2020. augusztus 09. - Emőd napja
Vasárnap
Min:24°
Max:32°
Hétfő
Min:22°
Max:32°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:20°
Max:30°
Csütörtök
Min:18°
Max:29°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Állandóságra törekszem
- írta: LA
2012-01-18 - Olimpiai és világbajnokok trénere, mesteredző, aki hatszor érdemelte ki az „Év legjobb edzője” címet, az úszóválogatott szövetségi kapitánya, a Munka Érdemrend, a Magyar Köztársaság Csillaggal Ékesített Középkeresztje és a Tisztikereszt birtokosa, a MOB Érdemérem Aranyfokozatú kitüntetettje, Prima primissima díjas, Százhalombatta díszpolgára és a városi sportuszoda névadója. Kiss László, a magyar úszósport és Százhalombatta mostanra elválaszthatatlanok egymástól.
- 1973-ban az úszók mellett az öttusa válogatott edzője is voltam, tőlük hallottam, hogy jók a fogási lehetőségek Százhalombattán, a Barán. Így kezdtem idejárni. Itt ismertem meg a feleségemet, majd egy idő után vettem egy nyaralót. A szöuli olimpia után téliesítettük és végleg ideköltöztünk. Nagy szeretettel fogadtak be bennünket. A feleségem kertészmérnökként dolgozott, a város parkosításáért felelt. Vezér Mihállyal az első pillanattól jó a kapcsolatunk, együtt tettük le az uszoda alapkövét, résztvehettem a kivitelezésben. Tagja vagyok az ÉSZKE-nek és az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottságnak. Szeretnék minél többet adni ennek a városnak.
 
- Igazi lokálpatriótává vált?
- Százhalombattainak, azon belül dunafüredinek vallom magamat. Nagyon sok barátra leltem, egyrészt a horgászás miatt, másrészt városi szinten. Vasárnaponként a barátaimmal, Sinka Lacival és Mester Emillel szaunázás közben megtárgyaljuk a világ dolgait. Hetente kétszer hajnali fél 6-tól lábteniszezünk, máskor kellemes kártyacsapattal jövünk össze. A többi napokon Pestre járok uszodába, de nem viszem túlzásba az úszást.
 
- Beszéljünk kicsit a kitüntetéseiről! Nemrég beválasztották a Hall of Fame, a vízi sportok legnagyobbjainak csarnokába is.
- Májusban lesz a díjátadó a floridai Fort Lauderdale-ben, de nem tudok elmenni, mert rá három napra Antwerpenben kell lennem az úszó Eb-n. A Prima Primissima díjjal járó ötvenezer eurónak is örültem, de az igazán nagy dolog a művészvilág nagyszerű egyéniségei közé tartozni. Ugyanakkor a legkülönlegesebb jó érzés, amikor eljövök a nevemet viselő uszodába.
 
- Régóta aktív részese a városi sportéletnek. Hogyan vált Százhalombatta Nemzeti Sportvárossá?
- Az alapot az a sok fiatal tette le, akik a két nagyvállalathoz érkeztek és hozták magukkal a lehetőségeket, amikkel élt a városvezetés. Jó ötlet volt például, hogy az óvodásoknak, iskolásoknak kötelezővé tették az úszást. A valamikor elhíresült százhalombattai levegővel szemben a sok mozgás, különösen az úszás a legegészségesebb védekezés. Nem árt a növekedésnek, pozitívan hat a csontrendszerre, és a keringési rendellenességek is el fogják őket kerülni. Nagyon jó a lakosság és a vízfelületek aránya a városban. A tizennyolc-ezres lélekszámhoz képest mára talán kicsit túl sok is a sportolási lehetőség.
 
- Lehet az túl sok?
- Koncentráltabban jobban működne, mivel így szétforgácsolódnak a források, és nem biztos, hogy az önkormányzat a legeredményesebb támogatást tudja biztosítani. Ezért döntött úgy a városvezetés, hogy a különböző labdarúgó és kézilabda szakosztályokat összevonja. Szerintem is ez a megoldás. Január 1-jétől előre léptünk ebben a kérdésben és jobban átlátható rendszert kaptunk. A centralizálás anyagi és szakmai érdekeket is szolgál. Az egyéni sportolók, például az úszók itt mind battaiak. Egy úszónak nem kell sportállás, legfeljebb iskolai kedvezmény. A csapatsportokba hozni, venni kell a játékosokat, azoknak otthont, állást kell biztosítani. A városnak azokat a sportokat kell támogatnia, amik közkedveltek, és egészségügyi szempontból is hasznosak. A százhalombattai önkormányzat is csatlakozik ahhoz a támogatási rendszerhez, ami az öt látványsportág – labdarúgás, kézi-, kosár- és vízilabda, valamint a jégkorong – utánpótlására 20 milliárd forint forrást biztosít adóleírás formájában. Így az nem a város költségvetését terheli. A többi sport pedig az olimpiai bizottságon keresztül juthat támogatáshoz.
 
- Kanyarodjunk vissza az Ön személyes pályájához!
- Hat éves koromtól huszonhárom éves koromig úsztam, utána edzősködtem. Negyven évig dolgoztam egy helyen, a Budapesti Spartacusban, és szövetségi kapitány sem volt még senki ennyi ideig egyik sportágban sem. 1991-től vagyok kapitány, huszonegyedik éve! Állandóságra törekszem, eszerint igyekszem élni és dolgozni. Az eredmények önmagukért beszélnek. A tisztességes helytállás mellett persze kellenek hozzá az emberi kapcsolatok és szerencse is. Nagy dolog, hogy azt csinálhatom, ami a hobbim, amit a legjobban szeretek kisgyerek korom óta. Kiteljesedhettem ebben, nem tudtam megunni, nem is lehet.
 
- Milyen típusú edzőnek tartja magát?
- Igyekeztem szeretettel szigorú lenni. Egerszegi Krisztina mondta rólam: "nagyon rendes ember, csak víz közelébe nem szabad engedni." Az edző az edzésen parancsol, és a versenyző végrehajt. Előtte-utána meg lehet beszélni. Jó barátnak és jó pszichológusnak kell lennem, hiszen emberfelettit kell kihoznom a versenyzőimből. Nagyon sok múlik a hozott alaptulajdonságokon. Tudnom kell, hogy sikerorientált vagy inkább kudarckerülő. Fontos, hogy hogyan korrigálok: terrorral vagy szép szóval vagy lelkiismeret-furdalást okozva. Sokat tanultam Vura Márta sportpszichológustól. A lélektan mostanra olyan társtudománya a sportnak, amit egyre jobban fel kell használni. A nagy versenyek pszichés nyomását is bírniuk kell a sportolóknak. Van, akit ez károsan befolyásol, másból kihozza a legjobbat. A versenyző és az edző a legönzetlenebb kapcsolat, talán még a házasságnál is több, amiben két ember ennyire egyfelé tolja a szekeret – az eredményért mindent. Beszélni könnyebb róla, mint a hajnalban fél hatkor kezdődő edzéseken megvalósítani, de nagyon szerettem ezzel foglalkozni. Büszke vagyok, hogy máig jó kapcsolatban maradtam a tanítványaimmal.
 
- Milyen a jelenlegi válogatott? Milyen eredményekre számít Londonban?
- Bízom benne, hogy megint lesz úszóaranyunk! Jó csapat indul, négy-öt érmet biztosan tudunk szerezni, jó lenne a legfényesebbet! Gyurta Daninak 200 mellen, Cseh Lacinak pillangóban és vegyesen, Hosszú Katinkának és Kis Gergőnek is kötelező lenne érmet hoznia. És van sok fiatal versenyző, akikben szintén reménykedem: Kapás Bogi, Bernek Péter, Biczó Bence, Takács Krisztián, a Verrasztó testvérek, vagy Jakabos Zsuzsa, aki a legszebb magyar sportolónő és úszni is tud. Sok pontot kell szerezni, ami megalapozza a sportág jövő évi költségvetését. Tavaly egy ponttal megelőztük a kajak-kenusokat, ami azért is nagy szám, mert az úszósportban 203 tagnemzet versenyzői között méretjük meg magunkat.
 
- Egy ideje nem az edzéssel, hanem az edzőkkel foglalkozik. Hogyan tovább?
- 2000 óta szövetségi kapitányként az edzők szakmai munkájára koncentrálok, az éves munkaprogrammal, a makrociklusok összeállításával, a nagyversenyek összehangolásával. Március végéig például hét edzőtábor lesz: két hazai, két dél-afrikai, két floridai és egy mexikói magaslati. Eldöntöm, kik mennek táborba, ki milyen versenyre, olimpiára, ifjúsági Eb-re készüljön, mit csináljanak, gondoskodom, hogy a háttér rendben legyen. Az idén 72 éves leszek, és azt vallom, "az asztaltól tudni kell felállni". Az a tervem, hogy év végén befejezem a szövetségi munkát. Továbbra is teljes szívemmel fogom szolgálni az úszást, de jöjjenek a fiatalok!
 
- Hogyan fognak telni a nyugdíjas napok?
- Horgászással. Van egy hajóm a Dunán, lehet kirándulni, pecázni, vagy csak a hajókázás élménye miatt vízre szállni. Van egy lakásom a Balatonnál. Ugyanígy akarok továbbra is lábteniszezni, hetente kétszer-háromszor elmenni az uszodába, folytatni a kártya partikat. Több időm lesz a családra. Az első házasságomból van egy fiam, aki úszó ifjúsági Európa-bajnok volt, most ügyvéd. A lányomnak két diplomája van, a lovaglás szerelmese, és úszóóvodát vezet. A második házasságommal "kaptam" még egy fiút, aki egy nagy cég marketingese. Mindegyik gyerekemtől van egy-egy unokám, a legidősebb hat éves, a legkisebb három. Tudatosan tervezem a nyugdíjas éveimet. Rengeteg könyvet szeretnék elolvasni, többet fogok tudni színházba járni, több időt tölthetek a barátaimmal. Ha lesz rá igény, szaktanácsadóként segítem majd az úszósportot. És természetesen a ciklus végéig betöltöm a tisztségemet a battai sportbizottságban is.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Sikeres főtitkára volt a röplabda-sportnak, főtitkára és elnöke a kézilabdának, óriási tapasztalattal rendelkezik a sport világában. Tősgyökeres százhalombattai, pontosabban óvárosi lakos, aki nagyon szereti a várost és magas szinten látja el alpolgármesteri feladatát, nem feledkezve meg a sportéletről sem. Ő Sinka László.

Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-07 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Halálos áldozatot is követelt a családi viszály miatt kitört tömegverekedés Érden
2020-08-03
12 ember letartóztatását kezdeményezte az ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái 2020. augusztus 2-án 6 gyanúsítottat személyesen, további 6 embert távmeghallgatás útján hallgattak meg, majd rendelték el letartóztatásukat, akik ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Könyvjelző - Daniel Tudor: Kérdezz meg egy észak-koreait!
2020-08-03
Hogy megragadjam Észak-Korea lényegét, Ady után szabadon az "északföld, titok, idegenség" szavakhoz nyúlok.

Tenisz - Két lánycsapat is országos döntőben
2020-08-03
Második helyen végzett a Százhalombattai VUK SE L18 csapata a teniszezők Korosztályos Vidék Bajnokságán, Szentesen július 13-23-án. Az egyesület L16 összeállítása negyedik lett. Mindkét gárda bejutott az országos döntőbe.

Polgármesteri tájékoztató
2020-07-31
Hírlevélben tájékoztatta a városlakókat Vezér Mihály polgármester a százhalombattai aktualitásokról és számos jelentős változásról júliusban. Az alábbiakban ebből emeljük ki a legfontosabb, a Hírtükör által még nem közölt részleteket.

Bicskával fenyegetve rabolta ki a horgászó férfit
2020-07-31
Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 30-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Dunakeszi Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

Változások a hulladékszállításban
2020-07-30
Fizetőssé válik a zöldjárat szeptember 1-jétől, és megszűnik a 65 év felettiek, valamint az I. és II. rokkantsági csoportba tartozó városlakók számára biztosított ingyenes szemétszállítás október 1-jétől Százhalombattán.

Lazán vette a bűnügyi felügyeletet egy férfi - letartóztatta a bíróság
2020-07-30
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 23-án megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 23. napjáig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki ellen a Ráckevei Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.