2019. december 12. - Gabriella napja
Csütörtök
Min:1°
Max:3°
Péntek
Min:3°
Max:5°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:5°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó kicsomagolva
2011-07-07 - Június 27-én megszavazta a Parlament az új környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó törvénymódosítást. Szeptember elsejétől környezetvédelmi adó sújtja a természetre káros anyagokat tartalmazó termékek kereskedelmét.
Idetartozik az akkumulátor, az egyéb kőolajtermék, az elektromos és elektronikai berendezés, a gumiabroncs, a reklámhordozó papír és – ami a leginkább érinti a hétköznapjainkat – a csomagolás.
A tervek szerint a tarifák a következőképpen alakulnak. A gumiabroncs termékdíja kilogrammonként 32, a műanyag csomagolásé 28, míg az alumíniumcsomagolásé 16 forint. Az újrafutózott gumiabroncsok után nem kell megfizetni a termékdíjat, ha a felhasznált gumiabroncs után újkorában megfizették azt. A reklámhordozó papír után kilogrammonként 52 forintot, a szórakoztató elektronikai cikkek és a rádiótelefonok után pedig - szintén kilogrammonként - 100 forintot kell fizetni.

Az intézkedés célja a 75, az energetikai célra nem alkalmas termékeknél pedig a 100 százalékos visszagyűjtés. Egyes hipermarketekben már van lehetőség az üveg mellett a PET-palackok és az alumíniumdobozok pénzért történő visszaváltására. A vásárlók állítólag szívesebben cipelik akár messzebbre is a visszaváltható csomagolást, ha pénzt kapnak érte, mint a közelben felállított szelektív szigetre.

Az új elképzelés szerint ezentúl a központi költségvetésbe befolyó termékdíjnak kell fedeznie a hulladékgazdálkodás irányításának és fejlesztésének adminisztratív és a szennyezés megelőzésének, valamint kompenzálásának tárgyi költségeit. Vagyis maga a szennyezést kibocsátó termelő illetve kereskedő biztosítaná a hulladékfeldolgozás forrását. A kormányzat évente 45-50 milliárd forint bevételt remél a jelenlegi 20-25 milliárd helyett.

Ennek egy részéből gazdálkodna az újonnan felálló Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). Létrehozásával egy kézbe kívánják vonni az eddig közel ötven cég által, piaci alapon végzett tevékenységet, ami azonban ezen vállalkozások, köztük például az ÖKO-Pannon Kft. megszűnését jelentheti. A hulladékgazdálkodó cégek amiatt is aggódnak, hogy ha a termékdíj a központi kasszába kerül, semmi sem garantálja, hogy valóban erre a terület forog majd vissza. Ez pedig a már működő rendszer összeomlásához is vezethet. A hulladékgazdálkodás egyik legsürgetőbben megoldandó problémája, hogy rendszerint óriási távolságokat kell megtennie a begyűjtött szelektív hulladéknak, amíg a feldolgozó üzembe ér, vagyis, amit nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon.

Mi, fogyasztók mindezen változásokat a csomagolt termékek drágulásán, jó esetben a visszaváltható csomagolás bővülésén fogjuk megérezni. A legjobb, amit tehetünk, hogy kiszolgáljuk a rendszert, és még nagyobb odafigyeléssel szelektálunk. Felmérések szerint az országban mintegy nyolcmillió lakos számára elérhetők gyűjtőszigetek. A lakosság 68 százaléka vallja magáról, hogy szelektíven gyűjt, bár a valóban különválogatott újra felhasználható hulladékmennyiség jó, ha ennek felét igazolja. Az ellentmondás oka az is lehet, hogy még mindig sokan nem tudják, mi mindent lehet szelektíven gyűjteni. A tetrapack dobozok esetében például igen alacsony a visszagyűjtés aránya.

Százhalombattán kiemelten fontos az újrahasznosítható hulladék kiválogatása, mivel lassan a végére érünk szeméttelepünk befogadó kapacitásának. Nemrég elemzők vizsgálták a város kommunális hulladékát, és abban 60 százaléknyi további hasznosításra alkalmas anyagot találtak.
 

AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Bronzérmes a fiú váltó
2019-12-09
Több mint ötven egyéni csúcsot úsztak a Százhalombattai VUK SE 2008-as és fiatalabb versenyzői a székesfehérvári korosztályos versenyen november 30-án.

Maradjanak ilyenek!
2019-12-09
A huszonéves százhalombattai pár minden hónapban vendégül lát egy-egy rászoruló családot ebédre. Évekkel ezelőtt határozták el, hogy ha saját vállalkozásuk lesz, segíteni fognak másokon.

Kékszalaggal ért véget az évad
2019-12-09
Véget ért az évad a vitorlás modellezők számára a százhalombattai Csónakázó-tavon rendezett Mikulás-kupával és Kékszalag tókerülő versennyel december 7-én és 8-án.

Kiskarácsony Óvárosban
2019-12-06
Fadíszítésre, kántálásra, betlehemezésre és szeretetasztalhoz várja a városlakókat az önkormányzat és az Óvárosi Falusi Közösség december 12-én, csütörtökön, 16 és 19 óra között Százhalombattán, a Szent László téren és a közösségi házban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.