2019. augusztus 20. - napja
Kedd
Min:23°
Max:35°
Szerda
Min:17°
Max:26°
Csütörtök
Min:14°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:28°
Szombat
Min:19°
Max:31°
Summerfest
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Summerfest 2011
2011-08-22 - Véget ért a világjárás, hazamentek a legények és a leányok, elcsendesedett Százhalombatta. Az idén 18 éves Summerfest több tekintetben is emlékeztetett egy ellentmondásokkal teli kamaszra. „Gyerekjáték megérinteni a világot!” – mondta az idei szlogen, de sokan kimaradtak a játékból.
Az új helyszín – a Barátság Kulturális Központ és környéke, az új helyzet – kevesebb támogatás, több szabály a rendezvényekkel kapcsolatban – nem kedvezett a Summerfest eredeti küldetésének.
 
Közel kétezren nézték végig a 14-i nyitóceremóniát, ahol körülbelül 700 táncos – a hagyományőrző románoktól, a lótusszal világító kínaiakig – mutatkozott be. Nekünk persze határtalan öröm itt látni távoli népek képviselőit, néhányuk számára azonban még ennél is több, mivel nem mindenkinek egyszerű eljutni Európába. Minden évben akad olyan csoport, aki végül nem kap vízumot az Uniótól. Idén hiába vártuk Kubát, Kolumbiát és Libanont. De a szervezők rutinjának köszönhetően, mégis minden égtáj képviseltette magát. Szenvedélyes déliek, kecses keleti népek, szelíd északiak, és nem maradt ki a "nyugati" szemléletű revüműsor sem. Külföldi útjai során a Forrás sok tánccsoporttal találkozott már a világban, de azért előfordul, hogy a szervezők sem tudják előre, egy-egy ország kit küld, csak remélik, hogy a lehető legautentikusabb néptáncot hozzák el nekünk.

Az idén először a Summerfest adott keretet a Fiatal Roma Tehetségkutató versenynek, aminek gáláján a győztesekből alakult, alkalmi zenekar húzta a talpalávalót. Sárközi Lajos és bandája nem egzotikus messzeségből, hanem Érdről hozta el az autentikus cigánymuzsikát, amire valóban távolról, a háromszáz kilométernyire lévő, nyírségi Encsencsről érkezett fiatalok mutatták be táncukat.

Sajnos, a fölnőttek úgy hiszik, hogy a délutáni nemzetközi tánctanítás csak a gyerekeknek szól, pedig a korábbi években a szülők is szívesen beálltak, de ez valahogy elmúlt. Különös ízt ad ezeknek a találkozásoknak, hogy ilyenkor a táncosok tanítók és ismerkedő civilek egyszerre, hiszen ez talán a legközvetlenebb alkalom vendégek és városlakók között. Ez a kettősség nagyon édesen jelent meg például a kazahsztáni lányok esetében, akik egyszerre voltak kecsesek és dögösek.

A százhalombattai fiatalok azért is szerencsések, mert itt a gimnazista, pláne az egyetemista korosztály jelentős része ismer valamilyen idegen nyelvet, úgyhogy a Summerfest kavalkádja óriási lehetőség számukra, ha van bennük ambíció tanulni, ismerkedni.

A battai fiatalok két dolgot szeretnek csinálni: bulizni és morgolódni. Soha ennyi elégedetlenkedő hang nem volt a Summerfest-tel kapcsolatban, mint az idén. A legtöbben azt sérelmezték, hogy nagyon zárttá vált a fesztivál, esténként elcsendesedett a város, nem voltak valóban nyitott közösségi programok. A fesztiválklub öt helyszíne igen vegyes képet mutatott. Egyik éjjel üresen ásítozott már a lépcsős terasz, az előtérben magányosan muzsikált a jazz-zenekar, a közösségi térbe meghirdetett retro-diszkó csúszott, de az átjáróban berendezett folkkocsmában zengett az élet.

Éppen egy szerb zenekar muzsikált és két táncoslány forgott a tömeg gyűrűjében. Majd, mint egy szélesedő örvény egyre többeket ragadtak magukkal, míg végül nyolcan-tízen keringtek a táguló körben. Végül a zene lecsendesedésével, lemorzsolódtak a táncosok is, a parti átköltözött a diszkóba, ahol nem sokkal később az egyik szerb zenész már Shakira valamelyik számára pörgetett egy lányt.

Bár kívülről úgy tűnt, jó a mulatság, kiderült, hogy igazából nem mindenki elégedett az új helyszínnel. Többen is elmondták, a BKK szűk közösségi terében, a sötét falak között nincs meg az a hangulat, mint a korábbi fesztiválklubokban.

Akinek azonban alacsony volt az IKSZ plafonja, kiülhetett a belső udvarba, ahogy tette azt egy másik éjszakán néhány Forrás-táncos és három zenész. Miközben odabent dübörgött a basszus, idekint két hegedű és egy nagybőgő kíséretével vad legényest járt egy fiú, majd szívszaggató vagy éppen szívmelengető népdalokat énekeltek a lányokkal együtt a csillagos égig.

Egyik nap a Népszavalásnak adott otthon, másik nap a külföldieket látta vendégül a Mezőföld Csücske Alkotóműhely. Évek óta látogatják a csoportok a Sérültekért Alapítványt, akikkel kipróbálják a kézművességet, játszanak, táncolnak, barátkoznak. A Felhőjárók Drámacsoport az idén az utolsó táncpanoráma első műsorszámaként viszonozta a látogatást, dörgő tapsot aratva őszinte, energikus produkciójukkal.

A Summerfest elvitathatatlan Szigetvári József fesztiváligazgatótól, aki az elmúlt évek során erős gárdát toborzott maga mellé. A BKK kollektívája, a Táncház dolgozói, a Forrás táncosok és az önkéntesek jó partnerek a legvadabb ötletek esetében is. Megszakadnak és megbántódnak, néha idegesek és fáradtak, de ott vannak mindenhol láthatóan és láthatatlanul. Miközben a város nagy része élvezte a pezsgést, a fényeket és hangokat, egy kicsi, de kemény mag azon dolgozott, hogy mindez létrejöjjön és működjön.

A Csík zenekar és a Racka Jam koncertjét is övezte némi feszültség. Az a sok száz szerencsés, aki előre megvette a jegyét, bejutott, de aki naivan a koncert előtt szeretett volna belépőt váltani, kimaradt a fergeteges muzsikából. Az idén ugyan szigorodtak a szabályok, de az régi gyakorlat, hogy a tűzoltóság szakemberei szabják meg, hogy egy rendezvényen hány emberért vállalnak felelősséget. A szervezőknek elemi érdekük, hogy betartsák a szakhatóságok által felállított előírásokat, és inkább vállalják a kint maradókkal a konfliktust, mint egy tragédiát.

Kicsit csúszott a kezdés, mert meg kellett várni a táncpanorámáról érkezőket, de ahogy a színpadra vonult a Csík zenekar, azonnal a húrokba csapott. Ej, de szépen tud szólni egy hegedű! Pláne három! A Racka Jam-mel kiegészülve összesen 13 zenész, közel húsz hangszeren játszott és énekelt a színpadon. A Csík 100 évvel vissza az időben, a gramofonos múltig utaztatta, a Racka Jam blues-os hangzása az óceánon túlra repítette a közönséget. Aztán lépésről lépésre közeledve egymáshoz egy "közép-európai hobo blues"-ban találkoztak.

15-én ugyan elijesztette az élénkülő szél a "Zene! Víz! Tűz! Fény!" előadást, de 18-án – kellemes nyáresti melegben, több száz érdeklődő battai gyűrűjében – sikerült bemutatni, ahogy Händel Vízizene című darabjának néhány tételére életre keltek a főtér vizei és fényei. A kivételes látványosság a Summerfesten belül még inkább bizonyította, hogy ebben a városban akár extrém elképzeléseket is keresztül lehet vinni.

Nagy érdeklődés kísérte az egyedülálló produkciót, ám még ennél is jóval több városlakót vonzott az augusztus 20-i városi ünnepség és az azt követő koncertek, valamint az utcabál. A csordultig telt főtéren léptek fel többek között a szlovákiai Zselizből érkezett Kincső táncegyüttes fiataljai, akik táncban is elmesélték, hogy a tudás nem öröklődik magától, nemzedékről nemzedékre kell átadni, újra és újra meg kell tanítani a felnövő generációknak értékeinket.

A többezres közönség együtt maradt az ünnepi műsort követő koncertekre is, majd lehömpölygött a Damjanich utcára, a bálra. A tavalyi nagy sikert, az idén még nagyobb követte. A városlakók az éjféli keringőig forgatták egymást, beszélgettek, jöttek-mentek, koccintottak és élvezték a találkozásokat.
Lehetetlen lenne felsorolni a számtalan apró történetet, egyedi élményt, amik összessége adja a Summerfest varázsát. Ám a vidám mulatságot másnap szomorú búcsú követte. A záróceremónián a szokásos pompával, felemelő pillanatokkal köszöntek el egymástól vendégek és vendéglátók. Az elmúlt tíz nap alatt szinte minden külföldi csoport megtanult néhány szót magyarul, amit boldogan meg is osztottak a battai közönséggel. Felcsendült a különböző országok zenészeiből verbuválódott zenekar, melyet az egy nappal korábban "Kisebbségekért" díjjal kitüntetett, Pál Lajos, kárpátaljai népzenész vezényelt. Végül Vezér Mihály polgármester visszavette a város kulcsát, de azzal a reménnyel és ígérettel, hogy egy év múlva ismét átadhatja ennek a komoly értékeket képviselő, fontos eseménynek, a Summerfestnek Százhalombattát. (A fotókat Ba Norbert készítette)

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-16 - Margittai Adrien festőművész kiállítás megnyitó
2019-08-01 - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Százhalombattai Csoportja megemlékezésre és közös imádságra hív mindenkit Nagyboldogasszony napján augusztus 15-én, csütörtökön 17 órára Dunafüreden, a volt Báté falu templomának helyén lévő kereszthez.
2019-07-11 - A biztonságosabb, gyorsabb és könnyebb gyalogos közlekedés érdekében Önkormányzatunk további négy új gyalogátkelőhelyet alakított ki városunkban.   
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Futólépésben
2019-08-06
A SZVISE Atlétika szakosztály csapata is részt vett az 5. Deseda Ultramaraton futófesztiválon a kaposvári Deseda-tó csodálatos környezetében július 27-28-án.

Érmek és jelvények
2019-08-05
Két arannyal, öt ezüsttel, nyolc bronzéremmel és 11 aranyjelvényes szintidővel tértek haza a VUK SE úszói a nyár utolsó versenyéről, a XII. Győr Openről, amely július 31. és augusztus 3. között zajlott.

Jelentős menetrendi változások
2019-08-05
A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti felújítás miatt jelentős menetrendi változásra kell számítaniuk a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár–Pécs vasútvonalon utazóknak augusztus 5-től 25-ig – tájékoztatott a MÁV.

Búcsú Lendvai Gábortól
2019-08-05
Lendvai Gábor, a Dunamenti Energia Modellező Klub sportolója 61 évesen örökre itt hagyott bennünket tegnap délután.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.