2019. december 12. - Gabriella napja
Csütörtök
Min:1°
Max:3°
Péntek
Min:2°
Max:4°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:5°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó zöldutakon
2011-06-21 - Közel egy évtizede az ökomozgalmak erősödése hívta életre az úgynevezett zöldutakat, amelyek hálózata azóta is folyamatosan bővül.
A zöldutak a természetben, zöldellő fák alatt, mezőkön haladnak, aki pedig zöldúton halad, minimális ökológiai lábnyomot hagy maga mögött. A zöldút programba az érintett települések kézművesei, őstermelői is bekapcsolódnak különböző szolgáltatásokkal. A zöldutak többnyire a gépkocsi előtti időkben használt, azóta elhanyagolttá vált, települések közötti utakra épülnek, járhatók gyalog, biciklivel, lóháton vagy kisvasúttal, sőt, egyes helyeken kerekesszékkel, de akadnak vízi útszakaszok is.
A lassú haladás lehetőséget ad a vándornak, hogy minél többet és minél mélyebben fogadjon be a látottakból. Több zöldút tájegységeken, esetenként országhatárokon is átível, hiszen a program nem magyar-találmány, hanem az 1999-ben alakult European Greenways Association (Zöld utak európai szövetsége) mozgalom része.

Százhalombatta közvetlen közelében több zöldút is kényelmesen elérhető. Egyik a Budavidéki, ami a Zsámbéki-medencét, a Békás-patak vízgyűjtőjének területét és településeit járja körbe. Ide tartozik az erdőkkel borított Budai-hegység és a (falmászók által igen kedvelt) gyönyörű szikláiról híres Gerecse, valamint a borairól ismert Etyeki dombság. A térség vonzerejét a természeti szépségeken túl hazánk legrégebbi műemléke, a 12. századi zsámbéki romtemplom, valamint számos kulturális program, fesztiválok, színházi és zenei estek növelik.

A másik könnyen elérhető, izgalmas útvonal a Duna-Ipoly Zöldút, ami a két folyó mentén, a Börzsöny-hegység ölelésében húzódik. Főtengelyét a Budapest-Vác-Szob kerékpárút adja, ehhez kapcsolódik az Ipoly-menti biciklis, gyalogos, lovas és vízi útvonalak hálózata, valamint további "zöldutas szellemiségű" szolgáltatások és programok. A Duna-Ipoly Zöldútról a Magosfa Alapítvány gondoskodik. Útvonalakat jelölnek ki, információs táblákat, pihenőhelyeket állítanak, bevonják a környéken élő kézműveseket és termelőket, akik számára kitörési lehetőséget kínál a zöldútmozgalom. Az alapítvány jelenleg hatodik Ipoly-tisztító akciójára invitálja a természetbarátokat. A július 1-3-a közötti program célja a folyó mintegy 40 kilométeres szakaszának megtisztítása. Idén az első két napban korlátozott számú önkéntest tudnak fogadni, de július 3-án mindenkit szeretettel várnak az Ipolydamásd és Letkés között található Korlátok nevű helyhez, ahonnan a torkolatig tisztítják majd a vizet kenukkal és szárazföldön egyaránt. (Részleteket a www.magosfa.hu honlapon.)

Létezik egy elmélet, amely szerint Földünk élőlény, és szíve éppen a Kárpát-medencében, pontosabban Dobogókő alatt dobog. Innen kapta a nevét a Földszíve Pilisi Zöldút. A turista-csalogatásból ebben a régióban is kiveszik a részüket a civil szervezetek, a vállalkozások, az intézmények és az önkormányzatok. Mindez a különböző kulturális programoktól a szúnyogirtásig sok mindenben megnyilvánul, a turistautak fejlesztése mellett zöldutas információs központ nyílt a térségben. A Földszíve Pilisi Zöldút a Szentendre, Dobogókő és Visegrád közötti tematikus és túraútvonalakból, erdei és tanösvényekből és számos ökoturisztikai szolgáltatásból áll.

Magyarországon több zöldút is alakul, fejlődik. A Duna-Ipoly Zöldúthoz csatlakozik az Örökségeink Útján Zöldút, amely a Börzsönyben kanyarogva érinti a Tsitári-forrást és Drégely várát. Szintén a Dunakanyarhoz közel, Nógrád megyében, világtól elzárt apró falvak között kígyózik a Cserháti Zöldút. Nyomvonala régen kihunyt tűzhányók és eltűnt tengerek emlékét őrző, izgalmas tájakon vezet. Változatos barangolást ígér Sopron környékén a Három Táj Zöldút, hiszen a környéken fellelhető a Kárpát-medence minden természeti jelensége. Elnevezése az Alpokalja, a mediterrán dombvidék és a Fertő-tó, valamint az itt élő népcsoportok, a magyarok, horvátok és németek hármasából ered. Ezen a környéken található a Vasfüggöny Zöldút, amely tulajdonképpen egy mindenféle ipari létesítménytől mentes, természetes zöldfolyosó.

Egészen másfajta táj és élmény vár a Tanyakör Zöldútra, Kiskunmajsa környékére látogatókra. Ez az út a délalföldi tanyavilágban kalandozik, elsősorban egy- vagy kétnapos lovas túrák keretében. A betyárvilág emlékein és csárdákon át vezető utak érintik a tájegység természeti, kulturális és történelmi emlékhelyeit is.

A legnagyobb ívű vállalkozás a Borostyánkő Zöldutak hálózata, amely a tervek szerint az Adriától a Baltikumig húzódik majd, Magyarországon pedig az Őrségtől a Balaton-felvidéken, a Velencei-tó és a főváros térségén halad át, magába foglalva és összekötve a már meglévő hazai zöldutakat. (A fotókat Tüske Emil készítette, forrás: www.zoldutak.hu)
 


AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Bronzérmes a fiú váltó
2019-12-09
Több mint ötven egyéni csúcsot úsztak a Százhalombattai VUK SE 2008-as és fiatalabb versenyzői a székesfehérvári korosztályos versenyen november 30-án.

Maradjanak ilyenek!
2019-12-09
A huszonéves százhalombattai pár minden hónapban vendégül lát egy-egy rászoruló családot ebédre. Évekkel ezelőtt határozták el, hogy ha saját vállalkozásuk lesz, segíteni fognak másokon.

Kékszalaggal ért véget az évad
2019-12-09
Véget ért az évad a vitorlás modellezők számára a százhalombattai Csónakázó-tavon rendezett Mikulás-kupával és Kékszalag tókerülő versennyel december 7-én és 8-án.

Kiskarácsony Óvárosban
2019-12-06
Fadíszítésre, kántálásra, betlehemezésre és szeretetasztalhoz várja a városlakókat az önkormányzat és az Óvárosi Falusi Közösség december 12-én, csütörtökön, 16 és 19 óra között Százhalombattán, a Szent László téren és a közösségi házban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.