2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Rédli Éva: Az időtlenség ideje
2009-12-18 -
Világvégi Boszorka pontosan a világ végén lakott. Egy arasszal se messzebb, egy arasszal se közelebb. Épp ott, ahova mindenki a világ végét gondolja. Túl az Üveghegyen, az Óperenciás tenger partján éldegélt időtlen idők óta egy kicsi, takaros kis házikóban. Nem tartozott a gonosz boszorkák közé, ezért is száműzte őt a Boszorkatanács a világ végére. Őseitől csak annyit örökölt, hogy pillanatokon belül képes volt felfortyanni bármilyen apróságon. És úgy maradni sokáig. Felfortyanva.
 
Minden baj akkor kezdődött, amikor ő és Idő apó összevesztek valami bolondságon. Hogy mi volt az a bolondság, arra már senki sem emlékszik, mindenesetre ők ketten azóta nem beszéltek. Nemcsak, hogy nem beszéltek, de egymásra sem néztek. Igyekeztek még csak nem is gondolni a másikra. Na, ez azért nem ment könnyen, mert Világvégi Boszorka szinte megállás nélkül Idő apóra gondolt. És fortyogott és pukkadozott és dühöngött egész nap. "Mégis, mit gondol magáról ez a vénember? És én még azt hittem, hogy jóbarát! Na, de tőlem most jól megkapta a magáét! Akkor lássam legközelebb, amikor a hátam közepét!"
 
Ilyen szörnyűségeket gondolt magában, és ha épp nem jutott eszébe, hogy miért is kéne haragudnia, akkor – csak, hogy erősítse magában az érzést - ezt mormolta félhangosan az orra alatt: "örök harag, csutkadarab, míg a kutya meg nem harap!" Ettől egy kicsit megnyugodott, de aztán újra kezdődött a fortyogás meg a pukkadozás.
 
Pedig azelőtt ők ketten nagy barátságban éltek. Idő apó mindennap meglátogatta Világvégi Boszorkát, először hajnalban, hogy együtt nézzék, amint előbukkan a Nap a hegy mögül, aztán alkonyatkor, amikor hatalmas narancsszínű labdaként a tengerbe gurul, és persze napközben is, ha másért nem, hát egy kicsit lábat lógatni kedvenc sziklájukról az Óperenciás tenger hűvös, tiszta vizébe. Amit pedig el nem szalasztottak volna a világ összes kincséért sem: minden évben együtt töltötték a karácsonyestét. A világ végi időjárásról tudni kell, hogy nincs túl nagy különbség az évszakok között. A nyár nem túl meleg, a tél nem túl hideg, hó pedig még csak mutatóban sem hullik soha az Óperenciás tenger partján, ami csupa szikla és kavics és homok, ameddig a szem ellát. Világvégi Boszorka az erdőben, fák közt, nagy zöld rétek ölelésében érezte igazán otthon magát, sokkal inkább, mint bárhol a világon. Ezért is várta egész évben a karácsonyt annyira, mert tudta, hogy Idő apó ilyenkor valami különleges ajándékot szán neki.
 
Legeslegjobban azt szerette, amikor hóval borított fenyőerdőbe röpítette el, ahol aztán addig sétáltak kéz a kézben a behavazott fák között, míg az orruk egészen pirosra nem fagyott a hidegtől. Ideje hazaindulni, mondta ekkor Idő apónak, aki, bár szégyellte bevallani, de az egész karácsonyban a hazaindulást várta legjobban, mert tudta, hogy otthon vacsora várja. A világ legfinomabb tökfőzeléke. Világvégi Boszorka nem tartozott a legügyesebb szakácsnők közé, de tökfőzeléket főzni, hát ahhoz igazán értett.
 
Azon a napon, amikor összevesztek, Világvégi Boszorka elhatározta, hogy ő ugyan többé nem tartja magát az idő múlásához. Hajnalban feküdt le, alkonyatkor ébredt, az éj közepén ebédelt. Néha, hűvösebb, szürke, téli napokon kihajolt az ablakon és így szólt (jó hangosan persze, hogy Idő apó bárhol is jár, meghallja): "Ej, de szép meleg nyarunk van!" De a legrosszabb az volt, hogy az ünnepről egyáltalán nem vett tudomást többé. Karácsony napján lement a partra, és - szemöldökét összevonva, homlokát ráncolva, mert haragudni egy pillanatra sem felejtett el - kavicsokat rugdalt maga előtt, vagy lapos köveket hajigált a vízbe egészen sötétedésig, amikor már alig állt a lábán a fáradtságtól.
 
A dolog úgy áll, hogy sokáig haragudni még a kavicsrugdosásnál-hajigálásnál is fárasztóbb munka, jól kimerítheti az embert, még akkor is, ha az illető igencsak haragtartó ük- és dédnagyanyákkal büszkélkedhet. Így volt ezzel Világvégi Boszorka is, aki egy idő után alaposan elfáradt. A szemöldöke izomlázat kapott már attól, hogy állandóan összevonva kellett tartani, a homlokát is egyre több ránc barázdálta, mert hiszen mégse lehet kisimult homlokkal mérgelődni. És akkor még nem is beszéltünk a szívéről. Mintha minden dobbanásnál apró darabok hasadtak volna le róla. Nagyon fájt. Nem úgy, ahogy a torkunk vagy a fogunk szokott, annál sokkal, de sokkal sajgóbban. Ráadásul lassan kezdte elveszíteni a múltat. Mindazt, ami volt. Emlékezett ugyan még a hajdanvolt karácsonyokra, amikor óriásra nőtt fák között, térdig érő hóban gázolva lépkedett Idő apó mellett, de ezek az emlékek már alig pislákoltak benne. Egyik ablakából az Óperenciás tenger végtelenbe vesző hullámait látta, a másikból pedig az Üveghegy égbe vesző csúcsát. És ettől még időtlenebbé vált minden. Várakozni valamire, az általában jó dolog. A régi, szép időkben, amikor a karácsonyra várt, már a készülődés is boldog örömmel töltötte el. De mivel egy ideje már nem volt mire várnia, a sok szomorkodástól Világvégi Boszorka igazi világvégi hangulatba került. Majd' elemésztette őt a bánat. Az egyetlen, amit nem bánt, hogy az emlékekkel együtt a haragja is elmúlt, s ahogy ez lassan elcsitult benne, úgy kezdett egyre többet álmodni. Naplementéről, szikrázó hóesésről, magasra növő fákról. És ez volt az ő nagy szerencséje. Az álmai. Mert Idő apóról tudni való, nemcsak arról gondoskodik, hogy szépen teljen az idő, egyik nap a másik után, hanem ő az álmok őrzője is. Azt ugyan nem befolyásolhatja, ki miről álmodjon, de a nehéz álmokra békés ébredést küld, a szép álmoknak pedig segít, hogy beteljesedhessenek. Amíg Világvégi Boszorka a dühével volt elfoglalva, nem jutott ideje az álmokra. Most viszont Idő apó végre azt tehette, amire már régóta vágyott. Elindulhatott az Üveghegyen túlra.
 
Világvégi Boszorka éppen álmodott, amikor valaki bekopogtatott. Kibotorkált az ajtóhoz, szélesre nyitotta és álmosan szólalt meg: "Csípj meg, kérlek... Vagy inkább mégse. Ha ez álom, akkor nem akarok felébredni." Idő apó elmosolyodott: "Ma van karácsony napja, ugye nem gondolod, hogy nélküled ünneplem? Tartsd behunyva a szemed, és add a kezed. Bízd csak rám magad." "Bízom én"- motyogta Világvégi Boszorka. Félig még aludt, amikor elrugaszkodtak a földtől. A hideg, fagyos erdőben aztán gyorsan felébredt. Lépkedtek kéz a kézben a behavazott fák között a szikrázó hóesésben, míg az orruk egészen pirosra nem fagyott. "Ideje hazaindulni – mondta Idő apó –, ha akarod, segítek megfőzni az ünnepi vacsorát." Jóval később, már túl a vacsorán, Világvégi Boszorka békülékenyen megszólalt: "Nem bánom, megbocsátok. De azért mondd, hogy nekem volt igazam." "Persze, hogy neked volt igazad – mondta Idő apó, aki már megtanulta, hogy a barátság nem könnyű dolog, vigyázni kell rá, és békülni is tudni kell - és eztán már mindig így is lesz." És ahogy ott ültek egymás mellett, az üres tányérok fölött, Világvégi Boszorka azt kívánta, bárcsak maradna így minden, ahogy most van. Idő apó ránézett: "Legyen neked igazad" – gondolta, és akkor bizony egyszer csak megszűnt forogni a Föld. Megállt az idő. Épp a legboldogabb pillanatban. És úgy is maradt.
 
(A rajzokat László Ani készítette.)

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.