2019. április 24. - György napja
Kedd
Min:11°
Max:11°
Szerda
Min:9°
Max:19°
Csütörtök
Min:12°
Max:23°
Péntek
Min:14°
Max:25°
Szombat
Min:9°
Max:14°
Önkormányzat

Szekeres József Rendezvényközpont
2011-10-13 - Szekeres Józsefről nevezi el az önkormányzat a 2010-ben átadott új rendezvényközpontot Százhalombattán. Az egykori tanácselnök 1972-től 1990-ig irányította a várost, nevéhez fűződik számos közintézmény, a városközpont és az egész településre kiterjedő modernkori infrastruktúra kiépítése.
A Fejér megyei Csókakőn született 1936. október 18-án. Apja földművesként és bányászként dolgozott, a családban hat gyerek nevelkedett. Szekeres József korán elkerült a szülői háztól. Apja a községi Nemzeti Paraszt Párt elnökeként kapcsolatba került Veres Péter országos elnökkel, aki segített abban, hogy Szekeres József a Népi Kollégiumok Országos Szövetségének (NÉKOSZ) kollégiumába kerüljön Székesfehérvárra. Az építőipari középiskola befejezése után felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem Építőipari és Közlekedési Műszaki Karára.
 
Az egyetem elvégzése után a 26. számú Állami Építőipari Vállalatnál helyezkedett el, 1960 augusztusában érkezett Százhalombattára, ahol a vasútállomáson, két nagyméretű honvédségi sátor felverésével elkezdődött a felvonulás a Dunamenti Hőerőmű, Magyarország akkori legnagyobb ipari beruházása építéséhez.
 
Szekeres József a főépületek építésvezetőjeként nagy létszámú műszaki szervezetet és több száz munkást irányított. Hatalmas, embert próbáló munkájuk szinte éjjel-nappal folyt, ő maga hajnaltól késő estig dolgozott. 1963-ban elindult a Dunamenti Hőerőmű első ötven megawattos blokkja. Szekeres József az építkezés első ütemének befejezésekor elnyerte a Nehézipar Kiváló Dolgozója Kitüntetést.
1972 szeptemberében a Pest megyei politikai és állami vezetés felkérte, hogy vállalja el az akkor még valódi városnak nem nevezhető település irányítását. Megválasztották a Városi Tanács elnökének.
Százhalombatta ekkor még a községi jellemzőket hordozta magán laza, széttöredezett településszerkezettel, a szinte különálló Óvárossal, a kimondottan üdülő jellegű Dunafüreddel és az épülő új városrésszel. Az új tanácselnök feladata az egységes településszerkezet kialakítása, az alap és középszintű ellátórendszerek kiépítése, megszervezése volt. Erre kellett alkalmassá tenni a közműrendszert és a lélekszám növekedésével párhuzamosan az igazgatási rendszert. 1972-ben a városi tanács huszonöt dolgozóból állt, és a város éves költségvetése mindössze 35 millió forint volt.
A rendezési terveket 1976-ra fogadták el, és ettől kezdve tervszerűen folytatódott a városépítő munka, Szekeres József sokféle és szerteágazó tanácselnöki tevékenysége legfontosabb részének a pénzügyi feltételek megteremtését és a városépítés szervezését tekintette.
 
Jó kapcsolatokat alakított ki a Dunai Kőolajipari Vállalat vezetőivel, dr. Simon Pál és Rátosi Ernő igazgatókkal, valamint Csenterics Sándor volt nehézipari miniszterhelyettessel, a Dunamenti Hőerőmű vezetőjével.
 
Időközben elkezdődött a középfokú ellátást biztosító nagylétesítmények építésének előkészítése és megvalósítása is.
 
Elsőként a tizenhét munkahelyes szakorvosi rendelőintézet valósult meg. Ezért valóságos harcot kellett vívnia a tanácselnöknek, ugyanis az akkor még csak öt-hatezer fős városra hivatkozva a megyei tervező szervek csak hét szakorvosi helyet javasoltak. Végül sikerült bebizonyítani, hogy a város lélekszáma rohamosan nő, és két-három év múlva eléri a tizenötezer főt. A működési és beruházási keretek évről évre nőttek, és a már nagy kapacitással működő ipari nagyüzemek segítségnyújtása is egyre szélesebb körűvé vált.
 
Elkezdődhetett a városközpont, a művelődési ház és könyvtár, a szakközépiskola, a párt és tanácsház, az áruház, a posta, a sporttelep és a strand tervezése és előkészítése. Megkezdődtek a tárgyalások a kenyérgyár építéséről is.
 
Szekeres József jól kamatoztatta az erőműépítés idején kialakított tervezői és kivitelezői kapcsolatait. Az egyre növekvő vállalati igények miatt évente százötven-kétszáz lakást adtak át Százhalombattán, de olyan esztendő is akadt, amikor háromszázat. Abban, hogy mindig rendelkezésre álltak a megfelelő kapacitások, komoly szerepe volt korábbi egyetemi társainak a főhatóságoknál, a minisztériumokban, valamint jó kapcsolatainak az építő-kivitelező vállalatokkal. Korábbi vállalati igazgatója, Bondor József építésügyi miniszter támogatásával országos tervpályázatot írtak ki a városközpont kialakítására. A beérkezett két pályamű megalapozta a további építkezést.
 
A tervezéskor és kivitelezéskor magasra tették a mércét: a cél olyan épületek létrehozása volt, amelyek technikai megoldásaikkal akár ötven év elmúltával is megállják a helyüket. Az elképzelést a sokrétű és sokféle segítségnek köszönhetően sikerült megvalósítani. Megépültek a városközpont fő épületei, a művelődési ház, a tanács- és pártház, a strand és a sporttelep, 1987-ben a szakközépiskola.
Az új városrész kiépülésével párhuzamosan korszerűsítették az óvárosi ellátórendszert. Kiépült a közmű- és úthálózat, orvosi rendelő, kultúrház létesült. Hasonló változáson ment át Dunafüred.
 
Közműlefedettsége szinte teljessé vált, úthálózata megújult, új üzletek és – a strand mellett – vendéglátóhelyek létesültek. Megépült a Dunafüredet lezáró lakássor, aminek városképi szempontból volt jelentősége. Elkészült a déli lakónegyed ezernégyszáz lakásával, a Záró programmal, a bölcsődével, az óvodával és az iskolával. Százhalombatta 1990-re mind infrastruktúráját, mind szerkezetét tekintve valódi várossá vált. Az itt élők szinte az élet minden területén színvonalas ellátáshoz jutottak.
 
Szekeres József a városépítésben szeretettel, becsvággyal és önzetlenül dolgozott. Harminc éves tevékenysége elismeréseként 2006-ban a Város Díszpolgára címet adományozta neki az önkormányzat.
Részese volt a XX. század szinte minden jelentős politikai változásának. Gyermekként élte meg a második világháborút, diákként a NÉKOSZ demokratikus intézményrendszerének virágzását és 1948-as megszüntetését, egyetemistaként szerepet vállalt az 1956-os forradalomban, később pedig az ezt követő politikai és gazdasági reformokban. Legvégül, 1990-ben zökkenőmentesen vezényelte le a rendszerváltás folyamatát Százhalombattán, és 1990. október 20-án átadta a városháza kulcsát Vezér Mihály polgármesternek, biztosítva a továbbfejlődés minden feltételét.

Nyári táborok
2019-04-11 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
AKTUÁLIS
2019-04-23 -
2019-04-23 - A NAV Érd, Budai út 24. szám alatti kirendeltségén 2019. április 24-én (szerdán) 8 órától 12 óra 30 percig áramszünet lesz.
2019-04-18 - "Az igazság arcai – a jog és a bíróság színesben"BKT-ZOOM Egyesület Rajzpályázat – meghosszabbított beadási határidővelvárjuk az alkotásokat
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kigyulladt egy autó
2019-04-23
Menet közben kigyulladt egy személyautó szombaton este Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton. A törökbálinti és az érdi hivatásos tűzoltók két vízsugár segítségével oltották el a lángokat, majd hűtötték vissza a felhevült fém alkatrészeket.

Húsvétvárás Óvárosban
2019-04-18
Tojáskereső versenyre és kézműves foglakozásokra várták a családokat április 14-én délelőtt a Zenálkó Etel közösségi házban, Százhalombattán. Ez volt az első program az intézményben, amelyet a Korshak Kft. munkatársai szerveztek.

Elkezdődik a Gesztenyés út felújítása
2019-04-18
Elkezdi a Gesztenyés út teljes felújítását a százhalombattai önkormányzat április 23-án, kedden. Lezárják a Csokonai és Vörösmarty utcák közötti szakaszt július elejéig. A kivitelezés alatt a Volánbusz-járatok is más útvonalon közlekednek.

Független Diákparlament
2019-04-18
Véget ért a Független Diákparlament tavaszi plenáris ülésszaka. A testület elkészítette azt a javaslatcsomagot, amelyet eljuttattak az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A tartalmáról Mészöly Marcell, a szervezet képviselője, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákja beszélt a Halom Tévének.

Teke - Győzelem idegenben
2019-04-18
Idegenben aratott győzelmet a Battai Gurítók tekecsapata 4:2 arányban a Suhanó Golyó ellen április második hetében, Budapesten.

Polgármesteri fogadóóra
2019-04-17
Vezér Mihály polgármester következő fogadóórája április 23-án, kedden lesz a Polgármesteri Hivatal Vezetői Titkárságán. Időpontot ezen a telefonszámon lehet kérni: 23/542-196.

Online foglalás a nőgyógyászaton
2019-04-17
Online betegelőjegyzési rendszert vezet be a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a nőgyógyászati szakrendelésen májusban. Számítógépről vagy telefonról is lehet majd foglalni és lemondani vizsgálati időpontokat.

Kutató diákok
2019-04-17
Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája országos tanulmányi verseny régiós fordulóját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium április 11-én.

VanBaj Kupa
2019-04-17
Bár a felnőtt női és férfi kategória eredményei alapján azt hihetnénk, házi verseny zajlott, valójában közel félszáz falmászót vonzott az ország minden területéről Százhalombattára április 6-án a Batta Extreme Sport Club tavaszköszöntő boulder versenye, a VanBaj Kupa.

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel
2019-04-17
Bozsik Yvette is részt vesz a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes legújabb produkciójában, amely a fogyatékkal élők társadalmi elfogadására szeretné ráirányítani a figyelmet. A versenykoreográfia címe Felhőjárók lesz.

Húsvéti készülődés a VCSGK-ban
2019-04-16
Idén is megtartotta húsvéti kézműves készülődését a Városi Családsegítő és Gondozási Központ az Idős Klub és a Cseverészde Klub tagjai számára Százhalombattán.

Ez már nem játék
2019-04-16
Tizedik alkalommal futotta le Soós Elek, százhalombattai triatlonista a nyolcvan kilométeres Dobogókő-Százhalombatta távot április 12-én. Ami kezdetben "jó bulinak" tűnt, mostanra komoly elhivatottsággá vált.

Húsvétváró úszóverseny
2019-04-16
Több mint száz versenyző érkezett a Százhalombattai VUK SE 2008-asok és fiatalabbak részére rendezett "Húsvétváró" úszóversenyére a Városi Sportuszodába április 13-án.

Idei első győzelem
2019-04-16
Kovács Zsombor szerezte meg a Max Senior kategória első helyét a CEE Rotax Max Challenge bajnokság első fordulójában az olaszországi Adria Raceway-en április 11-14-én.

Úszó diákolimpia
2019-04-16
Nagyszerű eredményekkel zárták a VUK SE úszói az idei Országos Úszó Diákolimpiát Győrben április 12-14-én.

Nincs más dolgunk a szeretésen kívül
2019-04-15
Az emberben előbb-utóbb felmerülnek kérdések. Merre tartunk, hova? Az nem lehet, hogy sehonnan sehová. Vagy mégis? Ezekre a fel-felbukkanó dilemmákra kereste a választ a Felhőjárók Mozdulatszínház idei költészetnapi műsora. Az estéről és az előzményekről Rédli Évával beszélgettünk.

Kerekasztal-beszélgetés: A Budapest Környéki Törvényszék bemutatta Szakmai Gyakornoki Programját
2019-04-15
2019. április 12-én a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, dr. Gerber Tamás kerekasztal-beszélgetés keretében egyeztetett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselőivel a BKT és a felsőoktatási intézmények közti kapcsolatok erősítéséről, az együttműködési megállapodások megújításáról.

Osztrák és szlovák modellregatták
2019-04-15
Harmadik lett Forrai Csaba az ausztriai Pichlinger-regattán. A rádió távirányítású vitorlás hajómodellverseny 42 hajó részvételével zajlott F5 - E/IOM osztályban április 11-12-én. További battai eredmények: VII. Forró Krisztián, XIV. Lendvai Gábor, XVIII. Illés Zoltán, XXXVIII. Horváth István.

Szalagkorlátnak ütközött
2019-04-15
Szalagkorlátnak ütközött, majd felborult egy személyautó vasárnapra virradóra a 6-os főút 33-as kilométerénél, Ercsi közelében.

Áramszünet az ipari parkban
2019-04-15
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz az alábbi helyszíneken Százhalombattán május 8-án, szerdán 8 órától 12.30-ig – tájékoztatott az ELMŰ Hálózati Kft.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.