválaszthatatlanok egymástól.
- 1973-ban az úszók mellett az öttusa válogatott edzője is voltam, tőlük hallottam, hogy jók a fogási lehetőségek Százhalombattán, a Barán. Így kezdtem idejárni. Itt ismertem meg a feleségemet, majd egy idő után vettem egy nyaralót. A szöuli olimpia után téliesítettük és végleg ideköltöztünk. Nagy szeretettel fogadtak be bennünket. A feleségem kertészmérnökként dolgozott, a város parkosításáért felelt. Vezér Mihállyal az első pillanattól jó a kapcsolatunk, együtt tettük le az uszoda alapkövét, résztvehettem a kivitelezésben. Tagja vagyok az ÉSZKE-nek és az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottságnak. Szeretnék minél többet adni ennek a városnak.
 
- Igazi lokálpatriótává vált?
- Százhalombattainak, azon belül dunafüredinek vallom magamat. Nagyon sok barátra leltem, egyrészt a horgászás miatt, másrészt városi szinten. Vasárnaponként a barátaimmal, Sinka Lacival és Mester Emillel szaunázás közben megtárgyaljuk a világ dolgait. Hetente kétszer hajnali fél 6-tól lábteniszezünk, máskor kellemes kártyacsapattal jövünk össze. A többi napokon Pestre járok uszodába, de nem viszem túlzásba az úszást.
 
- Beszéljünk kicsit a kitüntetéseiről! Nemrég beválasztották a Hall of Fame, a vízi sportok legnagyobbjainak csarnokába is.
- Májusban lesz a díjátadó a floridai Fort Lauderdale-ben, de nem tudok elmenni, mert rá három napra Antwerpenben kell lennem az úszó Eb-n. A Prima Primissima díjjal járó ötvenezer eurónak is örültem, de az igazán nagy dolog a művészvilág nagyszerű egyéniségei közé tartozni. Ugyanakkor a legkülönlegesebb jó érzés, amikor eljövök a nevemet viselő uszodába.
 
- Régóta aktív részese a városi sportéletnek. Hogyan vált Százhalombatta Nemzeti Sportvárossá?
- Az alapot az a sok fiatal tette le, akik a két nagyvállalathoz érkeztek és hozták magukkal a lehetőségeket, amikkel élt a városvezetés. Jó ötlet volt például, hogy az óvodásoknak, iskolásoknak kötelezővé tették az úszást. A valamikor elhíresült százhalombattai levegővel szemben a sok mozgás, különösen az úszás a legegészségesebb védekezés. Nem árt a növekedésnek, pozitívan hat a csontrendszerre, és a keringési rendellenességek is el fogják őket kerülni. Nagyon jó a lakosság és a vízfelületek aránya a városban. A tizennyolc-ezres lélekszámhoz képest mára talán kicsit túl sok is a sportolási lehetőség.
 
- Lehet az túl sok?
- Koncentráltabban jobban működne, mivel így szétforgácsolódnak a források, és nem biztos, hogy az önkormányzat a legeredményesebb támogatást tudja biztosítani. Ezért döntött úgy a városvezetés, hogy a különböző labdarúgó és kézilabda szakosztályokat összevonja. Szerintem is ez a megoldás. Január 1-jétől előre léptünk ebben a kérdésben és jobban átlátható rendszert kaptunk. A centralizálás anyagi és szakmai érdekeket is szolgál. Az egyéni sportolók, például az úszók itt mind battaiak. Egy úszónak nem kell sportállás, legfeljebb iskolai kedvezmény. A csapatsportokba hozni, venni kell a játékosokat, azoknak otthont, állást kell biztosítani. A városnak azokat a sportokat kell támogatnia, amik közkedveltek, és egészségügyi szempontból is hasznosak. A százhalombattai önkormányzat is csatlakozik ahhoz a támogatási rendszerhez, ami az öt látványsportág – labdarúgás, kézi-, kosár- és vízilabda, valamint a jégkorong – utánpótlására 20 milliárd forint forrást biztosít adóleírás formájában. Így az nem a város költségvetését terheli. A többi sport pedig az olimpiai bizottságon keresztül juthat támogatáshoz.
 
- Kanyarodjunk vissza az Ön személyes pályájához!
- Hat éves koromtól huszonhárom éves koromig úsztam, utána edzősködtem. Negyven évig dolgoztam egy helyen, a Budapesti Spartacusban, és szövetségi kapitány sem volt még senki ennyi ideig egyik sportágban sem. 1991-től vagyok kapitány, huszonegyedik éve! Állandóságra törekszem, eszerint igyekszem élni és dolgozni. Az eredmények önmagukért beszélnek. A tisztességes helytállás mellett persze kellenek hozzá az emberi kapcsolatok és szerencse is. Nagy dolog, hogy azt csinálhatom, ami a hobbim, amit a legjobban szeretek kisgyerek korom óta. Kiteljesedhettem ebben, nem tudtam megunni, nem is lehet.
 
- Milyen típusú edzőnek tartja magát?
- Igyekeztem szeretettel szigorú lenni. Egerszegi Krisztina mondta rólam: "nagyon rendes ember, csak víz közelébe nem szabad engedni." Az edző az edzésen parancsol, és a versenyző végrehajt. Előtte-utána meg lehet beszélni. Jó barátnak és jó pszichológusnak kell lennem, hiszen emberfelettit kell kihoznom a versenyzőimből. Nagyon sok múlik a hozott alaptulajdonságokon. Tudnom kell, hogy sikerorientált vagy inkább kudarckerülő. Fontos, hogy hogyan korrigálok: terrorral vagy szép szóval vagy lelkiismeret-furdalást okozva. Sokat tanultam Vura Márta sportpszichológustól. A lélektan mostanra olyan társtudománya a sportnak, amit egyre jobban fel kell használni. A nagy versenyek pszichés nyomását is bírniuk kell a sportolóknak. Van, akit ez károsan befolyásol, másból kihozza a legjobbat. A versenyző és az edző a legönzetlenebb kapcsolat, talán még a házasságnál is több, amiben két ember ennyire egyfelé tolja a szekeret – az eredményért mindent. Beszélni könnyebb róla, mint a hajnalban fél hatkor kezdődő edzéseken megvalósítani, de nagyon szerettem ezzel foglalkozni. Büszke vagyok, hogy máig jó kapcsolatban maradtam a tanítványaimmal.
 
- Milyen a jelenlegi válogatott? Milyen eredményekre számít Londonban?
- Bízom benne, hogy megint lesz úszóaranyunk! Jó csapat indul, négy-öt érmet biztosan tudunk szerezni, jó lenne a legfényesebbet! Gyurta Daninak 200 mellen, Cseh Lacinak pillangóban és vegyesen, Hosszú Katinkának és Kis Gergőnek is kötelező lenne érmet hoznia. És van sok fiatal versenyző, akikben szintén reménykedem: Kapás Bogi, Bernek Péter, Biczó Bence, Takács Krisztián, a Verrasztó testvérek, vagy Jakabos Zsuzsa, aki a legszebb magyar sportolónő és úszni is tud. Sok pontot kell szerezni, ami megalapozza a sportág jövő évi költségvetését. Tavaly egy ponttal megelőztük a kajak-kenusokat, ami azért is nagy szám, mert az úszósportban 203 tagnemzet versenyzői között méretjük meg magunkat.
 
- Egy ideje nem az edzéssel, hanem az edzőkkel foglalkozik. Hogyan tovább?
- 2000 óta szövetségi kapitányként az edzők szakmai munkájára koncentrálok, az éves munkaprogrammal, a makrociklusok összeállításával, a nagyversenyek összehangolásával. Március végéig például hét edzőtábor lesz: két hazai, két dél-afrikai, két floridai és egy mexikói magaslati. Eldöntöm, kik mennek táborba, ki milyen versenyre, olimpiára, ifjúsági Eb-re készüljön, mit csináljanak, gondoskodom, hogy a háttér rendben legyen. Az idén 72 éves leszek, és azt vallom, "az asztaltól tudni kell felállni". Az a tervem, hogy év végén befejezem a szövetségi munkát. Továbbra is teljes szívemmel fogom szolgálni az úszást, de jöjjenek a fiatalok!
 
- Hogyan fognak telni a nyugdíjas napok?
- Horgászással. Van egy hajóm a Dunán, lehet kirándulni, pecázni, vagy csak a hajókázás élménye miatt vízre szállni. Van egy lakásom a Balatonnál. Ugyanígy akarok továbbra is lábteniszezni, hetente kétszer-háromszor elmenni az uszodába, folytatni a kártya partikat. Több időm lesz a családra. Az első házasságomból van egy fiam, aki úszó ifjúsági Európa-bajnok volt, most ügyvéd. A lányomnak két diplomája van, a lovaglás szerelmese, és úszóóvodát vezet. A második házasságommal "kaptam" még egy fiút, aki egy nagy cég marketingese. Mindegyik gyerekemtől van egy-egy unokám, a legidősebb hat éves, a legkisebb három. Tudatosan tervezem a nyugdíjas éveimet. Rengeteg könyvet szeretnék elolvasni, többet fogok tudni színházba járni, több időt tölthetek a barátaimmal. Ha lesz rá igény, szaktanácsadóként segítem majd az úszósportot. És természetesen a ciklus végéig betöltöm a tisztségemet a battai sportbizottságban is.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Sikeres főtitkára volt a röplabda-sportnak, főtitkára és elnöke a kézilabdának, óriási tapasztalattal rendelkezik a sport világában. Tősgyökeres százhalombattai, pontosabban óvárosi lakos, aki nagyon szereti a várost és magas szinten látja el alpolgármesteri feladatát, nem feledkezve meg a sportéletről sem. Ő Sinka László.

Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
A Mi Városunk Jövőjéért Szövetség választási programja
2019-09-16
A választási program letölthető innen! 

Az ÉSZKE választási programja
2019-09-16
A választási program letölthető innen! 

Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a kannabisz termesztőket
2019-09-12
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt.

Állami támogatással újul meg a Duna utca
2019-09-12
Harminc millió forint vissza nem térítendő állami támogatással újítja fel a Duna utcát a százhalombattai önkormányzat – jelentette be Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a településrész képviselője. 

Együtt a keresztény gyülekezetek
2019-09-12
Negyedik alkalommal tartottak közös Ökumenikus Családi Napot a százhalombattai keresztény gyülekezetek szeptember 7-én a Kőrösi Csoma Sándor iskolában.

Üzemel az új röntgengép
2019-09-11
Csúcstechnológiás, digitális géppel, új helyen üzemel a röntgenszakellátás a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 9-étől.

Járdarekonstrukció és parkfelújítás - Szebb, szellősebb, komfortosabb
2019-09-11
Befejeződött az Ifjúság úti járdák és zöldfelületek rekonstrukciója, az Ady Endre utcai pihenő parkosítása, és elkészült a mini sportpark a Pannónia utcában Százhalombattán.

Folyamatos a biztonságos átjárás az ipari parkba
2019-09-11
Továbbra is biztosított a gyalogos és kerékpáros átkelés az ipari parkba az elkészült aluljárón keresztül Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Újdonságok a könyvtárban
2019-09-11
Andy Baron: Kárhozottak városa - Budapest 2038 Péterfy Gergely-Péterfi Novák Éva: A panda ölelése Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona Medgyes Péter-Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik Fodor Ákos: Zene-idő Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila – A megszokástól a harmóniáig a szexuális kapcsolatokban Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben Rachel Reée Russsell: Egy Zizi naplója 11. - Egy nem túl barátságos ellenfél meséiHamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

A Román Diaszpóra Napja
2019-09-11
Közel tíz éve rendezi meg a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Diaszpóra Napját. Idén augusztus 31-én tartották az összejövetelt.

Kettlebell - Négy arany, egy ezüst
2019-09-09
A SZVISE öt versenyzője képviselte városunkat a World Kettlebell Sport Federation által szervezett nyílt magyar bajnokságon szeptember 7-én, Cegléden.

Fő a biztonság
2019-09-09
Megújult és a korábbinál biztonságosabb környezet várta a gyerekeket az új nevelési évben a százhalombattai Pitypangos Óvodában. 

Baltával okozott sérüléseket,elítélte a bíróság
2019-09-09
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 6-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy baltával okozott sérüléseket barátja rokonának.

0:9-et játszott az U16
2019-09-09
Győzelemmel kezdte az idényt a VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. A szeptember 7-én Hernádon megrendezett mérkőzésen az Újhartyán együttese ellen 9:0 arányban diadalmaskodtak a battai fiatalok.

Rosszul kezdődött a szezon
2019-09-09
4:2 arányú vereséget szenvedtek a Battai Gurítók a Tekergetőktől a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság első őszi fordulóján, Budapesten, az Erőmű-pályán. 

Modellvitorlás OB
2019-09-09
Balatonkenesén került megrendezésre a modellvitorlázók országos bajnoksága F5 - MM hajóosztályban szeptember 7-8-án.

Utánpótlásfoci
2019-09-09
Százhalombattán rendezték meg az U10 és 11-es korosztályok első Bozsik tornáját szeptember 8-án. Tizenkét összeállítás focizott a Városi Szabadidő Központban, amelyek közük hármat a százhalombattai labdarúgók alkottak.

Hatvanhat
2019-09-09
Minden tanév a számokról szól.

Huszonöt éves a polgárőrség
2019-09-06
A város és az Országos Polgárőr Szövetség életében is meghatározó szerepet tölt be a százhalombattai polgárőrőr szervezet, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Szekeres József Rendezvényközpontban szeptember 4-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.