2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó zöldutakon
2011-06-21 - Közel egy évtizede az ökomozgalmak erősödése hívta életre az úgynevezett zöldutakat, amelyek hálózata azóta is folyamatosan bővül.
A zöldutak a természetben, zöldellő fák alatt, mezőkön haladnak, aki pedig zöldúton halad, minimális ökológiai lábnyomot hagy maga mögött. A zöldút programba az érintett települések kézművesei, őstermelői is bekapcsolódnak különböző szolgáltatásokkal. A zöldutak többnyire a gépkocsi előtti időkben használt, azóta elhanyagolttá vált, települések közötti utakra épülnek, járhatók gyalog, biciklivel, lóháton vagy kisvasúttal, sőt, egyes helyeken kerekesszékkel, de akadnak vízi útszakaszok is.
A lassú haladás lehetőséget ad a vándornak, hogy minél többet és minél mélyebben fogadjon be a látottakból. Több zöldút tájegységeken, esetenként országhatárokon is átível, hiszen a program nem magyar-találmány, hanem az 1999-ben alakult European Greenways Association (Zöld utak európai szövetsége) mozgalom része.

Százhalombatta közvetlen közelében több zöldút is kényelmesen elérhető. Egyik a Budavidéki, ami a Zsámbéki-medencét, a Békás-patak vízgyűjtőjének területét és településeit járja körbe. Ide tartozik az erdőkkel borított Budai-hegység és a (falmászók által igen kedvelt) gyönyörű szikláiról híres Gerecse, valamint a borairól ismert Etyeki dombság. A térség vonzerejét a természeti szépségeken túl hazánk legrégebbi műemléke, a 12. századi zsámbéki romtemplom, valamint számos kulturális program, fesztiválok, színházi és zenei estek növelik.

A másik könnyen elérhető, izgalmas útvonal a Duna-Ipoly Zöldút, ami a két folyó mentén, a Börzsöny-hegység ölelésében húzódik. Főtengelyét a Budapest-Vác-Szob kerékpárút adja, ehhez kapcsolódik az Ipoly-menti biciklis, gyalogos, lovas és vízi útvonalak hálózata, valamint további "zöldutas szellemiségű" szolgáltatások és programok. A Duna-Ipoly Zöldútról a Magosfa Alapítvány gondoskodik. Útvonalakat jelölnek ki, információs táblákat, pihenőhelyeket állítanak, bevonják a környéken élő kézműveseket és termelőket, akik számára kitörési lehetőséget kínál a zöldútmozgalom. Az alapítvány jelenleg hatodik Ipoly-tisztító akciójára invitálja a természetbarátokat. A július 1-3-a közötti program célja a folyó mintegy 40 kilométeres szakaszának megtisztítása. Idén az első két napban korlátozott számú önkéntest tudnak fogadni, de július 3-án mindenkit szeretettel várnak az Ipolydamásd és Letkés között található Korlátok nevű helyhez, ahonnan a torkolatig tisztítják majd a vizet kenukkal és szárazföldön egyaránt. (Részleteket a www.magosfa.hu honlapon.)

Létezik egy elmélet, amely szerint Földünk élőlény, és szíve éppen a Kárpát-medencében, pontosabban Dobogókő alatt dobog. Innen kapta a nevét a Földszíve Pilisi Zöldút. A turista-csalogatásból ebben a régióban is kiveszik a részüket a civil szervezetek, a vállalkozások, az intézmények és az önkormányzatok. Mindez a különböző kulturális programoktól a szúnyogirtásig sok mindenben megnyilvánul, a turistautak fejlesztése mellett zöldutas információs központ nyílt a térségben. A Földszíve Pilisi Zöldút a Szentendre, Dobogókő és Visegrád közötti tematikus és túraútvonalakból, erdei és tanösvényekből és számos ökoturisztikai szolgáltatásból áll.

Magyarországon több zöldút is alakul, fejlődik. A Duna-Ipoly Zöldúthoz csatlakozik az Örökségeink Útján Zöldút, amely a Börzsönyben kanyarogva érinti a Tsitári-forrást és Drégely várát. Szintén a Dunakanyarhoz közel, Nógrád megyében, világtól elzárt apró falvak között kígyózik a Cserháti Zöldút. Nyomvonala régen kihunyt tűzhányók és eltűnt tengerek emlékét őrző, izgalmas tájakon vezet. Változatos barangolást ígér Sopron környékén a Három Táj Zöldút, hiszen a környéken fellelhető a Kárpát-medence minden természeti jelensége. Elnevezése az Alpokalja, a mediterrán dombvidék és a Fertő-tó, valamint az itt élő népcsoportok, a magyarok, horvátok és németek hármasából ered. Ezen a környéken található a Vasfüggöny Zöldút, amely tulajdonképpen egy mindenféle ipari létesítménytől mentes, természetes zöldfolyosó.

Egészen másfajta táj és élmény vár a Tanyakör Zöldútra, Kiskunmajsa környékére látogatókra. Ez az út a délalföldi tanyavilágban kalandozik, elsősorban egy- vagy kétnapos lovas túrák keretében. A betyárvilág emlékein és csárdákon át vezető utak érintik a tájegység természeti, kulturális és történelmi emlékhelyeit is.

A legnagyobb ívű vállalkozás a Borostyánkő Zöldutak hálózata, amely a tervek szerint az Adriától a Baltikumig húzódik majd, Magyarországon pedig az Őrségtől a Balaton-felvidéken, a Velencei-tó és a főváros térségén halad át, magába foglalva és összekötve a már meglévő hazai zöldutakat. (A fotókat Tüske Emil készítette, forrás: www.zoldutak.hu)
 


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.