2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó a kéményben
2011-09-19 - „Hány elkerülhető balesetnek, hány halálesetnek kell még bekövetkeznie?” - kezdi írását Koncz István kéményseprő mester a www.erdkemenysepro.hu oldalon, majd néhány alapvető fizikai törvényszerűségre hívja fel a figyelmet, amelyek megértése életeket menthet. Közeledik a fűtési szezon, úgyhogy körülnéztünk a kéményben.
Először is a gázkészülékes rendszerekben. Általános szabály, hogy a kéményben huzatnak kell lennie. Egyrészt, hogy folyamatos legyen a tűz oxigénellátása, másrészt, hogy a keletkező füstgázt kivezesse az égéstérből. Ehhez nem elég például a fürdőszobaajtón a rács, ha nincs egy másik nyílás a helyiségben, amitől meg is mozdul a levegő. A kéményen áthúzó huzat nagysága részben annak belméretétől és magasságától függ. Nagyban befolyásolja azonban a folyton változó külső hőmérséklet is, mivel a légmozgást a füstgáz és a levegő közti sűrűségkülönbség okozza azáltal, hogy a melegebb, ritkább gáz állandóan felfelé törekszik. A mai gázkészülékeket úgy állítják be, hogy a korábbi minimum 150 fok helyett csak 65 fokos füstöt engedjenek ki, a lehető legtöbb energiát fordítsák a fűtésre. Viszont a kisebb hőmérsékletkülönbség kisebb áramlást eredményez. A mai ajtók és ablakok – egyébként igen helyesen – sokkal precízebben zárnak, de így a kémény sem jut elegendő levegőhöz. A kevesebb oxigén miatt az égési folyamat sem lesz tökéletes, az így keletkező szénmonoxid pedig a gyenge huzat miatt nem tud távozni a lakótérből. Ennek súlyosabb következményeivel a hírekből értesülhetünk.
 
További modernkori probléma, hogy ma már a legtöbb konyhában, esetleg más helyiségekben is működtetünk elszívó berendezést, ami éppen megfordítja a levegő áramlását. Ahelyett, hogy a füstgáz kifele távozna, éppen befele jön. Csodaszép lehet egy kandalló a nappaliban, de működés közben az is elszívóként működik, és ha nem jut máshogy oxigénhez, a gázkéményből fogja befelé szívni a levegőt.
Koncz István írásából az is kiderül, nagyon sokan használnak – tudtukon és akaratukon kívül – veszélyes készülékeket. A balesetek kivizsgálásakor rendszerint kiderül, hogy már évek óta visszaáramlott az égéstermék egy része, csak nem érte el a bajt okozó koncentrációt. A gáz füstgáza színtelen és szagtalan, kismértékben fejfájást, nyomott hangulatot eredményez, amit könnyű összetéveszteni más betegséggel, vagy esetleg fel sem tűnik az időjárási frontok között. Igaz, orral nem érzékelhetjük, de ha a helyiség indokolatlanul párásodik, az veszélyt jelezhet. Amikor a kéményseprők ellenőrzik a fűtési rendszert, ők is a füstgáz páratartalmából következtetnek, megfelelő-e az égés.
 
Néhány éve már bemutattuk azt a praktikus, esetleg életmentő huzatfokozó kéménytoldalékot, ami javítja az égés hatásfokát és megakadályozza a szénmonoxid visszatérését is. A forgás következtében a kéményben, csőjáratokban vákuum, illetve kényszerhuzat keletkezik, amely felgyorsítja a légáramlást és a füstgázok eltávolítását. A szerkezet ugyanakkor megakadályozza a kémény beázását és az idegen testek (pl. madarak, falevelek) bekerülését a kéményjáratba.
 
Hamarosan indul az új fűtési szezon. Aki biztonságban szeretné tudni magát és családját, tartsa szem előtt a kéményseprő következő figyelmeztetéseit: ahol a gázkészülék van, gondoskodni kell állandó levegő-utánpótlásról és tilos elszívót használni. Sőt, ne is szellőzzön olyan helyiség felé, ahol elszívó működik, valamint érdemes szénmonoxid-érzékelőt is felszerelni! Ahol még van rá lehetőség, a legjobb külső kazánházban elhelyezni a készüléket vagy zárt égésterű (turbó) gázkészüléket felszerelni, függőleges égéstermék-elvezetéssel.
 
A kéménykialakítás is rejthet veszélyeket. Koncz István közel kilencven gyakori hibára hívja fel a figyelmet. Először is, kizárólag szakemberrel építtessünk kéményt, aki igazolni tudja képesítését, garanciát vállal és számon kérhető.
 
Ősszel, a fűtési szezonra készülődve a kéményseprők értesítik a lakosságot, majd végigjárják a házakat. Leveleiket már meg is találhatták a postaládákban. Megírnak néhány praktikus tennivalót is, ami leegyszerűsíti és meggyorsítja a munkájukat, így látogatásuk is kevesebb kényelmetlenséggel, kisebb költséggel jár a lakók számára. Alapvető, hogy hozzá lehessen férni a kéményhez, legyen kéményajtó alul (hogy a belehullott dolgokat – madártetem, fészek, korom – ki lehessen tisztítani onnan), és legyen felül is, vagy legyen a tetőn át megközelíthető a kémény, hogy onnan férjen hozzá a kéményseprő. Az edényt, amibe pucolják és a biztonságos létrát, amin megközelítik, a háziaknak kell biztosítaniuk. Ha a kémény nem nyitható, nem takarítható, nem ellenőrizhető – a vonatkozó rendelet szerint a szakembernek kötelessége "élet- és tűzveszélyessé" nyilvánítani. A jegyzőkönyv egy példányát elküldik az építési, illetve a tűzvédelmi hatóságnak, gázkémény esetén pedig a gázszolgáltatónak is.
 
Kéményt használaton kívül helyezni, befalazni vagy lebontani szintén csak engedélyeztetés után szabad, és a szakhatóság csak akkor járul hozzá, ha más tartalékfűtési lehetőség van a házban. Ha újra meg kívánják nyitni és rendszerbe állítani, akkor azt szintén csak a megfelelő szakhatósági engedélyekkel szabad megtenni. Ugyanez vonatkozik a készülékcserére is.
 
A kéményseprők fekete formaruhában, fényképes igazolvánnyal érkeznek. Mivel munkaidejük rugalmas, reggel 8 és este 8 között bármikor várhatóak. Ha nem találnak otthon felnőttet, megpróbálják még egyszer az ellenőrzést 16 óra után vagy szombaton. Ha akkor sem tudják ellátni a feladatukat, ajánlott levelet küldenek, és legközelebb ketten jönnek. Mivel ezek mind növelik a költségeket, a legjobb időpontot egyeztetni az illetékes kéményseprővel. Azt is jelezni kell, ha az értesítés ellenére nem érkezett ki a szakember.
 
Ahol kémény van, oda be kell engedni a kéményseprőt, mivel az életünk, a családunk biztonsága múlhat a szabályok betartásán. Ha általuk ellenőrzött épületben nem jelentett probléma miatt baleset történik, büntetőjogi felelősséggel tartoznak. Ha beengedjük őket, megvizsgálják a berendezéseket, megnyugtatnak bennünket, és ha kezet fogunk velük, még szerencsét is hoznak.
 
Százhalombattán az érdi Kéményseprő Iroda munkatársai látják el az ellenőrzést. Szolgáltatásukkal kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszolnak akár személyesen (Érd, Béke tér 8/d) vagy telefonon a 23/364-800-as számon. A szolgáltatás díjairól a szákom.hu oldalon található bővebb információ.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.