2024. június 18. - Arnold, Levente napja
Kedd
Min:19°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:20°
Max:30°
Péntek
Min:19°
Max:33°
Szombat
Min:19°
Max:29°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Rédli Éva: Az időtlenség ideje
2009-12-18 -
Világvégi Boszorka pontosan a világ végén lakott. Egy arasszal se messzebb, egy arasszal se közelebb. Épp ott, ahova mindenki a világ végét gondolja. Túl az Üveghegyen, az Óperenciás tenger partján éldegélt időtlen idők óta egy kicsi, takaros kis házikóban. Nem tartozott a gonosz boszorkák közé, ezért is száműzte őt a Boszorkatanács a világ végére. Őseitől csak annyit örökölt, hogy pillanatokon belül képes volt felfortyanni bármilyen apróságon. És úgy maradni sokáig. Felfortyanva.
 
Minden baj akkor kezdődött, amikor ő és Idő apó összevesztek valami bolondságon. Hogy mi volt az a bolondság, arra már senki sem emlékszik, mindenesetre ők ketten azóta nem beszéltek. Nemcsak, hogy nem beszéltek, de egymásra sem néztek. Igyekeztek még csak nem is gondolni a másikra. Na, ez azért nem ment könnyen, mert Világvégi Boszorka szinte megállás nélkül Idő apóra gondolt. És fortyogott és pukkadozott és dühöngött egész nap. "Mégis, mit gondol magáról ez a vénember? És én még azt hittem, hogy jóbarát! Na, de tőlem most jól megkapta a magáét! Akkor lássam legközelebb, amikor a hátam közepét!"
 
Ilyen szörnyűségeket gondolt magában, és ha épp nem jutott eszébe, hogy miért is kéne haragudnia, akkor – csak, hogy erősítse magában az érzést - ezt mormolta félhangosan az orra alatt: "örök harag, csutkadarab, míg a kutya meg nem harap!" Ettől egy kicsit megnyugodott, de aztán újra kezdődött a fortyogás meg a pukkadozás.
 
Pedig azelőtt ők ketten nagy barátságban éltek. Idő apó mindennap meglátogatta Világvégi Boszorkát, először hajnalban, hogy együtt nézzék, amint előbukkan a Nap a hegy mögül, aztán alkonyatkor, amikor hatalmas narancsszínű labdaként a tengerbe gurul, és persze napközben is, ha másért nem, hát egy kicsit lábat lógatni kedvenc sziklájukról az Óperenciás tenger hűvös, tiszta vizébe. Amit pedig el nem szalasztottak volna a világ összes kincséért sem: minden évben együtt töltötték a karácsonyestét. A világ végi időjárásról tudni kell, hogy nincs túl nagy különbség az évszakok között. A nyár nem túl meleg, a tél nem túl hideg, hó pedig még csak mutatóban sem hullik soha az Óperenciás tenger partján, ami csupa szikla és kavics és homok, ameddig a szem ellát. Világvégi Boszorka az erdőben, fák közt, nagy zöld rétek ölelésében érezte igazán otthon magát, sokkal inkább, mint bárhol a világon. Ezért is várta egész évben a karácsonyt annyira, mert tudta, hogy Idő apó ilyenkor valami különleges ajándékot szán neki.
 
Legeslegjobban azt szerette, amikor hóval borított fenyőerdőbe röpítette el, ahol aztán addig sétáltak kéz a kézben a behavazott fák között, míg az orruk egészen pirosra nem fagyott a hidegtől. Ideje hazaindulni, mondta ekkor Idő apónak, aki, bár szégyellte bevallani, de az egész karácsonyban a hazaindulást várta legjobban, mert tudta, hogy otthon vacsora várja. A világ legfinomabb tökfőzeléke. Világvégi Boszorka nem tartozott a legügyesebb szakácsnők közé, de tökfőzeléket főzni, hát ahhoz igazán értett.
 
Azon a napon, amikor összevesztek, Világvégi Boszorka elhatározta, hogy ő ugyan többé nem tartja magát az idő múlásához. Hajnalban feküdt le, alkonyatkor ébredt, az éj közepén ebédelt. Néha, hűvösebb, szürke, téli napokon kihajolt az ablakon és így szólt (jó hangosan persze, hogy Idő apó bárhol is jár, meghallja): "Ej, de szép meleg nyarunk van!" De a legrosszabb az volt, hogy az ünnepről egyáltalán nem vett tudomást többé. Karácsony napján lement a partra, és - szemöldökét összevonva, homlokát ráncolva, mert haragudni egy pillanatra sem felejtett el - kavicsokat rugdalt maga előtt, vagy lapos köveket hajigált a vízbe egészen sötétedésig, amikor már alig állt a lábán a fáradtságtól.
 
A dolog úgy áll, hogy sokáig haragudni még a kavicsrugdosásnál-hajigálásnál is fárasztóbb munka, jól kimerítheti az embert, még akkor is, ha az illető igencsak haragtartó ük- és dédnagyanyákkal büszkélkedhet. Így volt ezzel Világvégi Boszorka is, aki egy idő után alaposan elfáradt. A szemöldöke izomlázat kapott már attól, hogy állandóan összevonva kellett tartani, a homlokát is egyre több ránc barázdálta, mert hiszen mégse lehet kisimult homlokkal mérgelődni. És akkor még nem is beszéltünk a szívéről. Mintha minden dobbanásnál apró darabok hasadtak volna le róla. Nagyon fájt. Nem úgy, ahogy a torkunk vagy a fogunk szokott, annál sokkal, de sokkal sajgóbban. Ráadásul lassan kezdte elveszíteni a múltat. Mindazt, ami volt. Emlékezett ugyan még a hajdanvolt karácsonyokra, amikor óriásra nőtt fák között, térdig érő hóban gázolva lépkedett Idő apó mellett, de ezek az emlékek már alig pislákoltak benne. Egyik ablakából az Óperenciás tenger végtelenbe vesző hullámait látta, a másikból pedig az Üveghegy égbe vesző csúcsát. És ettől még időtlenebbé vált minden. Várakozni valamire, az általában jó dolog. A régi, szép időkben, amikor a karácsonyra várt, már a készülődés is boldog örömmel töltötte el. De mivel egy ideje már nem volt mire várnia, a sok szomorkodástól Világvégi Boszorka igazi világvégi hangulatba került. Majd' elemésztette őt a bánat. Az egyetlen, amit nem bánt, hogy az emlékekkel együtt a haragja is elmúlt, s ahogy ez lassan elcsitult benne, úgy kezdett egyre többet álmodni. Naplementéről, szikrázó hóesésről, magasra növő fákról. És ez volt az ő nagy szerencséje. Az álmai. Mert Idő apóról tudni való, nemcsak arról gondoskodik, hogy szépen teljen az idő, egyik nap a másik után, hanem ő az álmok őrzője is. Azt ugyan nem befolyásolhatja, ki miről álmodjon, de a nehéz álmokra békés ébredést küld, a szép álmoknak pedig segít, hogy beteljesedhessenek. Amíg Világvégi Boszorka a dühével volt elfoglalva, nem jutott ideje az álmokra. Most viszont Idő apó végre azt tehette, amire már régóta vágyott. Elindulhatott az Üveghegyen túlra.
 
Világvégi Boszorka éppen álmodott, amikor valaki bekopogtatott. Kibotorkált az ajtóhoz, szélesre nyitotta és álmosan szólalt meg: "Csípj meg, kérlek... Vagy inkább mégse. Ha ez álom, akkor nem akarok felébredni." Idő apó elmosolyodott: "Ma van karácsony napja, ugye nem gondolod, hogy nélküled ünneplem? Tartsd behunyva a szemed, és add a kezed. Bízd csak rám magad." "Bízom én"- motyogta Világvégi Boszorka. Félig még aludt, amikor elrugaszkodtak a földtől. A hideg, fagyos erdőben aztán gyorsan felébredt. Lépkedtek kéz a kézben a behavazott fák között a szikrázó hóesésben, míg az orruk egészen pirosra nem fagyott. "Ideje hazaindulni – mondta Idő apó –, ha akarod, segítek megfőzni az ünnepi vacsorát." Jóval később, már túl a vacsorán, Világvégi Boszorka békülékenyen megszólalt: "Nem bánom, megbocsátok. De azért mondd, hogy nekem volt igazam." "Persze, hogy neked volt igazad – mondta Idő apó, aki már megtanulta, hogy a barátság nem könnyű dolog, vigyázni kell rá, és békülni is tudni kell - és eztán már mindig így is lesz." És ahogy ott ültek egymás mellett, az üres tányérok fölött, Világvégi Boszorka azt kívánta, bárcsak maradna így minden, ahogy most van. Idő apó ránézett: "Legyen neked igazad" – gondolta, és akkor bizony egyszer csak megszűnt forogni a Föld. Megállt az idő. Épp a legboldogabb pillanatban. És úgy is maradt.
 
(A rajzokat László Ani készítette.)

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Űrutazás és az emberiség
2024-06-03
A fenti címmel tartott – beszélgetés keretében – lebilincselő előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében május 29-én. Meglepetés vendégként St. Martin köszöntötte zenéjével az űrhajóst és a megjelenteket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.