2021. december 08. - Mária napja
Szerda
Min:-3°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:0°
Max:1°
Szombat
Min:0°
Max:2°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Kultúra, Oktatás
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Terek, utcák névadói - Csenterics Sándor út - írta: Mitták Ferenc
2010-01-27 -
Csenterics Sándor a Dunamenti Erőmű legendás alapító igazgatója, ugyanakkor Százhalombatta "alapító atyái"-nak egyike. 1911. július 8-án Pécsen született munkáscsaládból. Édesapját, aki villanyszerelő volt, korán elveszítette, mert elesett az első világháborúban. Őt és testvérét édesanyja nevelte nagy-nagy szeretettel, de nehéz körülmények között.
Csenterics Sándor kazánlakatos lett, majd az erőművek különféle elektromos hajtású gépeinek kezeléséből is vizsgát tett.
 
A második világháború előtt a pécsi hőerőműben talált munkát. Kitartásával és szakmai hozzáállásával kiérdemelte munkatársai megbecsülését, akik szakszervezeti főbizalmivá választották. A megbízatásának igyekezett lelkiismeretesen eleget tenni, később hosszú ideig a Vasas Szakszervezet alelnöki tisztét látta el. 1944-ben azok között volt, akik megakadályozták, hogy a visszavonuló németek felrobbantsák a pécsi erőművet. Ez is hozzájárult, hogy a munkásmozgalom és az új hatalom fontos megbízásokkal látta el. Az 1950-es évek második felében nehézipari miniszterhelyettesként játszott fontos szerepet az ország ipari fejlesztésében. Ebből egyenesen következett, hogy amikor a kormány Gazdasági Bizottsága 1958-as állásfoglalása alapján 1959-ben az a döntés született, hogy Százhalombattán kell felépíteni a Dunamenti Hőerőmű és a Dunai Kőolajipari Vállalatokat, 1960-ban Csenterics Sándort nevezték ki a Dunamenti Hőerőmű Vállalat (DHV) igazgatójának.
 
Az első kapavágástól ő irányította a beruházást. Az anekdota szerint, amikor a szakemberek sokáig tanakodtak a helykijelölésnél, Csenterics Sándor a földre vágta a sapkáját és azt mondta: "Itt lesz az erőmű!" A DHV több szakaszban épült: az első 1960-1968-ig, a második 1970-től 1976-ig tartott. Csenterics Sándor igazi munkásigazgató volt, igyekezett mindenütt jelen lenni, az egyre bővülő dolgozói állományt személyesen ismerte, segített mindenkinek, aki megkereste problémájával. Naponta végigjárta az üzemeket, gyakran kerékpárral, és amit tapasztalt, megbeszélte vezetőtársaival. A vállalat és környezete érdekében gyakran felhasználta kiterjedt személyes kapcsolatait. Együttműködött a község, majd város vezetőivel, segítette a városiasodást. A DHV dolgozói számára szociális létesítményeket - bölcsődét, óvodát, szállót, sporttelepet, Balatonkenesén üdülőt - biztosított.
 
1975-ben vonult nyugdíjba, de még egy évig, amíg a DHV építésének második szakasza be nem fejeződött, tanácsadóként segítette a beruházást.
Munkájával, emberségével kiérdemelte az erőmű dolgozóinak és a város lakosságának megbecsülését.
1982. július 23-án halt meg. A város önkormányzata, emlékezve múlhatatlan érdemeire a város fejlesztésében, 1999-ben róla nevezte el a 6. számú főútról az erőmű mellett a városba bevezető utat.
 
Csokonai Vitéz Mihály utca - Újváros (Újtelep)
Csokonai Vitéz Mihály, a felvilágosodás legjelentősebb, legsokoldalúbb költője 1773. november 17-én Debrecenben született. Apja, aki borbélymester volt, korán meghalt, s édesanyja nehéz anyagi körülmények között taníttatta a debreceni kollégiumban. Tanárai hamar felfedezték tehetségét. Már fiatalon közéleti verseket írt, amelyeket Kazinczy Ferencnek is megmutatott, aki a további versírásra biztatta. (Magyar! Hajnal hasad!; Az estve, Konstancinapoly) Színműveket is írt, amelyek közül a legjelentősebb "A méla Tempefői", amelyben a magyar kulturális viszonyok elmaradottságát és a költői pálya kilátástalanságát mutatta be. 1794-ben a kollégiumban a poétai osztály tanítója lett, de felvilágosult szemléletű oktatása miatt 1795-ben kizárták az intézményből. Pesten, Pozsonyban, majd Komáromban próbált pártfogókat keresni, de nem járt sikerrel. 1797-ben Komáromban ismerkedett meg egy gazdag kereskedő lányával, Vajda Juliannával, hozzá írta a híres Lilla-verseket (Az esküvés, A Reményhez, A boldogság, Még egyszer Lillához). Míg állás után járt, kedvesét a szülei máshoz adták feleségül. Ezután somogyi barátainál időzött, ekkor írta a "Dorottya, vagyis a dámák diadalma a fársángon" című vígeposzát. Népköltészeti ihletésű verseket is írt (Szegény Zsuzsi a táborozáskor, Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz). 1799. májustól 1800. márciusig a csurgói gimnázium segédtanára volt, majd visszatért Debrecenbe. Terveit nem tudta megvalósítani, nehéz anyagi körülmények között élt, tüdőbetegsége is kiújult. Műveinek sajtó alá rendezésével foglalkozott, támogatókat próbált szerezni. Egy nagyváradi temetésen búcsúztató verset mondott, megfázott, tüdőgyulladást kapott, amiben 1805. január 28-án Debrecenben meghalt.
 
(További cs betűs elnevezések: Csalogány, Csillag, Csodaszarvas, Csónakos utcák)

AKTUÁLIS
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
2021-11-23 - Szakasszisztenseket keres több területre a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a Százhalom Egészségügyi Központ - 2440 Százhalombatta Gesztenyés út 10 szám alatti – szakrendelőjébe.
2021-11-23 - Elsősorban férfi lelkész munkatársat keres a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Drogterápiás Otthona, a szenvedélybetegek felépülésének missziós evangelizálásához.
Bővül a "babaprogram" - Képviselő-testületi összefoglaló
2021-12-07
Az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva, meghívott vendégek nélkül tartotta az idei év utolsó ülését Százhalombatta Város Képviselő-testülete december 7-én a Szekeres József Konferenciaközpontban. A Képviselő-testület 28 napirendi pontot tárgyalt, módosította a 2021. évi költségvetési és több szociális tárgyú rendeletét, megalkotta a 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendeletét, döntöttek arról is, hogy további támogatást kapnak a kisgyermekes családok.

Karácsonyi ajándékok az idősotthon számára
2021-12-06
A százhalombattai önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester ajándékcsomagokat adott át az Idősek Gondozóháza lakói számára.  A csomagokat Till Erika, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetője vette át.

Emberek az emberekért - három évtized története
2021-12-06
Harminc éve, 1991 óta működik Százhalombattán a Sérültekért Alapítvány, amelynek célja a tanköteles koron túli fogyatékkal élő emberek nappali ellátása, képzése, képességeik fejlesztése, foglalkoztatása, társadalmi beilleszkedésük segítése. A szervezet néhány munkatársával és foglalkoztatottjával beszélgettünk a kezdetekről és a mindennapokról.

Modellvitorlás arany- és bronzérem
2021-12-06
Két érmet és helyezéseket is begyűjtött a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub az RG 65 hajóosztályban, a Mikulás "jeges" kupa modellvitorlás túraversenyen.

Márton napi lámpás felvonulás
2021-12-06
Olyan kedves kis ovis eseményen vehettünk részt november 11-én, Márton napon a Kipp-Kopp Óvoda szervezésében, hogy tele lett a szívünk.

Okosodni, támogatni, versenyezni!
2021-12-06
A versenyeknek, a megmérettetéseknek rengeteg előnyét megtapasztalhatják diákjaink az Eötvös iskolában. Rekordszámú vetélkedőn vettek részt tanulóink novemberben.

Gondolkodjunk együtt
2021-12-06
Az elmúlt hónapokban több, mint 50 alkalommal találkoztam veletek és sokat beszélgettünk a térség problémáiról, a minket körülvevő aggasztó folyamatokról.

Polgárőr beszámoló
2021-12-06
A Százhalombattai Polgárőr Egyesület számára a mindenszentek és a halottak napi temetői szolgálattal kezdődött a novemberi hónap, amely során nem történt rendkívüli esemény.

Oltás a gyermekeknek
2021-12-03
Lehetőség nyílik az 5-11 éves korú gyermekek koronavírus elleni védőoltás beadására.

A várakozás öröme - Mikulás a BKK-ban
2021-12-02
Az Adventi időszak mindannyiunknak a várakozásról szól, de legjobban egész biztosan a gyermekek várják az év ezen napjait. A százhalombattai Barátság Kulturális Központ idén is meghívta Lépcsős teraszára a Mikulást, aki december 6-án hétfőn, 16 és 18 óra között várja a gyermekeket, hogy megismerkedhessenek vele.

Vereségek a bajnokesélyesektől
2021-12-02
Feléhez ért a férfi kézilabda NB I/B alapszakasza. A Százhalombattai KE a várakozáson felüli 5. helyen várta a két bajnokesélyes elleni idegenbeli mérkőzéseit.

Adventi Matrica Műhely a Múzeumban - "készül a mézes, illata édes..."
2021-12-02
Szabó T. Anna szavai felidézik a "Matrica" Múzeum novemberi kézműves foglalkozásának hangulatát, a mézeskalács fűszeres illatát.

Tíz aranyérem a Karate Országos Bajnokságon
2021-12-02
Komoly kihívással nézett szembe a Százhalombattai Karate Egyesület november utolsó hétvégéjén, hiszen a városban rendezhették meg a Shotokan Karate-Do International Hungary Országos Bajnokságot, valamint a II. Kohai Kupát - tájékoztatott Vadász Tamás a battai klub elnöke.

Nevelőszülőket toboroznak Pest megyében
2021-12-02
Kevesen tudják, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek ma már nem nagylétszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy lakásotthonokban élnek – így kisebb, szeretetteljes közösségbe kerülnek rögtön az után, hogy traumát éltek át. 

Ajándékcsomagok adventben
2021-12-02
A hagyományokhoz híven idén is megajándékozza a 65 éven felüli városlakókat a százhalombattai önkormányzat, amely több mint 3500 városlakóhoz juttatja el a csomagokat.

Adventi fények
2021-11-29
Ünnepi díszkivilágításba öltözött Százhalombatta, és meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún a Szent István téren felállított színpadon november 28-án. Szulák Andrea koncertjével, a Canticum Novum kórusénekével, lézershow-val, gólyalábasokkal, vásárral, forralt borral és kürtőskaláccsal várták a városlakókat.

Jótékony adomány
2021-11-28
A százhalombattai Pitypangos Óvoda Óvárosi Tagóvodájának mosógépet, a városban működő Sérültekért Alapítvány számára pedig televíziót adományozott egy helyi vállalkozó.

Motoros Mikulás Százhalombattán
2021-11-28
A Battai Motorosok Egyesülete kérte a segítségemet abban, hogy előreláthatólag 15-20 db kétkerekűvel szívesen körbekísérnék a Mikulást december 5-én,

Hét érem és egyéni csúcsok
2021-11-28
A fáradtság ellenére nagyszerűen vizsgáztak a győri felkészülési versenyen a százhalombattai VUK SE úszói, akik a rövidpályás szezon végeztével most már 50 méteres medencében szálltak vízre.

Vége az őszi szezonnak
2021-11-28
A Battai Gurítók tekcsapata részére véget ért a 2021-es őszi szezon, már a november 16-i idegenbeli mérkőzést sem tudták lejátszani sérülés miatt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.