2019. augusztus 20. - napja
Kedd
Min:23°
Max:35°
Szerda
Min:17°
Max:26°
Csütörtök
Min:14°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:28°
Szombat
Min:19°
Max:31°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó zöldutakon
2011-06-21 - Közel egy évtizede az ökomozgalmak erősödése hívta életre az úgynevezett zöldutakat, amelyek hálózata azóta is folyamatosan bővül.
A zöldutak a természetben, zöldellő fák alatt, mezőkön haladnak, aki pedig zöldúton halad, minimális ökológiai lábnyomot hagy maga mögött. A zöldút programba az érintett települések kézművesei, őstermelői is bekapcsolódnak különböző szolgáltatásokkal. A zöldutak többnyire a gépkocsi előtti időkben használt, azóta elhanyagolttá vált, települések közötti utakra épülnek, járhatók gyalog, biciklivel, lóháton vagy kisvasúttal, sőt, egyes helyeken kerekesszékkel, de akadnak vízi útszakaszok is.
A lassú haladás lehetőséget ad a vándornak, hogy minél többet és minél mélyebben fogadjon be a látottakból. Több zöldút tájegységeken, esetenként országhatárokon is átível, hiszen a program nem magyar-találmány, hanem az 1999-ben alakult European Greenways Association (Zöld utak európai szövetsége) mozgalom része.

Százhalombatta közvetlen közelében több zöldút is kényelmesen elérhető. Egyik a Budavidéki, ami a Zsámbéki-medencét, a Békás-patak vízgyűjtőjének területét és településeit járja körbe. Ide tartozik az erdőkkel borított Budai-hegység és a (falmászók által igen kedvelt) gyönyörű szikláiról híres Gerecse, valamint a borairól ismert Etyeki dombság. A térség vonzerejét a természeti szépségeken túl hazánk legrégebbi műemléke, a 12. századi zsámbéki romtemplom, valamint számos kulturális program, fesztiválok, színházi és zenei estek növelik.

A másik könnyen elérhető, izgalmas útvonal a Duna-Ipoly Zöldút, ami a két folyó mentén, a Börzsöny-hegység ölelésében húzódik. Főtengelyét a Budapest-Vác-Szob kerékpárút adja, ehhez kapcsolódik az Ipoly-menti biciklis, gyalogos, lovas és vízi útvonalak hálózata, valamint további "zöldutas szellemiségű" szolgáltatások és programok. A Duna-Ipoly Zöldútról a Magosfa Alapítvány gondoskodik. Útvonalakat jelölnek ki, információs táblákat, pihenőhelyeket állítanak, bevonják a környéken élő kézműveseket és termelőket, akik számára kitörési lehetőséget kínál a zöldútmozgalom. Az alapítvány jelenleg hatodik Ipoly-tisztító akciójára invitálja a természetbarátokat. A július 1-3-a közötti program célja a folyó mintegy 40 kilométeres szakaszának megtisztítása. Idén az első két napban korlátozott számú önkéntest tudnak fogadni, de július 3-án mindenkit szeretettel várnak az Ipolydamásd és Letkés között található Korlátok nevű helyhez, ahonnan a torkolatig tisztítják majd a vizet kenukkal és szárazföldön egyaránt. (Részleteket a www.magosfa.hu honlapon.)

Létezik egy elmélet, amely szerint Földünk élőlény, és szíve éppen a Kárpát-medencében, pontosabban Dobogókő alatt dobog. Innen kapta a nevét a Földszíve Pilisi Zöldút. A turista-csalogatásból ebben a régióban is kiveszik a részüket a civil szervezetek, a vállalkozások, az intézmények és az önkormányzatok. Mindez a különböző kulturális programoktól a szúnyogirtásig sok mindenben megnyilvánul, a turistautak fejlesztése mellett zöldutas információs központ nyílt a térségben. A Földszíve Pilisi Zöldút a Szentendre, Dobogókő és Visegrád közötti tematikus és túraútvonalakból, erdei és tanösvényekből és számos ökoturisztikai szolgáltatásból áll.

Magyarországon több zöldút is alakul, fejlődik. A Duna-Ipoly Zöldúthoz csatlakozik az Örökségeink Útján Zöldút, amely a Börzsönyben kanyarogva érinti a Tsitári-forrást és Drégely várát. Szintén a Dunakanyarhoz közel, Nógrád megyében, világtól elzárt apró falvak között kígyózik a Cserháti Zöldút. Nyomvonala régen kihunyt tűzhányók és eltűnt tengerek emlékét őrző, izgalmas tájakon vezet. Változatos barangolást ígér Sopron környékén a Három Táj Zöldút, hiszen a környéken fellelhető a Kárpát-medence minden természeti jelensége. Elnevezése az Alpokalja, a mediterrán dombvidék és a Fertő-tó, valamint az itt élő népcsoportok, a magyarok, horvátok és németek hármasából ered. Ezen a környéken található a Vasfüggöny Zöldút, amely tulajdonképpen egy mindenféle ipari létesítménytől mentes, természetes zöldfolyosó.

Egészen másfajta táj és élmény vár a Tanyakör Zöldútra, Kiskunmajsa környékére látogatókra. Ez az út a délalföldi tanyavilágban kalandozik, elsősorban egy- vagy kétnapos lovas túrák keretében. A betyárvilág emlékein és csárdákon át vezető utak érintik a tájegység természeti, kulturális és történelmi emlékhelyeit is.

A legnagyobb ívű vállalkozás a Borostyánkő Zöldutak hálózata, amely a tervek szerint az Adriától a Baltikumig húzódik majd, Magyarországon pedig az Őrségtől a Balaton-felvidéken, a Velencei-tó és a főváros térségén halad át, magába foglalva és összekötve a már meglévő hazai zöldutakat. (A fotókat Tüske Emil készítette, forrás: www.zoldutak.hu)
 


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-16 - Margittai Adrien festőművész kiállítás megnyitó
2019-08-01 - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Százhalombattai Csoportja megemlékezésre és közös imádságra hív mindenkit Nagyboldogasszony napján augusztus 15-én, csütörtökön 17 órára Dunafüreden, a volt Báté falu templomának helyén lévő kereszthez.
2019-07-11 - A biztonságosabb, gyorsabb és könnyebb gyalogos közlekedés érdekében Önkormányzatunk további négy új gyalogátkelőhelyet alakított ki városunkban.   
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Futólépésben
2019-08-06
A SZVISE Atlétika szakosztály csapata is részt vett az 5. Deseda Ultramaraton futófesztiválon a kaposvári Deseda-tó csodálatos környezetében július 27-28-án.

Érmek és jelvények
2019-08-05
Két arannyal, öt ezüsttel, nyolc bronzéremmel és 11 aranyjelvényes szintidővel tértek haza a VUK SE úszói a nyár utolsó versenyéről, a XII. Győr Openről, amely július 31. és augusztus 3. között zajlott.

Jelentős menetrendi változások
2019-08-05
A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti felújítás miatt jelentős menetrendi változásra kell számítaniuk a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár–Pécs vasútvonalon utazóknak augusztus 5-től 25-ig – tájékoztatott a MÁV.

Búcsú Lendvai Gábortól
2019-08-05
Lendvai Gábor, a Dunamenti Energia Modellező Klub sportolója 61 évesen örökre itt hagyott bennünket tegnap délután.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.