2019. december 12. - Gabriella napja
Csütörtök
Min:1°
Max:3°
Péntek
Min:2°
Max:4°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:5°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó a kéményben
2011-09-19 - „Hány elkerülhető balesetnek, hány halálesetnek kell még bekövetkeznie?” - kezdi írását Koncz István kéményseprő mester a www.erdkemenysepro.hu oldalon, majd néhány alapvető fizikai törvényszerűségre hívja fel a figyelmet, amelyek megértése életeket menthet. Közeledik a fűtési szezon, úgyhogy körülnéztünk a kéményben.
Először is a gázkészülékes rendszerekben. Általános szabály, hogy a kéményben huzatnak kell lennie. Egyrészt, hogy folyamatos legyen a tűz oxigénellátása, másrészt, hogy a keletkező füstgázt kivezesse az égéstérből. Ehhez nem elég például a fürdőszobaajtón a rács, ha nincs egy másik nyílás a helyiségben, amitől meg is mozdul a levegő. A kéményen áthúzó huzat nagysága részben annak belméretétől és magasságától függ. Nagyban befolyásolja azonban a folyton változó külső hőmérséklet is, mivel a légmozgást a füstgáz és a levegő közti sűrűségkülönbség okozza azáltal, hogy a melegebb, ritkább gáz állandóan felfelé törekszik. A mai gázkészülékeket úgy állítják be, hogy a korábbi minimum 150 fok helyett csak 65 fokos füstöt engedjenek ki, a lehető legtöbb energiát fordítsák a fűtésre. Viszont a kisebb hőmérsékletkülönbség kisebb áramlást eredményez. A mai ajtók és ablakok – egyébként igen helyesen – sokkal precízebben zárnak, de így a kémény sem jut elegendő levegőhöz. A kevesebb oxigén miatt az égési folyamat sem lesz tökéletes, az így keletkező szénmonoxid pedig a gyenge huzat miatt nem tud távozni a lakótérből. Ennek súlyosabb következményeivel a hírekből értesülhetünk.
 
További modernkori probléma, hogy ma már a legtöbb konyhában, esetleg más helyiségekben is működtetünk elszívó berendezést, ami éppen megfordítja a levegő áramlását. Ahelyett, hogy a füstgáz kifele távozna, éppen befele jön. Csodaszép lehet egy kandalló a nappaliban, de működés közben az is elszívóként működik, és ha nem jut máshogy oxigénhez, a gázkéményből fogja befelé szívni a levegőt.
Koncz István írásából az is kiderül, nagyon sokan használnak – tudtukon és akaratukon kívül – veszélyes készülékeket. A balesetek kivizsgálásakor rendszerint kiderül, hogy már évek óta visszaáramlott az égéstermék egy része, csak nem érte el a bajt okozó koncentrációt. A gáz füstgáza színtelen és szagtalan, kismértékben fejfájást, nyomott hangulatot eredményez, amit könnyű összetéveszteni más betegséggel, vagy esetleg fel sem tűnik az időjárási frontok között. Igaz, orral nem érzékelhetjük, de ha a helyiség indokolatlanul párásodik, az veszélyt jelezhet. Amikor a kéményseprők ellenőrzik a fűtési rendszert, ők is a füstgáz páratartalmából következtetnek, megfelelő-e az égés.
 
Néhány éve már bemutattuk azt a praktikus, esetleg életmentő huzatfokozó kéménytoldalékot, ami javítja az égés hatásfokát és megakadályozza a szénmonoxid visszatérését is. A forgás következtében a kéményben, csőjáratokban vákuum, illetve kényszerhuzat keletkezik, amely felgyorsítja a légáramlást és a füstgázok eltávolítását. A szerkezet ugyanakkor megakadályozza a kémény beázását és az idegen testek (pl. madarak, falevelek) bekerülését a kéményjáratba.
 
Hamarosan indul az új fűtési szezon. Aki biztonságban szeretné tudni magát és családját, tartsa szem előtt a kéményseprő következő figyelmeztetéseit: ahol a gázkészülék van, gondoskodni kell állandó levegő-utánpótlásról és tilos elszívót használni. Sőt, ne is szellőzzön olyan helyiség felé, ahol elszívó működik, valamint érdemes szénmonoxid-érzékelőt is felszerelni! Ahol még van rá lehetőség, a legjobb külső kazánházban elhelyezni a készüléket vagy zárt égésterű (turbó) gázkészüléket felszerelni, függőleges égéstermék-elvezetéssel.
 
A kéménykialakítás is rejthet veszélyeket. Koncz István közel kilencven gyakori hibára hívja fel a figyelmet. Először is, kizárólag szakemberrel építtessünk kéményt, aki igazolni tudja képesítését, garanciát vállal és számon kérhető.
 
Ősszel, a fűtési szezonra készülődve a kéményseprők értesítik a lakosságot, majd végigjárják a házakat. Leveleiket már meg is találhatták a postaládákban. Megírnak néhány praktikus tennivalót is, ami leegyszerűsíti és meggyorsítja a munkájukat, így látogatásuk is kevesebb kényelmetlenséggel, kisebb költséggel jár a lakók számára. Alapvető, hogy hozzá lehessen férni a kéményhez, legyen kéményajtó alul (hogy a belehullott dolgokat – madártetem, fészek, korom – ki lehessen tisztítani onnan), és legyen felül is, vagy legyen a tetőn át megközelíthető a kémény, hogy onnan férjen hozzá a kéményseprő. Az edényt, amibe pucolják és a biztonságos létrát, amin megközelítik, a háziaknak kell biztosítaniuk. Ha a kémény nem nyitható, nem takarítható, nem ellenőrizhető – a vonatkozó rendelet szerint a szakembernek kötelessége "élet- és tűzveszélyessé" nyilvánítani. A jegyzőkönyv egy példányát elküldik az építési, illetve a tűzvédelmi hatóságnak, gázkémény esetén pedig a gázszolgáltatónak is.
 
Kéményt használaton kívül helyezni, befalazni vagy lebontani szintén csak engedélyeztetés után szabad, és a szakhatóság csak akkor járul hozzá, ha más tartalékfűtési lehetőség van a házban. Ha újra meg kívánják nyitni és rendszerbe állítani, akkor azt szintén csak a megfelelő szakhatósági engedélyekkel szabad megtenni. Ugyanez vonatkozik a készülékcserére is.
 
A kéményseprők fekete formaruhában, fényképes igazolvánnyal érkeznek. Mivel munkaidejük rugalmas, reggel 8 és este 8 között bármikor várhatóak. Ha nem találnak otthon felnőttet, megpróbálják még egyszer az ellenőrzést 16 óra után vagy szombaton. Ha akkor sem tudják ellátni a feladatukat, ajánlott levelet küldenek, és legközelebb ketten jönnek. Mivel ezek mind növelik a költségeket, a legjobb időpontot egyeztetni az illetékes kéményseprővel. Azt is jelezni kell, ha az értesítés ellenére nem érkezett ki a szakember.
 
Ahol kémény van, oda be kell engedni a kéményseprőt, mivel az életünk, a családunk biztonsága múlhat a szabályok betartásán. Ha általuk ellenőrzött épületben nem jelentett probléma miatt baleset történik, büntetőjogi felelősséggel tartoznak. Ha beengedjük őket, megvizsgálják a berendezéseket, megnyugtatnak bennünket, és ha kezet fogunk velük, még szerencsét is hoznak.
 
Százhalombattán az érdi Kéményseprő Iroda munkatársai látják el az ellenőrzést. Szolgáltatásukkal kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszolnak akár személyesen (Érd, Béke tér 8/d) vagy telefonon a 23/364-800-as számon. A szolgáltatás díjairól a szákom.hu oldalon található bővebb információ.

AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Bronzérmes a fiú váltó
2019-12-09
Több mint ötven egyéni csúcsot úsztak a Százhalombattai VUK SE 2008-as és fiatalabb versenyzői a székesfehérvári korosztályos versenyen november 30-án.

Maradjanak ilyenek!
2019-12-09
A huszonéves százhalombattai pár minden hónapban vendégül lát egy-egy rászoruló családot ebédre. Évekkel ezelőtt határozták el, hogy ha saját vállalkozásuk lesz, segíteni fognak másokon.

Kékszalaggal ért véget az évad
2019-12-09
Véget ért az évad a vitorlás modellezők számára a százhalombattai Csónakázó-tavon rendezett Mikulás-kupával és Kékszalag tókerülő versennyel december 7-én és 8-án.

Kiskarácsony Óvárosban
2019-12-06
Fadíszítésre, kántálásra, betlehemezésre és szeretetasztalhoz várja a városlakókat az önkormányzat és az Óvárosi Falusi Közösség december 12-én, csütörtökön, 16 és 19 óra között Százhalombattán, a Szent László téren és a közösségi házban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.