2019. november 14. - Aliz napja
Csütörtök
Min:8°
Max:9°
Péntek
Min:7°
Max:13°
Szombat
Min:10°
Max:14°
Vasárnap
Min:10°
Max:13°
Hétfő
Min:10°
Max:13°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Nomen est omen - írta: LA
2011-11-23 - Vizi Csaba életének tényleg legmeghatározóbb eleme a víz. Gyermekkorában úszott, majd víztechnológusnak tanult, hosszú ideje a város legsikeresebb úszóedzője. 2010-ben a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagjaként szervezte az úszók Európa-bajnokságát, néhány hete pedig már negyedik alkalommal vezényelte le nagy sikerrel a rövidpályás úszó OB-t Százhalombattán.
- A városi legendárium szerint az egykori tanuszoda az építési terveken tűzi víz-tározóként szerepelt. Azt mesélik, a város és a nagyvállalatok vezetőinek, úszósportot támogató munkatársainak "trükkje" volt, hogy abban a medencében elindulhasson a százhalombattai úszás-oktatás.
- Hála és köszönet az "öregeknek", akik elindították a battai úszóéletet! Ötödikes voltam, amikor a szüleim beírattak Szalai Jánoshoz, azaz Jancsi bácsihoz úszni tanulni. Edzegettünk, megyei bajnokságokra jártunk. Már egy bronzérem is nagy sikernek számított. Nagy ugrás volt, amikor idejött Csinger Márton és elültette a profizmus magját. Nyolcadikig a DKSK-ban úsztam, utána Győrben tanultam és ott folytattam még 2-3 évig. Közben tettem egy kajakos kitérőt, aztán mindent abbahagytam. 17 éves voltam és egy csomó minden foglalkoztatott. Víztechnológusként végeztem a középiskolában, és amikor hazajöttem, a finomítóban kezdtem dolgozni, de nem tetszett a műszakozás. Akkor kezdtem kicsiket tanítani. Elvégeztem az úszómesteri, később a segédedzői képzéseket, majd a Testnevelési Főiskolán az edző szakot. A középiskolában kitanultam a vízkezelést, a kémiáját, biológiáját, valamint a folyamszabályozást és a vízgazdálkodást is. 1986-ban épült a városi strand, elvállaltam a műszaki munkatársak vezetését. Emellett másodállásban továbbra is edzősködtem. Annyi haszna mindenképpen volt a középiskolás tanulmányaimnak, hogy engem a mai napig nem lehet becsapni a klóros, opálos vízzel kapcsolatban.
 
- Gondolom, a városi strand az ötven méteres medencével új lehetőségeket is nyitott.
- Jobbak lettek a feltételek, sátrat kapott az 50 méteres medence, aztán megnyílt a Szalai János Uszoda is. ’93-ban vezetőedző lettem, de voltak tanítványaim is, például Bodrogi Viktor. Abban az évben született a fiam, Krisztián, aki szép sikereket ér el úszásban, majd két évre rá a lányom, Kincső, aki inkább táncolni és rajzolni szeret. Én pedig főállásban hajcsárkodtam egészen 2008-ig, amikor a VSZK víztechnológusa lettem. Amikor szóba került az új uszoda, még jobban benne akartam lenni, hogy olyan rendet és tisztaságot teremtsek, mint amilyet Svájcban, Németországban és Ausztráliában is láttam. Hajnalban továbbra is tartottam edzéseket, aztán egész nap dolgoztam az üzemeltetésen, majd este edzettem megint.
 
- Közben az úszósport szervezeti hátterében is egyre nagyobb szerepeket kapott.
- 2001 óta a Pest Megyei Úszó Szövetség elnöke vagyok, és 2003 óta a Magyar Úszó Szövetség elnökségében is dolgozom. 2009-ben eldőlt, hogy Budapesten lesz az Európa-bajnokság. Ruza József, a szövetség főtitkára megkérdezett, elvállalnám-e a vezető koordinátori teendőket. Tudtam, nem edzői, hanem szervezői feladatok várnak rám. Két hétig gondolkodtam rajta. Végül elvállaltam. 2010. februártól decemberig tartott a háttérmunka, de még a mai napig vannak teendőim az Eb-vel kapcsolatban. Nagyon jó játék volt! Iszonyú sokat tanultam, kapcsolatokat építettem, átláttam a kisvárosinál sokkal nagyobb mértékű szervezet működését. Előnyöm, hogy tudok "edzőül" és "műszakiul" is, én tolmácsoltam a mérnök és a versenybíró között. Az Eb után visszajöttem, és azóta itthon edzősködöm.
 
- Bodrogi Viktorral eljutottak a 2000-es olimpiára Sydney-be, mesélhetne erről!
- Térjünk vissza ’97-98-ra! Egyre jobbak lettek a körülmények, egyre nagyobb lett a szakosztály. Edzőtáboroztunk, mindenkinek javultak az eredményei. Míg ’95-ben a MÚSZ rangsorában még tömegsport kategóriában voltunk, mára 6. helyen áll a battai úszósport, ami azt jelenti, innen már kerülnek ki versenyzők nemzetközi megmérettetésekre is. Viktoron látszott a tehetség, együtt edzőtáborozott a válogatottal. Az első kiugró sikert 2000-ben érte el az ifjúsági Eb-n, ahonnan 1 arannyal és 2 ezüsttel tért vissza. Így kerülhettünk ki Sydney-be. A következő évben még mindig ifi korú volt, akkor 4 aranyat és 1 ezüstöt szerzett az Eb-n, és 6. lett a VB-n Fukuokában. Aztán kiment Amerikába tanulni. Ott teljesen másképp dolgoznak. Formába hozzák a sportolókat a tavaszi egyetemi bajnokságra, utána viszont a tanulásra, a vizsgáikra kell koncentrálniuk. A nyári edzéseket még együtt csináltuk itthon. 2004-ben még sikerült rajthoz állnia Athénban.
 
- Állandóan azt hallani, hogy a pénzre hivatkoznak, ha nem úgy szerepel egy sportoló, mint szeretnénk. A tehetség és a szorgalom miért nem elég?
- Sok munkával egy bizonyos szintig tehetség nélkül is el lehet jutni. Régen elég volt vagy a tehetség, vagy a szorgalom. Most már mindkettő kell és a pénz is. El kell vinni a sportolókat edzőtáborokba, megmérettetésekre. Azért sportolnak, hogy megmutassák, mit tudnak, hogy versenyezzenek. Egy idő után külföldre is kell menni, hogy másokkal is megmérkőzhessenek. Nekem meggyőződésem, hogy szükség van magaslati edzőtáborra is. 1500-2000 méter felett nagyon fontos biológiai folyamatok zajlanak le a sportolóban, a vérkeringésében, amelyek kedvezően befolyásolják a teljesítményét. A táborok azért is jók, mert ott találkozik egymással jó néhány edző, van idő a beszélgetésre, osztjuk az észt egymásnak.
 
- Nincs féltékenység a trénerek között?
- Amióta mindent meg lehet találni a neten, már nincs. Nálunk az edző pénze a versenyzője sikerétől függ. Például Svájcban egészen más a vezérlő elv: járjanak sokan versenyezni, szeressenek sportolni. Ott akkor kap fizetésemelést az edző, ha elvégez egy újabb továbbképzést. Az állam is nagyobb összeggel vesz részt a sportéletben. Összehasonlíthatatlan, talán nem is a legjobb példa. Az egész világon egyre iszonyatosabb pénzeket tolnak a sportba. Magyarországon ez nem így van. Százhalombatta egy sziget az országon belül. Itt sokkal jobb a támogatottsága a tömeg- és a versenysportnak is.
 
- Az olimpiáról, a hangulatáról, a felfordulásról még mindig nem mesélt!
- Az edzők és a versenyzők dolgoznak az olimpián, számukra az is olyan verseny, mint a többi. Nagyobb a médiafelhajtás, de ettől el kell tudni vonatkoztatni. Akinek ez nem sikerül, nem tud jól teljesíteni. Persze az is más, hogy például Sydney-ben tizennyolcezer ember előtt kellett szerepelni. Magyarország nagyon el volt kényeztetve a sporteredményeket illetően, aki második helyezést ér el, már nem számít. Igaz, ez a szemlélet lassan változik, mivel egyre kevésbé érünk el jó eredményeket.
 
- Mostanában kikkel foglalkozik edzőként?
- A városban már a nagycsoportos óvodásoknál is a közoktatás része az úszás, ami nagy költségekkel jár. Az önkormányzat fizeti a szülők helyett. Sokan természetesnek veszik, pedig igazi kuriózum! Délután nagy létszámú tehetséges gyerek úszik, aztán a verseny-előkészítői és a versenyzői csapatok. Ők már napi két edzést tartanak, köztük vannak a profik. Vértesi Tamás, Bodrogi Viktor és én edzem őket. Teamben dolgozunk, mindenkinek megvan a saját területe. Egyre inkább ebbe az irányba megy az edzői munka.
 
- Van szabadideje? Szokott például úszni a maga örömére?
- El tudnék viselni egy fél éves pihenőt, de azt nem lehet. Négy-öt napos családi kikapcsolódást tervezünk vidékre a barátainkkal. Nagyon jó egy kicsit az erdei zsongást hallgatni és nem az uszodait. Félévben, ha egyszer úszom, pedig a lehetőség adott. Talán épp ezért. Órák hosszat hallgatom a csobogást, és már nem kívánom. Nyáron a Balatonban vagy a tengerben azért elég sokat úszom. Télen pedig síelni szeretek. Nagy ritkán találok egy jó könyvet, akkor szeretek olvasni.
 
- Mik a hosszú távú tervei?
- Szeretnék független lenni és hobbiból edzősködni.
 
- Kit ajánl következő beszélgetőpartnernek?
- Egyszerű lenne a helyi sportéletből ajánlani valakit, de van egy fantasztikusan nagy tudású, széles látókörű ismerősöm, aki bár nem Battán lakik, mégis ezer szállal kötődik a városhoz. Ő Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke, aki nem mellékesen kiválóan síel.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
2019-10-16 - Idén is ingyenes tüdőszűrést szervezett a lakosságnak az önkormányzat Százhalombattán október 18-tól november 21-ig. A vizsgálatot a törökbálinti tüdőgyógyintézet mobil tüdőszűrőszolgálata végzi a Százhalom Egészségügyi Központban hétfőn és szerdán 12-től 18, kedden, csütörtökön és pénteken 8-tól 14 óráig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Az intenzív anyaságról - Kell ez a sok "kell"?
2019-11-11
Egy valami állandó: a változás – tudjuk és tapasztaljuk is. Évtizedek alatt erősen megváltozott az “ideális anya" képe. A legtöbben úgy érezzük, hogy túl sok az elvárás az anyákkal szemben, miközben azt is tapasztalhatjuk, hogy a társadalom elmagányosodik, megszűnt a korábban megszokott, kiterjedt rokoni és intenzív közösségi háló. Az “intenzív anyaságot" jártuk körbe Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus, a Dívány.hu online magazin főszerkesztőjével.

Rangadógyőzelem
2019-11-11
7:2 arányban győzött a VUK SE U16-os labdarúgócsapata az Örkény ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 10. fordulójában november 9-én. Nagy várakozás előzte meg az óvárosi összecsapást, hiszen a vendégek  győzelmükkel  letaszíthatták volna a battai gárdát a táblázat éléről.

Szélcsendes évadzáró
2019-11-11
A Velencei-tavon rendezték a modellvitorlás évad utolsó Országos Bajnokságát F5-10 hajóosztályban november 9-én.

Éremeső Hódmezővásárhelyen
2019-11-11
Negyvenkét egyéni és hét csapatban szerzett érmet szereztek a Százhalombattai VUK SE szenior úszói a XVI. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen, Hódmezővásárhelyen november 9-10-én.

Eddig veretlenek a Bulldogok
2019-11-07
Itthon játsszák az őszi szezon utolsó mérkőzését a Százhalombattai Bulldogok. A rögbicsapat a Budapest Exilest fogadja a Sportcsarnokban november 16-án, 14 órakor.

Új edzővel kezdték a szezont
2019-11-07
Hat mérkőzés – két győzelem és négy vereség – után a tízcsapatos tabella hetedik helyén áll az SZKE III csapata a megyei elsőosztályú felnőtt férfi kézilabda-bajnokságban. Az új évadot új edzővel kezdte a csapat. Vele beszélgettünk.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.