2019. november 14. - Aliz napja
Csütörtök
Min:8°
Max:9°
Péntek
Min:7°
Max:13°
Szombat
Min:10°
Max:14°
Vasárnap
Min:10°
Max:13°
Hétfő
Min:10°
Max:13°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Állandóságra törekszem
- írta: LA
2012-01-18 - Olimpiai és világbajnokok trénere, mesteredző, aki hatszor érdemelte ki az „Év legjobb edzője” címet, az úszóválogatott szövetségi kapitánya, a Munka Érdemrend, a Magyar Köztársaság Csillaggal Ékesített Középkeresztje és a Tisztikereszt birtokosa, a MOB Érdemérem Aranyfokozatú kitüntetettje, Prima primissima díjas, Százhalombatta díszpolgára és a városi sportuszoda névadója. Kiss László, a magyar úszósport és Százhalombatta mostanra elválaszthatatlanok egymástól.
- 1973-ban az úszók mellett az öttusa válogatott edzője is voltam, tőlük hallottam, hogy jók a fogási lehetőségek Százhalombattán, a Barán. Így kezdtem idejárni. Itt ismertem meg a feleségemet, majd egy idő után vettem egy nyaralót. A szöuli olimpia után téliesítettük és végleg ideköltöztünk. Nagy szeretettel fogadtak be bennünket. A feleségem kertészmérnökként dolgozott, a város parkosításáért felelt. Vezér Mihállyal az első pillanattól jó a kapcsolatunk, együtt tettük le az uszoda alapkövét, résztvehettem a kivitelezésben. Tagja vagyok az ÉSZKE-nek és az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottságnak. Szeretnék minél többet adni ennek a városnak.
 
- Igazi lokálpatriótává vált?
- Százhalombattainak, azon belül dunafüredinek vallom magamat. Nagyon sok barátra leltem, egyrészt a horgászás miatt, másrészt városi szinten. Vasárnaponként a barátaimmal, Sinka Lacival és Mester Emillel szaunázás közben megtárgyaljuk a világ dolgait. Hetente kétszer hajnali fél 6-tól lábteniszezünk, máskor kellemes kártyacsapattal jövünk össze. A többi napokon Pestre járok uszodába, de nem viszem túlzásba az úszást.
 
- Beszéljünk kicsit a kitüntetéseiről! Nemrég beválasztották a Hall of Fame, a vízi sportok legnagyobbjainak csarnokába is.
- Májusban lesz a díjátadó a floridai Fort Lauderdale-ben, de nem tudok elmenni, mert rá három napra Antwerpenben kell lennem az úszó Eb-n. A Prima Primissima díjjal járó ötvenezer eurónak is örültem, de az igazán nagy dolog a művészvilág nagyszerű egyéniségei közé tartozni. Ugyanakkor a legkülönlegesebb jó érzés, amikor eljövök a nevemet viselő uszodába.
 
- Régóta aktív részese a városi sportéletnek. Hogyan vált Százhalombatta Nemzeti Sportvárossá?
- Az alapot az a sok fiatal tette le, akik a két nagyvállalathoz érkeztek és hozták magukkal a lehetőségeket, amikkel élt a városvezetés. Jó ötlet volt például, hogy az óvodásoknak, iskolásoknak kötelezővé tették az úszást. A valamikor elhíresült százhalombattai levegővel szemben a sok mozgás, különösen az úszás a legegészségesebb védekezés. Nem árt a növekedésnek, pozitívan hat a csontrendszerre, és a keringési rendellenességek is el fogják őket kerülni. Nagyon jó a lakosság és a vízfelületek aránya a városban. A tizennyolc-ezres lélekszámhoz képest mára talán kicsit túl sok is a sportolási lehetőség.
 
- Lehet az túl sok?
- Koncentráltabban jobban működne, mivel így szétforgácsolódnak a források, és nem biztos, hogy az önkormányzat a legeredményesebb támogatást tudja biztosítani. Ezért döntött úgy a városvezetés, hogy a különböző labdarúgó és kézilabda szakosztályokat összevonja. Szerintem is ez a megoldás. Január 1-jétől előre léptünk ebben a kérdésben és jobban átlátható rendszert kaptunk. A centralizálás anyagi és szakmai érdekeket is szolgál. Az egyéni sportolók, például az úszók itt mind battaiak. Egy úszónak nem kell sportállás, legfeljebb iskolai kedvezmény. A csapatsportokba hozni, venni kell a játékosokat, azoknak otthont, állást kell biztosítani. A városnak azokat a sportokat kell támogatnia, amik közkedveltek, és egészségügyi szempontból is hasznosak. A százhalombattai önkormányzat is csatlakozik ahhoz a támogatási rendszerhez, ami az öt látványsportág – labdarúgás, kézi-, kosár- és vízilabda, valamint a jégkorong – utánpótlására 20 milliárd forint forrást biztosít adóleírás formájában. Így az nem a város költségvetését terheli. A többi sport pedig az olimpiai bizottságon keresztül juthat támogatáshoz.
 
- Kanyarodjunk vissza az Ön személyes pályájához!
- Hat éves koromtól huszonhárom éves koromig úsztam, utána edzősködtem. Negyven évig dolgoztam egy helyen, a Budapesti Spartacusban, és szövetségi kapitány sem volt még senki ennyi ideig egyik sportágban sem. 1991-től vagyok kapitány, huszonegyedik éve! Állandóságra törekszem, eszerint igyekszem élni és dolgozni. Az eredmények önmagukért beszélnek. A tisztességes helytállás mellett persze kellenek hozzá az emberi kapcsolatok és szerencse is. Nagy dolog, hogy azt csinálhatom, ami a hobbim, amit a legjobban szeretek kisgyerek korom óta. Kiteljesedhettem ebben, nem tudtam megunni, nem is lehet.
 
- Milyen típusú edzőnek tartja magát?
- Igyekeztem szeretettel szigorú lenni. Egerszegi Krisztina mondta rólam: "nagyon rendes ember, csak víz közelébe nem szabad engedni." Az edző az edzésen parancsol, és a versenyző végrehajt. Előtte-utána meg lehet beszélni. Jó barátnak és jó pszichológusnak kell lennem, hiszen emberfelettit kell kihoznom a versenyzőimből. Nagyon sok múlik a hozott alaptulajdonságokon. Tudnom kell, hogy sikerorientált vagy inkább kudarckerülő. Fontos, hogy hogyan korrigálok: terrorral vagy szép szóval vagy lelkiismeret-furdalást okozva. Sokat tanultam Vura Márta sportpszichológustól. A lélektan mostanra olyan társtudománya a sportnak, amit egyre jobban fel kell használni. A nagy versenyek pszichés nyomását is bírniuk kell a sportolóknak. Van, akit ez károsan befolyásol, másból kihozza a legjobbat. A versenyző és az edző a legönzetlenebb kapcsolat, talán még a házasságnál is több, amiben két ember ennyire egyfelé tolja a szekeret – az eredményért mindent. Beszélni könnyebb róla, mint a hajnalban fél hatkor kezdődő edzéseken megvalósítani, de nagyon szerettem ezzel foglalkozni. Büszke vagyok, hogy máig jó kapcsolatban maradtam a tanítványaimmal.
 
- Milyen a jelenlegi válogatott? Milyen eredményekre számít Londonban?
- Bízom benne, hogy megint lesz úszóaranyunk! Jó csapat indul, négy-öt érmet biztosan tudunk szerezni, jó lenne a legfényesebbet! Gyurta Daninak 200 mellen, Cseh Lacinak pillangóban és vegyesen, Hosszú Katinkának és Kis Gergőnek is kötelező lenne érmet hoznia. És van sok fiatal versenyző, akikben szintén reménykedem: Kapás Bogi, Bernek Péter, Biczó Bence, Takács Krisztián, a Verrasztó testvérek, vagy Jakabos Zsuzsa, aki a legszebb magyar sportolónő és úszni is tud. Sok pontot kell szerezni, ami megalapozza a sportág jövő évi költségvetését. Tavaly egy ponttal megelőztük a kajak-kenusokat, ami azért is nagy szám, mert az úszósportban 203 tagnemzet versenyzői között méretjük meg magunkat.
 
- Egy ideje nem az edzéssel, hanem az edzőkkel foglalkozik. Hogyan tovább?
- 2000 óta szövetségi kapitányként az edzők szakmai munkájára koncentrálok, az éves munkaprogrammal, a makrociklusok összeállításával, a nagyversenyek összehangolásával. Március végéig például hét edzőtábor lesz: két hazai, két dél-afrikai, két floridai és egy mexikói magaslati. Eldöntöm, kik mennek táborba, ki milyen versenyre, olimpiára, ifjúsági Eb-re készüljön, mit csináljanak, gondoskodom, hogy a háttér rendben legyen. Az idén 72 éves leszek, és azt vallom, "az asztaltól tudni kell felállni". Az a tervem, hogy év végén befejezem a szövetségi munkát. Továbbra is teljes szívemmel fogom szolgálni az úszást, de jöjjenek a fiatalok!
 
- Hogyan fognak telni a nyugdíjas napok?
- Horgászással. Van egy hajóm a Dunán, lehet kirándulni, pecázni, vagy csak a hajókázás élménye miatt vízre szállni. Van egy lakásom a Balatonnál. Ugyanígy akarok továbbra is lábteniszezni, hetente kétszer-háromszor elmenni az uszodába, folytatni a kártya partikat. Több időm lesz a családra. Az első házasságomból van egy fiam, aki úszó ifjúsági Európa-bajnok volt, most ügyvéd. A lányomnak két diplomája van, a lovaglás szerelmese, és úszóóvodát vezet. A második házasságommal "kaptam" még egy fiút, aki egy nagy cég marketingese. Mindegyik gyerekemtől van egy-egy unokám, a legidősebb hat éves, a legkisebb három. Tudatosan tervezem a nyugdíjas éveimet. Rengeteg könyvet szeretnék elolvasni, többet fogok tudni színházba járni, több időt tölthetek a barátaimmal. Ha lesz rá igény, szaktanácsadóként segítem majd az úszósportot. És természetesen a ciklus végéig betöltöm a tisztségemet a battai sportbizottságban is.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Sikeres főtitkára volt a röplabda-sportnak, főtitkára és elnöke a kézilabdának, óriási tapasztalattal rendelkezik a sport világában. Tősgyökeres százhalombattai, pontosabban óvárosi lakos, aki nagyon szereti a várost és magas szinten látja el alpolgármesteri feladatát, nem feledkezve meg a sportéletről sem. Ő Sinka László.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
2019-10-16 - Idén is ingyenes tüdőszűrést szervezett a lakosságnak az önkormányzat Százhalombattán október 18-tól november 21-ig. A vizsgálatot a törökbálinti tüdőgyógyintézet mobil tüdőszűrőszolgálata végzi a Százhalom Egészségügyi Központban hétfőn és szerdán 12-től 18, kedden, csütörtökön és pénteken 8-tól 14 óráig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Az intenzív anyaságról - Kell ez a sok "kell"?
2019-11-11
Egy valami állandó: a változás – tudjuk és tapasztaljuk is. Évtizedek alatt erősen megváltozott az “ideális anya" képe. A legtöbben úgy érezzük, hogy túl sok az elvárás az anyákkal szemben, miközben azt is tapasztalhatjuk, hogy a társadalom elmagányosodik, megszűnt a korábban megszokott, kiterjedt rokoni és intenzív közösségi háló. Az “intenzív anyaságot" jártuk körbe Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus, a Dívány.hu online magazin főszerkesztőjével.

Rangadógyőzelem
2019-11-11
7:2 arányban győzött a VUK SE U16-os labdarúgócsapata az Örkény ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 10. fordulójában november 9-én. Nagy várakozás előzte meg az óvárosi összecsapást, hiszen a vendégek  győzelmükkel  letaszíthatták volna a battai gárdát a táblázat éléről.

Szélcsendes évadzáró
2019-11-11
A Velencei-tavon rendezték a modellvitorlás évad utolsó Országos Bajnokságát F5-10 hajóosztályban november 9-én.

Éremeső Hódmezővásárhelyen
2019-11-11
Negyvenkét egyéni és hét csapatban szerzett érmet szereztek a Százhalombattai VUK SE szenior úszói a XVI. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen, Hódmezővásárhelyen november 9-10-én.

Eddig veretlenek a Bulldogok
2019-11-07
Itthon játsszák az őszi szezon utolsó mérkőzését a Százhalombattai Bulldogok. A rögbicsapat a Budapest Exilest fogadja a Sportcsarnokban november 16-án, 14 órakor.

Új edzővel kezdték a szezont
2019-11-07
Hat mérkőzés – két győzelem és négy vereség – után a tízcsapatos tabella hetedik helyén áll az SZKE III csapata a megyei elsőosztályú felnőtt férfi kézilabda-bajnokságban. Az új évadot új edzővel kezdte a csapat. Vele beszélgettünk.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.