2020. augusztus 09. - Emőd napja
Vasárnap
Min:24°
Max:32°
Hétfő
Min:22°
Max:32°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:20°
Max:30°
Csütörtök
Min:18°
Max:29°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Nomen est omen - írta: LA
2011-11-23 - Vizi Csaba életének tényleg legmeghatározóbb eleme a víz. Gyermekkorában úszott, majd víztechnológusnak tanult, hosszú ideje a város legsikeresebb úszóedzője. 2010-ben a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagjaként szervezte az úszók Európa-bajnokságát, néhány hete pedig már negyedik alkalommal vezényelte le nagy sikerrel a rövidpályás úszó OB-t Százhalombattán.
- A városi legendárium szerint az egykori tanuszoda az építési terveken tűzi víz-tározóként szerepelt. Azt mesélik, a város és a nagyvállalatok vezetőinek, úszósportot támogató munkatársainak "trükkje" volt, hogy abban a medencében elindulhasson a százhalombattai úszás-oktatás.
- Hála és köszönet az "öregeknek", akik elindították a battai úszóéletet! Ötödikes voltam, amikor a szüleim beírattak Szalai Jánoshoz, azaz Jancsi bácsihoz úszni tanulni. Edzegettünk, megyei bajnokságokra jártunk. Már egy bronzérem is nagy sikernek számított. Nagy ugrás volt, amikor idejött Csinger Márton és elültette a profizmus magját. Nyolcadikig a DKSK-ban úsztam, utána Győrben tanultam és ott folytattam még 2-3 évig. Közben tettem egy kajakos kitérőt, aztán mindent abbahagytam. 17 éves voltam és egy csomó minden foglalkoztatott. Víztechnológusként végeztem a középiskolában, és amikor hazajöttem, a finomítóban kezdtem dolgozni, de nem tetszett a műszakozás. Akkor kezdtem kicsiket tanítani. Elvégeztem az úszómesteri, később a segédedzői képzéseket, majd a Testnevelési Főiskolán az edző szakot. A középiskolában kitanultam a vízkezelést, a kémiáját, biológiáját, valamint a folyamszabályozást és a vízgazdálkodást is. 1986-ban épült a városi strand, elvállaltam a műszaki munkatársak vezetését. Emellett másodállásban továbbra is edzősködtem. Annyi haszna mindenképpen volt a középiskolás tanulmányaimnak, hogy engem a mai napig nem lehet becsapni a klóros, opálos vízzel kapcsolatban.
 
- Gondolom, a városi strand az ötven méteres medencével új lehetőségeket is nyitott.
- Jobbak lettek a feltételek, sátrat kapott az 50 méteres medence, aztán megnyílt a Szalai János Uszoda is. ’93-ban vezetőedző lettem, de voltak tanítványaim is, például Bodrogi Viktor. Abban az évben született a fiam, Krisztián, aki szép sikereket ér el úszásban, majd két évre rá a lányom, Kincső, aki inkább táncolni és rajzolni szeret. Én pedig főállásban hajcsárkodtam egészen 2008-ig, amikor a VSZK víztechnológusa lettem. Amikor szóba került az új uszoda, még jobban benne akartam lenni, hogy olyan rendet és tisztaságot teremtsek, mint amilyet Svájcban, Németországban és Ausztráliában is láttam. Hajnalban továbbra is tartottam edzéseket, aztán egész nap dolgoztam az üzemeltetésen, majd este edzettem megint.
 
- Közben az úszósport szervezeti hátterében is egyre nagyobb szerepeket kapott.
- 2001 óta a Pest Megyei Úszó Szövetség elnöke vagyok, és 2003 óta a Magyar Úszó Szövetség elnökségében is dolgozom. 2009-ben eldőlt, hogy Budapesten lesz az Európa-bajnokság. Ruza József, a szövetség főtitkára megkérdezett, elvállalnám-e a vezető koordinátori teendőket. Tudtam, nem edzői, hanem szervezői feladatok várnak rám. Két hétig gondolkodtam rajta. Végül elvállaltam. 2010. februártól decemberig tartott a háttérmunka, de még a mai napig vannak teendőim az Eb-vel kapcsolatban. Nagyon jó játék volt! Iszonyú sokat tanultam, kapcsolatokat építettem, átláttam a kisvárosinál sokkal nagyobb mértékű szervezet működését. Előnyöm, hogy tudok "edzőül" és "műszakiul" is, én tolmácsoltam a mérnök és a versenybíró között. Az Eb után visszajöttem, és azóta itthon edzősködöm.
 
- Bodrogi Viktorral eljutottak a 2000-es olimpiára Sydney-be, mesélhetne erről!
- Térjünk vissza ’97-98-ra! Egyre jobbak lettek a körülmények, egyre nagyobb lett a szakosztály. Edzőtáboroztunk, mindenkinek javultak az eredményei. Míg ’95-ben a MÚSZ rangsorában még tömegsport kategóriában voltunk, mára 6. helyen áll a battai úszósport, ami azt jelenti, innen már kerülnek ki versenyzők nemzetközi megmérettetésekre is. Viktoron látszott a tehetség, együtt edzőtáborozott a válogatottal. Az első kiugró sikert 2000-ben érte el az ifjúsági Eb-n, ahonnan 1 arannyal és 2 ezüsttel tért vissza. Így kerülhettünk ki Sydney-be. A következő évben még mindig ifi korú volt, akkor 4 aranyat és 1 ezüstöt szerzett az Eb-n, és 6. lett a VB-n Fukuokában. Aztán kiment Amerikába tanulni. Ott teljesen másképp dolgoznak. Formába hozzák a sportolókat a tavaszi egyetemi bajnokságra, utána viszont a tanulásra, a vizsgáikra kell koncentrálniuk. A nyári edzéseket még együtt csináltuk itthon. 2004-ben még sikerült rajthoz állnia Athénban.
 
- Állandóan azt hallani, hogy a pénzre hivatkoznak, ha nem úgy szerepel egy sportoló, mint szeretnénk. A tehetség és a szorgalom miért nem elég?
- Sok munkával egy bizonyos szintig tehetség nélkül is el lehet jutni. Régen elég volt vagy a tehetség, vagy a szorgalom. Most már mindkettő kell és a pénz is. El kell vinni a sportolókat edzőtáborokba, megmérettetésekre. Azért sportolnak, hogy megmutassák, mit tudnak, hogy versenyezzenek. Egy idő után külföldre is kell menni, hogy másokkal is megmérkőzhessenek. Nekem meggyőződésem, hogy szükség van magaslati edzőtáborra is. 1500-2000 méter felett nagyon fontos biológiai folyamatok zajlanak le a sportolóban, a vérkeringésében, amelyek kedvezően befolyásolják a teljesítményét. A táborok azért is jók, mert ott találkozik egymással jó néhány edző, van idő a beszélgetésre, osztjuk az észt egymásnak.
 
- Nincs féltékenység a trénerek között?
- Amióta mindent meg lehet találni a neten, már nincs. Nálunk az edző pénze a versenyzője sikerétől függ. Például Svájcban egészen más a vezérlő elv: járjanak sokan versenyezni, szeressenek sportolni. Ott akkor kap fizetésemelést az edző, ha elvégez egy újabb továbbképzést. Az állam is nagyobb összeggel vesz részt a sportéletben. Összehasonlíthatatlan, talán nem is a legjobb példa. Az egész világon egyre iszonyatosabb pénzeket tolnak a sportba. Magyarországon ez nem így van. Százhalombatta egy sziget az országon belül. Itt sokkal jobb a támogatottsága a tömeg- és a versenysportnak is.
 
- Az olimpiáról, a hangulatáról, a felfordulásról még mindig nem mesélt!
- Az edzők és a versenyzők dolgoznak az olimpián, számukra az is olyan verseny, mint a többi. Nagyobb a médiafelhajtás, de ettől el kell tudni vonatkoztatni. Akinek ez nem sikerül, nem tud jól teljesíteni. Persze az is más, hogy például Sydney-ben tizennyolcezer ember előtt kellett szerepelni. Magyarország nagyon el volt kényeztetve a sporteredményeket illetően, aki második helyezést ér el, már nem számít. Igaz, ez a szemlélet lassan változik, mivel egyre kevésbé érünk el jó eredményeket.
 
- Mostanában kikkel foglalkozik edzőként?
- A városban már a nagycsoportos óvodásoknál is a közoktatás része az úszás, ami nagy költségekkel jár. Az önkormányzat fizeti a szülők helyett. Sokan természetesnek veszik, pedig igazi kuriózum! Délután nagy létszámú tehetséges gyerek úszik, aztán a verseny-előkészítői és a versenyzői csapatok. Ők már napi két edzést tartanak, köztük vannak a profik. Vértesi Tamás, Bodrogi Viktor és én edzem őket. Teamben dolgozunk, mindenkinek megvan a saját területe. Egyre inkább ebbe az irányba megy az edzői munka.
 
- Van szabadideje? Szokott például úszni a maga örömére?
- El tudnék viselni egy fél éves pihenőt, de azt nem lehet. Négy-öt napos családi kikapcsolódást tervezünk vidékre a barátainkkal. Nagyon jó egy kicsit az erdei zsongást hallgatni és nem az uszodait. Félévben, ha egyszer úszom, pedig a lehetőség adott. Talán épp ezért. Órák hosszat hallgatom a csobogást, és már nem kívánom. Nyáron a Balatonban vagy a tengerben azért elég sokat úszom. Télen pedig síelni szeretek. Nagy ritkán találok egy jó könyvet, akkor szeretek olvasni.
 
- Mik a hosszú távú tervei?
- Szeretnék független lenni és hobbiból edzősködni.
 
- Kit ajánl következő beszélgetőpartnernek?
- Egyszerű lenne a helyi sportéletből ajánlani valakit, de van egy fantasztikusan nagy tudású, széles látókörű ismerősöm, aki bár nem Battán lakik, mégis ezer szállal kötődik a városhoz. Ő Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke, aki nem mellékesen kiválóan síel.

Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-07 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Halálos áldozatot is követelt a családi viszály miatt kitört tömegverekedés Érden
2020-08-03
12 ember letartóztatását kezdeményezte az ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái 2020. augusztus 2-án 6 gyanúsítottat személyesen, további 6 embert távmeghallgatás útján hallgattak meg, majd rendelték el letartóztatásukat, akik ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Könyvjelző - Daniel Tudor: Kérdezz meg egy észak-koreait!
2020-08-03
Hogy megragadjam Észak-Korea lényegét, Ady után szabadon az "északföld, titok, idegenség" szavakhoz nyúlok.

Tenisz - Két lánycsapat is országos döntőben
2020-08-03
Második helyen végzett a Százhalombattai VUK SE L18 csapata a teniszezők Korosztályos Vidék Bajnokságán, Szentesen július 13-23-án. Az egyesület L16 összeállítása negyedik lett. Mindkét gárda bejutott az országos döntőbe.

Polgármesteri tájékoztató
2020-07-31
Hírlevélben tájékoztatta a városlakókat Vezér Mihály polgármester a százhalombattai aktualitásokról és számos jelentős változásról júliusban. Az alábbiakban ebből emeljük ki a legfontosabb, a Hírtükör által még nem közölt részleteket.

Bicskával fenyegetve rabolta ki a horgászó férfit
2020-07-31
Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 30-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Dunakeszi Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

Változások a hulladékszállításban
2020-07-30
Fizetőssé válik a zöldjárat szeptember 1-jétől, és megszűnik a 65 év felettiek, valamint az I. és II. rokkantsági csoportba tartozó városlakók számára biztosított ingyenes szemétszállítás október 1-jétől Százhalombattán.

Lazán vette a bűnügyi felügyeletet egy férfi - letartóztatta a bíróság
2020-07-30
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 23-án megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 23. napjáig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki ellen a Ráckevei Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.