2022. május 29. - Magdolna napja
Vasárnap
Min:10°
Max:17°
Hétfő
Min:9°
Max:18°
Kedd
Min:9°
Max:23°
Szerda
Min:13°
Max:23°
Csütörtök
Min:13°
Max:26°
Summerfest
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Summerfest 2011
2011-08-22 - Véget ért a világjárás, hazamentek a legények és a leányok, elcsendesedett Százhalombatta. Az idén 18 éves Summerfest több tekintetben is emlékeztetett egy ellentmondásokkal teli kamaszra. „Gyerekjáték megérinteni a világot!” – mondta az idei szlogen, de sokan kimaradtak a játékból.
Az új helyszín – a Barátság Kulturális Központ és környéke, az új helyzet – kevesebb támogatás, több szabály a rendezvényekkel kapcsolatban – nem kedvezett a Summerfest eredeti küldetésének.
 
Közel kétezren nézték végig a 14-i nyitóceremóniát, ahol körülbelül 700 táncos – a hagyományőrző románoktól, a lótusszal világító kínaiakig – mutatkozott be. Nekünk persze határtalan öröm itt látni távoli népek képviselőit, néhányuk számára azonban még ennél is több, mivel nem mindenkinek egyszerű eljutni Európába. Minden évben akad olyan csoport, aki végül nem kap vízumot az Uniótól. Idén hiába vártuk Kubát, Kolumbiát és Libanont. De a szervezők rutinjának köszönhetően, mégis minden égtáj képviseltette magát. Szenvedélyes déliek, kecses keleti népek, szelíd északiak, és nem maradt ki a "nyugati" szemléletű revüműsor sem. Külföldi útjai során a Forrás sok tánccsoporttal találkozott már a világban, de azért előfordul, hogy a szervezők sem tudják előre, egy-egy ország kit küld, csak remélik, hogy a lehető legautentikusabb néptáncot hozzák el nekünk.

Az idén először a Summerfest adott keretet a Fiatal Roma Tehetségkutató versenynek, aminek gáláján a győztesekből alakult, alkalmi zenekar húzta a talpalávalót. Sárközi Lajos és bandája nem egzotikus messzeségből, hanem Érdről hozta el az autentikus cigánymuzsikát, amire valóban távolról, a háromszáz kilométernyire lévő, nyírségi Encsencsről érkezett fiatalok mutatták be táncukat.

Sajnos, a fölnőttek úgy hiszik, hogy a délutáni nemzetközi tánctanítás csak a gyerekeknek szól, pedig a korábbi években a szülők is szívesen beálltak, de ez valahogy elmúlt. Különös ízt ad ezeknek a találkozásoknak, hogy ilyenkor a táncosok tanítók és ismerkedő civilek egyszerre, hiszen ez talán a legközvetlenebb alkalom vendégek és városlakók között. Ez a kettősség nagyon édesen jelent meg például a kazahsztáni lányok esetében, akik egyszerre voltak kecsesek és dögösek.

A százhalombattai fiatalok azért is szerencsések, mert itt a gimnazista, pláne az egyetemista korosztály jelentős része ismer valamilyen idegen nyelvet, úgyhogy a Summerfest kavalkádja óriási lehetőség számukra, ha van bennük ambíció tanulni, ismerkedni.

A battai fiatalok két dolgot szeretnek csinálni: bulizni és morgolódni. Soha ennyi elégedetlenkedő hang nem volt a Summerfest-tel kapcsolatban, mint az idén. A legtöbben azt sérelmezték, hogy nagyon zárttá vált a fesztivál, esténként elcsendesedett a város, nem voltak valóban nyitott közösségi programok. A fesztiválklub öt helyszíne igen vegyes képet mutatott. Egyik éjjel üresen ásítozott már a lépcsős terasz, az előtérben magányosan muzsikált a jazz-zenekar, a közösségi térbe meghirdetett retro-diszkó csúszott, de az átjáróban berendezett folkkocsmában zengett az élet.

Éppen egy szerb zenekar muzsikált és két táncoslány forgott a tömeg gyűrűjében. Majd, mint egy szélesedő örvény egyre többeket ragadtak magukkal, míg végül nyolcan-tízen keringtek a táguló körben. Végül a zene lecsendesedésével, lemorzsolódtak a táncosok is, a parti átköltözött a diszkóba, ahol nem sokkal később az egyik szerb zenész már Shakira valamelyik számára pörgetett egy lányt.

Bár kívülről úgy tűnt, jó a mulatság, kiderült, hogy igazából nem mindenki elégedett az új helyszínnel. Többen is elmondták, a BKK szűk közösségi terében, a sötét falak között nincs meg az a hangulat, mint a korábbi fesztiválklubokban.

Akinek azonban alacsony volt az IKSZ plafonja, kiülhetett a belső udvarba, ahogy tette azt egy másik éjszakán néhány Forrás-táncos és három zenész. Miközben odabent dübörgött a basszus, idekint két hegedű és egy nagybőgő kíséretével vad legényest járt egy fiú, majd szívszaggató vagy éppen szívmelengető népdalokat énekeltek a lányokkal együtt a csillagos égig.

Egyik nap a Népszavalásnak adott otthon, másik nap a külföldieket látta vendégül a Mezőföld Csücske Alkotóműhely. Évek óta látogatják a csoportok a Sérültekért Alapítványt, akikkel kipróbálják a kézművességet, játszanak, táncolnak, barátkoznak. A Felhőjárók Drámacsoport az idén az utolsó táncpanoráma első műsorszámaként viszonozta a látogatást, dörgő tapsot aratva őszinte, energikus produkciójukkal.

A Summerfest elvitathatatlan Szigetvári József fesztiváligazgatótól, aki az elmúlt évek során erős gárdát toborzott maga mellé. A BKK kollektívája, a Táncház dolgozói, a Forrás táncosok és az önkéntesek jó partnerek a legvadabb ötletek esetében is. Megszakadnak és megbántódnak, néha idegesek és fáradtak, de ott vannak mindenhol láthatóan és láthatatlanul. Miközben a város nagy része élvezte a pezsgést, a fényeket és hangokat, egy kicsi, de kemény mag azon dolgozott, hogy mindez létrejöjjön és működjön.

A Csík zenekar és a Racka Jam koncertjét is övezte némi feszültség. Az a sok száz szerencsés, aki előre megvette a jegyét, bejutott, de aki naivan a koncert előtt szeretett volna belépőt váltani, kimaradt a fergeteges muzsikából. Az idén ugyan szigorodtak a szabályok, de az régi gyakorlat, hogy a tűzoltóság szakemberei szabják meg, hogy egy rendezvényen hány emberért vállalnak felelősséget. A szervezőknek elemi érdekük, hogy betartsák a szakhatóságok által felállított előírásokat, és inkább vállalják a kint maradókkal a konfliktust, mint egy tragédiát.

Kicsit csúszott a kezdés, mert meg kellett várni a táncpanorámáról érkezőket, de ahogy a színpadra vonult a Csík zenekar, azonnal a húrokba csapott. Ej, de szépen tud szólni egy hegedű! Pláne három! A Racka Jam-mel kiegészülve összesen 13 zenész, közel húsz hangszeren játszott és énekelt a színpadon. A Csík 100 évvel vissza az időben, a gramofonos múltig utaztatta, a Racka Jam blues-os hangzása az óceánon túlra repítette a közönséget. Aztán lépésről lépésre közeledve egymáshoz egy "közép-európai hobo blues"-ban találkoztak.

15-én ugyan elijesztette az élénkülő szél a "Zene! Víz! Tűz! Fény!" előadást, de 18-án – kellemes nyáresti melegben, több száz érdeklődő battai gyűrűjében – sikerült bemutatni, ahogy Händel Vízizene című darabjának néhány tételére életre keltek a főtér vizei és fényei. A kivételes látványosság a Summerfesten belül még inkább bizonyította, hogy ebben a városban akár extrém elképzeléseket is keresztül lehet vinni.

Nagy érdeklődés kísérte az egyedülálló produkciót, ám még ennél is jóval több városlakót vonzott az augusztus 20-i városi ünnepség és az azt követő koncertek, valamint az utcabál. A csordultig telt főtéren léptek fel többek között a szlovákiai Zselizből érkezett Kincső táncegyüttes fiataljai, akik táncban is elmesélték, hogy a tudás nem öröklődik magától, nemzedékről nemzedékre kell átadni, újra és újra meg kell tanítani a felnövő generációknak értékeinket.

A többezres közönség együtt maradt az ünnepi műsort követő koncertekre is, majd lehömpölygött a Damjanich utcára, a bálra. A tavalyi nagy sikert, az idén még nagyobb követte. A városlakók az éjféli keringőig forgatták egymást, beszélgettek, jöttek-mentek, koccintottak és élvezték a találkozásokat.
Lehetetlen lenne felsorolni a számtalan apró történetet, egyedi élményt, amik összessége adja a Summerfest varázsát. Ám a vidám mulatságot másnap szomorú búcsú követte. A záróceremónián a szokásos pompával, felemelő pillanatokkal köszöntek el egymástól vendégek és vendéglátók. Az elmúlt tíz nap alatt szinte minden külföldi csoport megtanult néhány szót magyarul, amit boldogan meg is osztottak a battai közönséggel. Felcsendült a különböző országok zenészeiből verbuválódott zenekar, melyet az egy nappal korábban "Kisebbségekért" díjjal kitüntetett, Pál Lajos, kárpátaljai népzenész vezényelt. Végül Vezér Mihály polgármester visszavette a város kulcsát, de azzal a reménnyel és ígérettel, hogy egy év múlva ismét átadhatja ennek a komoly értékeket képviselő, fontos eseménynek, a Summerfestnek Százhalombattát. (A fotókat Ba Norbert készítette)

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
Ovi-zsaru a Százszorszép óvodában
2022-05-28
Óvodánkban ebben a nevelési évben is folytatódott az Ovi-zsaru prevenciós program, május 16-án a gyerekek 3. alkalommal vettek részt olyan eseményen, amelyen a kapcsolattartó rendőrök személyesen is jelen voltak.

Nemzeti Összetartozás Napja
2022-05-28
Megemlékezés a trianoni döntés 102. évfordulóról.

Aktív futók
2022-05-25
Több helyszínen is megmérettették magukat a SZVISE Atlétika szakosztályának futói május utolsó előtti hétvégéjén.

GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.