2022. július 04. - Ulrik napja
Hétfő
Min:20°
Max:36°
Kedd
Min:19°
Max:30°
Szerda
Min:16°
Max:30°
Csütörtök
Min:17°
Max:28°
Péntek
Min:15°
Max:20°
Kultúra, Oktatás
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Terek, utcák névadói - Csenterics Sándor út - írta: Mitták Ferenc
2010-01-27 -
Csenterics Sándor a Dunamenti Erőmű legendás alapító igazgatója, ugyanakkor Százhalombatta "alapító atyái"-nak egyike. 1911. július 8-án Pécsen született munkáscsaládból. Édesapját, aki villanyszerelő volt, korán elveszítette, mert elesett az első világháborúban. Őt és testvérét édesanyja nevelte nagy-nagy szeretettel, de nehéz körülmények között.
Csenterics Sándor kazánlakatos lett, majd az erőművek különféle elektromos hajtású gépeinek kezeléséből is vizsgát tett.
 
A második világháború előtt a pécsi hőerőműben talált munkát. Kitartásával és szakmai hozzáállásával kiérdemelte munkatársai megbecsülését, akik szakszervezeti főbizalmivá választották. A megbízatásának igyekezett lelkiismeretesen eleget tenni, később hosszú ideig a Vasas Szakszervezet alelnöki tisztét látta el. 1944-ben azok között volt, akik megakadályozták, hogy a visszavonuló németek felrobbantsák a pécsi erőművet. Ez is hozzájárult, hogy a munkásmozgalom és az új hatalom fontos megbízásokkal látta el. Az 1950-es évek második felében nehézipari miniszterhelyettesként játszott fontos szerepet az ország ipari fejlesztésében. Ebből egyenesen következett, hogy amikor a kormány Gazdasági Bizottsága 1958-as állásfoglalása alapján 1959-ben az a döntés született, hogy Százhalombattán kell felépíteni a Dunamenti Hőerőmű és a Dunai Kőolajipari Vállalatokat, 1960-ban Csenterics Sándort nevezték ki a Dunamenti Hőerőmű Vállalat (DHV) igazgatójának.
 
Az első kapavágástól ő irányította a beruházást. Az anekdota szerint, amikor a szakemberek sokáig tanakodtak a helykijelölésnél, Csenterics Sándor a földre vágta a sapkáját és azt mondta: "Itt lesz az erőmű!" A DHV több szakaszban épült: az első 1960-1968-ig, a második 1970-től 1976-ig tartott. Csenterics Sándor igazi munkásigazgató volt, igyekezett mindenütt jelen lenni, az egyre bővülő dolgozói állományt személyesen ismerte, segített mindenkinek, aki megkereste problémájával. Naponta végigjárta az üzemeket, gyakran kerékpárral, és amit tapasztalt, megbeszélte vezetőtársaival. A vállalat és környezete érdekében gyakran felhasználta kiterjedt személyes kapcsolatait. Együttműködött a község, majd város vezetőivel, segítette a városiasodást. A DHV dolgozói számára szociális létesítményeket - bölcsődét, óvodát, szállót, sporttelepet, Balatonkenesén üdülőt - biztosított.
 
1975-ben vonult nyugdíjba, de még egy évig, amíg a DHV építésének második szakasza be nem fejeződött, tanácsadóként segítette a beruházást.
Munkájával, emberségével kiérdemelte az erőmű dolgozóinak és a város lakosságának megbecsülését.
1982. július 23-án halt meg. A város önkormányzata, emlékezve múlhatatlan érdemeire a város fejlesztésében, 1999-ben róla nevezte el a 6. számú főútról az erőmű mellett a városba bevezető utat.
 
Csokonai Vitéz Mihály utca - Újváros (Újtelep)
Csokonai Vitéz Mihály, a felvilágosodás legjelentősebb, legsokoldalúbb költője 1773. november 17-én Debrecenben született. Apja, aki borbélymester volt, korán meghalt, s édesanyja nehéz anyagi körülmények között taníttatta a debreceni kollégiumban. Tanárai hamar felfedezték tehetségét. Már fiatalon közéleti verseket írt, amelyeket Kazinczy Ferencnek is megmutatott, aki a további versírásra biztatta. (Magyar! Hajnal hasad!; Az estve, Konstancinapoly) Színműveket is írt, amelyek közül a legjelentősebb "A méla Tempefői", amelyben a magyar kulturális viszonyok elmaradottságát és a költői pálya kilátástalanságát mutatta be. 1794-ben a kollégiumban a poétai osztály tanítója lett, de felvilágosult szemléletű oktatása miatt 1795-ben kizárták az intézményből. Pesten, Pozsonyban, majd Komáromban próbált pártfogókat keresni, de nem járt sikerrel. 1797-ben Komáromban ismerkedett meg egy gazdag kereskedő lányával, Vajda Juliannával, hozzá írta a híres Lilla-verseket (Az esküvés, A Reményhez, A boldogság, Még egyszer Lillához). Míg állás után járt, kedvesét a szülei máshoz adták feleségül. Ezután somogyi barátainál időzött, ekkor írta a "Dorottya, vagyis a dámák diadalma a fársángon" című vígeposzát. Népköltészeti ihletésű verseket is írt (Szegény Zsuzsi a táborozáskor, Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz). 1799. májustól 1800. márciusig a csurgói gimnázium segédtanára volt, majd visszatért Debrecenbe. Terveit nem tudta megvalósítani, nehéz anyagi körülmények között élt, tüdőbetegsége is kiújult. Műveinek sajtó alá rendezésével foglalkozott, támogatókat próbált szerezni. Egy nagyváradi temetésen búcsúztató verset mondott, megfázott, tüdőgyulladást kapott, amiben 1805. január 28-án Debrecenben meghalt.
 
(További cs betűs elnevezések: Csalogány, Csillag, Csodaszarvas, Csónakos utcák)

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-06-11 - A júniusban ünnepelendő pedagógusnap alkalmából minden pedagógus fogadja tőlem nagy-nagy szeretettel szívből jövő írásomat.
2022-05-31 - Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
In memoriam Szél Pál
2022-07-03
Szél Pál 1956-ban látta meg a napvilágot Százhalombattán. Igazi battai volt: Dunafüreden született, és itt is élte le egész életét.

A köztisztviselőket ünnepelték
2022-07-01
A Köztisztviselők Napja alkalmából műsorral egybekötött ünnepségen köszöntötte a százhalombattai önkormányzat a Polgármesteri Hivatal aktív és nyugdíjas munkatársait a Szekeres József Konferencia-és Rendezvényközpontban június 30-án. A rendezvényen elismerő okleveleket is átadtak.

Háromszáz új parkolóhely létesülhet - Képviselő-testületi összefoglaló
2022-06-30
Százhalombatta Város Képviselő-testülete megtartotta soron következő ülését a Szekeres József Konferenciaközpontban június 29-én.

Az Óvárossal kapcsolatos képviselő-testületi döntések
2022-06-30
A június végén tartott képviselő-testületi ülés legnagyobb részét képezte a Százhalombatta város önkormányzata 2022. évi költségvetési rendeletének módosítása. Számtalan döntés érinti az Óvárost, melyeket a teljesség igénye nélkül az alábbiakban részletezek.

Köszönet az egészségügyi dolgozóknak
2022-06-28
 A július 1-jei Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi dolgozókat a százhalombattai önkormányzat a Százhalom Egészségügyi Központban. Az idei évben – a képviselő-testület döntése értelmében – Dr. Máté Edit gyermekorvos kapta a "Semmelweis Díjat".

Hősies futás
2022-06-28
Sikeresen teljesítették a rácalmási Szigetfutás 11.2 km-es távját a SZVISE futói június 26-án.

Továbbjutást érő bronzérem
2022-06-28
A harmadik helyet szerezte meg a százhalombattai VUK SE U9-es labdarúgócsapata az Almásfüzitőn rendezett Summer Cup tornán, ezzel kvalifikálta magát a rangos, ausztriai Champions Trophy-ra.

Sport-fogadás
2022-06-27
A százhalombattai sportegyesületeket, köztük a továbbra is az NB I/B-ben játszó SZKE férfi kézilabdacsapatát látta vendégül az önkormányzat a kulturális központban, június 23-án.

Szívtől szívig
2022-06-26
Családias hangulatban, díjátadóval egybekötve ismét megrendezte az Aranyszív Napot a százhalombattai Sérültekért Alapítvány a Gátőrházban június 17-én. Az ünnepi eseményen idén is átadták az "Aranyszív Díjat".

Kiváló tanulók és versenyeredmények
2022-06-25
A hagyományokhoz híven a százhalombattai önkormányzat idén is díjazta a kiemelkedő eredményeket elért diákokat a Polgármesteri Hivatal dísztermében június 23-án. "Kiváló Tanulmányi Eredményért Díjban" 13 diák részesült, "Tanulmányi Versenyekért Díjat" egyéni eredményéért 41, csapatteljesítményéért 78 tanuló kapott, továbbá 40 felkészítő tanár jutalomban részesült. Az elismeréseket Vezér Mihály polgármester adta át.

Évadzáró az Őszidőnél
2022-06-22
Ünnepi rendezvényt tartott a nyári szünete készülve Százhalombatta egyik legnagyobb létszámú nyugdíjas klubja június 17-én. Az Őszidő meghívásának eleget téve, az eseményre ellátogatott Vezér Mihály polgármester is.

Zöldhulladék szállítás rendje
2022-06-22
A Szákom Kft. szerződés szerint városrészenként heti egyszeri zöldhulladék szállítást végez Százhalombattán a lakosság részére, március 1-je és november 30- a között.

Rendőrségi strandkampány és épületbemutató
2022-06-19
Két programmal várja az érdeklődőket az Érdi Rendőrkapitányság az országos bűnmegelőzési, illetve toborzó kampány keretében júniusban.

Kiemelt díjazott lett a százhalombattai Szivárvány Óvoda csoportja
2022-06-19
"Legjobbak a jók között" díjat nyertek el alkotásaikkal és cselekedeteikkel az Csillag csoport óvodásai az országos "Tégy jót, varázsolj mosolyt!" gyerekpályázaton

Mit tehetünk a szúnyogok ellen?
2022-06-19
"Házi feladat" a nyugalomért

Kiemelt atlétikai fejlesztés
2022-06-13
Diákolimpia megrendezésére is alkalmas atlétikapályát adtak át a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában. A Magyar Atlétikai Szövetség által finanszírozott, 350 millió forint értékű beruházás részeként futókört, távol- és hármasugró, valamint súlylökő pályát alakítottak ki.

Két-két arany- és bronzérem az emlékversenyen
2022-06-11
Forrai Csaba, a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub tagja jóvoltából újból kiírták a Tóth István Modellvitorlás Emlékversenyt a velencei tavon június 4. és 6. között – derül ki a battai egyesület beszámolójából.

Mozgalmas hónap - Polgárőr beszámoló
2022-06-09
A májusi hónapot a Városi Gyermeknap és az 1-jei ünnepségsorozat biztosításával kezdték a százhalombattai polgárőrök, a rendezvények eseménymentesen zajlódtak le.

A nemzetnek nincs határa
2022-06-09
Százhalombattán is megemlékeztek a Magyarország területét megcsonkító, 1920 június 4-én életbe lépett trianoni békeszerződésről. A kormány az évfordulót 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.

Köszönet a pedagógusoknak
2022-06-08
Díjátadóval és műsorral egybekötött pedagógusnapi ünnepségen köszöntötték Százhalombattán a városi intézmények munkatársait a kulturális központban június 3-án.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.