2019. augusztus 20. - napja
Kedd
Min:23°
Max:35°
Szerda
Min:17°
Max:26°
Csütörtök
Min:14°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:28°
Szombat
Min:19°
Max:31°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó a kéményben
2011-09-19 - „Hány elkerülhető balesetnek, hány halálesetnek kell még bekövetkeznie?” - kezdi írását Koncz István kéményseprő mester a www.erdkemenysepro.hu oldalon, majd néhány alapvető fizikai törvényszerűségre hívja fel a figyelmet, amelyek megértése életeket menthet. Közeledik a fűtési szezon, úgyhogy körülnéztünk a kéményben.
Először is a gázkészülékes rendszerekben. Általános szabály, hogy a kéményben huzatnak kell lennie. Egyrészt, hogy folyamatos legyen a tűz oxigénellátása, másrészt, hogy a keletkező füstgázt kivezesse az égéstérből. Ehhez nem elég például a fürdőszobaajtón a rács, ha nincs egy másik nyílás a helyiségben, amitől meg is mozdul a levegő. A kéményen áthúzó huzat nagysága részben annak belméretétől és magasságától függ. Nagyban befolyásolja azonban a folyton változó külső hőmérséklet is, mivel a légmozgást a füstgáz és a levegő közti sűrűségkülönbség okozza azáltal, hogy a melegebb, ritkább gáz állandóan felfelé törekszik. A mai gázkészülékeket úgy állítják be, hogy a korábbi minimum 150 fok helyett csak 65 fokos füstöt engedjenek ki, a lehető legtöbb energiát fordítsák a fűtésre. Viszont a kisebb hőmérsékletkülönbség kisebb áramlást eredményez. A mai ajtók és ablakok – egyébként igen helyesen – sokkal precízebben zárnak, de így a kémény sem jut elegendő levegőhöz. A kevesebb oxigén miatt az égési folyamat sem lesz tökéletes, az így keletkező szénmonoxid pedig a gyenge huzat miatt nem tud távozni a lakótérből. Ennek súlyosabb következményeivel a hírekből értesülhetünk.
 
További modernkori probléma, hogy ma már a legtöbb konyhában, esetleg más helyiségekben is működtetünk elszívó berendezést, ami éppen megfordítja a levegő áramlását. Ahelyett, hogy a füstgáz kifele távozna, éppen befele jön. Csodaszép lehet egy kandalló a nappaliban, de működés közben az is elszívóként működik, és ha nem jut máshogy oxigénhez, a gázkéményből fogja befelé szívni a levegőt.
Koncz István írásából az is kiderül, nagyon sokan használnak – tudtukon és akaratukon kívül – veszélyes készülékeket. A balesetek kivizsgálásakor rendszerint kiderül, hogy már évek óta visszaáramlott az égéstermék egy része, csak nem érte el a bajt okozó koncentrációt. A gáz füstgáza színtelen és szagtalan, kismértékben fejfájást, nyomott hangulatot eredményez, amit könnyű összetéveszteni más betegséggel, vagy esetleg fel sem tűnik az időjárási frontok között. Igaz, orral nem érzékelhetjük, de ha a helyiség indokolatlanul párásodik, az veszélyt jelezhet. Amikor a kéményseprők ellenőrzik a fűtési rendszert, ők is a füstgáz páratartalmából következtetnek, megfelelő-e az égés.
 
Néhány éve már bemutattuk azt a praktikus, esetleg életmentő huzatfokozó kéménytoldalékot, ami javítja az égés hatásfokát és megakadályozza a szénmonoxid visszatérését is. A forgás következtében a kéményben, csőjáratokban vákuum, illetve kényszerhuzat keletkezik, amely felgyorsítja a légáramlást és a füstgázok eltávolítását. A szerkezet ugyanakkor megakadályozza a kémény beázását és az idegen testek (pl. madarak, falevelek) bekerülését a kéményjáratba.
 
Hamarosan indul az új fűtési szezon. Aki biztonságban szeretné tudni magát és családját, tartsa szem előtt a kéményseprő következő figyelmeztetéseit: ahol a gázkészülék van, gondoskodni kell állandó levegő-utánpótlásról és tilos elszívót használni. Sőt, ne is szellőzzön olyan helyiség felé, ahol elszívó működik, valamint érdemes szénmonoxid-érzékelőt is felszerelni! Ahol még van rá lehetőség, a legjobb külső kazánházban elhelyezni a készüléket vagy zárt égésterű (turbó) gázkészüléket felszerelni, függőleges égéstermék-elvezetéssel.
 
A kéménykialakítás is rejthet veszélyeket. Koncz István közel kilencven gyakori hibára hívja fel a figyelmet. Először is, kizárólag szakemberrel építtessünk kéményt, aki igazolni tudja képesítését, garanciát vállal és számon kérhető.
 
Ősszel, a fűtési szezonra készülődve a kéményseprők értesítik a lakosságot, majd végigjárják a házakat. Leveleiket már meg is találhatták a postaládákban. Megírnak néhány praktikus tennivalót is, ami leegyszerűsíti és meggyorsítja a munkájukat, így látogatásuk is kevesebb kényelmetlenséggel, kisebb költséggel jár a lakók számára. Alapvető, hogy hozzá lehessen férni a kéményhez, legyen kéményajtó alul (hogy a belehullott dolgokat – madártetem, fészek, korom – ki lehessen tisztítani onnan), és legyen felül is, vagy legyen a tetőn át megközelíthető a kémény, hogy onnan férjen hozzá a kéményseprő. Az edényt, amibe pucolják és a biztonságos létrát, amin megközelítik, a háziaknak kell biztosítaniuk. Ha a kémény nem nyitható, nem takarítható, nem ellenőrizhető – a vonatkozó rendelet szerint a szakembernek kötelessége "élet- és tűzveszélyessé" nyilvánítani. A jegyzőkönyv egy példányát elküldik az építési, illetve a tűzvédelmi hatóságnak, gázkémény esetén pedig a gázszolgáltatónak is.
 
Kéményt használaton kívül helyezni, befalazni vagy lebontani szintén csak engedélyeztetés után szabad, és a szakhatóság csak akkor járul hozzá, ha más tartalékfűtési lehetőség van a házban. Ha újra meg kívánják nyitni és rendszerbe állítani, akkor azt szintén csak a megfelelő szakhatósági engedélyekkel szabad megtenni. Ugyanez vonatkozik a készülékcserére is.
 
A kéményseprők fekete formaruhában, fényképes igazolvánnyal érkeznek. Mivel munkaidejük rugalmas, reggel 8 és este 8 között bármikor várhatóak. Ha nem találnak otthon felnőttet, megpróbálják még egyszer az ellenőrzést 16 óra után vagy szombaton. Ha akkor sem tudják ellátni a feladatukat, ajánlott levelet küldenek, és legközelebb ketten jönnek. Mivel ezek mind növelik a költségeket, a legjobb időpontot egyeztetni az illetékes kéményseprővel. Azt is jelezni kell, ha az értesítés ellenére nem érkezett ki a szakember.
 
Ahol kémény van, oda be kell engedni a kéményseprőt, mivel az életünk, a családunk biztonsága múlhat a szabályok betartásán. Ha általuk ellenőrzött épületben nem jelentett probléma miatt baleset történik, büntetőjogi felelősséggel tartoznak. Ha beengedjük őket, megvizsgálják a berendezéseket, megnyugtatnak bennünket, és ha kezet fogunk velük, még szerencsét is hoznak.
 
Százhalombattán az érdi Kéményseprő Iroda munkatársai látják el az ellenőrzést. Szolgáltatásukkal kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszolnak akár személyesen (Érd, Béke tér 8/d) vagy telefonon a 23/364-800-as számon. A szolgáltatás díjairól a szákom.hu oldalon található bővebb információ.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-16 - Margittai Adrien festőművész kiállítás megnyitó
2019-08-01 - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Százhalombattai Csoportja megemlékezésre és közös imádságra hív mindenkit Nagyboldogasszony napján augusztus 15-én, csütörtökön 17 órára Dunafüreden, a volt Báté falu templomának helyén lévő kereszthez.
2019-07-11 - A biztonságosabb, gyorsabb és könnyebb gyalogos közlekedés érdekében Önkormányzatunk további négy új gyalogátkelőhelyet alakított ki városunkban.   
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Futólépésben
2019-08-06
A SZVISE Atlétika szakosztály csapata is részt vett az 5. Deseda Ultramaraton futófesztiválon a kaposvári Deseda-tó csodálatos környezetében július 27-28-án.

Érmek és jelvények
2019-08-05
Két arannyal, öt ezüsttel, nyolc bronzéremmel és 11 aranyjelvényes szintidővel tértek haza a VUK SE úszói a nyár utolsó versenyéről, a XII. Győr Openről, amely július 31. és augusztus 3. között zajlott.

Jelentős menetrendi változások
2019-08-05
A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti felújítás miatt jelentős menetrendi változásra kell számítaniuk a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár–Pécs vasútvonalon utazóknak augusztus 5-től 25-ig – tájékoztatott a MÁV.

Búcsú Lendvai Gábortól
2019-08-05
Lendvai Gábor, a Dunamenti Energia Modellező Klub sportolója 61 évesen örökre itt hagyott bennünket tegnap délután.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.