2019. december 12. - Gabriella napja
Csütörtök
Min:1°
Max:3°
Péntek
Min:3°
Max:5°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:2°
Max:5°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó a nyárfák fölött
2011-06-07 - Mire ez az írás megjelenik, végképp eltűnik a levegőből és az utcákról a még egyszer, utoljára telet idéző fehér piheréteg – azaz a nyárfák úgynevezett magrepítőszőrei. Így szaporodnak, ha eljön a tavasz.
A XX. század elején a trianoni döntés nyomán erősen megcsappant erdős területek pótlására tömegesen ültettek igénytelen és gyorsan növő nyárfa-féléket hazánkban, de a Duna-völgyben meglévő természetes galériaerdőknek közel felét eleve hazai nyárfajták – fehér, szürke, fekete és rezgőnyár – alkották. A fajta gyors lombpótlása mellett hasznos alapanyag is, évente 1,3-1,5 millió köbmétert, azaz az összes fakitermelés körülbelül negyedét adják a nyárfélék.

Rövid idő alatt terebélyesre növő koronája nem csak szép, de remek légszűrő és oxigéntermelő. Egy lombköbméter levélfelület tavasztól őszig 440 gramm oxigént termel, 590 gramm széndioxidot dolgoz fel és 4500 gramm szennyező anyagot szűr ki a levegőből. Egy 50 éves fa 405 kg szennyeződést szűr ki a levegőből egy év alatt.

A százhalombattai utcákon, köztereken összesen 193 nyárfa áll, valamint még néhány példány különböző önkormányzati intézményeknél, illetve magánterületeken - tájékoztatott Nagy Tamás Richárdné, városi főkertész, aki éppen a nyárfa-probléma megoldásán dolgozott, amikor felkerestem. Már a költségeket számolta: 60-70 centiméteres fatörzsnek már kosaras kocsival kell nekiesni, aminek 41 000 + ÁFA az ára. Minden megszüntetett lombot pótolni kell. Erre alkalmas várostűrő fajok a hárs, a kőris, a juhar vagy a gleditsia. Az említett törzsátmérőjű fát négy csemetével lehet kiváltani, amelyeknek ára darabonként 32 000 + ÁFA.

A városban fellelhető nyárfák kivágása és pótlása közel negyvenmillió forintba kerülne. Ehhez képest szinte aprópénz a helyükbe ültetett csemeték háromévi intenzív ápolása és a kivágott fák tuskójának kiirtása.

Igazán nagy tömegben a Dunafüred és a lakótelep közötti erdőben találhatók nyárfák, összesen közel 20 600 tíz-húszéves példány, amelyeket anno állami támogatással ültettek. A Duna-parton álló egyedek a Közép-Duna- Völgyi Vízügyi Igazgatóság tulajdonában vannak, és tulajdonképpen nemzeti érdekeket szolgálnak azzal, hogy megfogják az árteret, tisztítják a levegőt, nem utolsó sorban gyönyörűen vadregényessé teszik a Duna-partot.

A lakótelep épületei között hatalmas, méltóságteljes fák pompáznak. Amikor tavaly ki kellett vágni a Damjanich út kanyarulatában a három hatalmas nyárfát, sokan siratták őket, hiszen a várossal együtt nőttek, terebélyesedtek. Természetes, hogy időnként meg kell válni egy-egy fától, mert útban vannak, megbetegednek, korhadnak és veszélyessé válnak.

Kétségtelen, hogy akit nem nevetésre ingerelnek a nyárfák levegőben szállongó szöszmöszei, azt bosszúságra. Takarítani kell vagy szúnyoghálót felszerelni, ami egyébként ettől függetlenül is indokolt lehet. A virágzás maximum két-három hétig tart, de a gyakori májusi eső sokszor le is veri, el is mossa a pihéket.

Nem csak Százhalombattán, de országosan is találkozhatunk nyárfa-ellenzőkkel, akik gyermekeink egészségére hivatkozva követelnek megoldást. Az igazság az – amit dr. Radeczky Éva, a városi egészségközpont allergológusa is megerősített –, hogy ilyenkor pázsitfű pollennel van tele a levegő. A nyárfa látványos pihéi valójában termések, nem hordoznak allergizáló részecskéket.


AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Bronzérmes a fiú váltó
2019-12-09
Több mint ötven egyéni csúcsot úsztak a Százhalombattai VUK SE 2008-as és fiatalabb versenyzői a székesfehérvári korosztályos versenyen november 30-án.

Maradjanak ilyenek!
2019-12-09
A huszonéves százhalombattai pár minden hónapban vendégül lát egy-egy rászoruló családot ebédre. Évekkel ezelőtt határozták el, hogy ha saját vállalkozásuk lesz, segíteni fognak másokon.

Kékszalaggal ért véget az évad
2019-12-09
Véget ért az évad a vitorlás modellezők számára a százhalombattai Csónakázó-tavon rendezett Mikulás-kupával és Kékszalag tókerülő versennyel december 7-én és 8-án.

Kiskarácsony Óvárosban
2019-12-06
Fadíszítésre, kántálásra, betlehemezésre és szeretetasztalhoz várja a városlakókat az önkormányzat és az Óvárosi Falusi Közösség december 12-én, csütörtökön, 16 és 19 óra között Százhalombattán, a Szent László téren és a közösségi házban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.