2020. augusztus 14. - Marcell napja
Péntek
Min:21°
Max:26°
Szombat
Min:19°
Max:28°
Vasárnap
Min:18°
Max:28°
Hétfő
Min:20°
Max:32°
Kedd
Min:17°
Max:24°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Rédli Éva: Az időtlenség ideje
2009-12-18 -
Világvégi Boszorka pontosan a világ végén lakott. Egy arasszal se messzebb, egy arasszal se közelebb. Épp ott, ahova mindenki a világ végét gondolja. Túl az Üveghegyen, az Óperenciás tenger partján éldegélt időtlen idők óta egy kicsi, takaros kis házikóban. Nem tartozott a gonosz boszorkák közé, ezért is száműzte őt a Boszorkatanács a világ végére. Őseitől csak annyit örökölt, hogy pillanatokon belül képes volt felfortyanni bármilyen apróságon. És úgy maradni sokáig. Felfortyanva.
 
Minden baj akkor kezdődött, amikor ő és Idő apó összevesztek valami bolondságon. Hogy mi volt az a bolondság, arra már senki sem emlékszik, mindenesetre ők ketten azóta nem beszéltek. Nemcsak, hogy nem beszéltek, de egymásra sem néztek. Igyekeztek még csak nem is gondolni a másikra. Na, ez azért nem ment könnyen, mert Világvégi Boszorka szinte megállás nélkül Idő apóra gondolt. És fortyogott és pukkadozott és dühöngött egész nap. "Mégis, mit gondol magáról ez a vénember? És én még azt hittem, hogy jóbarát! Na, de tőlem most jól megkapta a magáét! Akkor lássam legközelebb, amikor a hátam közepét!"
 
Ilyen szörnyűségeket gondolt magában, és ha épp nem jutott eszébe, hogy miért is kéne haragudnia, akkor – csak, hogy erősítse magában az érzést - ezt mormolta félhangosan az orra alatt: "örök harag, csutkadarab, míg a kutya meg nem harap!" Ettől egy kicsit megnyugodott, de aztán újra kezdődött a fortyogás meg a pukkadozás.
 
Pedig azelőtt ők ketten nagy barátságban éltek. Idő apó mindennap meglátogatta Világvégi Boszorkát, először hajnalban, hogy együtt nézzék, amint előbukkan a Nap a hegy mögül, aztán alkonyatkor, amikor hatalmas narancsszínű labdaként a tengerbe gurul, és persze napközben is, ha másért nem, hát egy kicsit lábat lógatni kedvenc sziklájukról az Óperenciás tenger hűvös, tiszta vizébe. Amit pedig el nem szalasztottak volna a világ összes kincséért sem: minden évben együtt töltötték a karácsonyestét. A világ végi időjárásról tudni kell, hogy nincs túl nagy különbség az évszakok között. A nyár nem túl meleg, a tél nem túl hideg, hó pedig még csak mutatóban sem hullik soha az Óperenciás tenger partján, ami csupa szikla és kavics és homok, ameddig a szem ellát. Világvégi Boszorka az erdőben, fák közt, nagy zöld rétek ölelésében érezte igazán otthon magát, sokkal inkább, mint bárhol a világon. Ezért is várta egész évben a karácsonyt annyira, mert tudta, hogy Idő apó ilyenkor valami különleges ajándékot szán neki.
 
Legeslegjobban azt szerette, amikor hóval borított fenyőerdőbe röpítette el, ahol aztán addig sétáltak kéz a kézben a behavazott fák között, míg az orruk egészen pirosra nem fagyott a hidegtől. Ideje hazaindulni, mondta ekkor Idő apónak, aki, bár szégyellte bevallani, de az egész karácsonyban a hazaindulást várta legjobban, mert tudta, hogy otthon vacsora várja. A világ legfinomabb tökfőzeléke. Világvégi Boszorka nem tartozott a legügyesebb szakácsnők közé, de tökfőzeléket főzni, hát ahhoz igazán értett.
 
Azon a napon, amikor összevesztek, Világvégi Boszorka elhatározta, hogy ő ugyan többé nem tartja magát az idő múlásához. Hajnalban feküdt le, alkonyatkor ébredt, az éj közepén ebédelt. Néha, hűvösebb, szürke, téli napokon kihajolt az ablakon és így szólt (jó hangosan persze, hogy Idő apó bárhol is jár, meghallja): "Ej, de szép meleg nyarunk van!" De a legrosszabb az volt, hogy az ünnepről egyáltalán nem vett tudomást többé. Karácsony napján lement a partra, és - szemöldökét összevonva, homlokát ráncolva, mert haragudni egy pillanatra sem felejtett el - kavicsokat rugdalt maga előtt, vagy lapos köveket hajigált a vízbe egészen sötétedésig, amikor már alig állt a lábán a fáradtságtól.
 
A dolog úgy áll, hogy sokáig haragudni még a kavicsrugdosásnál-hajigálásnál is fárasztóbb munka, jól kimerítheti az embert, még akkor is, ha az illető igencsak haragtartó ük- és dédnagyanyákkal büszkélkedhet. Így volt ezzel Világvégi Boszorka is, aki egy idő után alaposan elfáradt. A szemöldöke izomlázat kapott már attól, hogy állandóan összevonva kellett tartani, a homlokát is egyre több ránc barázdálta, mert hiszen mégse lehet kisimult homlokkal mérgelődni. És akkor még nem is beszéltünk a szívéről. Mintha minden dobbanásnál apró darabok hasadtak volna le róla. Nagyon fájt. Nem úgy, ahogy a torkunk vagy a fogunk szokott, annál sokkal, de sokkal sajgóbban. Ráadásul lassan kezdte elveszíteni a múltat. Mindazt, ami volt. Emlékezett ugyan még a hajdanvolt karácsonyokra, amikor óriásra nőtt fák között, térdig érő hóban gázolva lépkedett Idő apó mellett, de ezek az emlékek már alig pislákoltak benne. Egyik ablakából az Óperenciás tenger végtelenbe vesző hullámait látta, a másikból pedig az Üveghegy égbe vesző csúcsát. És ettől még időtlenebbé vált minden. Várakozni valamire, az általában jó dolog. A régi, szép időkben, amikor a karácsonyra várt, már a készülődés is boldog örömmel töltötte el. De mivel egy ideje már nem volt mire várnia, a sok szomorkodástól Világvégi Boszorka igazi világvégi hangulatba került. Majd' elemésztette őt a bánat. Az egyetlen, amit nem bánt, hogy az emlékekkel együtt a haragja is elmúlt, s ahogy ez lassan elcsitult benne, úgy kezdett egyre többet álmodni. Naplementéről, szikrázó hóesésről, magasra növő fákról. És ez volt az ő nagy szerencséje. Az álmai. Mert Idő apóról tudni való, nemcsak arról gondoskodik, hogy szépen teljen az idő, egyik nap a másik után, hanem ő az álmok őrzője is. Azt ugyan nem befolyásolhatja, ki miről álmodjon, de a nehéz álmokra békés ébredést küld, a szép álmoknak pedig segít, hogy beteljesedhessenek. Amíg Világvégi Boszorka a dühével volt elfoglalva, nem jutott ideje az álmokra. Most viszont Idő apó végre azt tehette, amire már régóta vágyott. Elindulhatott az Üveghegyen túlra.
 
Világvégi Boszorka éppen álmodott, amikor valaki bekopogtatott. Kibotorkált az ajtóhoz, szélesre nyitotta és álmosan szólalt meg: "Csípj meg, kérlek... Vagy inkább mégse. Ha ez álom, akkor nem akarok felébredni." Idő apó elmosolyodott: "Ma van karácsony napja, ugye nem gondolod, hogy nélküled ünneplem? Tartsd behunyva a szemed, és add a kezed. Bízd csak rám magad." "Bízom én"- motyogta Világvégi Boszorka. Félig még aludt, amikor elrugaszkodtak a földtől. A hideg, fagyos erdőben aztán gyorsan felébredt. Lépkedtek kéz a kézben a behavazott fák között a szikrázó hóesésben, míg az orruk egészen pirosra nem fagyott. "Ideje hazaindulni – mondta Idő apó –, ha akarod, segítek megfőzni az ünnepi vacsorát." Jóval később, már túl a vacsorán, Világvégi Boszorka békülékenyen megszólalt: "Nem bánom, megbocsátok. De azért mondd, hogy nekem volt igazam." "Persze, hogy neked volt igazad – mondta Idő apó, aki már megtanulta, hogy a barátság nem könnyű dolog, vigyázni kell rá, és békülni is tudni kell - és eztán már mindig így is lesz." És ahogy ott ültek egymás mellett, az üres tányérok fölött, Világvégi Boszorka azt kívánta, bárcsak maradna így minden, ahogy most van. Idő apó ránézett: "Legyen neked igazad" – gondolta, és akkor bizony egyszer csak megszűnt forogni a Föld. Megállt az idő. Épp a legboldogabb pillanatban. És úgy is maradt.
 
(A rajzokat László Ani készítette.)

Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-10 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Bővült a kör, újabb dílert gyanúsítanak a rendőrök
2020-08-13
Az érdi zsaruk felkutatták, kitől vásárolhatta a kábítószert, a már május óta letartóztatásban lévő gyanúsított.

Álmában végeztek a nem kívánatos lakóval
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 11-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 11-ig elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntette miatt nyomoz.

Bozótvágóval akarta megölni anyja élettársát egy férfi
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz.

Parkolókban fosztottak ki alvó sofőröket
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Budaörsi Rendőrkapitányság kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt indított eljárást. 2020. augusztus 10-én, az M1-es autópálya egyik parkolójában egy ismeretlen tettes betörte egy várakozó autó ablakát és eltulajdonította a kocsiban alvó sértett pénztárcáját, majd társaival elmenekült a helyszínről.

Napi ötszáz forint lesz a bölcsődei térítés
2020-08-10
Az állam és az önkormányzat mellett a szülőknek is fizetniük kell a gyerekek bölcsődei gondozásáért szeptember 1-jétől Százhalombattán.

Vasvillával és baltával ment a szomszédjának egy férfi
2020-08-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 7-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 7-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Nagykátai Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt nyomoz. A gyanúsított, valamint a sértett és annak élettársa között néhány éve megromlott a szomszédi kapcsolat, a rendszeressé váló konfliktusok miatt a gyanúsított ellen több büntetőeljárás is indult. 2020. július 31-én a gyanúsított lovaskocsijával elsodorta az előtte kerékpárral közlekedő sértettet.

Egy méret mindenkinek? Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning gyakorló és leendő szülőknek
2020-08-10
Egy család - mint minden rendszer - olyan egyedi jellemzőkkel bír, amelyekkel tagjai külön-külön nem rendelkeznek.  A családra jellemző egyedi problémák  egyedi megoldásokat kívánnak. Ugyanakkor a változás, változtatás létrehozásához szükséges szabályszerűségek és eszközök nagyon is hasonlóak.

Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.