2019. augusztus 25. - Lajos, Patricia napja
Szombat
Min:20°
Max:24°
Vasárnap
Min:20°
Max:30°
Hétfő
Min:20°
Max:30°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:20°
Max:31°
Önkormányzat
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Szekeres József Rendezvényközpont
2011-10-13 - Szekeres Józsefről nevezi el az önkormányzat a 2010-ben átadott új rendezvényközpontot Százhalombattán. Az egykori tanácselnök 1972-től 1990-ig irányította a várost, nevéhez fűződik számos közintézmény, a városközpont és az egész településre kiterjedő modernkori infrastruktúra kiépítése.
A Fejér megyei Csókakőn született 1936. október 18-án. Apja földművesként és bányászként dolgozott, a családban hat gyerek nevelkedett. Szekeres József korán elkerült a szülői háztól. Apja a községi Nemzeti Paraszt Párt elnökeként kapcsolatba került Veres Péter országos elnökkel, aki segített abban, hogy Szekeres József a Népi Kollégiumok Országos Szövetségének (NÉKOSZ) kollégiumába kerüljön Székesfehérvárra. Az építőipari középiskola befejezése után felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem Építőipari és Közlekedési Műszaki Karára.
 
Az egyetem elvégzése után a 26. számú Állami Építőipari Vállalatnál helyezkedett el, 1960 augusztusában érkezett Százhalombattára, ahol a vasútállomáson, két nagyméretű honvédségi sátor felverésével elkezdődött a felvonulás a Dunamenti Hőerőmű, Magyarország akkori legnagyobb ipari beruházása építéséhez.
 
Szekeres József a főépületek építésvezetőjeként nagy létszámú műszaki szervezetet és több száz munkást irányított. Hatalmas, embert próbáló munkájuk szinte éjjel-nappal folyt, ő maga hajnaltól késő estig dolgozott. 1963-ban elindult a Dunamenti Hőerőmű első ötven megawattos blokkja. Szekeres József az építkezés első ütemének befejezésekor elnyerte a Nehézipar Kiváló Dolgozója Kitüntetést.
1972 szeptemberében a Pest megyei politikai és állami vezetés felkérte, hogy vállalja el az akkor még valódi városnak nem nevezhető település irányítását. Megválasztották a Városi Tanács elnökének.
Százhalombatta ekkor még a községi jellemzőket hordozta magán laza, széttöredezett településszerkezettel, a szinte különálló Óvárossal, a kimondottan üdülő jellegű Dunafüreddel és az épülő új városrésszel. Az új tanácselnök feladata az egységes településszerkezet kialakítása, az alap és középszintű ellátórendszerek kiépítése, megszervezése volt. Erre kellett alkalmassá tenni a közműrendszert és a lélekszám növekedésével párhuzamosan az igazgatási rendszert. 1972-ben a városi tanács huszonöt dolgozóból állt, és a város éves költségvetése mindössze 35 millió forint volt.
A rendezési terveket 1976-ra fogadták el, és ettől kezdve tervszerűen folytatódott a városépítő munka, Szekeres József sokféle és szerteágazó tanácselnöki tevékenysége legfontosabb részének a pénzügyi feltételek megteremtését és a városépítés szervezését tekintette.
 
Jó kapcsolatokat alakított ki a Dunai Kőolajipari Vállalat vezetőivel, dr. Simon Pál és Rátosi Ernő igazgatókkal, valamint Csenterics Sándor volt nehézipari miniszterhelyettessel, a Dunamenti Hőerőmű vezetőjével.
 
Időközben elkezdődött a középfokú ellátást biztosító nagylétesítmények építésének előkészítése és megvalósítása is.
 
Elsőként a tizenhét munkahelyes szakorvosi rendelőintézet valósult meg. Ezért valóságos harcot kellett vívnia a tanácselnöknek, ugyanis az akkor még csak öt-hatezer fős városra hivatkozva a megyei tervező szervek csak hét szakorvosi helyet javasoltak. Végül sikerült bebizonyítani, hogy a város lélekszáma rohamosan nő, és két-három év múlva eléri a tizenötezer főt. A működési és beruházási keretek évről évre nőttek, és a már nagy kapacitással működő ipari nagyüzemek segítségnyújtása is egyre szélesebb körűvé vált.
 
Elkezdődhetett a városközpont, a művelődési ház és könyvtár, a szakközépiskola, a párt és tanácsház, az áruház, a posta, a sporttelep és a strand tervezése és előkészítése. Megkezdődtek a tárgyalások a kenyérgyár építéséről is.
 
Szekeres József jól kamatoztatta az erőműépítés idején kialakított tervezői és kivitelezői kapcsolatait. Az egyre növekvő vállalati igények miatt évente százötven-kétszáz lakást adtak át Százhalombattán, de olyan esztendő is akadt, amikor háromszázat. Abban, hogy mindig rendelkezésre álltak a megfelelő kapacitások, komoly szerepe volt korábbi egyetemi társainak a főhatóságoknál, a minisztériumokban, valamint jó kapcsolatainak az építő-kivitelező vállalatokkal. Korábbi vállalati igazgatója, Bondor József építésügyi miniszter támogatásával országos tervpályázatot írtak ki a városközpont kialakítására. A beérkezett két pályamű megalapozta a további építkezést.
 
A tervezéskor és kivitelezéskor magasra tették a mércét: a cél olyan épületek létrehozása volt, amelyek technikai megoldásaikkal akár ötven év elmúltával is megállják a helyüket. Az elképzelést a sokrétű és sokféle segítségnek köszönhetően sikerült megvalósítani. Megépültek a városközpont fő épületei, a művelődési ház, a tanács- és pártház, a strand és a sporttelep, 1987-ben a szakközépiskola.
Az új városrész kiépülésével párhuzamosan korszerűsítették az óvárosi ellátórendszert. Kiépült a közmű- és úthálózat, orvosi rendelő, kultúrház létesült. Hasonló változáson ment át Dunafüred.
 
Közműlefedettsége szinte teljessé vált, úthálózata megújult, új üzletek és – a strand mellett – vendéglátóhelyek létesültek. Megépült a Dunafüredet lezáró lakássor, aminek városképi szempontból volt jelentősége. Elkészült a déli lakónegyed ezernégyszáz lakásával, a Záró programmal, a bölcsődével, az óvodával és az iskolával. Százhalombatta 1990-re mind infrastruktúráját, mind szerkezetét tekintve valódi várossá vált. Az itt élők szinte az élet minden területén színvonalas ellátáshoz jutottak.
 
Szekeres József a városépítésben szeretettel, becsvággyal és önzetlenül dolgozott. Harminc éves tevékenysége elismeréseként 2006-ban a Város Díszpolgára címet adományozta neki az önkormányzat.
Részese volt a XX. század szinte minden jelentős politikai változásának. Gyermekként élte meg a második világháborút, diákként a NÉKOSZ demokratikus intézményrendszerének virágzását és 1948-as megszüntetését, egyetemistaként szerepet vállalt az 1956-os forradalomban, később pedig az ezt követő politikai és gazdasági reformokban. Legvégül, 1990-ben zökkenőmentesen vezényelte le a rendszerváltás folyamatát Százhalombattán, és 1990. október 20-án átadta a városháza kulcsát Vezér Mihály polgármesternek, biztosítva a továbbfejlődés minden feltételét.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.