2019. február 18. - Bernadett napja
Hétfő
Min:-4°
Max:9°
Kedd
Min:-1°
Max:7°
Szerda
Min:0°
Max:9°
Csütörtök
Min:3°
Max:8°
Péntek
Min:0°
Max:6°
Önkormányzat

Szekeres József Rendezvényközpont
2011-10-13 - Szekeres Józsefről nevezi el az önkormányzat a 2010-ben átadott új rendezvényközpontot Százhalombattán. Az egykori tanácselnök 1972-től 1990-ig irányította a várost, nevéhez fűződik számos közintézmény, a városközpont és az egész településre kiterjedő modernkori infrastruktúra kiépítése.
A Fejér megyei Csókakőn született 1936. október 18-án. Apja földművesként és bányászként dolgozott, a családban hat gyerek nevelkedett. Szekeres József korán elkerült a szülői háztól. Apja a községi Nemzeti Paraszt Párt elnökeként kapcsolatba került Veres Péter országos elnökkel, aki segített abban, hogy Szekeres József a Népi Kollégiumok Országos Szövetségének (NÉKOSZ) kollégiumába kerüljön Székesfehérvárra. Az építőipari középiskola befejezése után felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem Építőipari és Közlekedési Műszaki Karára.
 
Az egyetem elvégzése után a 26. számú Állami Építőipari Vállalatnál helyezkedett el, 1960 augusztusában érkezett Százhalombattára, ahol a vasútállomáson, két nagyméretű honvédségi sátor felverésével elkezdődött a felvonulás a Dunamenti Hőerőmű, Magyarország akkori legnagyobb ipari beruházása építéséhez.
 
Szekeres József a főépületek építésvezetőjeként nagy létszámú műszaki szervezetet és több száz munkást irányított. Hatalmas, embert próbáló munkájuk szinte éjjel-nappal folyt, ő maga hajnaltól késő estig dolgozott. 1963-ban elindult a Dunamenti Hőerőmű első ötven megawattos blokkja. Szekeres József az építkezés első ütemének befejezésekor elnyerte a Nehézipar Kiváló Dolgozója Kitüntetést.
1972 szeptemberében a Pest megyei politikai és állami vezetés felkérte, hogy vállalja el az akkor még valódi városnak nem nevezhető település irányítását. Megválasztották a Városi Tanács elnökének.
Százhalombatta ekkor még a községi jellemzőket hordozta magán laza, széttöredezett településszerkezettel, a szinte különálló Óvárossal, a kimondottan üdülő jellegű Dunafüreddel és az épülő új városrésszel. Az új tanácselnök feladata az egységes településszerkezet kialakítása, az alap és középszintű ellátórendszerek kiépítése, megszervezése volt. Erre kellett alkalmassá tenni a közműrendszert és a lélekszám növekedésével párhuzamosan az igazgatási rendszert. 1972-ben a városi tanács huszonöt dolgozóból állt, és a város éves költségvetése mindössze 35 millió forint volt.
A rendezési terveket 1976-ra fogadták el, és ettől kezdve tervszerűen folytatódott a városépítő munka, Szekeres József sokféle és szerteágazó tanácselnöki tevékenysége legfontosabb részének a pénzügyi feltételek megteremtését és a városépítés szervezését tekintette.
 
Jó kapcsolatokat alakított ki a Dunai Kőolajipari Vállalat vezetőivel, dr. Simon Pál és Rátosi Ernő igazgatókkal, valamint Csenterics Sándor volt nehézipari miniszterhelyettessel, a Dunamenti Hőerőmű vezetőjével.
 
Időközben elkezdődött a középfokú ellátást biztosító nagylétesítmények építésének előkészítése és megvalósítása is.
 
Elsőként a tizenhét munkahelyes szakorvosi rendelőintézet valósult meg. Ezért valóságos harcot kellett vívnia a tanácselnöknek, ugyanis az akkor még csak öt-hatezer fős városra hivatkozva a megyei tervező szervek csak hét szakorvosi helyet javasoltak. Végül sikerült bebizonyítani, hogy a város lélekszáma rohamosan nő, és két-három év múlva eléri a tizenötezer főt. A működési és beruházási keretek évről évre nőttek, és a már nagy kapacitással működő ipari nagyüzemek segítségnyújtása is egyre szélesebb körűvé vált.
 
Elkezdődhetett a városközpont, a művelődési ház és könyvtár, a szakközépiskola, a párt és tanácsház, az áruház, a posta, a sporttelep és a strand tervezése és előkészítése. Megkezdődtek a tárgyalások a kenyérgyár építéséről is.
 
Szekeres József jól kamatoztatta az erőműépítés idején kialakított tervezői és kivitelezői kapcsolatait. Az egyre növekvő vállalati igények miatt évente százötven-kétszáz lakást adtak át Százhalombattán, de olyan esztendő is akadt, amikor háromszázat. Abban, hogy mindig rendelkezésre álltak a megfelelő kapacitások, komoly szerepe volt korábbi egyetemi társainak a főhatóságoknál, a minisztériumokban, valamint jó kapcsolatainak az építő-kivitelező vállalatokkal. Korábbi vállalati igazgatója, Bondor József építésügyi miniszter támogatásával országos tervpályázatot írtak ki a városközpont kialakítására. A beérkezett két pályamű megalapozta a további építkezést.
 
A tervezéskor és kivitelezéskor magasra tették a mércét: a cél olyan épületek létrehozása volt, amelyek technikai megoldásaikkal akár ötven év elmúltával is megállják a helyüket. Az elképzelést a sokrétű és sokféle segítségnek köszönhetően sikerült megvalósítani. Megépültek a városközpont fő épületei, a művelődési ház, a tanács- és pártház, a strand és a sporttelep, 1987-ben a szakközépiskola.
Az új városrész kiépülésével párhuzamosan korszerűsítették az óvárosi ellátórendszert. Kiépült a közmű- és úthálózat, orvosi rendelő, kultúrház létesült. Hasonló változáson ment át Dunafüred.
 
Közműlefedettsége szinte teljessé vált, úthálózata megújult, új üzletek és – a strand mellett – vendéglátóhelyek létesültek. Megépült a Dunafüredet lezáró lakássor, aminek városképi szempontból volt jelentősége. Elkészült a déli lakónegyed ezernégyszáz lakásával, a Záró programmal, a bölcsődével, az óvodával és az iskolával. Százhalombatta 1990-re mind infrastruktúráját, mind szerkezetét tekintve valódi várossá vált. Az itt élők szinte az élet minden területén színvonalas ellátáshoz jutottak.
 
Szekeres József a városépítésben szeretettel, becsvággyal és önzetlenül dolgozott. Harminc éves tevékenysége elismeréseként 2006-ban a Város Díszpolgára címet adományozta neki az önkormányzat.
Részese volt a XX. század szinte minden jelentős politikai változásának. Gyermekként élte meg a második világháborút, diákként a NÉKOSZ demokratikus intézményrendszerének virágzását és 1948-as megszüntetését, egyetemistaként szerepet vállalt az 1956-os forradalomban, később pedig az ezt követő politikai és gazdasági reformokban. Legvégül, 1990-ben zökkenőmentesen vezényelte le a rendszerváltás folyamatát Százhalombattán, és 1990. október 20-án átadta a városháza kulcsát Vezér Mihály polgármesternek, biztosítva a továbbfejlődés minden feltételét.

AKTUÁLIS
2019-02-14 -
2019-02-13 - A Százhalombattai VUK SE úszószakosztálya idén is várja a gyerekeket úszótáborába a Városi Strandon június 17-től hat hétig.
2019-02-12 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Sportgála
2019-02-15
A Testnevelési és Sport Elismerő Oklevelek, valamint az Életmű Sport Oklevél átadására kerül sor március 1-jén, pénteken, 17 órától a Városi Sportközpontban, Százhalombattán.

Hamarosan nyit a posta Óvárosban
2019-02-15
Megkezdi működését az új óvárosi postahivatal Százhalombattán február 25-én.

Felnőtt úszásoktatás
2019-02-15
Ismét felnőtt úszásoktatás kezdődik Százhalombattán március 5-től öthetes turnusokban.

Isabel Allende: A japán szerető
2019-02-14
A Lark House ("Pacsirtaház") napfényben fürdő idősek otthona Berkeley külvárosában.

Újra zöld a Kipp-Kopp
2019-02-13
Harmadik alkalommal nyerte el a "Zöld Óvoda" címet a Százhalombattai Kipp-Kopp.

Két találkozó Olaszországban
2019-02-13
Különösen mozgalmas volt az elmúlt hét a százhalombattai Arany János iskola Erasmus+ projektjeiben résztvevő diákjai és pedagógusai számára.

Aranyos szenior páros
2019-02-13
A hétvégén  Nyíregyházán rendezték meg az I. Sóstói Szenior Úszófesztivált, ahol a Százhalombattai VUK SE-t Horváth Csenge és Kőhalmi András képviselte.

Illegál bál
2019-02-13
A "Keresztapa" klánjában és az 1920-as évek Amerikájában érezhették magukat, akik részt vettek a százhalombattai Százszorszép Óvoda alapítványi bálján február 9-én.

Kezdődik a tekebajnokság
2019-02-13
Elkészült a sorsolása a Budapest és Környéki Tekebajnokság tavaszi fordulóinak.

Magyar bajnok teniszező
2019-02-13
Megnyerte a Korosztályos Országos Magyar Bajnokságot páros L14-ben Csibrák Antónia Berényi Eszterrel január 25-29-én Budapesten.

Zene, vers, virág
2019-02-13
Kökény Attila, Peter Sramek és az Arany János iskola férfikórusa ad ünnepi műsort a százhalombattai lányoknak és asszonyoknak a Városi Nőnapon március 8-án, pénteken, 17 órakor. 

Közmeghallgatás - Vállalható költségvetés
2019-02-13
Vállalhatónak nevezte a 2019-es városi költségvetés elfogadásra váró tervezetét Vezér Mihály polgármester a február 11-én tartott közmeghallgatáson, Százhalombattán. Mint mondta, a fontos feladatokhoz és célokhoz rendelkezésre áll a fedezet, részben az utóbbi években felhalmozott tartaléknak köszönhetően.

Újdonságok a könyvtárban
2019-02-13
Stephen King&Owen King: Csipkerózsikák Iskender Pala: A bánat cseppje Michael Bennett&Sarah Bennett: Francba a szerelemmel!

Rendőrségi hírek
2019-02-13
Február elején két esetben történt betörés városunkban.

Kick-box sikerek
2019-02-12
Egy ezüst- és három bronzéremmel járultak hozzá a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzői a magyar kick-box csapat elsőségéhez a hatodik alkalommal megrendezett European Cup "Karlovac Open" elnevezésű Európa-kupán február 8-10-én Horvátországban.

Bronzérmes focisták
2019-02-11
Bronzérmet szerzett a VUK SE U13-as labdarúgócsapata a Vitkó Béla Emléktornán február 10-én Érden.

A pillanat elérkezett
2019-02-08
Többszázan vettek részt a Stádium-díj alapításának ünnepélyes bejelentésén február 7-én Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központ Színháztermében.

Szalai emlékverseny
2019-02-07
Ismét megrendezésre kerül a Szalai János Emlékverseny Százhalombattán, a Városi Sportuszodában február 16-17-én.

Napirenden a költségvetés
2019-02-07
A százhalombattai képviselő-testület február 14-én tartja soron következő tanácskozását. A múlt héten lezajlottak a szakbizottsági ülések.

Menetrendi változás
2019-02-07
Ismét módosul a menetrend a Kelenföld – Százhalombatta állomások közötti pályakarbantartási munkák miatt a 30a Budapest – Székesfehérvár és a 40a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalon február 16-tól 28-ig.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.